2010. január 7. csütörtök

jan. 7
0:12
Soha többé bőrrák - új eszköz segít a diagnózisban (HáziPatika)
Izraeli kutatók egy olyan eszköz kifejlesztésén dolgoznak, amelyekkel könnyedén diagnosztizálhatók a szabad szemmel nem látható bőrdaganatok, köztük a melanóma (festékes bőrrák) is.
jan. 7
0:16
Miért veszíthetjük el fogainkat? (HáziPatika)
Az ép fogsor nemcsak magabiztossá tesz, de az alapos rágáshoz elengedhetetlen. Érdemes hát fogainkat tisztán tartani, mert az elhanyagolt szájhigiéné súlyos következményekkel, a fogak elvesztésével járhat. Lássuk melyek ezek a...
jan. 7
0:30
Megtalálták a karcsúság titkát - Legalábbis az egereknél (WebBeteg)
Amikor egerekben lezártak egy energiakontrolláló mechanizmust, azok karcsúbbak lettek a normál rágcsálóknál - közölték kedden amerikai kutatók.
jan. 7
0:36
Napi előrejelzés 12 jegy számára (MaHu)
A csillagok varázslatos útmutatása segít a hétköznapok során. Mit tegyünk, ne tegyünk az adott napon, vagy éppen mire vigyázzunk munkánk, szerelmi életünk, vagy épp egészségünk területén. Napi előrejelzést olvashatnak a 12 jegy számára.
jan. 7
5:45
Tömés vagy valami más? Mi alapján dönt a fogorvosunk? (WebBeteg)
Az egészséges és ép fogak megőrzése részben örökletes adottságokon alapul, azonban a helyes fog- és szájápolás még kedvező genetikai feltételek mellett sem elhanyagolható tényező.
jan. 7
6:24
A party-dohányzás ugyanolyan veszélyes? (kamaszpanasz)
Nem tartom magam dohányosnak, csak akkor cigizek, amikor kimegyek a haverokkal bulizni hetente egyszer vagy kétszer. Maximum 10 szálat szívok el egy este. Ennek a dohányzásnak is ugyanolyanok a következményei, mint ha rendszeresen szívnám?
jan. 7
6:54
Immunerősítés profin, gyógynövényekkel! (HarmoNet)
Télvíz és járványok idején érdemes sokféle természetes anyaggal erősíteni az immunrendszert, így például drogokkal is. Félreértések elkerülése végett, a növényi drog a gyógynövénynek az a része, amely a hatóanyagot tartalmazza!
jan. 7
7:12
Nicholas Cage: A munkamániás képregénygyűjtő (astronet.hu)
Az akciófilmek keresett sztárja, az Oscar-díjas amerikai színész, Nicolas Cage 1964. január 7-én született, a Bak jegyében.
jan. 7
7:51
A tüdőgyulladás és tünetei (WebBeteg)
Világszerte a tüdőgyulladás a gyerekek vezető haláloka, ám a gyerekek, idősek és legyengült emberek mellett lecsaphat az egyébként egészséges fiatal felnőttekre is.
jan. 7
8:06
Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2010-01-07 (HarmoNet)
Ma a párkapcsolatunk válik fontossá, örülünk, ha közös szórakozásra nyílik alkalom. Este elmehetünk vacsorázni, kedvesünkkel, vagy pihentető program lehet egy közös mozi is. Egy színházi estének is feldobhatja a hangulatot. Ma fontos, hogy elegendő folyadékot fogyasszunk, hiszen érzékenyebbek a veséink. A sok folyadék abban is segít, hogy a szervezetünkben felhalmozódott méreganyagok kiürüljenek.…
jan. 7
8:06
Atakám, Zuriel, Zelinke - keresztnevek, amelyeket 2009-ben alkottak a szülők (Infostart)
Atakám, Zuriel, Amin, Dalton, Alek, Norka, Zenge, Bié, Zelinde - csak néhány név azok közül, amelyeket tavaly adott gyermekének néhány szülő annak ellenére, hogy azok nem szerepeltek a magyar nevek listáján. Újabban divatosak az angolszász névváltozatok és azok a nevek, amelyekkel külföldön lehet érvényesülni, de összeállításunkból megtudhatja azt is: mi a teendő, ha eddig nem létező nevet szánunk…
jan. 7
8:08
Heti anyukák és babáik horoszkóp 2010. január 7-től 13-ig (HarmoNet)
Az anya-gyermek kapcsolatban nagyon fontos az érzelmi visszajelzés, mégpedig a gyermek részéről is.
jan. 7
8:24
Óriási gond az egészségügyi analfabétizmus (HVG)
Betegek és egészségügyben dolgozók szempontjából egyaránt káros az "egészségügyi analfabétizmus", vagyis az egészségügyi ismeretek teljes hiánya. A betegségek megelőzésének, a betegellátás reformtörekvéseinek ebből eredő nehézségeit, az angol Lancet szerkesztőségi cikkben ismertette.
jan. 7
8:24
Nem is hinné, hány helyen divat a többnejűség! (Infostart)
Sokan - főleg férfiak - kampányolnak érte, antropológusok közül többen természetesnek tartják a poligámiát. A nyugati kultúra mégis teljesen idegennek tartja, mint ahogy a kereszténység is. Női szervezetek gyakran tiltakoznak ellene, és a gyakorlatot követő dél-afrikai államfő is elismeri: a többnejűség a nőket lenéző kultúrában dívik. Tény, hogy a poligámia mégis jelen van a világban, sőt…
jan. 7
8:36
A világ 10 legdrágább luxushotelje (Lakáskultúra)
Privát inas, legendás bárok, selyemtapéta és arany vízcsapok. De számít még a fekvés, a kilátás, a szolgáltatások és a patina is. Persze, ha van esetenként akár négyszázezer forintja egy éjszakára a világ tíz legluxusabb hotelében.
jan. 7
8:42
A nők a férfiak miatt sírnak legtöbbet (MaHu)
Persze ezt a nők már eddig is tudták. Most egy tanulmány is megerősítette, hogy a férfiak ríkatják meg őket legtöbbször.
jan. 7
8:42
A koleszterin miatt lett különleges Mona Lisa mosolya? (Infostart)
A modell magas koleszterinszintje miatt lett Mona Lisa mosolya olyan különleges - állítja egy olasz kutató, aki két másik reneszánsz festményen szereplő alaknál genetikai úton öröklődő csontproblémát fedezett fel.
jan. 7
8:54
Amikor a beteg nem érti miről beszél az orvos - Tanulmány (WebBeteg)
Az egészséggel, betegséggel kapcsolatos tájékoztatást különösen az idős, nyugdíjas korosztályok tagjai nem értik, kiváltképp ötmillió amerikai állampolgár, aki szinte nem is beszél angolul. A brit szakemberek azt is kiemelik, hogy az egészségügyi analfabétizmus tényleges mértéke sehol nem igazán ismert, mert nem elég alaposak azok a módszerek, melyekkel ezt a bonyolult társadalmi jelenséget…
jan. 7
9:12
Napi horoszkóp: remek nap elé nézel (Borsa)
Napi horoszkóp: remek nap elé nézel
jan. 7
9:18
Tévé mint villanypásztor - nézze-e a gyerek? (HarmoNet)
Milyen következményei vannak a gyermek-, serdülő- és fiatalkorban a televízió előtt eltöltött óráknak? Nézzük most abból a szempontból, hogyan hat a tévézés a fiatalok önbecsülésére, vagyis mit fog elvárni önmagától a gyermek. Természetesen más összetevői is vannak a kérdésnek: milyen a fiatalok társadalmi osztálya, lakóhelyük környékének jellege, iskolaérettségük mértéke hétéves korban.
jan. 7
9:18
"Ha kövér vagy, megesznek az ufók" (Infostart)
Számos kritika érte azt a brit konditerem-láncot, amely újév utáni hirdetésében azt írta: a legkövérebb embereket megeszik a földönkívüliek.
jan. 7
9:18
A baobabot most fedezi fel a fejlett nyugat (MaHu)
Az Egyesült Királyság piacain árulni kezdtek egy olyan afrikai gyümölcsöt, mely háromszor annyi C-vitamint tartalmaz, mint a narancs, és kétszer annyi kalciumot, mint a tej.
jan. 7
9:36
Sam Mendes készítheti az új James Bond-filmet (Infostart)
Az Oscar-díjas brit rendező, Sam Mendes irányításával készülhet el a következő James Bond-film. A hírek szerint a forgatás már júniusban elkezdődhet.
jan. 7
9:54
Miről álmodik a nő a szexben? (MaHu)
A nőknek is van erotikus fantáziaképe, ha nem is annyira vad, mint a pasiké. A női és férfi erotikus fantázia közötti különbség, hogy a nő a való életben nem nagyon vállalja be, azt amiről titkon álmodik.
jan. 7
9:57
Mi lesz a kis kórházakkal? (WebBeteg)
Még nem tudni, hány kórház lesz a gyógyításhoz előírt új minimumfeltétel-jogszabály áldozata, de az üzembiztonságot nemcsak a repülőgépeken, hanem az egészségügyi intézményekben is biztosítani kel, megfelelő szakértelem és alkalmas felszerelések nélkül veszélyes a betegellátás - mondta a lapnak Ari Lajos, az Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesületének (EGVE) elnöke.
jan. 7
10:15
Dita Von Teese-t lenyűgözi Lady Gaga stílusa (Borsa)
Dita Von Teese kislánykora óta a különleges öltözködés híve. Szerinte egy igazi stílusikon nem fél attól sem, hogy nevetség tárgya lesz.
jan. 7
10:15
Helyes étkezés a PCOS mellett (kamaszpanasz)
A policisztás petefészek szindróma (PCOS) egyre több kamaszlánynál fordul elő, gyakran már az első menstruáció jelentkezése előtt. Egy kiegyensúlyozott diéta lehet a kulcs az egészséges életmódhoz azoknak, akik a betegségben szenvednek.
jan. 7
10:30
Az úszógumi is lehet veszélyes (orientpress)
Tíz közül kilenc ember nincs tudatában, hogy milyen veszélyeket jelent a derék táján hordott kövérség. Egy 12,000 európaira kiterjedő vizsgálat szerint a többségnek fogalma sincs arról, hogy a derék megvastagodása a belső szervek köré rakódó veszélyes típusú zsír jele. A BBC News írása arra figyelmeztet, hogy ez a zsigeri zsír kapcsolatban van a cukorbetegséggel és a szívbetegséggel.
jan. 7
10:30
Űrlényszex is lesz az Avatár DVD-jén (Infostart)
Különleges meglepetésben lesz részük azoknak a rajongóknak, akik hiányoltak valamit az Avatár című filmből: ha a hatalmas sikerül film DVD-n, végre kiderül, hogyan szexelnek a na'vik.
jan. 7
10:30
Baktériummal lehet küzdeni a kokainfüggőség ellen (MaHu)
Fel lehet használni a kokainfüggőség kezelésére a nemrégiben felfedezett kokain-észterázot, ezt a természetesen előforduló bakteriális enzimet - állítják a tudósok
jan. 7
10:48
Erősítsük az immunrendszerünket - drogokkal! (Infostart)
Télvíz és járványok idején érdemes sokféle természetes anyaggal erősíteni az immunrendszert, így például drogokkal is. Félreértések elkerülése végett, a növényi drog a gyógynövénynek az a része, amely a hatóanyagot tartalmazza. Alkalmazásuk szerteágazó lehet, így a fitoterapeuták hatóanyaguk szerint sorolják be őket.
jan. 7
10:48
Gyógyítható a gyermekkori agytumor (orientpress)
Egy új tanulmány szerint az agresszív gyermekkori agytumor sikeresen kezelhető két már létező rákellenes gyógyszer kombinációjával. Az Institute of Cancer Research (ICR) kutatói kilencven gyermekektől származó tumort vizsgáltak meg, és azt állapították meg, hogy közülük kilencnél két újfajta genetikai rendellenesség fordult elő.
jan. 7
11:06
Összetettebb a veserák, mint hitték (HVG)
Minél többet vizsgálják, annál bonyolultabbnak tűnik a rák háttere. Brit kutatók több új génmutációt találtak, amelyek kapcsolatban vannak a veserákkal - közölték a Nature tudományos magazinban szerdán megjelent tanulmányukban.
jan. 7
11:06
Sosem látott felvételek egy szumátrai anyatigrisről és kölykeiről (Infostart)
A szumátrai dzsungel mélyén felállított speciális kamerák eddig még sosem látott felvételeket készítettek egy ritka anyatigrisről és kölykeiről. Jelenleg mindössze 400 szumátrai tigris él a vadonban. Életterük csökkenése és az orvvadászat miatt számuk egyre csökken.
jan. 7
11:06
Most mi lesz?! - nincs bizonyíték a G-pont létezésére (MaHu)
Ikrek kikérdezése alapján mítosznak értékelik brit kutatók a nőknél a G-pont létezését - idézte hétfőn a BBC hírportálja (http://newsvote.bbc.co) a Journal of Sexual Medicine című szaklap legfrissebb számában megjelenő tanulmány következtetését.
jan. 7
11:18
Cucckereső - leárazás körkép: ruhák (Borsa)
Ezen a héten - a szokásostól eltérően - nem egy konkrét cuccot céloztunk be. Ehelyett körülnéztünk a fast fashion üzletek téli leárazásain.
jan. 7
11:24
ÁNTSZ: visszavonulóban az influenza világjárvány első hulláma (orientpress)
Az előző évekhez hasonlóan, az év utolsó hetében tovább csökkent az influenzaszerű megbetegedések száma. A figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentéseinek alapján végzett becslés szerint az 53., 2009. december 28 - 2010. január 3. közötti 4 munkanapos héten az országban körülbelül 10 700 fő fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel, 30 százalékkal kevesebb, mint az előző héten.
jan. 7
11:24
Lejárt az elégett pirítós ideje (Infostart)
Lejárt az összeégett pirítósok ideje: brit mérnökök megalkották az átlátszó kenyérpirítót, így magunk is láthatjuk, hogyan alakul a reggeli.
jan. 7
11:42
Megjelent a szupergyümölcs, jóval több benne a C-vitamin (HVG)
Az Egyesült Királyság piacain árulni kezdtek egy olyan afrikai gyümölcsöt, amely háromszor annyi C-vitamint tartalmaz, mint a narancs, és kétszer annyi kalciumot, mint a tej.
jan. 7
12:00
A magas vércukor szint rákot okozhat (MaHu)
Összefüggést találtak a magas vércukor szint és a rákos megbetegedések között. "Az eredmények aggasztóak, különösen Angliában, ahol a becslések szerint 10,1 millió embernek magas a vércukra az egészségtelen életmódnak köszönhetően" - írja a The Guardian.
jan. 7
12:03
Alzheimer-kór és mobiltelefon (WebBeteg)
Az egyetem Alzheimer-kutatási központjának munkatársai 100 egeret vontak be a kísérletekbe. Ezek legtöbbje úgynevezett Alzheimer-modellegér volt, vagyis olyan genetikailag módosított állat, amelynek agyában a szindróma tipikus fehérjelerakódásai (prionok) keletkeztek.
jan. 7
12:06
Gyuri bácsi gyógyteái (astronet.hu)
Több mint hét évtizede kutatja, gyűjti a gyógynövényeket a gyógyító teáitól híressé vált Gyuri bácsi. Teakeverékét tíz országban...
jan. 7
12:18
'Újévi ajándék': Csökkent az alapellátásban dolgozó orvosok finanszírozása (orientpress)
Csökkentette az alapellátást végző orvosok finanszírozását a kormány. A váratlan 'újévi ajándékként' titulált megszorításról Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a kártyapénz pont/Ft értékének mintegy 7 forinttal történő csökkenése egy átlagos praxisban havonta több tízezer forintnyi bevételcsökkenést eredményez, miközben például csak az üzemanyagok ára az…
jan. 7
12:18
Jól gondoljuk meg, mit dobunk ki lomtalanításkor! (Infostart)
Kidobálni a felesleges tárgyainkat jó évkezdésnek tűnik, ám egy brit felmérés szerint többségünk utólag megbánja, hogy megszabadult egy-egy kacattól.
jan. 7
12:36
Rachel Weisz a férfiak álma (Infostart)
A férfiak a legszívesebben Rachel Weiszt vennék feleségül, Dawn French-csel italoznának, és Cheryl Cole-t vinnék ágyba - derült ki egy magazin felméréséből.
jan. 7
12:36
Fájdalomcsillapítók: csak mértékkel! (orientpress)
Fejfájás esetén gyakran nyúlunk gyógyszerekhez, amit a gyógyszertárakban szabadon kapható fájdalomcsillapító szerek széles kínálata is elősegít. Érdemes szakember segítségét kérni a fájdalom megfelelő csillapításáért.
jan. 7
12:42
Dizájntárgyak, amelyek jótékony célra készültek (Borsa)
A dizájner méhkas, a virtuális toastkenyér vagy épp a mellekkel festett pandás tányér értelmetlennek tűnő tárgyak. Mégis van értelmük: jótékony célra készültek.
jan. 7
12:54
A futócipők megterhelik az izületeket (orientpress)
A modern futócipők kártékonyabbak lehetnek a csípő-, a térd- és bokaízületekre, mintha mezítláb futnánk. Még a magassarkú cipők ízületkárosító hatása is kissebb.
jan. 7
13:06
"Keletre utazom, milyen védőoltás ajánlott?" - Az orvos válaszol (WebBeteg)
"Azt szeretném megtudni, hogy milyen ajánlott védőoltásokat kell beadatnom magamnak, ha Kambodzsába szeretnék utazni egy hónapra? Nem szállodai, hanem vadkempinges körülményekre kell készülnöm." - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdései közül.
jan. 7
13:30
Az élelmiszerhigiénia lesz a téma a berlini expón (orientpress)
2010. január 15-24-e között rendezik meg a Grüne Woche 2010 elnevezésű rendezvényt Berlinben, ahol a BfR ( Federal Institute for Risk Assessment) az élelmiszerhigiénia fontosságára kívánja felhívni a figyelmet

Keresés