2023. április 2. vasárnap

ápr. 2
0:15
Hány gyerek születik naponta a Földön? Melyik országokban születik a legtöbb ember ma? Hány gyerek születik Magyarországon? (ProfitLine)
Hány ember születik egy nap a Földön átlagosan? Melyik földrészen hány gyermek születik naponta? Mely országokban születik a legtöbb gyerek egy nap? Hány gyerek születik Magyarországon? Az Ensz becslései szerint a világon átlagosan napi 385 000 gyermek születik, vagyis évente több mint 140 millió újszülött érkezik a világra.
ápr. 2
0:18
Fontos a láncszemléletű gondolkodás az élelmiszeripar fejlesztésében (Agrotrend)
Az elkövetkező évek legfontosabb célja az élelmiszeriparban, hogy még több biztonságos, jó minőségű magyar élelmiszerhez jussanak hozzá az emberek - jelentette ki Dr. Felkai Beáta, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkár a „Műszaki, technológiai és gazdasági kihívások a 21. században” konferencián, Szegeden.
ápr. 2
0:22
Új adatok a balatoni vízszintről (Agrotrend)
Elérte a 105 centit a Balaton vízszintje, még 10 centi kellene, hogy nyugodtan várhassuk a nyarat. Erre nagyjából egy hónapja van az időjárásnak.
ápr. 2
0:26
Medve sétálgatott egy magyarlakta faluban (Agrotrend)
Egy székelyföldi faluba nemrég betévedt egy medve, amelyet le is fotóztak.
ápr. 2
0:30
Szabadon engedik Lolitát (Agrotrend)
A Miami ócenárium megállapodásra jutott állatvédőkkel a Lolita nevű kardszárnyú delfin elengedéséről - közölték csütörtökön helyi tisztségviselők.
ápr. 2
0:34
Így védekezzünk poloska, darázs és moly ellen (Agrotrend)
A rovarok és kártevők ellen több módszer is létezik, kérdés azonban, hogy ezek mennyire váltak be az utóbbi időben. Ugyanakkor, amikor védekezésről beszélünk, akkor léteznek olyan megoldások is, amelyek kevésbé a vegyszerről és a környezet terheléséről szólnak, sokkal inkább annak a kíméléséről.
ápr. 2
0:38
Skorpió az akciós eperben (Agrotrend)
Egy nő egy Facebook-csoportban osztotta meg az elképesztő történetét, miszerint a Pesti úti Lidlben vásárolt eprében egy skorpiót talált. Az állatot otthon vette észre, végül szakember segítségével sikerült tőle megszabadulnia.
ápr. 2
0:42
Szirmot bontott az egyik leglenyűgözőbb tavaszi virágunk (Agrotrend)
Különleges színével és vonzó formájával a kirándulók egyik kedvence ez a növény.
ápr. 2
0:46
Indul a húsvéti bevásárlás (Agrotrend)
Óvatosabbak a vevők, nem hozták annyira előre a húsvéti bevásárlásokat, mint korábban, így szombattól különösen forgalmas napok várhatók az üzletekben – mondta az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára az MTI-nek.
ápr. 2
0:50
A csicsóka napjaink egyik legsokoldalúbb növénye (Agrotrend)
Figyelembe véve korunk kihívásait, többek között a korlátozott erőforrásokat, növekvő hulladék mennyiséget és éghajlatunkban tapasztalt változásokat a megújítható energiaforrások szerepe mind az energiagazdálkodásban, mind a különböző ipari termékek előállításában felértékelődni látszik.
ápr. 2
0:54
Kelet-európai állam-és kormányfők közösen kérnek segítséget Brüsszeltől az ukrán gabonaimport miatt (Agrotrend)
A magyar, a lengyel, a szlovák és a román miniszterelnök, valamint a bolgár elnök közös levélben kérte Ursula von der Leyen bizottsági elnököt, hogy a Bizottság haladéktalanul hozzon intézkedéseket az Ukrajnából érkező megnövekedett gabonaimport okozta tarthatatlan helyzet kezelésére, jelentette be Nagy István agrárminiszter.
ápr. 2
2:18
Megállapodás született: az EU-ban szigorítják a 2030-as célkitűzéseket, ezzel felgyorsítva a fosszilis tüzelőanyagokról való átállást (NRGreport)
Az Európai Unió készen áll arra, hogy fokozza a megújulóenergiával kapcsolatos célkitűzéseit, felgyorsítva ezzel a fosszilis tüzelőanyagoktól való elszakadást, amivel a blokk igyekszik csökkenteni a CO2-kibocsátást.
ápr. 2
3:15
2030-ra elérhető a villamosenergia-szuverenitás (ProfitLine)
Magyarország 2030-ra saját forrásokból fedezheti a teljes áramszükségletét, beleértve az addig kiépülő új ipari kapacitások villamosenergia-igényét is - mondta az Energiaügyi Minisztérium (EM) közigazgatási államtitkára a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (Mgyosz) csütörtöki rendezvényén Budapesten.
ápr. 2
4:18
A legrosszabb lefekvés előtti ételek, amelyek növelik az inzulinrezisztenciát és lassítják az anyagcserét (Magyar Mezőgazdaság)
Vannak bizonyos ételek, amelyeket nem szabad reggel fogyasztani a fogyás érdekében, de sokan nem veszik figyelembe a vacsora hatását, pedig néhány étel lelassítja az anyagcserét és növeli az inzulinrezisztenciát.
ápr. 2
4:21
Fiber csőlézer körkép a HSG-nél (okosipar.hu)
A HSG Laser Magyarországon is népszerű márkává vált a hazai képviselet  – Signdepot Europe Kft – által. A HSG kínálatában található fiber lézervágógép változatok szinte mindegyike megtalálható már egy-egy magyar cég telephelyén, már szinte folyamatos az új gépek telepítése. A magyar vásárlók márkától függetlenül a síklézervágókat választják nagyobb
ápr. 2
4:45
Tényleg csak két két darab katonai optikai felderítő műholdjuk van az oroszoknak? (Növekedés)
Az Iráni Űrkutatási Ügynökség (ISA) és az orosz Roszkozmosz tavaly év végén egyezményt írtak alá az űriparuk közötti együttműködés fokozása érdekében. Mit nyer ezzel Irán, tényleg Ukrajna megfigyelésére használják a perzsa kémműholdakat az oroszok? Szakértőt kérdeztünk.
ápr. 2
4:51
Lassú, fokozatos élénkülésre számítanak a hitelpiacon (KKV Magazin)
Egy friss felmérésben megkérdezett szakemberek többsége szerint lassú, de fokozatos élénkülés várható a 2022-es év végéhez képest a hitelpiacon. A Credipass nemzetközi pénzügyi márka több mint 200 hazai szakértőjét kérdezte az idei várakozásokról, kilátásokról. A prognózisuk szerint az év második felére a lefelé induló kamatok tovább segíthetik a s
ápr. 2
4:51
A HMS Networks által bemutatott Ewon Talk2M Visualization lehetővé teszi a gépgyártók számára, hogy könnyen észleljék a géppel kapcsolatos problémákat, és… (New Technology)
A Talk2M® Visualization segítségével a gépgyártók gyors és költséghatékony megoldást kapnak a gépadatok megjelenítéséhez, valamint az előzményadatok irányítópultjaihoz, értesítésekkel és jelentésekkel kombinálva. A használatra kész IoT-megoldás megkönnyíti és javítja a gépekkel kapcsolatos döntéshozatali folyamatokat. Magasabb követelmények a gépgy
ápr. 2
4:54
Sokkal többet fizetünk az orosz gázért, mint a máshonnan érkezőért (G7)
Tavaly év végén akadt olyan hónap, amikor az orosz importgáz átlagára több mint duplája volt a más országokból behozott gázénak.
ápr. 2
4:54
A sütőtöknek előkészített talajt permetezhetem-e egy pendimetalin hatóanyagú gyomirtóval? (Agrofórum)
Segítségüket kérem! A sütőtöknek előkészített talajt permetezhetem-e Sharpen gyomirtóval?
ápr. 2
5:15
Okos parcellaköveket avattak Székesfehérváron (ProfitLine)
Temetőkben elhelyezett "okos", QR-kóddal ellátott parcellaköveket avattak csütörtökön Székesfehérváron; a Nemzeti Örökség Intézete (Nöri) ilyen kövekkel jelöli a jövőben azokat a hazai temetkezési helyeket, amelyekben a Nemzeti Sírkert részeként védett sír található.
ápr. 2
5:21
3 napos időjárás-előrejelzés: Áprilisi szeszély – viharos szél, hózáporok, fagyos hajnalok várnak ránk (Agroinform)
A szélvédett fagyzugokban -8, -6 fok is lehet.
ápr. 2
5:21
Végre kiderül, hogy működik-e a lakás autóról üzemeltetve (okosipar.hu)
Akár a kocsiról is kaphatunk otthoni áramot, hogy áthidaljunk áramszüneteket vagy kritikus infrastruktúra-leállásokat. Ezt természetesen a villanyautók kétirányú töltőberendezéseivel lehetne kivitelezni – írja a The Engineer egy készülőfélben lévő tanulmány alapján. A munkát arról a kutatásról készítik, ami az EV-k otthoni felhasználását vizsgálja
ápr. 2
5:24
Televíziós Újságírók Díja – a gála képekben II. (Márkamonitor)
Tizennégy kategóriában hirdettek győztest az idén 10 éves Televíziós Újságírók Díja gálaeseményén március 29-én este, a Budapest Music Centerben. A díjátadóróról és a győztesekről korábbi cikkünkben már részletesen beszámoltunk, most bővebb képgalériánk második része következik. (Az első részt itt találja).  A képek sorrendje: előbb a díjat kihirde
ápr. 2
5:45
Már pár száz dollárért lehet kiberbűnöző szettet venni (Piac és Profit)
Nyílt titok, hogy napjainkban a kiberbűnözők egyre kevésbé foglalkoznak a vállalati tűzfalak feltörésével. Azokat megkerülve a szervezetek informatikai védelmének leggyengébb láncszemét, a munkavállalókat és a beszállítókat csalják lépre a legtöbbször megtévesztő emailek, weboldalak használatával. Eddig ezek megalkotásához javarészt professzi
ápr. 2
5:51
Megjelent a nyugdíjmegállapításhoz nélkülözhetetlen bűvös szám (KKV Magazin)
Kihirdette a kormány azt a rendeletét, amelyben azok a jövedelmi szorzószámok szerepelnek, amelyeket a 2023-ban megállapított nyugdíjak és más nyugellátásoknál kell alkalmazni a korábbi években megszerzett keresetekre. Ez az érték 2021-re 1,175 a tavalyi 17,5 százalékos bruttó átlagkereset-növekedés alapján - írja a Bank360.hu.
ápr. 2
5:51
Magyar innováció: mellrákszűrés mesterséges intelligencia (New Technology)
Az egyre nagyobb hullámokat verő AI-k az orvostudományt is forradalmasítják: világszerte mind több klinika kezd el vele kísérletezni azt kutatva, hogy hogyan segíthetné az egészségügyet, főleg a diagnosztika terén. Magyarország a technológia egyik legnagyobb és legkorábbi alkalmazói közé tartozik, hiszen 2021 óta legalább öt olyan kórház vagy klini
ápr. 2
5:54
Így lesz a kert és a konyha éke a rozmaring (Agrofórum)
A rozmaring egy rendkívül izgalmas gyógynövény, mely egyben dísznövényként is kiválóan funkcionál. A díszkerttől a veteményesen át egészen a házipatikáig bárhol felhasználhatjuk.
ápr. 2
5:54
Káresemény – 15 napon belül köteles bejelenteni (Agrárágazat)
Aktuális, határidős feladatok agrárkár esetén – nincs mire várni, mert a bejelentésre nyitva álló határidő jogvesztő.
ápr. 2
5:57
Napelemek: mennyi idő alatt térül meg az akkumulátoros energiatárolás? (Alternatív Energia)
Az új szabályozások miatt az otthoni akkumulátorok iránti érdeklődés megnőtt, mivel azok ellátásbiztonságot, környezetbarát működést és megtérülést biztosítanak, és segíthetnek a napelemek elé gördült akadályok leküzdésében.
ápr. 2
6:15
A lottón megint nem nyert a szelvényed? Nem is fog! Mutatjuk miért! (ProfitLine)
Megint szénné izgultad magad a szombati lottósorsoláson és ugyanaz lett a vége? Már az első szám kihúzásakor szitkozódtál, hogy a Te számaidat sosem akarják kihúzni? Aztán ahogy sorban jött a többi nyerőszám, Te csak szomorkásan konstatáltad, hogy 'ez most megint nem jött be'?! Hááát, ilyen ez...
ápr. 2
6:21
Új üzleti stratégiai vezető a Cetin Csoportnál (okosipar.hu)
Új üzleti stratégiai vezérigazgató-helyettest nevezett ki a Cetin Csoport, a közép- és kelet-európai régió vezető távközlési infrastruktúra-üzemeltetője. Khalid Husseini április 1-jétől tölti be a pozíciót. Khalid Husseini közel harmincéves tapasztalattal rendelkezik az informatikai stratégia, architektúra, biztonság, üzemeltetés és fejlesztés terü
ápr. 2
6:30
Fontos a Crm a csomagolóiparban (signanddisplay.hu)
A csomagoló- és címkézőipar azáltal vált jelentős tényezővé, hogy meghatározó szerepet játszik a többi ágazat fejlődésében. Számos változás történt ebben a szektorban az ipari szegmens megjelenése és kialakulása óta, illetve számos ipari ágazat függ tőle, mivel fontos a termékek vizuális megjelenése – írja cikkében a Packaging Labelling. Az iparági
ápr. 2
6:45
Civilszervezet vállalkozási tevékenysége (Adózóna)
Nem közhasznú társadalmi szervezet fő (cél szerinti) tevékenysége egyebek mellett tudományos szakmai rendezvények, bemutatók szervezése. A szakmai rendezvény megvalósulásához szponzori bevételt kap, a szponzorálónak reklámmegjelenést biztosítanak a szakmai rendezvényen, a logója megjelenik az eseményen, a társaság online felületein és promóciós any
ápr. 2
6:51
Egyre több külföldi hallgató dolgozna Magyarországon (KKV Magazin)
Több mint 150 kiállító négyezer állásajánlata közül válogathattak a hallgatók a tavaszi Műegyetemi Állásbörzén, ahol ismételten a villamosmérnökök iránt volt a legnagyobb kereslet. A K épületben a szakértői tanácsadás kapott új köntöst, a Q épületben pedig neves cégek tartottak előadásokat kiemelt szakmai témákban. A kétnapos eseményre közel húszez
ápr. 2
6:51
Bosch–Műegyetem együttműködés az elektromos hajtásláncok kutatás-fejlesztéséért (New Technology)
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Karán átadták a Bosch innovációs ökoszisztémájának részét képező Innovatív Járműtechnológiák Kompetencia Központot. Az új központ eszközei és szimulációs rendszerei egyedülállóak a hazai műszaki felsőoktatásban. Segítségükkel a hallgatók az elmélet mellett napr
ápr. 2
6:54
A húsban található baktériumok húgyúti fertőzéseket okozhatnak (Magyar Mezőgazdaság)
Egy új tanulmány szerint a nem megfelelően átsütött húsban található E. coli baktérium lehet a felelős az Egyesült Államokban több százezer húgyúti fertőzésért.
ápr. 2
7:00
Íme 5 érme az áprilisi befektetéseidhez (BitcoinBázis)
Az igazán embert próbáló tavalyi év után a kriptoszektor újult erővel kezdte 2023-at. Az év eleje óta a nagyobb piaci
ápr. 2
7:15
Vállalkozásfejlesztési programot indított a Mome (ProfitLine)
A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (Mome) oktatói egy Kelet-Közép Európában egyedülálló tantárgyat fejlesztettek ki, ez az úgynevezett Business to Design (B2D) oktatási program, amely kifejezetten a kreatívipar igényeire válaszolva adja át az üzleti szemléletet a hallgatóknak - közölte a Mome csütörtökön az MTI-vel.
ápr. 2
7:18
Két perc alatt hozták meg életük döntését, Michelin-csillag lett a vége – így írt történelmet egy magyar étterem Esztergomból (Forbes)
Történelmi pillanat novemberben a Michelin Guide gáláján: a magyar gasztronómiában először kap csillagot vidéki étterem. Tudatos üzleti döntés lapul az esztergomi 42 Restaurant sikere mögött.
ápr. 2
7:24
Megduplázódott a mentális beteg fiatalok száma – a Covid és a fegyveres konfliktusok csak rontanak a helyzeten (vg.hu)
Hiába szán célzott forrásokat az Európai Unió a mentális egészség megőrzésére, csak romlik a helyzet, különösen a 15-24 évesek számítanak veszélyeztetettnek.
ápr. 2
7:27
Minden család a rezsicsökkentett árat kapja az átlagfogyasztásig (Demokrata)
A világgazdasági környezet miatt a kormány a központi tartalékot megemelte.
ápr. 2
7:30
Évtizedes nyugalom ért véget a kötvénypiacon - Rázós időszak következik (vg.hu)
Újabb bankcsődökről nem érkeznek hírek a tengerentúlról, a Silicon Valley és társai által keltett hullámok azonban teljesen felforgatták az egyébként nyugalmas államkötvények piacát.
ápr. 2
7:30
Néhol kisüthet a nap a felhők közül (Agrotrend)
Általában többórás napsütés várható a fátyol- és gomolyfelhők mellett, de az ország egyes részein zártabb maradhat a felhőzet. A Duna mentén és a Dunától keletre többfelé kell záporra, zivatarra is számítani, másutt kevesebb helyen lehet csapadék. Az északias szél sokfelé élénk, a Dunántúlon, északkeleten és zivatarok körül erős lesz. A legmagasabb
ápr. 2
7:36
A magyar feltaláló, aki nélkül nem tartana itt a napenergia – itthon elfelejtették, Amerikában ünneplik (Forbes)
Telkes Mária neve itthon alig ismert, Amerikában a National Inventors Hall of Fame tagjai között is szerepel.
ápr. 2
7:45
Új jegytípust vezet be a MÁV-Volán (Portfolio)
Új közös napijegyet vezet be a MÁV-Volán-csoport a Mátrába kirándulóknak – tette közzé a társaság. A MÁV-Volán-csoport az elmúlt években több integrált, szezonális jegyet vezetett be, a legújabb a Mátra24 lesz.
ápr. 2
7:51
Közel másfél millió forint az óbudai újépítésű lakások négyzetméterára (KKV Magazin)
A várakozásokkal ellentétben az idei évben sem állt meg az ingatlanárak emelkedése a főváros Iii. kerületében. Az otthonteremtésre fordított összeg kerületi átlaga csaknem 76 millió forintra nőtt, az idei adatok alapján Óbuda-Békásmegyer kerületi négyzetméterárai pedig 2021-hez képest 20%-os eltérést mutatnak. Az idei első negyedévben eladott új la
ápr. 2
7:54
A holland gazdák mesterséges intelligenciát használnak a tehenek és a növények figyelésére (Agrofórum)
Egy holland cég próbálja a 21. századba „repíteni” a mezőgazdaságot. De készen áll a világ a mesterséges intelligenciával felvértezett tehenekre?
ápr. 2
7:54
Külvárosi, a szó budai értelmében – úgy láthatjuk a régi Tabánt, ahogy eddig még sosem (Forbes)
Új, kifejezetten vaskos kötet jelent meg a jórészt eltűnt, legendás budai negyedről, a Tabánról. Ajánló.
ápr. 2
7:57
Autósok, figyelem! Lezárják Budapest egy részét vasárnap (Portfolio)
Futóversenyt rendeznek vasárnap Budapesten, emiatt közlekedési korlátozásokra kell készülni, a közösségi közlekedésben pedig változások lesznek - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) az MTI-vel.

Keresés