2022. január 30. vasárnap

jan. 30
0:12
Rejtett tüdősérülést okozhat az elhúzódó koronavírus: a felfedezés a Covid után is betegeskedőket érintheti (Blikk)
Egy új módszer segítségével azokat a koronavírus okozta tüdőrendellenességeket is ki tudják már mutatni az orvosok, amit eddig még nem. Hamarosan választ kaphatunk arra, miért van sok, a fertőzésen átesett betegnek hosszantartó légszomja, miután meggyógyult.
jan. 30
0:12
Folyamatosan cserélik álhúsra és a vegán anyagokra az állati alapanyagokat (Napi)
Préselt almahéjból és gombából készült bőrtermékek válthatják a hagyományos állatbőrből készült árucikkeket ebben az évtizedben, de megállíthatatlan trendnek mutatkoznak a húsmentes, vegán alapú élelmiszerek is.
jan. 30
0:12
Fertőzött személlyel találkozott, karanténban kormányfő (168 Óra Online)
Önkéntes karanténba vonult Jacinda Ardern.
jan. 30
0:12
La Vanguardia: Orbán is aláírta a nyilatkozatot, ami elítéli Oroszország katonai akcióit az ukrán határon (444.hu)
Ha szélsőjobboldali barátai kérik, még Putyint is elítéli.
jan. 30
0:16
Belefulladnak a Kenan hóviharba az amerikaiak: akár negyven centiméternyi hó is zúdulhat rájuk, szükségállapotot hirdettek (Blikk)
Sötétben tapogatóznak a meteorológia szakértők a Kenan hóvihar kapcsán, miközben az egyre jobban erősödik. Az Egyesült Államok keleti partjáról indult vihar időközben teljesen átvette tíz államban az irányítást: hatvan kilométer per órás széllökésekkel és helyenként negyven centiméter vastag hóval akasztotta meg a mindennapokat az USA-ban.
jan. 30
0:16
Oroszország annyira készül az invázióra, hogy már a vérellátást is megtervezte Kelet-Ukrajnában (Napi)
Oroszország katonai csapatösszevonása az Ukrajna melletti területeken már egyre komolyabb fenyegetést jelent. Műholdfelvételek szerint már a zsebesültek ellátásának, valamint a vérszállítmányok logisztikai rendszerét is kiépítették. Szakértők szerint ez a katonai készültség egyik legmagasabb foka.
jan. 30
0:16
Lerövidítik a karanténkötelezettséget, de csak az oltottak részére (168 Óra Online)
Rövidebb ideig lappang az omikron, ezért a lépés.
jan. 30
0:16
Sergio Mattarella marad az olasz elnök (444.hu)
Már meg is szavazta a parlament.
jan. 30
0:20
Mi történt? Orbán Viktort körülvették, valóságos tűzvonalba került Madridban (Blikk)
Újságírók garmadával, és megannyi mikrofonnal kellett szembe találnia magát Orbán Viktornak a január 28-29-én megrendezett Madridi csúcstalálkozó alatt. A magyar miniszterelnök a közösségi oldalán osztotta meg, hogy nyilatkozott a helyi- és nemzetközi sajtónak.
jan. 30
0:20
Nyugdíj: EU-s reform kapott löketet, jó pénzt hozhat a páneurópai megoldás (Napi)
Egyre nagyobb az igény a páneurópai nyugdíjtermékre (PEPP), ami hosszútávon segítheti, hogy az emberek megfelelő összeggel rendelkezzenek majd nyugdíjas korukban. Az EU-n belüli nyugdíjeszközök sok régi problémát megoldhatnak.
jan. 30
0:20
Hetven évig vezetett jogosítvány nélkül – de nem csak ez sokkolta a rendőröket (168 Óra Online)
Döbbenetes dolog derült ki egy sofőrről.
jan. 30
0:24
„A közönyösség ölte meg” – Elesett, majd halálra fagyott Párizsban egy népszerű fotós: senki sem segített neki (Blikk)
Elesett Párizs egyik utcájában, és kilenc órán át senki nem segített egy svájci idős fotósnak. René Roberthez egyedül egy helyi hajléktalan sietett oda, de a népszerű fotóssal végül a közöny és a téli hideg végzett.
jan. 30
0:24
Felhevítik a fűtésátalakítási programot a régióban (Napi)
A lengyel kormány az igénybe vehető támogatási összeg majdnem kétszeresére emelésével fel akarja pörgetni a háztatások fűtésének korszerűsítését szolgáló programját. A fűtési rendszer cseréje mellett a szigetelés javítását is támogatják.
jan. 30
0:24
Orbán Viktor állást foglalt az ukrán-orosz konfliktusban (168 Óra Online)
A konzervatív pártvezetők madridi csúcstalálkozóján fejtette ki véleményét.
jan. 30
0:28
Bármikor elindulhat a Nyugat válaszcsapása Putyin ellen (Napi)
Az Egyesült Államok és az Európai Unió elkészítette az azonnal alkalmazható szankciócsomagját. Amint Oroszország katonai műveletet hajt végre Ukrajna ellen, élesítik a gazdasági intézkedéseket. Korlátoznák az orosz államadósság refinanszírozását, sorra büntetnék Vlagyimir Putyin környezetét, valamint korlátoznák a kereskedelmet. Nagy árat fizethet
jan. 30
0:28
Videó – Sikoltozva menekülnek a lövések elől Atlantában (168 Óra Online)
Egy szórakozóhelyen torkollott lövöldözésbe a veszekedés.
jan. 30
0:32
Elszállt az infláció, inkább kirúgták a statisztikai hivatal vezetőjét (Napi)
A törökországi inflációs ráta gyors növekedése miatti vitát követően Recep Tayyip Erdogan elnök menesztette a Nemzeti Statisztikai Hivatal vezetőjét. Az államfő gyakorlatilag magához rántotta a monetáris politikai döntéshozatalt is, unortodox módon pedig kamatvágásba kezdett, ami csak fokozza az inflációt. A török líra rekordmélységbe került.
jan. 30
0:32
Közös nyilatkozatban ítélték el az orosz katonai akciókat a jobboldali pártok (168 Óra Online)
Hatástalannak tartják az uniós diplomáciát.
jan. 30
0:36
Már gyerekek veséit adják el a humanitárius válság miatt Afganisztánban (Napi)
Az ENSZ szerint Afganisztánban már teljes humanitárius katasztrófa van, és a helyzet folyamatosan romlik. A szegénység és az éhínség miatt már nemcsak felnőttek, de gyerekek szerveit is eladják, hogy legalább ideiglenesen pénzhez és élelemhez jussanak az emberek. Mások a gyermekeiket emberkereskedőknek adják el, mert még így is jobb soruk lesz, min
jan. 30
0:36
Belső támadások fenyegetik az Eu-t az európai konzervatív pártok szerint (168 Óra Online)
A csúcstalálkozón Orbán Viktor is részt vett.
jan. 30
0:40
Betilthatják a gázkazánokat és -tűzhelyeket, egyre több lépést tesznek ez ügyben (Napi)
A földgáz használatát alapvetően két okból tiltják be, egyrészt vissza akarják szorítani a fosszilis energiahordozó (közvetlen) használatát, másrészt egészségügyi megfontolások is állnak a háttérben. A világon egyre nagyobb erről a vita, a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) pedig a gázkazánokat is kisorolná a rendszerből.
jan. 30
0:40
Új társelnökpárost választott a német Zöld Párt (168 Óra Online)
Újabb katonák léptek színre a klímaváltozás elleni küzdelemben.
jan. 30
0:44
Annyira nincs konszenzus, hogy inkább marasztalják az eddigi olasz elnököt (Napi)
A többszörös eredménytelen szavazási fordulók után a parlamenti pártok újabb mandátum elvállalására kérik a hét év után távozásra készülő Sergio Mattarella államfőt - jelentették be a frakcióvezetők szombaton az MTI szerint.
jan. 30
0:44
Lezárult az olasz káosz (168 Óra Online)
A parlament második mandátumot szavazott meg Sergio Mattarella államfőnek.
jan. 30
0:48
NATO-n belüli konfliktus pattant ki Németország miatt (Napi)
Képmutatással és erkölcsi gyengeséggel vádolja a lett kormány Németországot, mert úgy vélik, hogy európai uniós és NATO-partnerük kétarcú politikát folytat Oroszországgal és Kínával szemben. Nem érzékelik eléggé, milyen kockázatot jelent a kis EU-s, NATO-tag országoknak, hogy határosak Oroszországgal.
jan. 30
0:52
Karanténba vonul az új-zélandi miniszterelnök (Napi)
Jacinda Ardern új-zélandi miniszterelnök szombaton bejelentette, hogy önkéntes karanténba vonul, miután koronavírussal fertőzött személlyel találkozott - jelentette az AP amerikai hírügynökségre hivatkozva az MTI.
jan. 30
0:56
Tiltott és veszélyes fegyvereket vetettek be Kelet-Ukrajnában (Napi)
Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) újabb bizonyítékokat tárt fel arról, hogy a donbaszi fegyveresek Oroszországból kaphatnak fegyverszállítmányokat. Különösen tiltott aknák, termobarikus robbanófejek és speciális robbanóanyagok kerültek Kelet-Ukrajnába.
jan. 30
1:00
Orbán Viktor állást foglalt az orosz-ukrán konfliktusban (Napi)
Orbán Viktor miniszterelnök a konzervatív pártvezetők január 28-29. között Madridban rendezett csúcstalálkozóján szombaton hangsúlyozta, hogy az ukrán-orosz konfliktus de-eszkalációjára és békés megoldására van szükség - írja az MTI.
jan. 30
1:04
Konyhasó-akkumulátorok oldhatják meg az energiaválságot (Napi)
Murkesh Ambani, Ázsia leggazdagabb embere megvásárolt egy angliai akkumulátorgyártó vállalatot, amely nátriumalapú technológiával, a lítium-ion akkumulátorok olcsóbb, ám valamivel kisebb teljesítményű alternatívájával foglalkozik. Hazájában az ár eleve fontosabb tényező és ez a technológia még fejlődése elején tart, sőt még a kínaiak sem foglalták
jan. 30
1:08
Litvánia megerősítené a belarusz határt (Napi)
Litvánia kamerákat tervez felszerelni a Fehéroroszországgal közös határának teljes szakaszára - jelentette be Ingrida Simonyte kormányfő egy határátkelőnél tett látogatásán az MTI szerint.
jan. 30
1:12
Tömegeket végeztek ki a tálibok (Napi)
A tálibok tavaly augusztusi hatalomátvétele óta több mint száz egykori állami alkalmazottat végeztek ki bírósági eljárás nélkül Afganisztánban - derült ki egy belső ENSZ-jelentésből, amely a dpa hírügynökség birtokába jutott.
jan. 30
1:16
Hiába a Szputnyik V., nyit a külföldi vakcinák felé Oroszország (Napi)
Két külföldi koronavírus-vakcina engedélyeztetését mérlegeli Oroszország, az eljárás a klinikai tesztelés stádiumában tart - jelentette ki Dmitrij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese, miközben az új fertőzöttek száma megközelítette a százezret.
jan. 30
1:20
Szedett-vedett önkéntes hadtestek szerveződnek Ukrajnában (Napi)
Az ukrán határ közelében állomásozó mintegy 120 000 orosz katona fenyegetésétől tartva Kijev idén új területvédelmi erőt hozott létre, amelyet akár 130 000 fős hadtestté kíván bővíteni. Rengeteg önkéntes csatlakozik a tartalékos erőkhöz.
jan. 30
1:24
Oroszország hadgyakorlatra készült az ír partoknál, de átmozgatja flottáját (Napi)
Oroszország bejelentette, hogy végül nem tart tengeri hadgyakorlatot Írország partjainál, miután Dublin aggodalmát fejezte ki. Közben egyre nagyobb a feszültség az ukrán-orosz határon, és nem látszik, hogy közelednének az álláspontok. De a Kreml ír lépése némi enyhülést mutat.
jan. 30
1:28
Régi-új elnöke lett Olaszországnak és Matteo Salvini is visszatérne (Napi)
A hétfőn kezdődött olasz elnökválasztás nyolcadik fordulójában a római parlament a szükséges 505 szavazatot túllépve 759 vokssal az eddigi államfőt, Sergio Mattarellát választotta meg ismét köztársasági elnöknek szombat este - írja az MTI.
jan. 30
1:32
Washington elad fegyvereket Egyiptomnak, de segélyeket nem küld (Napi)
Az amerikai külügyminisztérium szerint Egyiptom nem teljesítette a 130 millió dolláros katonai segély folyósításának feltételeit. Pedig a hét elején az USA és Egyiptom egy 2,5 milliárd dollár értékű fegyvereladási szerződést is kötött. A puccsal hatalomra került Abdel Fattah el-Szíszi elnök kormányával szemben emberi jogi aggályokat fogalmazott meg
jan. 30
6:30
Óriási léptekkel halad Észak-Korea fegyverkezése (ATV)
Újabb fegyverkísérletet hajtott végre a héten Észak-Korea – közölte az ország központi hírügynöksége. A mostaniakkal együtt idén összesen már 6 rakétatesztet végeztek. A szomszédos Dél-Korea és a közeli Japán aggodalmát fejezte ki, akárcsak az Egyesült Államok.
jan. 30
7:00
A 12,5 millióhoz közelít a fertőzöttek száma Törökországban (hirado.hu)
A fertőzés 192 országban és régióban van jelen.
jan. 30
7:18
Kolozsváron az unitárius egyház püspökévé szentelték Kovács Istvánt (Demokrata)
Kovács István a szabadság keresésének gondolatára építette prédikációját.
jan. 30
7:20
Fényes nappal táskában szállították a holttestet (Demokrata)
Biztonsági kamera buktatott le két férfit, akik egy holttestet gyömöszöltek egy táskába.
jan. 30
7:30
Nagy-Britannia megduplázná a Nato egységeket az orosz-ukrán konfliktus miatt (168 Óra Online)
A tisztviselők jövő héten Brüsszelben véglegesítik Nagy-Britannia ajánlatának részleteit.
jan. 30
7:32
Új elnököt választottak a frissen hatalomra került zöldek (168 Óra Online)
Férfi-női társelnökpárost választottak Németországban.
jan. 30
7:36
Százezer vendégmunkás kell idén, döntött a román kormány (Napi)
Romániában gyors tempóban növekedhet az EU-n kívülről érkező vendégmunkások száma. Az elmúlt évre 25 ezer volt az eredeti keretszám, amit megdupláztak a vállalatok munkaerőigénye miatt.
jan. 30
7:42
Le Pen támogatására buzdította a franciákat a magyar miniszterelnök (HírTV)
Arra kérte a francia választópolgárokat a magyar kormányfő, hogy Marine Le Pent támogassák az áprilisi elnökválasztáson.
jan. 30
7:54
Sokkal nagyobb a perui olajszennyezés, mint azt gondolták (hirado.hu)
Az első adatoknak csaknem a duplája, feltehetően mintegy 11 900 hordónyi olaj került a vizekbe Peru partjainál.
jan. 30
7:54
Négy éve nem lőttek fel ekkora rakétát Észak-Koreában (444.hu)
800 kilométert tett meg.
jan. 30
7:57
Észak-Korea 2017 óta a legkomolyabb rakétatesztjét hajtotta végre vasárnap (24.hu)
A kilövés helyi idő szerint valamivel nyolc óra előtt történhetett Észak-Korea keleti partjainál.
jan. 30
8:00
Súlyosbodó inflációs nyomás fojtja meg a növekedést az új előrejelzés szerint (Napi)
A Reuters közgazdászok körében végzett felmérése szerint a tartósan magas infláció idén is jelen lesz az egész világgazdaságban. A globális növekedési kilátásokkal kapcsolatban is pesszimistábbak a szakértők, a fogyasztás lassulására és a kamatlábak eddig feltételezettnél gyorsabb emelkedésére számítanak.
jan. 30
8:00
Bezárja kapuit egy texasi lepkeintézet egy szexkereskedelemről szóló összeesküvés-elmélet miatt (168 Óra Online)
Az amerikai QAnon nevű szélsőjobbos csoport konteója győzött.
jan. 30
8:00
Szöul: Észak-Korea újabb rakétakísérletet hajtott végre, idén már a hetediket (hirado.hu)
A rakétakísérleteivel kapcsolatos bírálatokkal szemben Észak-Korea azt állítja, hogy egyebek között az önvédelemhez való jogát gyakorolja.

Keresés