2010. január 18. hétfő

jan. 18
0:18
Két jó tipp prosztatarák ellen (HáziPatika)
Két nemrégiben közzétett vizsgálat szerint segítheti a prosztatarák elleni harcot a kávé és a testmozgás, ám hatékonyságuk egyelőre vitatott.
jan. 18
0:22
Amit még érdemes tudni az új inflenzáról (HáziPatika)
Az elmúlt hónapokban rengeteget hallottunk az újinfluenzát (H1N1-et) okozó vírus veszélyeiről, és az általa okozott súlyos megbetegedésekről. Cikkünkből kiderül, hogyan fertőz a vírus és miben különbözik a szezonális influenzától.
jan. 18
3:48
"Zöldhályogom van?" - Az orvos válaszol (WebBeteg)
"Több hete érzek szúró fájdalmat a szememben, és félek, hogy zöldhályogom van, ugyanis édesanyámnak is van, és úgy tudom, ez örökölhető. A szemész szteroid tartalmú cseppet írt fel, és azt mondta, csak meg vannak fázva a szemeim.
jan. 18
4:51
A meghűlés, megfázás, nátha (WebBeteg)
A nátha közönséges esetben néhány nap alatt kezelés nélkül is megszűnik, ám hajlamosító tényezők esetén súlyosabb szövődmények léphetnek fel.
jan. 18
7:51
Az elhízottaknak nagyobb adag antibiotikumra lenne szükségük (Infostart)
A növekvő mértékű elhízásra tekintettel nagyobb adag antibiotikum szedését kellene elrendelniük az orvosoknak a betegek számára - írják amerikai és görög kutatók a The Lancet című tudományos hetilapban megjelent tanulmányukban.
jan. 18
7:51
Az elhízottaknak több antibiotikum kell (Metropol)
A jelenleg érvényben lévő, mindenki számára előírt adag a nagyobb termetű felnőttek esetében nem biztos, hogy megszünteti a gyulladásokat.
jan. 18
8:00
Inkontinencia - Igaz vagy hamis? (WebBeteg)
A tévhitek valószínűleg azért alakultak ki, mert az emberek ritkán beszélnek az inkontinenciáról. A következő kérdések sorra veszik az inkontinenciával kapcsolatban elterjedt tévhiteket.
jan. 18
8:09
Tőzsdézni akar? Hallgasson a majomra! (Infostart)
Egy majom bizonyult a tavaly legsikeresebb tőzsdecápának Oroszországban - méghozzá toronymagasan. S ez nem lehet véletlen: egy majom az Egyesült Államokban is maga mögé utasította befektetési tehetségével emberi vetélytársai 70 százalékát.
jan. 18
8:27
Mi zavarja a japánokat a vasúton? (Infostart)
Listát állítottak össze a vasút utasait leginkább zavaró viselkedésről Japánban.
jan. 18
8:45
Már félmillió forinttól licitálhat a Titanicra! (Infostart)
Eladó egy Titanic, tökéletesen működőképes, bár legfeljebb 8 kilométer per órás sebességgel tud haladni, és ennyivel is csak hullámmentes vízen.
jan. 18
8:45
A világ 9 legbizarrabb orvosi csodája (NLC)
Szinte naponta olvashatunk olyan orvosi csodákról, amelyeket a média szívesen tálal sokkoló esetekként: a kutyák rákot diagnosztizálnak, 10 évig élt két szívvel egy ember, valaki felébredt 19 év kóma után. Ezek tényleg csak kiszínezett hétköznapi esetek? Sok esetben nem! Néhány hangzatos címlapsztori mögött valódi orvosi csoda rejlik.
jan. 18
9:03
Egy falat falat? Kínai nagy fal csokiból (Infostart)
A legfinomabb falat építették meg Kínában: a nagy falat - csokiból.
jan. 18
9:03
A száraz szem oka - Kutatás (WebBeteg)
Hormonális okból, tesztoszteronhiány miatt száradhat ki a szem - állítják német kutatók.
jan. 18
11:09
Daganat miatt bontott szerződést a biztosító? (WebBeteg)
Daganatos betegség miatt távolították el az egyik veséjét egy férfinek, akivel felépülését követően pecséttel ellátott levélben közölte a biztosító: felmondja a szerződését.
jan. 18
11:11
Bronchus-termoplasztika - Mire jó a beavatkozás? (WebBeteg)
Az asztmások nagy részének betegsége egyensúlyban tartható a hagyományos farmakológiai készítményekkel, ám a betegek egy csoportja nem reagál a jól bevált terápiás módszerekre. A páciensek 5%-ának lenne szüksége valamilyen más terápiás lehetőségre.
jan. 18
12:39
Vigyázat, nem minden "E" káros! (NLC)
Figyelni kell az élelmiszerek csomagolásán feltüntetett táplálék-kiegészítőkre, de ezek használatának teljes megszüntetése veszélyes volna: ide tartoznak ugyanis az ételekhez hozzáadott, létfontosságú.
jan. 18
14:18
Diabétesz - Az életmód vagy a genetika a döntő? (WebBeteg)
A diabétesz szoros összefüggésben van az életmóddal, különösen az elfogyasztott ételek minőségével és mennyiségével. Világszerte 220 milliónál több embert érint a betegség, amely az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint több mint egymillió ember halálát okozza évente.
jan. 18
15:21
Hogyan gyógyít a köldökzsinórvérben lévő őssejt? (WebBeteg)
Egységnyi köldökzsinórvérben csak mintegy tizedannyi őssejt található, mint amennyit a vérképzőszervi rákban szenvedő pácienseknek általában beültetnek a hagyományos csontvelői őssejtátültetés alkalmával.
jan. 18
15:57
Százmilliók - egyetlen elnöki fotóért (Infostart)
51 millió rubelért (320,6 millió forint) kelt el egy Dmitrij Medvegyev orosz államfő által készített fotó azon az immár hagyományos árverésen, amelyen Szentpéterváron évente egyszer kalapács alá kerülnek neves személyiségek kifejezetten a célra készült alkotásai.
jan. 18
16:15
A H1N1-es járvány nem lesz olyan, mint az 1918-as (Infostart)
Az új típusú influenza hatása inkább az 1957-es és az 1968-as járványéhoz lesz hasonló, mint az 1918-as pandémiához, bár a halálos áldozatok száma valószínűleg magasabb, mint amit eddig laboratóriumi vizsgálatokkal megerősítettek - közölte az Egészségügyi Világszervezet (WHO).
jan. 18
16:51
Sok lesz az Avatar, a Neytiri és a Pandora (Infostart)
Valószínűleg sok csecsemő kapja majd az Avatar nevet az Egyesült Államokban. Amerikában természetes jelenségnek számít, hogy sokan a legsikeresebb mozifilmek szereplőiről nevezik el az újszüllötteket. James Cameron világszerte sikert arató új sci-fije nyomán az amerikai mozirajongók körében máris az Avatar az egyik a legnépszerűbb név.
jan. 18
17:27
Nem szezonális (perzisztáló) allergiás nátha (WebBeteg)
Számos beteg azért nem gondol arra, hogy nem szezonális allergiája is van, mert az egyébként enyhe és ritkán jelentkező panaszok csak pollenszezonban súlyosbodnak.
jan. 18
18:57
Aki 18 éves lesz, költözzön el otthonról! (Infostart)
Törvénnyel tenné kötelezővé a tizennyolc év feletti fiatalok számára a szülői ház elhagyását az olasz közigazgatási miniszter.
jan. 18
19:33
H1N1 - Milyen járványt várnak a szakértők? (WebBeteg)
A WHO előző heti összegező jelentése szerint a világban közel 14 ezer halálos áldozatot szedett a H1N1-es vírus. Az áldozatok valódi számát azonban csak 1-2 évvel később lehet megtudni.
jan. 18
19:51
A szőkék agresszívebbek, mint a barnák (Infostart)
Bár a legtöbben úgy tartják, hogy a szőkék az átlagosnál butábbak, egy vizsgálat szerint harciasabbak és magabiztosabbak is a barnáknál és a vörösöknél.
jan. 18
20:09
Szeretné megelőzni a rákot? Váltson gyengébb borra! (Infostart)
A chardonnay vagy a rizling egyaránt megfelelő lehet a borkedvelők számára, ha el akarják kerülni a daganatos megbetegedéseket. Ezeknek a nedűknek ugyanis a többi borhoz képest alacsonyabb az alkoholtartalmuk.
jan. 18
20:27
Mesterséges megtermékenyítés 50 felettieknek? Sokan tiltanák (Infostart)
Újabb etikai kérdést vetett fel a mesterséges megtermékenyítés: hány éves korig alkalmazható a beavatkozás? Nemrég ugyanis egy 59 éves brit asszony esett át a beavatkozáson, így Nagy-Britanniában ő a legidősebb a lombikbébiprogramban résztvevő nők sorában.
jan. 18
20:36
Színezett lencsék, és azok hangulati hatása (WebBeteg)
Mint ismeretes a fényt a szemünkben lévő csapok és pálcikák érzékelik, amelyek az ideghártyában (retina) találhatóak. A retina három színérző csappal (vörös, zöld, kék) rendelkezik. Ha mindhárom csap egyenlő mértékben kap ingerületet, akkor fehéret, v. szürkét látunk, egyébként színeset. Valamennyi szín kikeverhető a vörös, zöld, és kék színekből.
jan. 18
20:45
Hihetetlen, de igaz: ha gyereke van, csökken a vérnyomása (Infostart)
A gyereknevelés ősz hajszálakat, álmatlan éjszakákat és folyamatos stresszt jelent - ez tény, ám amerikai kutatók szerint mindezek ellenére a szülők vérnyomása nem emelkedik, hanem csökken.
jan. 18
21:39
Emberi ágymelegítőt ajánl vendégeinek egy szálloda (Infostart)
Jól akar aludni éjszaka? Vegye igénybe az emberi ágymelegítők néhány perces szolgáltatását! - ezt ajánlja az egyik brit szállodalánc a vendégeinek
jan. 18
23:45
"Az Év kórháza" - Ismét milliókat kaphatnak az intézmények (WebBeteg)
Kiírta az "Év kórháza 2009" pályázatot az Egészségügyi Minisztérium a napokban. A legjobb területi illetve súlyponti fekvőbeteg intézmény a cím viselésén kívül 3 illetve 5 millió forintot nyerhet.

Keresés