Hírarchívum - Külföld - 2023 február 25.

2023. február 25. szombat

febr. 25
0:15
Cseh–szlovák egyetértés: Ukrajnának győznie kell! (Infostart)
„2022. február 24. megváltoztatta Európát” – mondta Petr Fiala cseh miniszterelnök az egy éve tartó ukrán háború évfordulóján. Szlovák kollégája, Eduard Heger megbízott kormányfő pedig úgy fogalmazott, „tovább kell segíteni Ukrajnát, ez nemzeti és biztonsági szempontból is Szlovákia érdeke”. Rámutatott, hogy katonai segítség nélkül Ukrajna elesne,
febr. 25
0:15
Szép csendben felszámoltak egy orosz kémhálózatot Ausztráliában (Napi)
Különösebb feltűnés nélkül távolították el Ausztráliából egy kiterjedt orosz kémhálózat tagjait, akik diplomatáknak adták ki magukat – jelentette pénteken a The Sydney Morning Herald című ausztrál lap.
febr. 25
0:15
Saját magát tüntette ki Putyin hűséges hadura: Ramzan Kadirov egy nyolcágú aranycsillagot is kapott (Blikk)
Éppen csak megalapították idén a Csecsenföld hőse kitüntetést, máris magasra tették a lécet az országban: az első kitüntetett ugyanis Vlagyimir Putyin orosz elnök egyik közeli szövetségese, Ramzan Kadirov, Csecsenföld vezetője lett.
febr. 25
0:19
Besokallt a német védelmi miniszter: nemet mond az új ukrán fegyverkövetelésre (Infostart)
A legkorszerűbb páncélosok után az ukrán kormány harci gépeket, továbbá foszfor- és kazettás bombákat is kér Németországtól, valamint a többi partnerországtól. Boris Pistorius szerint ennek komoly akadályai vannak.
febr. 25
0:19
F1-rajongó? Van egy jó hírünk (Napi)
Miközben a forma-1-es mezőny már teszteli az idei autókat, megnyílt a lehetőség a közönség előtt is, hogy beszerezzék a 2023-as F1-es belépőiket. A magyar rajongók számára külön öröm, hogy általános jelenség az áremelkedés, ám a mogyoródi eseményre lehet a legolcsóbban bejutni a 23 verseny közül.
febr. 25
0:23
Háborús tragédia: százezernél is kevesebb magyar maradhat Kárpátalján (Infostart)
Ennek azonban csak részben a háború az oka.
febr. 25
0:23
Felfordul az arab világ: Omán Izraellel barátkozna (Napi)
Omán beleegyezett, hogy az izraeli légitársaságok átrepülhessenek légterén, ami az Izrael és az arab világ egyes részei közötti jég olvadásának legújabb jele.
febr. 25
0:27
Nem látni a végét – a háború első évének tanulságai (Infostart)
2022. február 24-én Vlagyimir Putyin orosz elnök bejelentette a „különleges hadművelet” kezdetét, amellyel kitört a mai napig tartó orosz–ukrán háború. Az elmúlt egy évben a nyugati államok is egyre közvetlenebb szerepet vállaltak a háborúban, amelyről továbbra sem tudni, mikor érhet majd véget és nem vezet-e súlyosabb nemzetközi konfliktusokhoz.
febr. 25
0:27
Szankciófáradtság, orosz reziliencia és a rosszízű McPutyin-burger (Napi)
Egy évvel az ukrajnai orosz invázió után az európai kormányok megkérdőjelezik a szankciók hatását. A korai előrejelzések ellenére az orosz gazdaság nem omlott össze ezek következtében.
febr. 25
0:31
Két tűz között Ausztria (Infostart)
Ausztria szolidáris Ukrajnával, segíteni kíván az ukrán nép szenvedéseinek enyhítésében, és kísérni akarja az általa választott európai uton – hangsúlyozta Alexander van der Bellen államfő. A bécsi parlament a háborús évfordulón rendkívüli ülést tartott, az ellenzék bírálta az orosz földgáztól való osztrák függőséget, és ismét sürgette a semlegessé
febr. 25
0:31
Szabályoznák a németországi pártokhoz közel álló alapítványok állami finanszírozását (Napi)
Külön törvényben kell szabályozni Németországban a szövetségi parlament (Bundestag) pártjaihoz közel álló alapítványok költségvetési finanszírozását – döntött szerdán a szövetségi alkotmánybíróság.
febr. 25
0:35
Nem szabad összezúzni Oroszországot - meglepő helyről jött az intelem (Infostart)
Miközben Ukrajna és szövetségesei az orosz invázió egyéves évfordulójáról emlékeztek meg, Nagy-Britanniában Justin Welby Canterbury Érsek arra szólított fel, hogy „nem szabad összezúzni Oroszországot” a háború vége után – ami nem aratott osztatlan tetszést.
febr. 25
0:35
Az európai autógyártók is igénybe vehetnék az amerikai elektromosautó-kedvezményt, de ennek ára van... (Napi)
Az Egyesült Államok kész szabadkereskedelmi megállapodást kötni, hogy az akkumulátor-nyersanyagokért az európai autógyártók is igénybe vehessék az amerikai elektromosautó-kedvezményt.
febr. 25
0:39
Harciasan szóltak vissza a moldávok az oroszoknak (Infostart)
Nicolae Popescu moldovai külügyminiszter provokációnak nevezte pénteken Facebook-oldalán az orosz külügyminisztérium figyelmeztetését a Dnyeszter melléki területtel kapcsolatban, és felszólította Moszkvát, vonja ki csapatait a szakadár területről.
febr. 25
0:39
Továbbra sem az ukránok Európa egyes számú menedékkérői (Napi)
Az Eurostat szerint nem változott lényegesen az EU-ban első alkalommal menedéket kérők száma novemberben.
febr. 25
0:43
Fokozódik a feszültség (Infostart)
Feszült a helyzet a palesztin területeken, Izrael szerdai akciója nyomán, amelyben 11 palesztint ölt meg – militánsokat és civileket is. Közben a Ciszjordániától elválasztott Gáza "minden pillanatban háborúra vár" és rendszeresek a bombázások.
febr. 25
0:43
Már 365 napot rabolt el a gyerekek életéből a háború (Napi)
Szomorú mérleget vont az UNICEF az egy éve tartó orosz-ukrán háború kapcsán: a konfliktus jelenleg is 7,8 millió ukrajnai gyermeket foszt meg a békés és biztonságos gyermekkortól. Több mint 5 millió gyermek oktatása szakadt félbe, 4 millió feletti azok száma, akik Ukrajnán belül humanitárius segítségre szorulnak. A becslések szerint közülük több mi
febr. 25
0:45
Szakértők: Ukrajnát alábecsülték az oroszok, de Kijev még nyugati segítséggel sem tud Oroszország fölé emelkedni (ATV)
Az oroszok, a nyugat, de még talán maguk az ukránok is alábecsülték az ukrán nacionalizmus erejét - jelentett ki Híradónknak Demkó Attila, aki szerint ez az alapja annak, hogy az oroszok nem tudtak tartós sikereket elérni az egy éve indított háborúban. Csiki Varga Tamás pedig azt mondta Híradónknak, hogy az elmúlt egy év legnagyobb sikere az, hogy
febr. 25
0:47
Szakértő: fokozódik a nukleáris háború veszélye, ha megszűnik a kölcsönös fegyverzetellenőrzés (Infostart)
Oroszország felfüggesztette részvételét az orosz–amerikai Új START megállapodásban, a Carnegie Alapítvány igazgatója szerint azonban a nukleáris fegyverkezési verseny ettől függetlenül is folytatódott.
febr. 25
0:47
Hozott áttörést mesterséges intelligencia terén a ChatGPT? (Napi)
A ChatGPT hódítása kapcsán gondolkodott el Pogátsa Zoltán közgazdász legújabb podcastrészében azon, hol is állunk most a mesterséges intelligencia térnyerése felé vezető úton, valamint hogy bekövetkezhet-e egyszer a transzhumanista végkifejlet.
febr. 25
0:51
A First Lady szerint a férje újrázna (Infostart)
Jill Biden, az amerikai elnök felesége az AP hírügynökségnek pénteken adott exkluzív interjújában az eddigi legegyértelműbb jelét adta annak, hogy férje indulni fog a jövő novemberi elnökválasztáson egy második mandátumért.
febr. 25
0:51
Mentőexpedíciót indított Oroszország az űrbe (Napi)
Oroszország mentőűrhajót bocsátott fel pénteken a Nemzetközi Űrállomáshoz (ISS) kazahsztáni Bajkonurról, hogy visszahozzon két orosz és egy amerikai űrhajóst a Földre.
febr. 25
0:55
Szijjártó Péter: A világ többi részén nem arat tetszést az európai háborús pszichózis (Napi)
Az Európán kívüli országok döntő többségének körében nem arat nagy tetszést a „háborús pszichózis”, a világ egy jelentős része súlyos negatív hatásokkal szembesül és mielőbb békét szeretne Ukrajnában – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken New Yorkban.
febr. 25
0:59
Kibontakozóban az ukrán-orosz háború valódi főszereplői (Napi)
Az első orosz rakéták napra pontosan egy éve, 2022. február 24-én csapódtak be Ukrajna területén. Vlagyimir Putyin orosz elnök különleges katonai hadműveletnek nevezett háborúja egy nap alatt képes volt egymásnak ugrasztani Oroszországot és az Egyesült Államokat, azonban egy új és erős szereplő jelent meg a hidegháborús palettán: Kína.
febr. 25
1:03
Nem találná ki, melyik rövidital lett az európaiak kedvence (Napi)
A tequila, a mexikói szeszes italok királya egyre nagyobb teret nyer Európában. Jelentősen megnőtt a rövidital forgalma, a globális növekedés több mint 23 százalékos.
febr. 25
1:07
Az orosz-ukrán háború világrendkonfliktus, de nem világháború (Napi)
A Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Eötvös József Kutatóközpont (EJKK) Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének (SVKI) legújabb elemzése a háború első évének tanulságait vonja le. A tanulmány szerint a mostani háború egy tipikus poszthegemoniális konfliktus, ahol Oroszország a status quo megkérdőjelezőként lép fel.
febr. 25
1:11
A romániai munkavállalók negyede minimálbért keres (Napi)
Romániában a munkavállalók több mint egynegyede minimálbért keres, arányuk csökkent a 2021-eshez képest. Ez derült ki azokból az adatokból, amelyeket a Ziarul Financiar gazdasági lap megkeresésére közölt a Munkaügyi Felügyelet.
febr. 25
1:15
Párizs az ukrán zászló színeiben világítja meg az Eiffel-tornyot (Napi)
A párizsi Eiffel-torony Ukrajna kék és sárga színeiben világított az ukrán-orosz háború első évfordulójának előestéjén.
febr. 25
1:19
Újabb területet kebelezett be Oroszország a Wagner-vezér szerint (Napi)
A Wagner katonai alakulat vezetője bejelentette Berhivka orosz elfoglalását, miután a hét elején az orosz védelmi minisztérium Paraszkovjivka, stratégiai fontosságú község átvételét jelentette be.
febr. 25
2:30
Szakértők: Ukrajnát az oroszok alábecsülték, de Kijev még nyugati segítséggel sem tud Oroszország fölé emelkedni (ATV)
Az oroszok, a nyugat, de még talán maguk az ukránok is alábecsülték az ukrán nacionalizmus erejét - jelentett ki Híradónknak Demkó Attila, aki szerint ez az alapja annak, hogy az oroszok nem tudtak tartós sikereket elérni az egy éve indított háborúban. Csiki Varga Tamás pedig azt mondta Híradónknak, hogy az elmúlt egy év legnagyobb sikere az, hogy
febr. 25
2:48
Szakértők: Az oroszok alábecsülték Ukrajnát, de Kijev még nyugati segítséggel sem tud Oroszország fölé emelkedni (ATV)
Az oroszok, a nyugat, de még talán maguk az ukránok is alábecsülték az ukrán nacionalizmus erejét - jelentett ki Híradónknak Demkó Attila, aki szerint ez az alapja annak, hogy az oroszok nem tudtak tartós sikereket elérni az egy éve indított háborúban. Csiki Varga Tamás pedig azt mondta Híradónknak, hogy az elmúlt egy év legnagyobb sikere az, hogy
febr. 25
2:54
Szakértők: Alábecsülték Ukrajnát az oroszok, de Kijev még nyugati segítséggel sem tud Oroszország fölé emelkedni (ATV)
Az oroszok, a nyugat, de még talán maguk az ukránok is alábecsülték az ukrán nacionalizmus erejét - jelentett ki Híradónknak Demkó Attila, aki szerint ez az alapja annak, hogy az oroszok nem tudtak tartós sikereket elérni az egy éve indított háborúban. Csiki Varga Tamás pedig azt mondta Híradónknak, hogy az elmúlt egy év legnagyobb sikere az, hogy
febr. 25
3:42
Szakértők szerint Ukrajnát alábecsülték az oroszok, de Kijev még nyugati segítséggel sem tud Oroszország fölé emelkedni (ATV)
Az oroszok, a nyugat, de még talán maguk az ukránok is alábecsülték az ukrán nacionalizmus erejét - jelentett ki Híradónknak Demkó Attila, aki szerint ez az alapja annak, hogy az oroszok nem tudtak tartós sikereket elérni az egy éve indított háborúban. Csiki Varga Tamás pedig azt mondta Híradónknak, hogy az elmúlt egy év legnagyobb sikere az, hogy
febr. 25
4:06
Ukrajnát alábecsülték az oroszok, de Kijev még nyugati segítséggel sem tud Oroszország fölé emelkedni - nyilatkozták a szakértők (ATV)
Az oroszok, a nyugat, de még talán maguk az ukránok is alábecsülték az ukrán nacionalizmus erejét - jelentett ki Híradónknak Demkó Attila, aki szerint ez az alapja annak, hogy az oroszok nem tudtak tartós sikereket elérni az egy éve indított háborúban. Csiki Varga Tamás pedig azt mondta Híradónknak, hogy az elmúlt egy év legnagyobb sikere az, hogy
febr. 25
4:48
Levelet kapott a bíróság: szökni akar a drogbáró – 45 tonna kokaint csempészett Európába a Budapesten elfogott „brazil Escobar” (Blikk)
Folytatódott a kiadatási tárgyalása a Fővárosi Törvényszéken péntek reggel annak a hírhedt drogbárónak, akit hosszú bujkálás után egy budapesti étterem teraszán fogott el a TEK tavaly nyáron. A világ egyik legbefolyásosabb maffiafőnökeként számon tartott, a „brazil Escobarként” is emlegetett Sergio Roberto de Carvalhóért hazája mellett az USA és Be
febr. 25
6:06
Kanada ismét szankciókkal sújtja Oroszországot, Ukrajnának harckocsikat ígér (hirado.hu)
Az új büntetőintézkedések százhuszonkilenc magánszemélyt, valamint hatvanhárom jogi személyt sújtanak.
febr. 25
6:12
A First Lady utalást tett Joe Biden újraindulására (hirado.hu)
Joe Bidenre utalva hozzátette, hogy „még nem fejezte be, amit elkezdett, és ez az, ami számít”.
febr. 25
6:30
„Egyelőre be kell érnünk a konzervekkel” – hiába keresnek zöldséget vagy gyümölcsöt a polcokon a britek (hirado.hu)
Több brit áruházlánc is korlátozza a megvásárolható zöldségek és gyümölcsök mennyiségét.
febr. 25
7:42
Az Egyesült Államok üzent a magyaroknak (Infostart)
"E rémálom közepette az elszánt ukránok folyamatosan bizonyítják bátorságukat: megvédik országukat, kiállnak a szabadságukért, és – végső soron – az átfogó, igazságos és tartós békéért. És ehhez megérdemlik teljes körű támogatásunkat.” - üzente magyaroknak David Pressman, az Egyesült Államok nagykövete.
febr. 25
7:42
Jill Biden: már csak az időt és a helyet kell megtalálni Joe Biden hivalatos újraindulásának bejelentéséhez (HírTV)
Az amerikai First Lady világos utalást tett férje, Joe Biden újraindulására a 2024-es elnökválasztáson egy pénteki interjúban.
febr. 25
8:06
Hazaküldte a limai mexikói nagykövetet a perui államfő (hirado.hu)
Dina Boluartét, aki korábban alelnökként szolgált, december elején bízták meg az államfői pozícióval.
febr. 25
8:06
Kanada újabb szankciókkal sújtja Oroszországot, Ukrajnának harckocsikat ígér (Demokrata)
“Vlagyimir Putyin súlyosan elszámította magát, amikor elindította az agressziós háborúját„ – jelentette ki Justin Trudeau.
febr. 25
8:08
Konyhakéssel esett unokájának a nagymama (hirado.hu)
A hétéves gyermeket kritikus állapotban szállították kórházba.
febr. 25
8:12
Jill Biden kiborult, amiért nem hiszik el, hogy 80 éves férje valóban újraindul (Napi)
Jill Biden, az amerikai First Lady szerint már csak az időt és a helyet kell megtalálni Joe Biden hivalatos újraindulásának bejelentéséhez. Elképzelhető, hogy áprilisban került sor a hivatalos bejelentésre.
febr. 25
8:24
Halálos pontosságú szuperfegyvert kapnak az ukránok – itt vannak a részletek (Infostart)
Joe Biden amerikai elnök hét eleji kijevi látogatásán újabb fegyverszállításokat ígért. A csomagban állítólag egy olyan fegyver is lesz, ami túltesz az eddigieken.
febr. 25
8:42
Joe Biden: Nem volna racionális, ha Kína tárgyalna a háború kimeneteléről (hirado.hu)
Biden elmondta: Kína béketervében semmi olyasmit nem látott, ami Oroszországon kívül bárkinek haszonnal járna.
febr. 25
8:42
Zelenszkij találkozni akar Hszi Csin-pinggel (444.hu)
A kínai kormány béketervéről szeretne tárgyalni a kínai elnökkel
febr. 25
8:42
„Szégyellem magam Putyin miatt, mert orosz vagyok, és szégyellem magam Orbán miatt is, mert már magyar is vagyok” (SzMo)
Az orosz származású Irina már egy éve segíti önkéntes tolmácsként a hozzánk érkező ukrán menekülteket a Madridi úti szállóban. Az ott lakókkal, valamint segítőikkel beszélgettünk.
febr. 25
9:03
Egy erdőből került elő az eltűnt kétéves fiú (24.hu)
A gyermek akkor szökhetett el, amikor szülei aludtak.
febr. 25
9:06
Joe Biden: nem volna racionális, ha Kína tárgyalna a háború kimeneteléről (Demokrata)
Biden elmondta: Kína béketervében semmi olyasmit nem látott, ami Oroszországon kívül bárkinek haszonnal járna.

Keresés