Feketemunka

Odacsapnak a feketemunkának
2022 június 22.   Napi
Megkezdődött a jogszerű foglalkoztatás nyári ellenőrzése, a munkaügyi hatóság idén is fokozott erőfeszítéseket tesz a bejelentés nélküli foglalkoztatás kiszűrése érdekében, a vállalkozásoknak ezért érdemes mielőbb pótolniuk az esetleges hiányosságokat - jelentette be szerdai közleményében a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM).
Úgy lopják a magyar rendszámokat, mintha nem lenne holnap
2022 június 17.   Napi
Már csak a magyar rendszámtáblás autók tankolhatnak hatósági áron a benzinkutakon Magyarországon. Viszont a feketegazdaság meglátta benne a lehetőséget: Szlovákiában és a Balkánon már lehet venni lopott rendszámtáblákat, hogy 480-as literáron lehessen tankolni a magyar kutakon.
Úgy lopják a magyar rendszámokat, mintha nem lenne holnap
2022 június 17.   Napi
Már csak a magyar rendszámtáblás autók tankolhatnak hatósági áron a benzinkutakon Magyarországon. Viszont a feketegazdaság meglátta benne a lehetőséget: Szlovákiában és a Balkánon már lehet venni lopott rendszámtáblákat, hogy 480-as literáron lehessen tankolni a magyar kutakon.
Az építőiparban sem örülnének a kata végének
2022 június 17.   ProfitLine
Az építőipari szakemberek több mint kétharmada, 79 százaléka tartja jónak a katás adózást. Megszűnése esetén, bedőlő vállalkozásoktól, növekvő feketemunkától és áremelkedéstől félnek, ezért többségük szerint inkább módosítani kellene. Mindössze a szakemberek 8 százaléka szüntetné meg ezt az adónemet, állapítja meg a Mapei Kft. gyorsfelmérése.
Még keményebb lehet az építőipari drágulás: kegyetlen döfés lenne a KATA eltörlése
2022 június 16.   Pénzcentrum
Az építőipari szakemberek több mint kétharmada, 79 százaléka tartja jónak a katás adózást. Megszűnése esetén, bedőlő vállalkozásoktól, növekvő feketemunkától és áremelkedéstől félnek, ezért többségük szerint inkább módosítani kellene. Mindössze a szakemberek 8 százaléka szüntetné meg ezt az adónemet, állapítja meg egy friss felmérés.
Feketemunka, megszűnő cégek – már látják, mit okozna a kata vége az építőiparban
2022 június 16.   Piac és Profit
Egy friss felmérés szerint az építőipari szakemberek több mint kétharmada, 79 százaléka tartja jónak a katás adózást. Megszűnése esetén, bedőlő vállalkozásoktól, növekvő feketemunkától és áremelkedéstől félnek, ezért többségük szerint inkább módosítani kellene. Mindössze a szakemberek 8 százaléka szüntetné meg ezt az adónemet.
Feketézők rontják az erdélyi turizmus esélyeit
2022 május 10.   Napi
Gondot okoz az erdélyi önkormányzatoknak, hogy sokan feketén értékesítik idegenforgalmi szálláshelyeiket, ami csökkenti a turisztikai bevételeket. Pedig ezt a pénzt a városok népszerűsítésére költik.
Fordulóponthoz érkeztek az ukrajnai menekültek Lengyelországban
2022 május 9.   Napi
Az orosz-ukrán háború kitörése óta Lengyelországba érkezett, és ott is marad menekültek nagyjából tíz százaléka talált már munkát magának a legális vagy a feketegazdaságban, ami azt jelenti, hogy már hat számjegyű a foglalkoztatottak száma.
Feketézők és seftelés a szocializmusban – A „nép ellenségei”, akiket az újságok szabadon lejárathattak
2022 április 3.   Blikk
Bár Kádárék többnyire szemet hunytak a külföldről küldött drága luxuscsomagokkal való üzletelés felett, olykor kőkeményen megbüntették a feketézőket: börtön és nyilvános lejáratás is a jussa volt a neppereknek, a lapok a teljes nevüket, lakcímüket is lehozták.
Tárt karokkal fogadták a feketén dolgozókat a lakásfelújítók
2022 január 25.   Portfolio
Közreadta az ÉVOSZ a legfrissebb várakozásait a 2022-es évre nézve, a lényeges pontokat korábban már egy cikkben összefoglaltuk, azonban még számos érdekes becslés is szerepel az összesítésben, például, hogy mekkora lehet a feketemunka a felújításoknál.
Tovább élne a lakásfelújítási támogatás
2022 január 24.   vg.hu
Adómentes munkáltatói lakásvásárlási és felújítási támogatást, határozatlan időre meghosszabbított állami felújítási programot is javasol a kormánynak az építőipari szakszövetség az elavult ingatlanállomány korszerűsítésére és a még mindig jelentős volumenű feketemunka kifehérítésére.
ÉVOSZ: a feketézők még mindig túlsúlyban vannak
2021 december 30.   Infostart
Jövőre a lakásépítés, az ipari és a logisztikai beruházások átlag feletti mértékben növekedhetnek.
Nem éri meg elcsalni az adót
2021 december 6.   Magyar Nemzet
Óriási eredményeket ért el az állam 2010 óta a feketegazdaság elleni küzdelemben. Hazánk ezen a téren is az unió élmezőnyébe került.
Megkerülhetetlen a feketegazdaság Ukrajnában
2021 december 5.   vg.hu
Becslések szerint az 156 milliárd dollár értékű ukrán GDP-nek csaknem a felét, mások szerint az egyharmadát teszi ki az árnyékgazdaság.
„Nem egy gyerekkel kell százat lépni, hanem százzal egyet” – L. Ritók Nóra példaértékű küzdelme egy jobb világért
2021 október 31.   WMN
„Az életnek már nem az az üzenete, hogy ha tanulsz, akkor előrébb léphetsz, jobban fogsz keresni és biztosabb alapokon állsz majd. Jelenleg sokkal inkább az tűnik egy követhető életstratégiának, ha az ember opportunista, ha »ügyeskedik«. Mert tanulás nélkül is lehet boldogulni a fekete zónában: meg lehet élni feketemunkából, boltocskázásból, üzlete
Új frontot nyit a feketéző építőipari cégekkel szemben a kormány
2021 szeptember 27.   Napi
Az online kasszákhoz hasonlóan az építőiparban is bevezetik a korábbinál szigorúbb adatszolgáltatási kötelezettséget.
Tombol a feketemunka a Balatonnál
2021 szeptember 6.   Napi
A Veszprém megyében az építőiparban végzett ellenőrzések során telitalálatot értek el a hatóságok, azaz minden esetben találtak jogsértést. Az akció nyomán milliós nagyságrendű bírságcsomagot szabtak ki a lebukó vállalkozásokra.
Hadüzenetet küldött a készpénznek a Magyar Bankszövetség
2021 augusztus 31.   Infostart
A feketegazdaság táplálásán kívül környezetvédelmi érveik is vannak.
Van, ahol feketemunkás a dolgozók harmada
2021 augusztus 9.   24.hu
Úgy tűnik, nem volt túl hatékony a kormány intézkedése.
Kitart a feketemunka az építőiparban
2021 augusztus 9.   Piac és Profit
Egyelőre nem bizonyult elrettentő hatásúnak a kormány fekete foglalkoztatás elleni új szabályozása, részben azért sem, mert a jogsértésen kapott munkáltatók többsége az ellenőröktől hallott róla először.