2015. június 30. kedd

jún. 30
0:48
Három bűvész képviseli Magyarországot a 26. Bűvész Világbajnokságon (MaHu)
Három bűvész képviseli Magyarországot a 26. Bűvész Világbajnokságon: Hajnóczy Soma zsűritagként, Kőhalmi Ferenc és Nagy Csaba pedig versenyzőként vesz részt a megmérettetésen július 6. és 11. között Riminiben.
jún. 30
1:42
Léphaft Pál karikatúráiból nyílik kiállítás Budapesten (MaHu)
Léphaft Pál délvidéki karikaturista képeiből nyílik Palikatúrák címmel kiállítás kedden, a Forrás Galériában a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kárpát-haza Galéria eseménysorozatának keretében.
jún. 30
3:48
Eddig 500 millió dollárt hoztak a Jurassic World dinoszauruszai (MaHu)
Már a harmadik hétvégén vezetik az észak-amerikai kasszasikerlistát a dinoszauruszok.
jún. 30
5:36
Három magyar a Montreux-i Jazz Fesztivál zongoraversenyén (Infostart)
Három magyar, Gayer Mátyás, Oláh Krisztián és Tálas Áron lép színpadra vasárnap és hétfőn a Montreux-i Jazz Fesztivál zongoraversenyének fináléjában.
jún. 30
5:54
Ghymes Fesztivál tizedszer (Infostart)
Idén is a Szent György-hegyi Hegymagason rendezik meg a Ghymes Fesztivált. A július 3. és 5. között zajló, immár tizedik összművészeti rendezvényen a zene, az irodalom, a színház és a gasztronómia áll a középpontban.
jún. 30
5:54
Visszautasította az Oscar-akadémia tagságát egy finn rendező (MaHu)
A 68 éves filmes azzal indokolta döntését, hogy inkább olyan szervezetekhez szeretne tartozni, amelyekben hatással lehet a döntésekre.
jún. 30
6:48
Vivace - Nemzetközi kórusfesztivált rendeznek Veszprémben (MaHu)
Az élet örömeiről énekel négy ország öt kórusa péntektől a Vivace nemzetközi kórusfesztiválon Veszprémben.
jún. 30
7:12
Mi az áramlatkutatás a színházban? - Interjú Simon Balázzsal (szinhaz.hu)
Simon Balázs rendező újszerű témát választott doktori disszertációjának tárgyául. Áramlat a színházban címmel indított kísérletsorozatot Dr. Bárdos György egyetemi tanár, az MTA doktora segítségével és támogatásával. A nézők érzelmi bevonódását szeretnék mérni biometrikus eszközökkel a színházi előadások közben. Megfigyeléseik során felfigyeltek a színpadon játszó színészek összehangolódására.…
jún. 30
7:42
Elhunyt a Kórház a város szélén Sova doktora (MaHu)
Életének 91-dik évében elhunyt Ladislav Chudík neves szlovák színházi és filmszínész.
jún. 30
8:00
A varázsfuvolával indul az Armel Operafesztivál (Infostart)
Mozart A varázsfuvola című művének előadásával indul hétfőn este az idei Armel Operafesztivál, amelyen péntekig összesen öt produkciót láthat a közönség a fővárosi Thália Színházban - mondta Havas Ágnes fesztiváligazgató.
jún. 30
8:00
Kárpát-medencei fiatal magyar könyvtárosok együttműködése - pályázat (orientpress)
Az Országgyűlés elnöke pályázatot hirdet 'KÖNYVTÁR, AMI ÖSSZEKÖT' címmel. A program célja a Kárpát-medencei fiatal magyar könyvtárosok közös munkavégzésének, tapasztalatcseréjének, szakmai együttműködésének elősegítése, támogatása. A pályázat beküldési határideje: 2015. augusztus 28.
jún. 30
8:18
Alföldi Róbert nyitja meg az idei Pride Fesztivált (szinhaz.hu)
Július 3-án pénteken hivatalos megnyitó ünnepséggel indul a jubileumi, 20. Budapest Pride Fesztivál. A Budapest Pride közleménye: A rendezvénysorozat idei mottója, “20 esztendőnk hatalom”, egyszerre jelent visszatekintést a két évtizedes hazai leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer (LMBTQ) hagyományokra, és egyszerre hangsúlyozza, hogy a közösség ereje, önszerveződése és jelenléte…
jún. 30
8:57
Mindent kiszorít az angol? (nyest.hu)
Elképzelhető, hogy mindannyian angolul fogunk beszélni, és elfelejtünk magyarul? Úgy tűnhet, hogy ördögöt festünk a falra, pedig a valóságban sokkal nagyobb veszély fenyeget...
jún. 30
9:00
Elsőként a Nyugat-Dunántúlon indul a mosógépcsere-program (orientpress)
Szerdán indul a mosógépcsere-program, amelyet az Otthon melege program keretében a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) hirdetett meg, július elsejétől elsőként a nyugat-dunántúli régióban - Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megyékben - lehet pályázni. A vissza nem térítendő támogatás mértéke a vásárlás időpontjában érvényes bolti ár 50 százaléka, de készüléktípusonként limitált a felső határ.
jún. 30
9:24
Lehet az Á! - Betiltja a tiltó táblákat a Tünet (szinhaz.hu)
Lehet az Á! címmel "táblapályázatot" hirdet a Tünet együttes. Az Európa Pontban tartott POPI című pozitív politikai szaktanácsadással egybekötött performansza, valamint az azt követő facebook-kampány sikere adta az ötletet, hogy a közvetlen környezetünkbe helyezzünk ki Lehet-táblákat, ellensúlyozva a tiltó táblák sokaságát. A felhívás alapvető célja, ami a májusi performansznak is volt, hogy az…
jún. 30
9:30
Ma eldőlhet a görögök sorsa (orientpress)
Kedden éjfélkor hivatalosan fizetésképtelen lehet Görögország, egyelőre ugyanis minden jel arra utal, sem eszköz, sem szándék nincs arra, hogy kifizessék az IMF felé aktuális törlesztőrészletet. A helyzetet tovább rontja, hogy a hitelezők minden illúziójukat elveszítették az athéni kormánnyal kapcsolatban.
jún. 30
9:32
Megváltozik a rezidensképzés (orientpress)
A július 1-jén életbe lépő, az új egészségügyi felsőfokú szakirányú szakképzésről (rezidensképzésről) szóló rendelet értelmében a rendszerbe újonnan belépők foglalkoztatása központi rendszerben történik, és valamennyi rezidens illetményét (a jogszabály szerinti járulékokkal együtt) központi költségvetési forrásból biztosítják.
jún. 30
10:15
Ingyen megnézhető a szívszorító animációs kisfilm a halál pillanatáról (HVG)
Az ír alkotás 2014-ben a tíz Oscar-jelölt animáció között volt, és azóta is sorra gyűjti a díjakat.
jún. 30
10:30
Fejlesztések indulnak az Óbudai Egyetem székesfehérvári karán (orientpress)
Egymilliárd forintot nyert el pályázaton az Óbudai Egyetem Alba Regia műszaki kara Székesfehérvár önkormányzatával együttműködve, a fejlesztések a régió vállalkozásainak szakemberigényét felmérve valósulnak meg a következő háromnegyed évben - közölte a felsőoktatási intézmény az MTI-vel.
jún. 30
10:30
"Kerestem a kandi kamerát" - Sólya Ádám koreográfus Az álarcosbálról (szinhaz.hu)
Július 3-án debütál a Szegedi Szabadtéri Játékokon Verdi Az álarcosbál című operája. Sólya Ádám koreográfust a Délmagyarország kérdezte. A delmagyar.hu cikkéből: A szegedi születésű koreográfus, Sólya Ádám 8 évesen kezdett jégtáncolni, majd 15 évesen beválogatták az olimpiai junior válogatott keret tagjai közé, ahol nemzetközi versenyeken bajnoki címeket szerzett. 19 évesen a Magyar…
jún. 30
10:32
Kohlhaas Zsámbékon - Címszerepben Nagy Zsolt (szinhaz.hu)
Heinrich von Kleist Kohlhaas Mihály című elbeszélése alapján készült színházi előadás. Hegymegi Máté rendezése, a 3. Titánium Szemle Szkéné-díjas előadása a Szkéné Színház, a Zsámbéki Színházi Bázis és a MASZK Egyesület közös produkciója. A Kohlhaas-ügyről: Ítélethirdetés a drezdai törvényszéken. Lassan bevonulnak az emberek terembe. Szavaznak. Éljen vagy haljon Kohlhaas Mihály. Másfél évvel…
jún. 30
11:00
Folytatódik a szúnyoggyérítés (orientpress)
Július 5-éig a tervek szerint 84 ezer hektáron lesz gyérítés légi kémiai eljárással, 35 ezer hektáron földi kémiai eljárással, biológiai módszerrel pedig 3400 hektárt kezelnek. Az önkormányzatok a központi program mellett önállóan is végezhetnek szúnyoggyérítést.
jún. 30
11:09
Takarítónővel indul a VOLT (HVG)
A nulladik napi szülinapi koncertekkel rajtol a soproni VOLT Fesztivál, ami szerdától dübörög igazán olyan hangulatfelelősökkel, mint Slash, David Guetta vagy a Motörhead.
jún. 30
11:36
Majdnem 9 ezer nézőt vonzott a váci V4 fesztivál (szinhaz.hu)
A látogatószámot megduplázva kiemelkedő sikerrel zárult a harmadik váci V4 Fesztivál és Színházi Találkozó – számolt be az MTI-nek a fesztivált szervező Váci Dunakanyar Színház igazgatója. Kis Domonkos Márk emlékeztetett arra: a Visegrádi Együttműködés országainak - Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia – részvételével zajló V4 Fesztivál és Színházi Találkozó 2013-ban azzal a…
jún. 30
12:00
Németh Lászlóné: új szolgáltatást indít a Budapest Bank (orientpress)
Új szolgáltatásokat vezet be vállalati ügyfelei számára a hitelezés élénkítése érdekében a Budapest Bank - mondta Németh Lászlóné, a Miniszterelnökség nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért és postaügyekért felelős államtitkára kedden az M1 műsorában.
jún. 30
12:30
Lassan javul az EU közlekedésbiztonsága (orientpress)
A halálos közúti áldozatok száma lassan csökken Európában, 2014-ben mindössze 0,6 százalékos áldozatszám csökkenés történt, az előző év megfelelő adatával összehasonlítva. Ez a legkisebb mértékű csökkenés, amelyet az első Fehér Könyv kiadásának éve, azaz 2001. óta mértek. 2014-ben összesen 25 845 ember vesztette életét az európai utakon.
jún. 30
12:42
Évadzáró gálaesten tüntették ki az Opera kiemelkedő művészeit (szinhaz.hu)
Sümegi Eszter, Komlósi Ildikó és Kovácsházi István operaénekeseket kamaraénekesi, Balogh Endre csellistát kamaraművészi díjjal, Felméry Lili balerinát pedig a Magyar Nemzeti Balett Étoile-ja címmel tüntették ki hétfő este az Erkel Színházban megrendezett Csillagóra Gálaesten - közölte az Operaház az MTI-vel. Az évad legrangosabb kitüntetéseit Ókovács Szilveszter főigazgató és Solymosi Tamás…
jún. 30
13:15
Fame – A hírnév ára - Premiert tartott az Operettszínház (szinhaz.hu)
A Fame – A hírnév ára hétvégi bemutatóján állva tapsoló közönség ünnepelte a szereplőket a nézőtéren, a színpadon pedig igazi meglepetést okozva, szüleik köszöntötték a Budapesti Operettszínház fiatal sztárjait. Képes összefoglaló. Kerényi Miklós Gábor, a Budapesti Operettszínház művészeti vezetője kiemelte, Somogyi Szilárd rendező erősen hitt abban, hogy ezt a produkciót újra színpadra kell…
jún. 30
13:30
Szijjártó: az EU elismerte, hogy példátlan nyomás nehezedik Magyarországra (orientpress)
Már az Európai Unió is elismerte, hogy az illegális bevándorlás miatt egész Európára nehezedő nyomás jelentős része Magyarországot érinti - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, miután megbeszélést folytatott Dimitrisz Avramopulosz migrációs ügyekért, uniós belügyekért és uniós polgárságért felelős biztossal. A biztos kiemelte: az Európai Bizottság támogatja Magyarországot, az…
jún. 30
13:51
Ez volt a világ legnagyobb fesztiváljának öt felejthetetlen pillanata (HVG)
Nem csak a dalai láma születésnapi köszöntése szolgálatott témát idén Glastonburyben. A hangulatában egyedülálló fesztivál ezúttal is kitett magáért a zenei fellépők terén, úgyhogy elég nehéz volt kiválasztani ötöt a rengeteg emlékezetes momentum közül.
jún. 30
15:00
Tippek a strandolás költségei optimalizálásához (orientpress)
Június közepén már megdőlt a fővárosban a strandra látogatók száma. Várhatóan az idei nyár még tartogat meleg napokat, amikor sokan a vízbe menekülnek a hőség elől. Az egész napos kellemes időtöltés ugyanakkor nem kis költséggel is jár. A K&H Vigyázz, Kész, Pénz! pénzügyi vetélkedő meghirdetője pár hasznos tippet gyűjtött össze, amik segítségével optimalizálhatjuk a kiadásokat.
jún. 30
15:18
Zombor: nem lehet életpályamodell az egészségügyben (Népszava)
Az ágazatban dolgozók elégedetlenségének legfőbb oka egyértelműen a bizonytalanság.
jún. 30
15:20
Helyezkednek Blatter székéért (Népszava)
A rendkívüli kongresszus időpontját július 20-án jelöli ki a FIFA végrehajtó bizottsága.
jún. 30
15:30
A magyar utazóknak is ingyenes jogsegélyt nyújt az Európai Fogyasztói Központ (orientpress)
Az Európai Fogyasztói Központ (EFK) szerint a magyar fogyasztók - különösen a légi utasok - gyakran nem rendelkeznek megfelelő információkkal jogaikról, ezért a központ sajtókampányt indított és ingyenes segítséget nyújt a határon átnyúló fogyasztóvédelmi ügyekben - jelentette be Kriesch Attila, a szervezet magyarországi igazgatója kedden a Liszt Ferenc repülőtéren tartott sajtótájékoztatón.
jún. 30
15:32
Több új álláslehetőség Lőrinciben (orientpress)
Új üzemcsarnok építésével bővítette gyártási kapacitását a Tervező és Kereskedelmi Mérnöki Iroda Kft. (TÉK MI Kft.). A beruházás befejeződött, az üzemeltetés több új álláslehetőséget is teremt. A projektet a magyar állam és az Európai Unió támogatásával valósították meg, a teljes költségkeret 85,7 millió forint, amelynek 70 százalékát, 59,9 milliót a Széchenyi2020 programban az Európai Regionális…
jún. 30
15:57
Gigaládákban szállították az óriási Csontvárykat - videó (HVG)
Hatalmas méretű Csontváry-festményeket szállítottak Budapestre. A művelet technikailag sem volt egyszerű, hatalmas tárolókra, falbontásra volt szükség.
jún. 30
16:30
A tőkepiac és az ügyfelek biztonságát szolgálja az új pénzügyi törvénycsomag (orientpress)
Biztonságosabb és átláthatóbb lesz a hazai pénzügyi rendszer - ezen belül kiemelten a befektetési szolgáltatási piac - az MNB szerint a pénzügyi közvetítőrendszer fejlesztésére hivatott jogszabály-módosítások életbe lépésével. A jegybank üdvözli, hogy kihirdették az erről rendelkező törvénycsomagot.
jún. 30
17:00
Lemond a monetáris tanácsi tagságáról Kandrács Csaba (orientpress)
Kandrács Csaba július 6-i hatállyal lemond a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsában viselt tagságáról, a jövőben ugyanis a MARK Magyar Reorganizációs és Követeléskezelő Zrt.-nél betöltött elnök-vezérigazgatói feladataira kíván koncentrálni - közölte az MTI-vel kedden az MNB.
jún. 30
17:15
Látogatói rekordot döntött a Múzeumok éjszakája (Infostart)
Az adatok 80 százalékos feldolgozottsága alapján összesen mintegy 420 ezer látogatót vonzhatott az idei Múzeumok éjszakája, ez pedig új rekordot jelent - közölte Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára kedden a Magyar Nemzeti Múzeumban.
jún. 30
18:00
A Semmelweis médiadíj idei nyertesei (orientpress)
A Semmelweis Egyetem Kopp Mária Média Díjat idén Mihalicz Csilla, a Nők Lapja munkatársa, a Kopp Mária Hírszerkesztői Díjat Kálló Izabella, az InfoRádió riportere nyerte el. A díjjal az egészségügyet és az egészségtudományt érintő újságírás, hírközlés és tájékoztatás területén nyújtott kiemelkedő teljesítményt ismeri el az egyetem.
jún. 30
18:02
Kiírta a tendert a MEKH a Tigáz lakossági felhasználóinak az ellátására (orientpress)
A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) közzétette a honlapján a Tigáz Zrt. földgáz egyetemes szolgáltatásra jogosult felhasználói - azaz a lakosság - ellátására szóló ajánlattételi felhívását - közölte a hatóság kedden az MTI-vel.
jún. 30
19:18
Súlyos motorbalesetet szenvedett Rékasi Károly (szinhaz.hu)
Súlyos motorbalesetet szenvedett Rékasi Károly színművész, akit kórházban ápolnak, állapotáról a vizsgálatok lezárásáig a család kérésére nem adnak információt - közölte Böjte Piros, a Barátok közt című televíziós sorozat sajtósa kedden az MTI-vel. Sajtóhírek szerint a színművész kedden kora délután Budapest XXII. kerületében szenvedett balesetet, motorja egy autóval ütközött össze. Több portál…
jún. 30
19:39
Mégis felépülhet a Háromszög-torony Párizsban (MaHu)
A francia főváros közgyűlése mégiscsak megszavazta kedden a Tour Triangle (Háromszög-torony) nevű, 180 méter magas felhőkarcoló megépítésének tervét, amelyet Anne Hidalgo szocialista főpolgármester a kezdetektől támogatott. Negyven év után ez lesz az első ilyen jellegű építkezés a francia fővárosban.
jún. 30
20:27
Így bukott el az állami citromfelelős (HVG)
A tanú című film narancsepizódja miatt az ötvenes évek agrártragédiája viccé vált, de a valóság – importra szorultunk gabonából, miközben éghajlatidegen növények fagytak el a földeken – nem volt ennyire vidám. A tudósok között akadt, aki nagy erőkkel gyomnövényt telepített. Viszont volt állami citromfelelős, és komoly posztnak számított a szubtrópusi gyümölcsfák országos klímafelelőse is.
jún. 30
21:09
Janet Jackson visszatért és díjat is kapott (MaHu)
Janet Jackson épp csak hogy bejelentette visszatérését a BET-gálán, máris díjazták munkásságát, így ő vehette át az Ultimate Icon: Music Dance Visual Award elismerést. Az énekesnőnek hosszú ideje ez volt az első nyilvános fellépése, jelenleg új albumát és ősszel kezdődő turnéját készíti elő.
jún. 30
22:39
Átadták a felújított Angolparkot Tatán (MaHu)
Tatán befejeződött az Angolpark felújításának első üteme, átadták a Kiskastélyt. Az 525 millió forintos beruházás központi eleme az Esterházy család 1784-ben épült nyári lakjának műemléki helyreállítása volt.

Keresés