2010. január 7. csütörtök

jan. 7
0:12
Soha többé bőrrák - új eszköz segít a diagnózisban (HáziPatika)
Izraeli kutatók egy olyan eszköz kifejlesztésén dolgoznak, amelyekkel könnyedén diagnosztizálhatók a szabad szemmel nem látható bőrdaganatok, köztük a melanóma (festékes bőrrák) is.
jan. 7
0:16
Miért veszíthetjük el fogainkat? (HáziPatika)
Az ép fogsor nemcsak magabiztossá tesz, de az alapos rágáshoz elengedhetetlen. Érdemes hát fogainkat tisztán tartani, mert az elhanyagolt szájhigiéné súlyos következményekkel, a fogak elvesztésével járhat. Lássuk melyek ezek a...
jan. 7
0:30
Megtalálták a karcsúság titkát - Legalábbis az egereknél (WebBeteg)
Amikor egerekben lezártak egy energiakontrolláló mechanizmust, azok karcsúbbak lettek a normál rágcsálóknál - közölték kedden amerikai kutatók.
jan. 7
5:45
Tömés vagy valami más? Mi alapján dönt a fogorvosunk? (WebBeteg)
Az egészséges és ép fogak megőrzése részben örökletes adottságokon alapul, azonban a helyes fog- és szájápolás még kedvező genetikai feltételek mellett sem elhanyagolható tényező.
jan. 7
7:51
A tüdőgyulladás és tünetei (WebBeteg)
Világszerte a tüdőgyulladás a gyerekek vezető haláloka, ám a gyerekek, idősek és legyengült emberek mellett lecsaphat az egyébként egészséges fiatal felnőttekre is.
jan. 7
8:06
Atakám, Zuriel, Zelinke - keresztnevek, amelyeket 2009-ben alkottak a szülők (Infostart)
Atakám, Zuriel, Amin, Dalton, Alek, Norka, Zenge, Bié, Zelinde - csak néhány név azok közül, amelyeket tavaly adott gyermekének néhány szülő annak ellenére, hogy azok nem szerepeltek a magyar nevek listáján. Újabban divatosak az angolszász névváltozatok és azok a nevek, amelyekkel külföldön lehet érvényesülni, de összeállításunkból megtudhatja azt is: mi a teendő, ha eddig nem létező nevet szánunk…
jan. 7
8:24
Nem is hinné, hány helyen divat a többnejűség! (Infostart)
Sokan - főleg férfiak - kampányolnak érte, antropológusok közül többen természetesnek tartják a poligámiát. A nyugati kultúra mégis teljesen idegennek tartja, mint ahogy a kereszténység is. Női szervezetek gyakran tiltakoznak ellene, és a gyakorlatot követő dél-afrikai államfő is elismeri: a többnejűség a nőket lenéző kultúrában dívik. Tény, hogy a poligámia mégis jelen van a világban, sőt…
jan. 7
8:42
A koleszterin miatt lett különleges Mona Lisa mosolya? (Infostart)
A modell magas koleszterinszintje miatt lett Mona Lisa mosolya olyan különleges - állítja egy olasz kutató, aki két másik reneszánsz festményen szereplő alaknál genetikai úton öröklődő csontproblémát fedezett fel.
jan. 7
8:54
Amikor a beteg nem érti miről beszél az orvos - Tanulmány (WebBeteg)
Az egészséggel, betegséggel kapcsolatos tájékoztatást különösen az idős, nyugdíjas korosztályok tagjai nem értik, kiváltképp ötmillió amerikai állampolgár, aki szinte nem is beszél angolul. A brit szakemberek azt is kiemelik, hogy az egészségügyi analfabétizmus tényleges mértéke sehol nem igazán ismert, mert nem elég alaposak azok a módszerek, melyekkel ezt a bonyolult társadalmi jelenséget…
jan. 7
9:18
"Ha kövér vagy, megesznek az ufók" (Infostart)
Számos kritika érte azt a brit konditerem-láncot, amely újév utáni hirdetésében azt írta: a legkövérebb embereket megeszik a földönkívüliek.
jan. 7
9:36
Sam Mendes készítheti az új James Bond-filmet (Infostart)
Az Oscar-díjas brit rendező, Sam Mendes irányításával készülhet el a következő James Bond-film. A hírek szerint a forgatás már júniusban elkezdődhet.
jan. 7
9:57
Mi lesz a kis kórházakkal? (WebBeteg)
Még nem tudni, hány kórház lesz a gyógyításhoz előírt új minimumfeltétel-jogszabály áldozata, de az üzembiztonságot nemcsak a repülőgépeken, hanem az egészségügyi intézményekben is biztosítani kel, megfelelő szakértelem és alkalmas felszerelések nélkül veszélyes a betegellátás - mondta a lapnak Ari Lajos, az Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesületének (EGVE) elnöke.
jan. 7
10:30
Űrlényszex is lesz az Avatár DVD-jén (Infostart)
Különleges meglepetésben lesz részük azoknak a rajongóknak, akik hiányoltak valamit az Avatár című filmből: ha a hatalmas sikerül film DVD-n, végre kiderül, hogyan szexelnek a na'vik.
jan. 7
10:48
Erősítsük az immunrendszerünket - drogokkal! (Infostart)
Télvíz és járványok idején érdemes sokféle természetes anyaggal erősíteni az immunrendszert, így például drogokkal is. Félreértések elkerülése végett, a növényi drog a gyógynövénynek az a része, amely a hatóanyagot tartalmazza. Alkalmazásuk szerteágazó lehet, így a fitoterapeuták hatóanyaguk szerint sorolják be őket.
jan. 7
11:06
Sosem látott felvételek egy szumátrai anyatigrisről és kölykeiről (Infostart)
A szumátrai dzsungel mélyén felállított speciális kamerák eddig még sosem látott felvételeket készítettek egy ritka anyatigrisről és kölykeiről. Jelenleg mindössze 400 szumátrai tigris él a vadonban. Életterük csökkenése és az orvvadászat miatt számuk egyre csökken.
jan. 7
11:24
Lejárt az elégett pirítós ideje (Infostart)
Lejárt az összeégett pirítósok ideje: brit mérnökök megalkották az átlátszó kenyérpirítót, így magunk is láthatjuk, hogyan alakul a reggeli.
jan. 7
12:03
Alzheimer-kór és mobiltelefon (WebBeteg)
Az egyetem Alzheimer-kutatási központjának munkatársai 100 egeret vontak be a kísérletekbe. Ezek legtöbbje úgynevezett Alzheimer-modellegér volt, vagyis olyan genetikailag módosított állat, amelynek agyában a szindróma tipikus fehérjelerakódásai (prionok) keletkeztek.
jan. 7
12:18
Jól gondoljuk meg, mit dobunk ki lomtalanításkor! (Infostart)
Kidobálni a felesleges tárgyainkat jó évkezdésnek tűnik, ám egy brit felmérés szerint többségünk utólag megbánja, hogy megszabadult egy-egy kacattól.
jan. 7
12:36
Rachel Weisz a férfiak álma (Infostart)
A férfiak a legszívesebben Rachel Weiszt vennék feleségül, Dawn French-csel italoznának, és Cheryl Cole-t vinnék ágyba - derült ki egy magazin felméréséből.
jan. 7
13:06
"Keletre utazom, milyen védőoltás ajánlott?" - Az orvos válaszol (WebBeteg)
"Azt szeretném megtudni, hogy milyen ajánlott védőoltásokat kell beadatnom magamnak, ha Kambodzsába szeretnék utazni egy hónapra? Nem szállodai, hanem vadkempinges körülményekre kell készülnöm." - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdései közül.
jan. 7
13:48
Okosabb lesz a gyerek, ha az anya szalonnás tojást eszik (Infostart)
A hagyományos angol reggelit nem tartják egészségesnek, pedig nincs igazuk. Egy friss kutatásból ugyanis kiderült, hogy ha a várandós nő szalonnás tojást eszik, azzal javítja megszületendő gyermeke intelligenciáját.
jan. 7
13:57
Erősíti az immunrendszert és a csontokat, véd a fertőzésektől - tuti téli finomság (NLC)
Ráadásul nem is kell vagyonokat költened rá: az aszalt sárgabarack nem drága, viszont védi az egészségedet, és még az édesség iránti vágyadat is kielégíti.
jan. 7
15:09
A passzív dohányzás káros hatásai (NLC)
A dohányzás visszaszorítását és a passzív dohányzás káros hatásainak megakadályozását célzó kampányok dacára, az aktuális dohányzási arányszámok világszerte növekednek. Holott a passzív dohányzás jónéhány fiziológiai rendszert - elsősorban természetesen a légzőrendszert - bolygatja meg, és hosszútávú hatásként erőteljesen roncsolja is.
jan. 7
15:12
14 étel, mely segíti a fogyást (WebBeteg)
Szeretné csökkenteni a cukor iránti vágyát, az étvágyát? Akkor feltétlenül illessze az étrendjéba az alábbi ételeket!
jan. 7
15:14
H1N1 - Mi a helyzet a járvánnyal? (WebBeteg)
Baranya, Hajdú-Bihar és Heves megyében ugyanannyian, az ország többi megyéjében és Budapesten viszont jóval kevesebben mentek orvoshoz, mint az azt megelőző héten.
jan. 7
16:15
Reptéri átvilágítók: Mekkora sugárzás éri a testet? (WebBeteg)
Brit, holland és kanadai repülőterek a detroiti járaton karácsonykor történt terrorkísérlet után jelentették be, hogy teljes testet átvilágító szkennereket helyeznek üzembe.
jan. 7
17:18
A kemény széklet okai és veszélyei - Az orvos válaszol (WebBeteg)
"A kislányom nyolc éves és nagyon kemény a széklete. Kis vért is észleltem a toalettpapíron. A probléma az elmúlt félévben párszor már előfordult, mit lehetne tenni?" - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.
jan. 7
18:36
Lelki betegségek előfordulása és kezelése Európában (Infostart)
Nincsen betegség, mely az egészség tudatával eltöltött emberi életet olyan mértékben megrövidítené, mint a depresszió, gazdag és szegény országban egyaránt. A társadalom egészsége szempontjából alapvetően fontos kérdéssel, az Egészségügyi Világszervezet az Euro Observer különszámában foglalkozik.
jan. 7
18:38
Ég egy faház Tahitótfaluban (Infostart)
Kigyulladt és teljes terjedelmében ég egy faház Tahitótfalu külterületén - közölte a Szentendrei Tűzoltóság szóvivője.
jan. 7
19:24
A hasi zsírréteg veszélyei (WebBeteg)
A túlságosan vastag hasi zsírréteg akkor is veszélyesnek számít, ha nem társul magas testtömeg-indexszel. A szakemberek minden figyelemfelhívása ellenére az emberek többsége alulbecsüli a hasi elhízás kockázatát.
jan. 7
19:30
Halálos fegyver a bendzsó (Infostart)
A bendzsó halálos fegyvernek minősül a törvény szerint Colorado államban, ezért akár komoly börtönbüntetés is várhat egy zenészre, aki hangszerével vert fejbe egy férfit.
jan. 7
19:39
Először a kövéreket eszik meg a földönkívüliek! (NLC)
"Először a kövéreket fogjuk megenni!" - fenyeget egy zöld földönkívüli azon a plakáton, amellyel az egészségesebb testsúlyt reklámozza Nagy-Britannia egyik legnagyobb egészségklubja.
jan. 7
19:48
Nem lehet megbízhatóan mérni az "egészségügyi analfabetizmust" (Infostart)
Betegek és egészségügyben dolgozók szempontjából egyaránt káros az "egészségügyi analfabetizmus", vagyis az egészségügyi ismeretek teljes hiánya. A betegségek megelőzésének, a betegellátás reformtörekvéseinek ebből eredő nehézségeit, az angol Lancet szerkesztőségi cikkben ismertette.
jan. 7
20:06
Az amerikaiak inkább kutyabarátok, mint macskaszeretők (Infostart)
Az amerikaiak inkább kutyabarátok, mint macskaszeretők, legalábbis ez derült ki egy friss internetes felmérésből.
jan. 7
20:24
Két díjnyertes kutya elpusztult a Tahitótfaluban kiégett házban (Infostart)
Porig égett a Tahitótfaluban kigyulladt családi ház, személyi sérülés nem történt, ám a tűzben két díjnyertes kutya elpusztult - közölte a tűzoltóság.
jan. 7
20:27
"Hypospadiasis - leműtötték a péniszem felső részét!" - Az orvos válaszol (WebBeteg)
"Hypospadiasis-szal születtem, amiről azt olvastam, hogy műthető, legrosszabb esetben több lépcsőben. A szüleim csak egyszer műtettek meg, akkor egyszerűen \"leműtötték\" a péniszem felső részét. Ettől kicsi lett, és jelentős görbülete van merevedéskor. Ez a tény sajnos szexuális képtelenséget, és súlyos pszihés zavarokat is eredményezett. Tizenhét éves vagyok, mit tehetnék?" - Válogatás a…
jan. 7
21:18
Kilakoltatják azt, aki köpköd (Infostart)
Utcára tehetik a közterületen legalább hétszer köpködésen ért, tanácsi lakásban élő kantoni lakosokat, ha elfogadják az önkormányzat által javasolt magatartási kódexet.
jan. 7
21:30
Megsértette az agyát az evőpálcika (WebBeteg)
A helyi kórházban azonban nem vállalkoztak a pálcika eltávolítására. Arra hivatkoztak, hogy a beavatkozás nyomán keletkező vérzés bénulást vagy halált is okozhat. A kisfiún végül Pekingben tudtak segíteni.
jan. 7
23:36
Retrovírusok teszik ki a genetikai állomány 8 százalékát? (WebBeteg)
Egyes becslések szerint a retrovírusok teszik ki az ember genetikai állományának akár nyolc százalékát. A Borna-vírusnak más behatolási technikája van: a megfertőzött sejtek magjában sokszorozódik.

Keresés