Fidel Castro

Az utolsó nagy
2016 december 31.   Népszava
A pozitívan értékelhető országvezető politikusok egyike volt az én életemben Fidel Castro.
Évértékelő – A béke földjévé vált Latin-Amerika 2016-ban
2016 december 29.   Gazdasagportal
Egy “elérhetetlen álom” vált valóra 2016-ban Latin-Amerikában: lezárult a régió utolsó, legrégebb óta tartó fegyveres konfliktusa, a kolumbiai polgárháború. Pont került idén egy másik korszak végére is: a kubai forradalom atyjaként tisztelt Fidel Castro novemberi halálával a nemzetközi kommunizmus utolsó nagy alakjának tartott vezető távozott. A kolumbiai kongresszus november végén fogadta el a…
Se tér, se utca nem viselheti Fidel Castro nevét
2016 december 28.   gondola.hu
A kubai parlament törvényt fogadott el kedden arról, hogy az országban tilos közterületet elnevezni a novemberben elhunyt Fidel Castróról, és szobrot sem szabad neki állítani, éppen az ő akaratának megfelelően
Nem lesz Castro körönd és Fidel-büszt Kubában
2016 december 28.   FigyelőNet
Se közterület, se szobor nem lesz Kubában egy törvény szerint, ami Fidel Castro emlékét őrizné. Nem kezdtek el leszámolni a Comandantéval, ez az ő végakarata.
Nem lesz Fidel Castro utca Kubában
2016 december 28.   hirado.hu
Törvényt fogadott el kedden a kubai parlament arról, hogy az országban tilos közterületet elnevezni a novemberben elhunyt Fidel Castróról, és szobrot sem szabad neki állítani, éppen az ő akaratának megfelelően.
Se tér, se utca nem viselheti Fidel Castro nevét
2016 december 28.   mno.hu
A kubai parlament törvényt fogadott el kedden arról, hogy az országban tilos közterületet elnevezni a novemberben elhunyt Fidel Castróról, és szobrot sem szabad neki állítani, éppen az ő akaratának megfelelően.
Tényleg nem lehet egy Fidel Castro utca sem Kubában
2016 december 28.   hvg.hu
Castro állítólag nem akart személyi kultuszt, így róla elnevezett közterületeket és szobrokat sem.
Fidel Castro szerkesztette a Nobel-díjas Gabriel García Márquez kéziratait
2016 december 16.   FigyelőNet
Sőt, a kubai diktátor és a kolumbiai író négy évtizeden át ápolt szoros barátságot.
Megünnepelte apja halálát Fidel Castro lánya?
2016 december 16.   mno.hu
A kanadai miniszterelnök 20 beteg gyermeket vitt magával a Zsivány Egyes vetítésére
2016 december 15.   FigyelőNet
Fidel Castro halála után kicsit elásta magát Justin Trudeau, de most újra kitett magáért.
2016 legerősebb pillanatai képekben
2016 december 13.   NLCafe
Donald Trump, Fidel Castro, Zika, ISIS, Amatrice, Brexit, Nizza: csak néhány név és fogalom 2016-ból, ami alapján elmondhatjuk, kemény év volt az idei. 2016 legmeghatározóbb sajtófotóit hoztuk el. Forrás: Nők Lapja Café: 2016 legerősebb pillanatai képekben
A legfontosabb különbség Fidel Castro elitje és a magyar között
2016 december 12.   FigyelőNet
Így épül fel egy forradalmi, szabadságharcos elit, és végül ezzé válik. A Castro-rendszer természetrajza.
Forradalmár, diktátor, tömeggyilkos
2016 december 9.   Hetek
Múlt hét pénteken, 90 éves korában elhunyt Fidel Castro kubai kommunista diktátor. Ellentmondásos nyilatkozatok kísérték a halálhírét, és az sem teljesen biztos, hogy a Comandante halála korszakváltó esemény, ugyanis az utódai szinte mindenben Castro nyomdokait követik.
A poszterfiúk és -lányok nosztalgiázása
2016 december 5.   ReakcioBlog
Vendégszerzőnk, Gágyor Péter írása   Hogy Trudeau és Juncker, az még hagyján. Nekik maszkulin kalandfilm emléke volt csupán az ismeretlen vörös diktatúra, messziről nézték álmodozó tekintettel. Fidel Castro meghalt, kissé megkésve, érdemtelen körülmények között, még az álhősiesség mítosza sem kísérheti, mely harcostársát, Che Guevara halálát fényezte volt. Ezek a mindenre elszánt bűnözők, a…
Égő: a ceremónia kellős közepén robbant le a Fidel Castro hamvait szállító orosz jármű
2016 december 5.   ma.hu
A temetési szertartáson résztvevő katonáknak kellett betolniuk a dzsipet.
Fény derült Fidel Castro utolsó titkára
2016 december 4.   atv
Fidel Castro néhai kubai vezető sírjának hollétét az utolsó pillanatig a lehető legnagyobb titokban tartották, és csak a vasárnap délelőtti gyászszertartás végeztével derült ki, merre is lesz majd pontosan Kuba egyik leglátogatottabb jövőbeli zarándokhelye.
Videó: Több ország vezetőinek részvételével eltemették Fidel Castrót
2016 december 4.   atv
Kubában afrikai és latin-amerikai országok vezetőinek részvételével eltemették Fidel Castrót. Európából csak a görög kormányfő és a francia környezetvédelmi miniszter ment el a szertartásra. Fidel Castro november 26-án halt meg, kilencven éves korában. Testvére szerint, aki átvette tőle a hatalmat, Fidel azt akarta, hogy halála után se alakuljon ki személyi kultusz. További részletek a videóban.
Fidel elment, az abszurd maradt
2016 december 4.   origo.hu
Kuba manapság a világ egyik legfelkapottabb utazási célpontja. Tavaly már több mint három millió turista látogatta meg, az amerikai embargó enyhítése miatt pedig idén még ennél is többen érkezhetnek. A népszerűség nem véletlen: aki Kubába látogat, időutazáson vehet részt, ahol az abszurd minden utcasarkon beköszön. Fidel Castro temetése alkalmából egy kis ízelítőt nyújtunk az ottani életképekből,…
Francia miniszter botránya Fidel Castro temetésén
2016 december 4.   origo.hu
Segolene Royal francia környezetvédelmi miniszter is elutazott Fidel Castro temetésére Kubába. A görög miniszterelnök mellett ő az egyetlen aktív kormánytag az Európai Unióból, aki elment. Ráadásul Royal dícsérte a kubai kommunista diktátort és a diktatúrát, ami hatalmas botrányt okozott Franciaországban.
Megkezdődött Fidel Castro temetése
2016 december 4.   mno.hu
Megkezdődött Fidel Castro temetése: a kubai forradalom 90 évesen elhunyt vezetőjét Santiago de Cuba városában, a Santa Ifigenia temetőben helyezik örök nyugalomra.

Közélet