2010. január 14. csütörtök

jan. 14
5:06
Hogyan lett az autóipar Szilícium-völgyéből a siralom völgye? (Napi)
jan. 14
5:06
"Az a többmillió euró, amit eddig a tárca kifizetett, így a szlovákiai adófizetőket terheli majd" (168 Óra Online)
Az Európai Bizottság eddig két szociális vállalatnál tartott ellenőrzést. A nagyrészt uniós pénzekből finanszírozott egyik vállalatot az ellenőrzés során kiderült súlyos hiányosságok miatt meg kellett szüntetni.
jan. 14
5:24
Hatvanmillió ember szennyezheti be a Gangeszt (Inforádió)
Hinduk milliói igyekeznek a szent városba, Haridvarba, a Gangesz partjára. A hatóságok arra intették a zarándokokat, hogy tartózkodjanak a folyó szennyezésétől, amely nemcsak India legszentebb folyója, de a legszennyezettebb is.
jan. 14
6:12
Angoltanulás olcsón és élvezetesen (nyest.hu)
Egy vidéki kis falu talán nem az első hely, amire egy francia diák megoldásként gondol, ha angol nyelvtudását akarja tökéletesíteni. Mégis sokan ruccannak le e célból vidékre Franciahonban, és az eredménnyel elégedetten térnek haza. Hogyan?
jan. 14
6:18
Megmentenék a székely faluképet (Kitekintő)
Még megmenthető a hagyományos, nemzeti identitást őrző székely falukép. De ennek érdekében sürgősen kell dönteni és cselekedni.
jan. 14
7:30
Julija Timosenko 10 éve (Kitekintő)
jan. 14
7:48
Haiti-földrengés: több mint százezer halott, uralkodik a káosz (ma.hu)
A Haitin történt földrengés halálos áldozatainak a száma "jelentősen meghaladhatja a százezret" - közölte szerdán a Jean-Max Bellerive, a szigetország miniszterelnöke a Sky News hírcsatornának nyilatkozva.
jan. 14
7:48
A kisfiú lábát nem sikerült megmenteni (168 Óra Online)
Öt mentőhelikopterrel, három sugárhajtású és egy, szerv szállításhoz használt igen könnyű repülőgéppel a luxemburgi légi mentő szolgálat a világ egyik legkorszerűbbje. Honnan jött az ötlet, hogy egy alig 2500 négyzetkilométernyi országban valaki lehetőséget lásson ebben? Ennek járt utána a 168 Óra online.
jan. 14
8:06
Haiti - a Pokol Démonainak pusztítása (orientpress)
A főváros Port-au-Prince, gyakorlatilag megsemmisült. Nagyon nehéz megbecsülni az áldozatok számát, mert jelenleg kommunikációs összeköttetés is alig van az országgal, de akár 100 ezer fölött is lehet a halottak száma. A CNN tudósítása szerint nemzetközi segítség nélkül ráadásul további ezrek halála várható.
jan. 14
8:24
Óriáselbocsátást tervez a szoftvergyártó (Napi)
jan. 14
8:24
Valóban kémek irányítják Oroszországot? (Kitekintő)
A rendszerváltás után az orosz vezetésben megnőtt a katonai múlttal – vagy éppen jelennel – rendelkező politikusok és köztisztviselők száma. Ez a tendencia azonban Putyin egyik bársonyszékből a másikba való átülését követően, úgy néz ki,megváltozott.
jan. 14
8:42
Apokalipszis Haitin: a kormányfő szerint több mint százezer halott (HVG)
A Haitin történt földrengés halálos áldozatainak a száma „jelentősen meghaladhatja a százezret” – közölte szerdán a Jean-Max Bellerive, a szigetország miniszterelnöke a Sky News hírcsatornának nyilatkozva.
jan. 14
9:00
Jól fogyott Európában a Renault (Napi)
jan. 14
9:00
Nem jutnak be a segélyszervezetek Haitira (orientpress)
Lezárták a légi közlekedést az USA és Haiti között, így jelenleg egyetlen segélyszervezetet sem engednek be a földrengés sújtotta területre.
jan. 14
9:00
Súlyosbította a válságot az EU (Kitekintő)
Az Európai Unió nagymértékben segítette a kelet- és közép-európai államokat a 2008-ban kirobbant pénzügyi válság hatásainak csillapításában.
jan. 14
9:00
Videók Haitiről a földrengés közben és után (HVG)
A Haitin történt földrengés halálos áldozatainak a száma „jelentősen meghaladhatja a százezret” – közölte szerdán Jean-Max Bellerive, a szigetország miniszterelnöke a Sky News hírcsatornának nyilatkozva.
jan. 14
9:02
Nem bántak kesztyűs kézzel a magyar biztossal (Kitekintő)
Biztosi munkára alkalmasnak ítélte az EP foglalkoztatási és szociális bizottsága Andor Lászlót – jelentette be szerdán késő este a szakbizottság elnöke.
jan. 14
9:04
Megint sumákol a rendőrség (Kitekintő)
Megszökött egy megbilincselt gyanúsított a szenicei rendőrörsről még december végén. A gyanúsított máig nincs meg, a szlovák rendőrség megpróbálta eltitkolni az esetet – írja a SME.
jan. 14
9:06
Michelle Obama a Fehér Házban töltött első évről mesélt (Népszava)
Az amerikai first lady, Michelle Obama szerint férje "kiemelkedően sikeres" első évet tud maga mögött.
jan. 14
9:54
Nem lélegezhetnek fel a kelet-európai bankok (Napi)
jan. 14
9:54
Halálra ítélték Irakban a véres augusztusi merénylet kitervelőit (HVG)
Halálra ítélték csütörtökön Irakban a 106 halálos, valamint csaknem 600 sebesült áldozatot követelő augusztus 19-i bagdadi merénylet 11 kitervelőjét - közölték igazságügyi forrásból.
jan. 14
10:12
Pakisztán: halálos rakétatámadás a tálib vezető ellen (orientpress)
Robotrepülőből kilőtt rakétás támadást hajtottak végre tálib lázadók ellen Pakisztánban. Egyes források szerint a tíz halálos áldozat között van Hakimullah Mehsud, aki az augusztusban meggyilkolt tálib vezető, Baitullah Mehsud helyére lépett.
jan. 14
10:12
Fico és a demokrácia (Kitekintő)
Fico és a demokrácia, pontosabban az államhatalom és a népakarat Szlovákiában – erről is szólt a három közjogi méltóság keddi  közös nyilatkozata. Szavaik bennem nemcsak a kételyek, hanem a védekezés reflexlámpáit is felgyújtották.
jan. 14
10:30
Az ultrakonzervatív Newt Gingrich elnök szeretne lenni (HVG)
Newt Gingrich, a washingtoni képviselőház egykori elnöke esélyesnek tartja magát, hogy a 2012-es amerikai elnökválasztáson a Republikánus Párt elnökjelöltje legyen.
jan. 14
10:30
Az elfelejtett hadiflotta (Kitekintő)
A nemzetközi politikai élet akkor figyelt fel ismét az Ukrajna és Orszország között régen fennálló, Fekete-tengeri orosz flotta miatti vitára, amikor a 2008-as dél-oszétiai háború során a Fekete-tengeri Flotta konfliktusba keveredett a grúz hadiflottával.
jan. 14
10:30
Pánik: az emberek „Jézus, Jézus!” kiáltásokkal futottak különböző irányba (168 Óra Online)
Több százezren haltak meg Haitin. A miniszterelnök a CNN hírtelevíziónak jelentette be a tragikus hírt.
jan. 14
10:32
Ragadós a magyar példa (Kitekintő)
Elítélte a görög államháztartási adatokkal kapcsolatos visszásságokat az Európai Bizottság 30 oldalas jelentése, amelyet e témában a tagállami pénzügyminiszterek felkérésére készített. Brüsszel arra készül, hogy újra javasolni fogja az államháztartási adatok európai szintű ellenőrzésének megteremtését.
jan. 14
10:34
Megszökött egy maffiózó (Kitekintő)
Egy bolgár bíróság szerdán körözést adott ki Nyikolaj Marinov, a bolgár alvilágban csak "kistestvérként" ismert személy ellen, mivel a bíróság szerint köze van a január elején meggyilkolt volt rádiós újságíró halálához.
jan. 14
10:36
A mongol elnök megszüntetné a halálbüntetést (Népszava)
A halálbüntetés eltörlésére szólította fel a mongol parlamentet, és moratóriumot ígért a már meghozott halálos ítéletek végrehajtására csütörtökön a kelet-ázsiai ország elnöke, Cahjagín Elbegdordzs.
jan. 14
11:06
Olcsón megúszták a kegyetlen gyilkosságot (Kitekintő)
Öt és fél év, fogházban letöltendő börtönbüntetésre ítélte tegnap a Besztecebányai Járásbíróság a 23 éves Pavol Hruskát, és a 22 éves Peter Kovácot emberölés miatt.
jan. 14
11:12
Eltűnt a radarokról egy vadászgép (Népszava)
Eltűnt a radarokról az orosz légierő egy Szu-27 típusú vadászrepülőgépe a távol-keleti Komszomolszk térségében csütörtökön, a repülőtértől mindössze 30 kilométernyire.
jan. 14
11:42
Híd: a Csemadok ne vegyen részt a pártcsatározásokban! (Kitekintő)
A Híd-Most párt szerint a Csemadoknak a szlovákiai magyarok kultúrájával kell foglalkoznia, tagjainak pedig párthovatartozástól függetlenül kell végezniük munkájukat.
jan. 14
11:44
Óvatosnak kell lenni a bankokkal (Kitekintő)
Joaquin Almunia, a versenypolitikáért felelős uniós tárca várományosa keddi, európai parlamenti meghallgatásán azt ígérte, nem könnyíti meg az állami támogatásban részesített bankok helyzetét. Válság ide vagy oda, a biztos-jelölt szerint a hitelintézeteknek 2010 végéig vissza kell fizetniük a kölcsönt és nem finanszírozhatják ebből a forrásból a bónuszokat.
jan. 14
11:57
Kína nem marasztalja a Google-t (Napi)
jan. 14
12:36
Engedélyezik a hamburgeradót (Kitekintő)
Az Európai Unió tagállamai nemzeti adót vethetnek ki a gyorséttermi ételekre, amennyiben betartják az uniós törvénykezés alapelveit.
jan. 14
12:38
Ígéret az unió őshonos nemzeti kisebbségeinek (Kitekintő)
Sógor Csaba az őshonos nemzeti kisebbségek jogainak biztosításáról kérdezte Brüsszelben az EB alapjogi biztosjelölt asszonyát.
jan. 14
12:54
Belendült az eurozóna ipari termelése (orientpress)
Az eurozóna ipari termelése novemberben az előző hónaphoz képest 1 százalékos élénkülést mutatott, míg a 27 uniós tagországban 0,9 százalékos bővülést mértek ilyen téren. Havi szinten a legnagyobb mértékű növekedést Írországban, Lettországban, Szlovéniában, Észtországban mérték, Írország és Portugália a visszaesők között volt.
jan. 14
13:21
Péntektől magyarul is olvashatók a szlovák hírügynökség hírei (nyest.hu)
Holnaptól magyarul közöl híreket a SITA szlovák hírügynökség. A szolgáltatás ingyenes lesz.
jan. 14
13:27
Brüsszel nem ellenzi a román hamburger-adót (Napi)
jan. 14
13:30
Haiti: jön a segítség, nehézkes a magyarok indulása (HVG)
Érkeznek az első segélyszállítmányok Haitire, amelyet kedden sújtott rendkívül pusztító földrengés. Az áldozatok számát több mint százezerre teszi az ország miniszterelnöke, de minden más forrás szerint is legalább tízezres nagyságrendű az elhunytak száma. A magyar mentőcsapat csütörtökön reggel nem tudott elindulni a karibi szigetre, és most az eredetitől eltérő úton próbálkoznak a kiutazással.
jan. 14
13:30
Lerántjuk a leplet a világ legszebb politikusáról (Kitekintő)
Egyre közelebb jutunk a január 17-én esedékes ukrán választások első fordulójához, és közel sem mellékes, ki lesz a befutó. Egyelőre a két legesélyesebb jelölt a világ legszebb női politikusának tartott Julija Timosenko és a Régiók Pártjának vezetője, Viktor Janukovics.
jan. 14
13:32
A néppártnak nem tetszik a szlovák EU-biztosjelölt (Kitekintő)
Az Európai Néppártnak (EPP) fenntartásai vannak a szlovák EU-biztosjelölttel, Maros Šefčovičcsal szemben, aki öt évvel ezelőtt nagykövetként elfogadhatatlan kijelentést tett a romákról.
jan. 14
13:34
H1N1: hazaküldik a beoltatlan orvosokat (Kitekintő)
Azok az orvosok és ápolók, akik nem oltatták be magukat az újinfluenza ellen, nincs amit keressenek a páciensek ágya mellett – áll a román Egészségügyi Minisztérium rendeletében, amelyet tegnap este valamennyi kórházba eljuttattak.
jan. 14
13:48
Megtriplázódhat a banki profit (Kitekintő)
Az amerikai bankszektor képviseletében először a JP Morgan Chase teszi közzé a negyedik negyedéves gyorsjelentését, amely a várakozások szerint a válság mélypontján, 2008-ban mért nettó eredményhez képest triplázódást mutathat a profit szinten.
jan. 14
14:06
Romokban Haiti - segítségre várnak (orientpress)
Otthontalanná vált emberek százezrei várnak nemzetközi segítségre Haitin, ahol kedden délután a Richter-skála szerinti 7-es erősségű földrengés pusztított. A mentőalakulatok sokszor megfelelő eszközök híján puszta kézzel keresnek sebesülteket a romok alatt - akiknek túlélési esélyei minden perccel tovább romlanak.
jan. 14
14:24
Eldőlt: szobrot emelnek a forradalmárgyilkosnak (Kitekintő)
Elutasította a Maros megyei törvényszék Kincses Előd marosvásárhelyi ügyvéd azon kérését, hogy a per lejártáig függesszék fel a Ştefan Guşă-szobor felállítását engedélyező tanácsi határozatot.
jan. 14
14:42
Fagyott holttestet találtak (Kitekintő)
Ismeretlen férfi holttestére bukkantak szerdán a rozsnyói járásbeli Sztracena (Stratená) közelében, Szlovákiában
jan. 14
14:57
Párizsban a légiirányítók sztrájkja okoz gondot (Inforádió)
Párizsban továbbra is fennakadásokat okoz a légiirányítók sztrájkja a nagyobb repülőtereken. Az Orly-n a járatok felét, a Roissy és de Gaulle termináljain pedig 15 százalékát törölték. Az időjárás már nem okoz fennakadásokat.
jan. 14
15:00
Slota szövetségeseket keres a "nagymagyar terjeszkedők" ellen (HVG)
A Szlovák Nemzeti Párt (SNS) találkozót kíván kezdeményezni a szerb, a román és az ukrán nemzeti párttal, hogy véleményt cseréljenek a "nagymagyar sovinizmusról", és általában megvitassák a magyarországi helyzetet, ahol az állítólag terjedő "szélsőségesség" nagyon veszélyes.
jan. 14
15:00
Munkahelymegőrzés: beavatkozott a kormány (Kitekintő)
A francia kormány és a Renault közötti szerdai megbeszélésekről kiszivárgott információk szerint a kormányzat lényegében megtiltotta a francia autógyártónak, hogy az az új, Clio típusú járművének előállítását áthelyezze franciaországi gyárából a sokkal olcsóbb török gyártó egységébe.

Keresés