2010. január 25. hétfő

jan. 25
3:21
Veszélyt rejteget az uszodavíz (168 Óra Online)
Egy közelmúltban ismertetett kutatás szerint a klóros uszodavíz növeli az asztma és allergia kockázatát.
jan. 25
7:42
Pislákoló kvazárok nyomában (csillagászat.hu)
Magyar kutató vezetésével kutatták egy villódzó rádiókvazár fényességváltozásainak okait: nem maga a kvazár, hanem a Tejútrendszer csillagközi anyaga a felelõs.
jan. 25
8:06
Digitalizálták a Zala Megyei Levéltár okleveleit (Múlt-kor)
Az elektronikus úton készült levéltári anyagok digitalizálásával kiemelkedő munkát végzett az elmúlt években a Zala Megyei Levéltár; ekkora mennyiségű dokumentum az ország más levéltáraiban nem igen érhető el interneten.
jan. 25
8:24
Új ötleteket adhat a 'vasborítású csiga' (orientpress)
Egy mélytengeri csiga vassal borított háza adhat ötletet új katonai páncélok előállítására - közli a Proceedings of the National Academy of Sciences szaklap. 'A puhatestűeket meszes ház jellemzi, amit szerves réteg borít ' - mondta Christina Ortiz, a megjelent tanulmány egyik szerzője. 'Ez a csiga azonban rendelkezik egy további vasréteggel is, ami egészen egyedivé teszi.'
jan. 25
8:42
Rövid ideig éltek együtt az emberrel Ausztrália óriási ősállatai (orientpress)
A hatalmas termetű erszényesek, repülésre képtelen madarak és hüllők, amelyek egykor Ausztráliát népesítették be, több tízezer éve kihaltak, sokkal később, mint eddig feltételezték. Így mintegy ötezer éven át éltek együtt az emberrel, aki később a kihalásukhoz vezetett.
jan. 25
9:09
Felfedezői kirabolták Tutanhamon sírját (Múlt-kor)
Howard Carter 1922-ben a hivatalos feltárás előtt kifosztotta Tutanhamon sírját, és az ott felfedezett rendetlenséget az ókori sírrablók helyett az expedíció munkásai okozták - vélik a német kutatók.
jan. 25
9:18
Az Ibériai-félszigeten lehetett Atlantisz (orientpress)
Ókori civilizáció nyomait kutatják az Ibériai-félsziget déli részén a Spanyol Tudományos Kutatási Főtanács régészei - írja a Daily Telegraph. Az andalúziai Hinojos lápvidéket tanulmányozzák, és abban reménykednek, hogy rábukkannak egy háromezer éves településre, ami a tartesszoszi civilizáció központja lehetett.
jan. 25
10:12
Megfejtették egy ókori amfora titkait (Múlt-kor)
Spanyol kutatók egy római kori amforát fogtak vallatóra, amelyet Larás marokkói kikötőváros közelében találtak.
jan. 25
10:14
Reflektorfényben az angol kémkedés története (Múlt-kor)
A hírszerzés homályba vesző világát állítja reflektorfénybe a Cambridge-i Egyetem, amelyet eddig főleg azért emlegettek a kémkedéssel kapcsolatban, mert a hidegháború több híres kettős ügynöke is a falai közül indult, köztük a legendás Kim Philby.
jan. 25
11:15
Keserves sorsról árulkodik egy római kori csontváz (Múlt-kor)
Kemény munka, éhezés és betegségek jutottak osztályrészül annak a kétezer éve a brit szigetek nyugati részén élt férfinak, akinek keserves sorsáról a Weston-super-Mare-ben felfedezett csontváza árulkodik.
jan. 25
11:17
Precedens értékű szerb ítélet a délvidéki vérengzések kapcsán (Múlt-kor)
Ideológiai okból, ártatlanul végezték ki 1944-ben többedmagával a martonosi hentest, Forró Lajost - hozott precedens értékű ítéletet a szerb bíróság.
jan. 25
12:00
Új légtisztító módszert találtak fel (orientpress)
Véletlen felfedezésnek köszönhetően a szakemberek olyan katalizátort találtak, ami képes az oxigént érintetlenül hagyva kizárólag a szén-dioxidot kivonni a levegőből, majd azt hasznos anyaggá átalakítani - közölte a Science szaklap.
jan. 25
12:18
Elhunyt Ujfalussy József zenetörténész (Múlt-kor)
Elhunyt Ujfalussy József zenetörténész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem professzor emeritusa.
jan. 25
13:21
Új Velencévé változhat Párizs (Múlt-kor)
Egy évszázada már, hogy a Szajna Párizsban átlépte a parti védműveket. A folyó iszapos vízáradatot zúdított a francia főváros elegáns bulvárjaira, elöntötte több ezer ember otthonát és hónapokra megbénította az áramszolgáltatást.
jan. 25
13:23
Lebontják régi templomaikat a franciák (Múlt-kor)
Franciaország vidéki falvaiban egyre több régi templomot bontanak le, ugyanis a helyi önkormányzatoknak nincs pénzük a felújításra és a fokozottan romló állapotú épületek karbantartására.
jan. 25
14:24
Konfuciusz a mozikban (Múlt-kor)
Múlt péntek óta vetítik a kínai mozikban a hongkongi Chow Yun-fat főszereplésével készült Konfuciuszról szóló életrajzi filmet.
jan. 25
15:00
"Google támadást" javító csomag a Microsofttól (transindex.ro)
Letölthetõ az Internet Explorer (IE) böngészõprogr ...
jan. 25
15:02
A YouTube fizetõs élõ koncerteket közvetítene (transindex.ro)
Alkalmankénti díjfizetés ellenében tekinthetnének ...
jan. 25
15:27
Elhullatták szandálszögeiket a római kori katonák (Múlt-kor)
Eddig több mint ezerkétszáz fém szögre bukkantak német régészek a Göttingen környéki egykori római tábor területén.
jan. 25
15:33
Mit mosolyogsz olyan rejtályesen, kislány? Exhumálnák Leonardo da Vinci földi maradványait! (MaHu)
Olasz antropológusok szeretnék exhumálni Leonardo da Vinci (1452-1519) földi maradványait, hogy koponyája alapján rekonstruálják az itáliai polihisztor arcvonásait, feltételezéseik szerint ugyanis Mona Lisa képmása a reneszánsz mesterének álcázott önarcképe.
jan. 25
16:03
Az ûrhajósok is internetezhetnek az ûrben (transindex.ro)
Végre a Nemzetközi Ûrállomás (ISS) legénysége szám ...
jan. 25
16:30
Hamis műremekeket állítottak ki Londonban (Múlt-kor)
A rendőrség által elkobzott több mint 100 hamis „műalkotás” látható a londoni Viktória és Albert Múzeumban a múlt hét végén megnyílt kiállításon.
jan. 25
16:32
Kiállítják Auschwitz terveit Izraelben (Múlt-kor)
Első ízben mutatják be a nagyközönségnek az auschwitzi náci haláltábor tervrajzait a tábor felszabadításának 65. évfordulója alkalmából a jeruzsálemi Jad Vasem holokauszt emlékmúzeumban.
jan. 25
17:33
Austerlitznél keresik a cári hadsereg elrejtett zsoldját (Múlt-kor)
A cári hadsereg elrejtett zsoldját keresi az austerlitzi csatatéren egy morva fiatalember. A 39 éves brünni Walter Pavlis január közepén fogott bele a kincs keresésébe, amelyet a legendák szerint 1805-ben ástak el az oroszok.
jan. 25
18:36
Háromszáz éves a meisseni porcelánmanufaktúra (Múlt-kor)
Kiállítások sorozatával ünnepli fennállásának háromszázadik évfordulóját a meisseni porcelánmanufaktúra 2010-ben.
jan. 25
19:39
Vége a téli szünetnek a gödöllői kastélyban (Múlt-kor)
A szokásos év eleji, csaknem egyhónapos állagmegóvási, takarítási munkálatokat követően hétfőtől néhány újdonsággal is kedveskedik látogatóinak az újra megnyílt Gödöllői Királyi Kastély.
jan. 25
19:51
Agyvérzést okoz a 3D-s film? (168 Óra Online)
A napokban olvasói levelet kapott a Szabolcs Online. Egy fiatalember leírja, hogy öt nappal egy ilyen film megtekintése után agyvérzést kapott. Van-e összefüggés? -kérdi.
jan. 25
20:15
Megtalálták Pázmány Péter sírját a pozsonyi Szent Márton-dómban (MaHu)
Megtalálták a Pázmány Péter (1570-1637) jezsuita hittudós, bíboros és esztergomi érsek sírját és földi maradványait a pozsonyi Szent Márton-dómban - jelentette be hétfőn a Szlovák Püspökkari Konferencia sajtóosztálya.
jan. 25
20:42
Luxor lesz a világ egyik legnagyobb szabadtéri múzeuma (Múlt-kor)
Az egyiptomi Luxor lesz a világ egyik legnagyobb szabadtéri múzeuma, amikor márciusban befejeződik a szfinxek útjának restaurálási projektje - jelentette be Szamir Farag, Luxor kormányzója.
jan. 25
21:15
Terrorra buzdító csatornák - 2010-01-25 20:32:46 (sat.hu)
Egy amerikai kongresszusi jelentés feketén-fehéren kimondja, hogy a Nilesat és az Arabsat terrorszervezetek befolyása alatt áll, és erőszakra buzdít.
jan. 25
22:03
Egészségesebb munkahely: jobb teljesítmény (168 Óra Online)
Egy munkahelyi egészségfejlesztési terv célja, hogy egészségesebb, kiegyensúlyozottabb emberek dolgozzanak egy empatikus légkörű, korszerű munkahelyen. A megfelelő fizikális állapot, mentális és lelki kiegyensúlyozottság eredményeként már rövidtávon elkerülhető a tartós stressz, így csökkenhet a pszichoszomatikus megbetegedések száma. A lehetséges lépésekről dr. Budavölgyi Attila, az Oxygen…
jan. 25
23:15
Nem a ló unokatesója a hippopatamus (MaHu)
Az ókori görögök a vízilovakat - ahogy a nevük is mutatja - a lovakhoz hasonlították, később a disznót tartották közeli rokonának, most viszont kiderült, hogy a vízilovak a cetek "unokatestvérei".

Keresés