2010. január 6. szerda

jan. 6
0:06
Megoldás születhet az asztma kezelésére (HáziPatika)
Egy nemzetközi kutatócsoport úttörő felfedezést tett, amely olyan krónikus gyulladásos betegségek kezelésében jelenthet új utakat, mint a psoriasis (pikkelysömör) vagy az asztma.
jan. 6
0:10
15 masszázstípus, amit érdemes kipróbálni (HáziPatika)
A masszázsnak számos válfaja ismert mind a nyugati, mind a keleti fajtákból. Mivel gyógyító hatásuk már az ókorban ismert volt, ezért nem véletlen, hogy sokféle irányzat vált népszerűvé nem csak a luxusszállodákban, hanem a...
jan. 6
0:36
Napi előrejelzés 12 jegy számára (MaHu)
A csillagok varázslatos útmutatása segít a hétköznapok során. Mit tegyünk, ne tegyünk az adott napon, vagy éppen mire vigyázzunk munkánk, szerelmi életünk, vagy épp egészségünk területén. Napi előrejelzést olvashatnak a 12 jegy számára.
jan. 6
3:30
H1N1 - Franciaország visszamondta a vakcinarendelést (WebBeteg)
A párizsi egészségügyi minisztérium szerint Katar már megvásárolt 300 ezer adag vakcinát Franciaországtól, Egyiptom pedig tárgyal 2 millió adagról. Franciaország Mexikóval és Ukrajnával is megbeszéléseket folytat az oltóanyag eladásáról.
jan. 6
5:36
Magas vérnyomás és az ischaemias szívbetegség (WebBeteg)
Epidemiológiai vizsgálatok bebizonyították, hogy a magas vérnyomás egyik fő rizikó tényezője koszorúér betegség kialakulásának. Vizsgálatok azt is kimutatták, hogy a diasztolés vérnyomás 5 Hgmm-el való csökkenése az ischaemiás szívbetegség előfordulását 21%-al csökkenti a kezelés megkezdése előtti értékhez viszonyítva.
jan. 6
5:42
Erőss Zsolt: Kénytelen vagyok bízni a felépülésben (Infostart)
Nem kizárt, hogy maradandóak Erőss Zsolt sérülései. Ezt maga a hegymászó mondta az InfoRádiónak. A Mount Everest első magyar megmászója két társával hétvégén szenvedett súlyos balesetet a szlovákiai Magas-Tátrában. Most a baleseti központban ápolják.
jan. 6
7:30
A méz nem robban! (Infostart)
Több mint három órára bezártak tegnap egy kaliforniai repülőteret, mert a biztonsági berendezések robbanóanyagot észleltek egy poggyászban. Később kiderült, hogy a csomagban méz volt.
jan. 6
8:06
Az atomtámadásokat elbírta, a gyomorrák legyőzte (Infostart)
Kilencvenhárom évesen, gyomorrákban elhunyt az a japán férfi, aki hivatalosan elismerten mind a hirosimai, mind a nagaszaki atomtámadást elszenvedte a II. világháború végén.
jan. 6
8:08
A házasságtól is elhízhatnak a nők? (Infostart)
Közismert tény, hogy a nők felszednek néhány kilót, ha gyermeknek adtak életet, ám most egy nagyszabású ausztrál követéses vizsgálat arra derített fényt, hogy a párkapcsolatban élő gyermektelen nőknek is nagyobb mértékben gyarapodik a súlyuk, mint az egyedülállóké.
jan. 6
8:24
Miért akadályozza meg az öregség az alvás memórianövelő hatását? (MaHu)
Számos tanulmány kimutatta, hogy az alvás segít növelni a memóriát. Azonban az öregség mindezt meggátolja. A kutatók most megpróbálnak magyarázatot találni, miért történik mindez.
jan. 6
8:57
Amikor a szülők csalják meg egymást (kamaszpanasz)
Ha a szüleid megcsalják egymást, fájdalmat érzel. És legyen belőle válás vagy sem, úgy érezheted, hogy soha nem leszel túl rajta. De egy bizonyos idő után, lehet hogy hónapokba, sőt évekbe is telhet, de tudsz majd velük erről beszélni düh és félelem nélkül.
jan. 6
9:00
"Franciaország a legjobb ország, Magyarország a 30." (Infostart)
Immár negyedik alkalommal választotta éves felmérésén az amerikai International Living magazin a világ legjobb országának Franciaországot.
jan. 6
9:03
Napi horoszkóp: fókuszálj a fontos dolgokra (Borsa)
Napi horoszkóp: fókuszálj a fontos dolgokra
jan. 6
9:36
Egy éve működik a szentesi légimentők bázisa (orientpress)
Hosszú viták után pontosan egy évvel ezelőtt adták át a szentesi légimentő bázist - tudatta az MR1. Akkor 30 Csongrád megyei önkormányzat adta össze a szükséges pénzt.
jan. 6
9:48
Túlsúly: ugyanolyan káros, mint a dohányzás (WebBeteg)
A Columbia Egyetem és a New York-i City College által végzett járványtani vizsgálat szerint 2008-ban a felnőtt amerikai lakosság kereken tízmillió egészséges életévet veszített a túlsúly, és ugyanennyit a dohányzás miatt.
jan. 6
9:54
2009 legfontosabb vívmányai közt az autizmus kutatása (MaHu)
A Time, a Discover és a Science című szaklapok nemrég összeállították a 2009-es év legfontosabb egészségügyi eredményeinek listáját.
jan. 6
10:06
Charlize Theron cipőt tervezett és jótékonykodott (Borsa)
Charlize Theron saját maga tervezte cipőt osztogatott Dél-Afrikában a rászorulóknak. A szerencsésebb helyzetben lévők megvásárolhatják a lábbelit.
jan. 6
10:12
Hogyan szaunázzunk hatásosan? (orientpress)
Létezik ugyan világbajnokság arra nézve, ki bírja tovább a szaunában, mégsem ezért használjuk. A téli időszakban különösen jótékonyan hat szervezetünkre.
jan. 6
10:30
A szegénység inkább boldogít (orientpress)
Az újévi jókívánságok listáján először mindenki boldogságot kíván. De mit is jelent mindez? Egy német internetes portál boldogság-kutatást vizsgálta.
jan. 6
10:32
Jó a só (orientpress)
A só alapvető kiegészítője számtalan ételnek, de honnan származik? A só olyan mindennapi, hogy szinte nem is szokták megemlíteni. De ha valakit megkérdeznének, hogy hogyan is kell használni, a válasz olyan hosszú és bonyolult lenne, hogy nehéz lenne eldönteni, honnan is kezdjük. Egy még korábbi kérdés lehetne, hogy mihez is kezdenénk a só nélkül? Nem lenne sózott marhahús és hal, sózott főtt…
jan. 6
10:48
Kétszeresen is hasznos lehet az újévi fogyás (orientpress)
Egy, az elmúlt napokban közzétett felmérés eredménye szerint az európai lakosság riasztóan magas aránya - a megkérdezettek 88 százaléka - nem tud az úgynevezett rejtett hasi, avagy viscerális zsír létezéséről. Pedig, ha ez a fajta zsír túl nagy mértékben van jelen szervezetünkben, akár az életünket is megrövidítheti.
jan. 6
11:06
Szalmonellásak a tenyészsertés-állományok (orientpress)
Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hivatal által végzett európai szintű felmérés - melyben 24 tagállam, valamint Norvégia és Svájc vett részt - eredményei azt mutatják, hogy a szalmonella általánosan kimutatható a sertésállományokban.
jan. 6
11:08
Azok a gyerekek, akiket néha meglegyintenek, sikeresebbek lesznek (orientpress)
Azok a gyermekek, akiket szülei néha meglegyintenek, boldogabb és sikeresebb felnőttek lesznek, mint azok, akik nem részesültek testi fenyítésben, állítja egy új tanulmány. A vizsgálat azt állapította meg, hogy azok a gyermekek, akiket hat éves korukig néha meglegyintettek, jobban teljesítettek az iskolában, és optimistábban tekintettek az élet elé, mint azok, akiket soha nem vertek meg a szüleik.
jan. 6
11:10
A dohányzás elhagyása megterheli a cukorszintet (orientpress)
Aki abbahagyja a dohányzást, feltétlenül ellenőriztesse vércukorszintjét, mivel az első évben megnövekszik a 2-es típusú diabétesz kialakulásának esélye.
jan. 6
11:12
Tej és tejtermékek kongresszusa Új-Zélandon (orientpress)
2010. február 1-5-e között Új-Zélandon megrendezésre kerül a 9. Codex Committee on Milk and Milk Products ülés, melyen többek között szó lesz a sajtszabványokról, fermentált tejről, valamint a tej és tejtermékekben alkalmazandó színezőanyagok szintjéről.
jan. 6
11:24
Veszélyes betegek ellátatlanul (HVG)
Májusban megszűnik a kényszergyógykezeltek határozatlan idejű fogva tartásának lehetősége, a bíróságok - akárcsak a többi vádlott esetében - pontos éveket szabnak ki a pszichésen beteg bűnelkövetőkre, akik azonban ezt követően, megfelelő ellátás híján az utcára kerülhetnek - írja a Magyar Nemzet szerdai számában.
jan. 6
11:24
A fiúk több pénzt tesznek félre, mint a lányok (MaHu)
A brit Halifax bank felmérése szerint a 16 év alatti fiúk évi 1089 fontot tesznek félre, amíg a lányok csak évi 1037 fontot.
jan. 6
11:24
Mit gondolunk az új típusú influenzáról? (orientpress)
A közvéleményt továbbra sem aggasztja jelentősen a sertésinfluenza: sem a betegségtől, sem a járvány hatásaitól nem félnek komolyan. A megbetegedések számának megugrásáról és az egyre gyakoribb halálesetekről szóló hírek hatására azonban egyre többen veszik komolyan az esetleges veszélyt - erre utal a Medián novemberi és decemberi felmérésének eredmény-összehasonlítása.
jan. 6
11:42
Akik otthon isznak, nagyobb adagokat fogyasztanak (orientpress)
A legtöbb ember, aki otthon fogyaszt alkoholt, jóval nagyobb adagokat tölt magának, mint amekkorát egy nyilvános helyen kapna. Az Egyesült Királyság 'Ismerd a határaidat' kampánya azt tapasztalta, hogy 600 vizsgált személy esetében az átlagosan kitöltött mennyiség 38 ml volt, míg a szabvány csak 25 ml.
jan. 6
11:51
A konzolos játékok a nőket is behálózták (Borsa)
A nagy játékkonzolok (Ps3, Xbox, Wii), és a pc-k óriási lehetőségeket biztosítanak a számítógépes, konzolos játékokra nyitott hölgyeknek. A nők is rá tudnak kattanni.
jan. 6
11:54
Immunerősítés drogokkal - Csak kúraszerűen! (WebBeteg)
Télvíz és járványok idején érdemes sokféle természetes anyaggal erősíteni az immunrendszert, így például drogokkal is. Félreértések elkerülése végett, a növényi drog a gyógynövénynek az a része, amely a hatóanyagot tartalmazza.
jan. 6
12:15
Ha rosszak a jegyeid (kamaszpanasz)
A legrosszabb dolgok egyike, amikor minden igyekezeted ellenére kudarcot vallasz. Hiába tanulsz órákon át, mégis rosszak a jegyeid? Lehet, hogy valamit rosszul csinálsz. Ideje felülvizsgálni a tanulási szokásaidat, s az eredmény biztosan nem marad el! Készülj fel a szünetben, és bizonyítsd be, hogy meg tudod csinálni!
jan. 6
12:30
Haldoklik a Föld? (astronet.hu)
A klímaváltozásért – legalábbis az utolsó 30 évben – nagy valószínűséggel az emberi tevékenység felelős – mutat rá az...
jan. 6
12:33
Franciás reggeli: briós libamájpástétommal (Borsa)
Az ünnepek elszaladtak, vissza kell zökkennünk a szürke hétköznapokba. Hétvégenként azonban jár egy kis kényeztetés: például egy kis brióssal.
jan. 6
12:54
A légzsák a terheseket is inkább védi, semmint árt (MaHu)
Jól ismert, hogy légzsák életet menthet autóbaleset esetén, ám most már azt is bizonyították, hogy a terheseknek sem kell tartaniuk a védőfelszereléssel ellátott ülésektől: az esetleges szövődmények eltörpülnek a légzsák hiányából adódó kockázatok mellett.
jan. 6
13:12
Ugyanannyi évet vesz el a háj, mint a cigi (HVG)
Ugyanannyi egészséges életévet veszítenek túlsúly miatt az amerikaiak, mint dohányzással.
jan. 6
13:12
A mogyoró fulladást okozhat a gyermekeknél (orientpress)
A mogyoró - alakja és olajos állaga miatt - könnyen félrecsúszhat, nagyobb gondot okozva még a kis játékoknál is, így a gyerekeket inkább óvjuk ettől a magfajtától.
jan. 6
13:30
Élelmiszertechnológiai Kongresszus Törökországban (orientpress)
Nemzetközi élelmiszer technológiai kongresszust szerveznek Törökországban (Antalya) 2010. november 3-6-a között.
jan. 6
13:48
A túlsúlyosság mindenképp károsítja a szervezetet (MaHu)
A túlsúlyos férfiak mindenféleképpen magasabb kardiovaszkuláris kockázatnak vannak kitéve, mint normál súlyú társaik. Ez a felfedezés ellentétben áll a korábbi hiedelemmel, miszerint létezik "egészséges elhízás".
jan. 6
13:48
Az év első újszülöttje: gorillabébi a fővárosi állatkertben - nézze meg! (Infostart)
Tíz év után ismét gorilla született a Fővárosi Állat- és Növénykertben. A kölyök január 5-én, kedden reggel látott napvilágot, ezzel az év első újszülöttje a városligeti intézményben. A kölyköt és az anyaállatot egyelőre hermetikusan elzárták a külvilágtól, állatkerti dolgozók közül is csak a gondozók és az állatorvosok léphetnek be az emberszabásúak házába. Az állatok nyugalmát biztosító szigorú…
jan. 6
14:00
Az antidepresszánsok csak súlyos esetben hatnak? (WebBeteg)
Az enyhe, vagy mérsékelten depressziósoknál nem sokat használnak az antidepresszáns gyógyszerek, állapították meg amerikai kutatók 6 tanulmány adatainak összevetéséből.
jan. 6
14:06
Az élelmiszer-adalékanyagokról kicsit bővebben (orientpress)
Ma már nincs olyan ember, aki ne hallott volna az adalékanyagokról. Egyesek szerint az E-számok mérgezők, és be kellene tiltani őket, mások mellettük állnak. Tény, hogy az ember az élelmiszerben az eredetit, természetest keresi, azonban tévhit, hogy minden E-szám mesterséges, ugyanakkor más élelmiszer-összetevők jelenlétében szervezetünkre gyakorolt hatását megbecsülni gyakorlatilag lehetetlen.…
jan. 6
14:24
Európai Bíróság: Napirenden az ír terhességmegszakítási tilalom kérdése (orientpress)
Napirendjére vette az ír terhességmegszakításra vonatkozó szigorú tilalmat az Európai Emberi Jogi Bíróság (EGMR). A bíróság Nagy Kamarája meghallgatta a kormány és a panasztevők álláspontjait. Három, szociálisan gyenge helyzetű nő emelt panaszt, akik a szigorú terhességmegszakítási törvényt a magánélet tiszteletben tartására vonatkozó alapvető jog megsértéseként értékelték.
jan. 6
14:24
2009 legkülönösebb balesetei (HVG)
Ismét véget ért egy év, és sajnos 2009-ben sem volt hiány szerencsétlenségekből. Összegyűjtöttük az elmúlt egy év legviccesebb és legfurcsább baleseteit.
jan. 6
14:51
Gigantikus női szobor egy párizsi étterem közepén (Lakáskultúra)
Párizs a modern művészetek, építészet és design fellegvára újabb kultikus hellyel bővült. Párizs St. Germain negyedének szívében, a rue de Buci 25-27 szám alatt nyílt étterem meglepő belső kialakításával hívja fel magára a figyelmet.
jan. 6
15:18
Növekszik a baktériumok antibiotikum-rezisztenciája (MaHu)
A Newcastle Egyetem tudósai kimutatták, hogy az antibiotikum-rezisztencia növekszik, annak ellenére, hogy az orvosi és a mezőgazdasági alkalmazásban szigorúbb felhasználási előírások vannak érvényben.
jan. 6
16:06
Csípőprotézis műtét utáni teendők (WebBeteg)
Előrehaladott csípőízületi kopás (coxarthrosis) esetén, ha az egyéb konzervatív módszerek (gyógyszeres fájdalomcsillapítás, fizioterápia, fürdőkezelés és gyógytorna) már nem elég hatékonyak, műtéti kezelés válhat szükségessé.
jan. 6
16:12
Megtalálták a karcsúság titkát, embereken is segíthet (HVG)
Amikor egerekben lezártak egy energiakontrolláló mechanizmust, azok karcsúbbak lettek a normál rágcsálóknál - közölték kedden amerikai kutatók.
jan. 6
16:30
Hitte volna? Hazánk a huszadik legélhetőbb ország a világon! (Infostart)
Franciaország immár ötödik éve az a hely, ahol a legjobb élni. A második Ausztrália, majd Svájc és Németország következnek az életminőséget széles körűen vizsgáló International Living felmérés szerint. Magyarország 10 helyet lépett előre, és immár a huszadikat foglalja el a 194 ország rangsorában. A régióból viszont több ország is sokat esett vissza, így kilenc helyet Csehország, tizenhét helyet…
jan. 6
17:06
Változások az OEP-nél (orientpress)
2010. január 1-jétől az 52/2009. (XII. 30.) rendelet szerinti, módosított rendelhetőségi feltételek és támogatási paraméterek hatályosak. A teljes gyógyszer- és gyógyászati segédeszköz-törzset az irányadó jogszabályoknak megfelelően frissítik, azaz 2010. január 15-ig publikálják a 2010. februárra érvényes munkaverziót, 2010. január 20-ig pedig a februárra érvényes végleges változatot-közli az OEP…

Keresés