2014. január 10. péntek

jan. 10
4:42
Tömérdek pénz van a buddhizmusban (MaHu)
Turistaközponttá fejlesztik Gautama Sziddhárta, azaz Sakjamuni Buddha szülőhelyét, Lumbinit és annak környékét Nepálban, az előkészületek már meg is kezdődtek.
jan. 10
5:36
Porsche újabb múzeuma (Infostart)
Ismét múzeumot kap szülőfalujában, az észak-csehországi Vratislavicében Ferdinand Porsche: a legendás autótervezőnek és a híres autógyár alapítójának szentelt korábbi tárlatot a Porsche náci múltja miatt kirobbant vita nyomán zárták be.
jan. 10
6:12
Szocsi, a legek városa (Népszava)
Minden idők legdrágább téli olimpiáját rendezik a dél-oroszországi városban.
jan. 10
6:14
Fucsovics újabb sikere (Népszava)
jan. 10
6:15
Tilos a zsemlye! (nyest.hu)
Zsemje vagy zsemlye? Jó érveink vannak az utóbbi mellett, de a helyesírási szótárak egyiket sem ismerik el. Házi szakértőnk most néhány tippet ad: mikor tudhatjuk, hogy j vagy ly, és mikor nem?
jan. 10
6:16
A maga szíve sose fáj? (Népszava)
Pintér Sándor intett sofőrjének, elindultak Bucsa felé.
jan. 10
6:18
Isten, kormány, főispán... (Népszava)
A jobboldali politikus szerint közvetlen kapcsolat van Isten és a 2010-ben hatalomra jutott "nemzeti összefogás kormánya" között.
jan. 10
7:21
Bányavirág: a mindennapok valósága - Villáminterjú Vincze János rendezővel (szinhaz.hu)
Székely Csaba Bányavirág című tragikomédiáját Vincze János rendezésében, László Csaba, Bánky Gábor, Tamás Éva, Németh János és Bacskó Tünde főszereplésével tűzte műsorára december 10-én a Pécsi Harmadik Színház. A rendező most a drámáról és szellemi életünk gyávaságáról nyilatkozott. - A Bányavirág történetét nehéz néhány mondatban összefoglalni – véli az előadás rendezője, Vincze János -, mert…
jan. 10
8:27
Wéber Kata: "A színész is szeretné megőrizni a pozícióit" (szinhaz.hu)
Wéber Katát kérdezte a Magyar Narancs. Lapszemle. A Magyar Narancs cikkéből: "A gimnáziumi színjátszó kör egyik előadása után Zsámbéki Gábor mondta, hogy próbáljak meg felvételizni a színire, ha van kedvem. Kacérkodtam a gondolattal, de az irodalom, a filozófia is érdekelt. Sajnos nagyon fiatalon kerültem a főiskolára, ott lettem 18. A valódi döntés, hogy színész vagyok, és az maradok, talán egy…
jan. 10
9:12
Premierek hete a Vígszínházban (Infostart)
Először rendezett a Vígszínházban Bodó Viktor. Gogol "A Revizor" című klasszikus komédiáját Hegedűs D. Géza, Járó Zsuzsa, Hevér Gábor, Lengyel Tamás főszereplésével, valamint a Szputnyik Hajózási Társaság tagjaival mutatta be a héten a teátrum.
jan. 10
9:30
Egy magyar holokauszttúlélő eltitkolt festménygyűjteménye került elő (HVG)
Egészen eddig titkolták, hogy egy magyar holokauszttúlélő, Kövesi István, több mint kétszáz igen értékes festményt halmozott fel. Lánya most nyilvánosságra hozta a képeket.
jan. 10
9:33
Shakespeare-korabeli színház nyílik Londonban (szinhaz.hu)
Shakespeare kortársa, John Webster Amalfi hercegnő című drámájának előadásával nyílik meg csütörtökön London új fedett színháza a híres Globe Színház közvetlen szomszédságában. A mű főszerepét Gemma Arterton játssza, rendezője Dominic Dromgoole, a Globe művészeti vezetője. A színdarabbal veszi kezdetét a William Shakespeare születésének 450. évfordulóját ünneplő programsorozat. A világhírű…
jan. 10
9:48
Nagy siker! Újabb Mamma Mia! előadás a Dóm téren (Zene)
A hatodik Mamma Mia! előadást is meg kellett hirdetni a Szegedi Szabadtéri Játékok műsorkínálatában, olyan kiemelkedő az érdeklődés az ABBA-musical iránt. Az eddigi öt előadásra már nem lehet jegyet venni. 2014-ben a fesztivál második világháború utáni újraindulásának 55. évfordulója lesz, ez alkalomból tudományos konferenciát rendeznek Szegeden.  [Dátum: 2014.01.10. 09:40]
jan. 10
9:50
Török Ádám duplázik (Zene)
A zenész Elrohant idő című új lemezének bemutató koncertjére már minden jegy elkelt, így nem csak január 18-án, hanem 19-én is lesz előadás. Az új időpontra jegyek már kaphatók!  [Dátum: 2014.01.14. 11:41]
jan. 10
10:06
Állandó tárlatot kap Barry, a legendás bernáthegyi (MaHu)
Halálának 200. évfordulójára állandó tárlatot kap a berni természettudományi múzeumban Barry, a legendás bernáthegyi kutya, amely a hagyomány szerint legkevesebb 40 bajbajutott ember életét mentette meg a Szent Bernát-hágó környékén.
jan. 10
10:06
Újra Egerben A padlás (szinhaz.hu)
Új szereplőkel, új rendezésben ismét színpadra állítják Egerben, a Gárdonyi Géza Színházban A padlást. Az egyik legnépszerűbb magyar zenés darab egri bemutatója január 10-én lesz. A Sztevanovity Dusán ötletéből, Presser Gábor zenéjével született „félig mese–félig musical”, A Padlás, minden idők legsikeresebb magyar musicalje, tavaly januárban ünnepelte negyedszázados jubileumát. A népszerű…
jan. 10
10:06
Egyetemre került a hajléktalan Jézus (nyest.hu)
A Jézust egy padon fekve ábrázoló szobor két egyetemi kampuszon is látható lesz.
jan. 10
10:39
Drámai események a Főiskolán, 1969 - Ascher Tamás írt (szinhaz.hu)
Ascher Tamás, a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektorának írása. Ascher Tamás, a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektora Drámai események a Főiskolán, 1969 címmel tett közzé írást Facebook oldalán, melyben többek között reagál Jeles András rendező egyik értekezésére, ami egy régi vizsgaelőadás kapcsán a szocialista művésznevelés egy érdekes esetét taglalta. A rektori írás hamarosan…
jan. 10
11:18
Nem vihetnek folyadékot a gépre az utasok Szocsi miatt (HVG)
Szombattól nem vihetnek magukkal semmilyen folyadékot kézi poggyászukban az oroszországi repülőterekről utazó légi utasok - derül ki a kormány pénteki utasításából, amely a szocsi téli olimpiával kapcsolatos biztonsági intézkedések keretébe illeszkedik, és a repülés előtti biztonsági ellenőrzésre vonatkozik.
jan. 10
11:36
Észak-Koreában forgatott titokban klipet két külföldi rapper (HVG)
Két külföldi rapper egy államilag engedélyezett turistautazáson forgatott klipet Észak-Koreában, amikor a kirendelt felügyelők nem néztek oda – írja az Origo.
jan. 10
11:54
Depardieu skizofrén apát játszik egy orosz tévésorozatban (HVG)
Egy orosz tévécsatorna vígjátéksorozatában vállalt szerepet Gérard Depardieu francia filmsztár, aki beleszeretett Oroszországba, főleg azután, hogy a magas franciaországi vagyonadó elől menekülve orosz állampolgárságot kapott Vlagyimir Putyin elnöktől.
jan. 10
12:48
Magyar filmmel nyit egy római filmfesztivál (HVG)
Az Orosz Dénes rendezte Poligamy című magyar film nyitja meg a péntek este kezdődő, Nevető Európa (L'Europa che ride) elnevezésű európai filmszemlét Rómában.
jan. 10
12:50
Elképesztő videó: nem csak az x-faktoros csapat képes a poharas mutatványra (HVG)
Az X-faktor második helyezettje, a ByTheWay a legnagyobb sikert a Cup Song előadásával érte el. Ugyanezt a dalt 2013 augusztusában egy egész tornateremnyi ír fiatal is feldolgozta, nem is akárhogy. Videó.
jan. 10
13:24
Szerelmükből születtem én - Zajmese a legkisebbeknek Szombathelyen (szinhaz.hu)
4 éven aluli gyerekek számára készített előadást a szombathelyi Mesebolt Bábszínház. A Szerelmükből születtem én című előadás január 11-én, szombaton lesz látható először. Ajánló az előadás elé: Anyáról, aki nekem a világot jelenti, Apáról, aki eddig a világot jelentette anyának, Rólam, aki most az egész világ vagyok nekik, és Rólunk, a mi új közös világunkról. Azzal, ami körülvesz minket, arról…
jan. 10
13:42
Hallgasson meg egy zavarba ejtő mulatóst a 4-es metróról (HVG)
A Wattamen nevű együttes Metrómulatós címmel készített dalt még 2012-ben a 4-es metróról, az átadás közeledtével pedig ismét elővették.
jan. 10
15:30
Előkerült a ferencvárosi susnyásban talált negatívok titokzatos gazdája (HVG)
Megtalálták a ferencvárosi Liliom utcában eldobált több évtizedes negatívok gazdáját. A képeket a nyolcvanas évek közepén készítették, megjárták Hollandiát, de ellopták őket Budapesten, nem sokkal azelőtt, hogy visszaadták volna azokat a tulajdonosnak. A negatívokat a 90-es évek elején fedezték fel egy foghíjtelken. A fotós több mint húsz évvel később jelentkezett, az internetnek köszönhetően –…
jan. 10
15:48
Műkincseket ad vissza az egyházaknak a prágai Nemzeti Galéria (HVG)
Több mint ötszáz műtárgyat kérnek vissza a csehországi egyházak a prágai Nemzeti Galériától az egyházi kárpótlási törvény keretében.
jan. 10
16:06
Több pénzt kapnak az újévtől Fekete György akadémiájának tagjai (HVG)
Megemelték a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes és levelező tagjainak életjáradékát – derül ki az erről szóló kormányrendelet módosításából, amely a pénteki Magyar Közlönyben jelent meg.
jan. 10
16:09
Emelkedett az MMA-tagok életjáradéka (szinhaz.hu)
Magasabb összegű életjáradékban részesülnek a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes és levelező tagjai az MMA-tagok járadékairól szóló kormányrendelet módosítása szerint. A Magyar Közlönyben pénteken megjelent módosítás értelmében az MMA rendes tagjai az eddigi havi 150 ezer forint helyett január 1-jétől 200 ezer forintos, a levelező tagok pedig az eddigi 100 ezer forintos havi juttatás helyett…
jan. 10
17:00
Gigantikus lemez pörög a legnagyobb amerikai koncertaréna tetején (HVG)
A világ legnagyobb vinyl-lemeze pörög a The Forum nevű építmény tetején a kaliforniai Inglewoodban a híres rockaréna jövő heti újranyitása alkalmából.
jan. 10
17:00
Magasabb életjáradékot kapnak az MMA-tagok (MaHu)
Az akadémiai hozzátartozói ellátásra az elhunyt rendes és levelező tagnak az elhunyttal a halálakor (ténylegesen) együtt élő házastársa, élettársa vagy bejegyzett élettársa, valamint az elhunyt rendes és levelező tag árvái jogosultak.
jan. 10
17:18
Szűk családi körben búcsúztatták Maár Gyulát (HVG)
Családja, barátai, pályatársai búcsúztatták Maár Gyula Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendezőt péntek délután a budai ciszterci Szent Imre-templomban.
jan. 10
17:18
Király Linda: "Nagyon izgatott vagyok" (Zene)
Az énekesnő január 7-én „Everything” címmel mutatta be vadonatúj kislemez dalát, melyben újra szerzőként is részt vett. A felvételek és a hangszerelés ezúttal idehaza készült. [Dátum: 2014.01.10. 17:40]
jan. 10
17:54
Brad Pitt titkos találkozókra járt (MaHu)
Sötétített autó, magánrepülő és figyelő szemek. Brad Pitt a Kémjátszma című film kedvéért titkos találkozókra ment, hogy saját szemével lássa, milyen is a CIA ügynökök élete.
jan. 10
18:48
Elbúcsúztatták Maár Gyula filmrendezőt (Infostart)
Családja, barátai, pályatársai búcsúztatták Maár Gyula Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendezőt péntek délután a budai ciszterci Szent Imre-templomban.
jan. 10
19:06
Művészeti akadémiai székfoglalók (Infostart)
Megtartotta művészeti akadémiai székfoglaló beszédét Kobzos Kiss Tamás zenész, Sáros László György építész és Tornai József költő.
jan. 10
19:24
Fotók: elbúcsúztatták Maár Gyulát (HVG)
Családja, barátai, pályatársai búcsúztatták Maár Gyula Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendezőt péntek délután a budai ciszterci Szent Imre-templomban.
jan. 10
19:24
Eurovíziós dalfesztivál 2014: Kállay Saunders - Running (Zene)
Íme a dal, amivel Kállay Saunders szeretne kijutni Koppenhágába. [Dátum: 2014.01.10. 19:14]
jan. 10
19:26
Eurovíziós dalfesztivál 2014: Király Viktor - Running Out Of Time (Zene)
Íme a dal, amivel Király Viktor szeretne kijutni Koppenhágába. [Dátum: 2014.01.10. 19:21]
jan. 10
19:42
Új afrikai jövevény a Budapesti Állatkerben (MaHu)
Mi az, pöttyös helyet csíkos, úgy néz ki, mint egy őz, de nem az? Képünk is van róla!
jan. 10
19:42
Eurovíziós dalfesztivál 2014: Knoll Gabi - Sweet Memories (Zene)
Íme a dal, amivel Knoll Gabi  szeretne kijutni Koppenhágába. [Dátum: 2014.01.10. 19:27]
jan. 10
19:44
Eurovíziós dalfesztivál 2014: Lil C - Break Up (Zene)
Íme a dal, amivel Lil C szeretne kijutni Koppenhágába. [Dátum: 2014.01.10. 19:34]
jan. 10
19:46
Eurovíziós dalfesztivál 2014: Muzikfabrik - This Is My Life (Zene)
Íme a dal, amivel a Muzikfabrik szeretne kijutni Koppenhágába. [Dátum: 2014.01.10. 19:38]
jan. 10
20:00
A Thor sztárja jelenti be az Oscar-díjra jelölteket (HVG)
Chris Hemsworth jelenti be január 16-án Los Angelesben az Oscar-díjra jelölt színészek, alkotók és filmek sorát.
jan. 10
20:18
Lopott Renoir-képet kap vissza a baltimore-i múzeum (HVG)
Egy pénteki bírósági ítélettel visszakapja a baltimore-i múzeum azt Renoir-képet, amelyről egy nő korábban azt állította, hogy hét dollárért jutott hozzá egy bolhapiacon. Amikor árverésre akarta bocsátani a festményt, felmerült a gyanú, hogy évtizedekkel korábban a múzeum gyűjteményéből lopták el.
jan. 10
20:36
"Magyarországnak gyakorlatilag nincs zenei piaca" (HVG)
Halmos András a Müpa és a Trafó koncertszervezőjeként igyekszik felrajzolni Budapestet Európa kulturális térképére. Milyen közönséget érdemel egy világváros? Mit ront el a hazai zenésztársadalom? Mennyire erős márka a magyar? Interjú.
jan. 10
21:12
Hamarosan Oscar-díj átadó! (MaHu)
Remeghetnek a női lábak; a jelöltek sorát egy igazi szépfiú, Chris Hemsworth jelenti be január 16-án Los Angelesben.
jan. 10
21:30
Majdnem milliókat kaszált a 7 dollárért vett Renoir-képen (MaHu)
Visszakapja a baltimore-i múzeum azt Renoir-képet, amelyről egy nő korábban azt állította, hogy hét dollárért jutott hozzá egy bolhapiacon, de mikor árverésre akarta bocsátani felmerült a gyanú, hogy évtizedekkel korábban a múzeum gyűjteményéből lopták el.
jan. 10
21:39
Színészek, rendezők, pályatársak búcsúztatták Maár Gyulát (szinhaz.hu)
Családja, barátai, pályatársai búcsúztatták Maár Gyula Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendezőt péntek délután a budai ciszterci Szent Imre-templomban. A filmrendezőt rövid egyházi szertartással búcsúztatták. A hamvak beszentelése után Varnus Xavér orgonán játszotta Bach műveit, az elhunyt művészről egykori alkotótársa, Koltai Lajos operatőr beszélt mély megrendüléssel. Koltai Lajos a Maár…

Keresés