Járulékok

Adóprés alatt nyögnek a Romániában élők
2022 június 28.   Napi
A romániai háztartások átlagosan jövedelmük harmadát fizetik be adók és járulékok formájában a költségvetésbe, főként azoknál nagy ez a teher, akik fizetésből élnek, városi háztartásban.
Meglepően sokféle bevétel után kell 2022-ben is nyugdíjjárulékot fizetni, itt vannak a részletek
2022 június 28.   Napi
Az új társadalombiztosítási törvény két évvel ezelőtti (2020. július 1-jei) hatályba lépésével megváltozott a járulékfizetés rendje. Sok minden azonban változatlan maradt.
A gyermektelen dolgozókat nagyon megadóztatja a magyar állam
2022 június 22.   Portfolio
2022-ben jellemzően csökkentek a jövedelmeket, valamint a foglalkoztatást terhelő adók és járulékok, aktuális mértékük azonban hangsúlyos különbségeket mutat a vizsgált országokban - olvasható ki a Mazars idén már 10. alkalommal megjelent közép- és kelet-európai adóbrosúrájából. A gyermektelen munkavállalók esetében az adóterhelés még mindig kimaga
A nap kérdése: milyen terhekkel jár egy diák alkalmazása nyári munkára?
2022 június 21.   Adózóna
Nyári diákmunka alkalmazása adó- és járulékfizetési szempontból előnyös lehet. Olvasónk is ezzel kapcsolatban fordult az Adózóna oldalához, Horváthné Szabó Beáta adószakértő válaszolta meg a kérdéseket.
Eltűnik a nyugdíja közel 450.000 embernek Magyarországon, ezért változtatni kell!
2022 június 18.   ProfitLine
Siralmasnak, elkeserítőnek nevezi Dr. Farkas András nyugdíjszakértő a KATÁ-s vállalkozók 2022. évi nyugdíj kilátásait (és a távolabbi kilátások is aggasztóak - a szerk.). A mintegy 450 ezer Kata adónem alá eső, jellemzően kisvállalkozó jövőbeli nyugdíja duplán veszélynek van kitéve. Egyrészt a KATÁ-sok járulékalapja a (2022-ben ráadásul jelentősen,
Amit a munkabérelőlegről tudni érdemes: ki fizet, ha eltűnik vagy meghal a munkavállaló?
2022 június 16.   Adózóna
Mi a munkabérelőleg, milyen típusai vannak, milyen adó- és járulékfizetési kötelezettséggel jár munkáltatói, illetve munkavállalói oldalról? Mi van akkor, ha eltűnik a munkabérelőleget felvett munkavállaló vagy ha esetleg elhalálozik? Hogyan alakul ezekben az esetekben az adófizetési kötelezettség? Cikkünkben ezeket a kérdéseket járjuk körbe.
A szovjet éra fegyvereit vetik be Donbaszban az oroszok
2022 június 13.   Infostart
Ezek a régi típusú fegyverek több civil áldozatot követnek és komolyabb járulékos veszteségekkel járnak, az oroszok segítségükkel akarják bevenni Donbaszt.
Szociális hozzájárulási adó: nyugdíjon innen és túl
2022 június 13.   Adózóna
A nyugdíjasnak minősülő személy társadalombiztosítási jogállása, valamint járulék-, illetve szochofizetési kötelezettsége jelentősen különbözik a nem nyugdíjas személyétől. Emellett a nyugdíjas státusz az esetek jó részében a fennálló jogviszony tartama alatt következik be (sőt nem egyszer visszamenőlegesen), ami gyakran okoz problémát a kötelezett
Ingatlan-bérbeadás: mikor kell számla, és mikor elég a számviteli bizonylat?
2022 június 12.   Adózóna
Adószámmal rendelkező magánszemélynek kell-e számlát kiállítania az ingatlan-bérbeadásról, vagy elég a számviteli bizonylat, ha magánszemélynek, illetve, ha vállalkozásnak ad bérbe? Ha számlát kell kiállítania, kell-e online számla? – kérdezte olvasónk. Hunyadné Szűts Veronika igazságügyi adó- és járulékszakértő válaszolt.
Borzalmasan sok járulékos költsége van a fával fűtésnek
2022 június 3.   Köpönyeg
Bár a téma most nem aktuális, azért mindenképpen érdemes foglalkozni a fűtési
Gyakori kérdések az átalányadózásról: adómentes bevétel, szochó, tb
2022 június 3.   Adózóna
Mennyi a költséghányad és a jövedelem és annak adómentes része? Hogyan kell fizetni a szociális hozzájárulási adót és a tb-járulékot? Összeszedtük az átalányadózással összefüggő gyakori kérdéseket és válaszoltunk rájuk.
Afrika beszólt az EU-nak a Moszkva elleni szankciók miatt
2022 június 2.   Infostart
Afrika járulékos károkat szenved az EU Moszkva elleni szankció miatt – erre figyelmeztetett az Afrikai Unió. A fejlődő országok szerint az orosz bankok kizárása a Swift rendszerből akadályozza a gabona és műtrágya importot. Az EU szerint “orosz hazugságról” van szó.
Gazsi Attila: Fenn kell tartani a katát, csökkenteni kell az adóéket
2022 június 1.   Üzletem
A VOSZ a kata megmentése érdekében csökkentené a foglalkoztatás terheit. „A megoldást az jelentené, ha a kata választása és az alkalmazotti lét közötti adó- és járulékteher-különbség olyan szintre mérséklődne, amely nem ösztönöz a munkaviszony megszüntetésére, ehhez azonban nemcsak a kata adóját kell növelni, hanem a foglalkoztatás terheit is csökk
Sok cégen segíthet az új csodafegyver
2022 május 31.   ProfitLine
A Pénzügyminisztérium tegnapi bejelentése az adóadminisztráció csökkentéséről üdvözlendő, nagy segítség lehet a vállalkozásoknak, amely még az adóbevételek kiszámítható tervezéséhez és a növeléséhez is hozzájárulhat. Ugyanakkor továbbra is érdemes lehet szakértővel konzultálni a jogszabályok adta adó- és járulékcsökkentési lehetőségek megfelelő kih
Sok cégen segíthet a Pénzügyminisztérium új csodafegyvere
2022 május 31.   Piac és Profit
A Pénzügyminisztérium tegnapi bejelentése az adóadminisztráció csökkentéséről üdvözlendő, nagy segítség lehet a vállalkozásoknak, amely még az adóbevételek kiszámítható tervezéséhez és a növeléséhez is hozzájárulhat. Ugyanakkor továbbra is érdemes lehet szakértővel konzultálni a jogszabályok adta adó- és járulékcsökkentési lehetőségek megfelelő kih
Fogadkozik a Pénzügyminisztérium, hogy megkönnyíti a kkv-k életét
2022 május 30.   Napi
Tízmilliárdokat spórolhatnak majd a kkv-ék a foglalkoztatás adminisztrációjának csökkentésével. A tervezett új rendszer pedig a fizetendő adót, járulékot is meg tudja majd állapítani - közölte az MTI-vel Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára.
A gyermek az első
2022 május 29.   Demokrata
2010 és 2022 között csaknem 4 ezermilliárd forint adó- és járulékbefizetés maradt a gyermeket nevelő családoknál.
Brit hátraarc különadóügyben - "Energiaprofit-járuléknak" keresztelte el London
2022 május 27.   Infostart
A brit pénzügyminiszter részben a nagy energiacégekre kirótt különadóból ad majd összesen 15 milliárd fontnak megfelelő támogatást a háztartásoknak a megélhetési válságban. A kormány hátraarcot hajtott végre a kérdésben.
Ha bérbe akarod adni a lakásod, fizess adót!
2022 május 25.   888.hu
A német szövetségi kabinet szerdán elfogadott tervezete szerint a jövő évtől a lakást bérbeadóknak úgynevezett szén-dioxid-járulékot kell fizetniük Németországban, mégpedig annál többet, minél kevésbé klímabarát az ingatlan. A törvénytervezetet még el kell fogadnia a Bundestagnak.
Így lehet kivégezni a lepukkant lakások bérleti piacát: klímavédelmi járulékot fizethetnek a német lakástulajdonosok
2022 május 25.   Portfolio
A német szövetségi kabinet szerdán elfogadott tervezete szerint a jövő évtől a lakást bérbeadóknak úgynevezett szén-dioxid-járulékot kell fizetniük Németországban, mégpedig annál többet, minél kevésbé klímabarát az ingatlan. A törvénytervezetet még el kell fogadnia a Bundestagnak.