2022. január 30. vasárnap

jan. 30
0:12
Három nagyszerű film is esélyes az Amerikai Forgatókönyvírók Céhének díjaira (ProfitLine)
A Coda, a Ne nézz fel és a Dűne című filmek is esélyesek az Amerikai Forgatókönyvírók Céhének (WGA) díjaira - írja a Variety.com.
jan. 30
0:12
Mennyiségi korlátozást vezet be a Lidl az árcsökkentett termékekre (444.hu)
De a hatósági árnál is olcsóbban adja őket.
jan. 30
0:12
Nagy dobásra készül a Moderna: a HIV-fertőzés elleni vakcinát fejleszt (vg.hu)
Az első adagokat már a héten beadták a klinikai kísérlet résztvevőinek.
jan. 30
0:12
Miért hívunk egyes országokat máshogy, mint saját népük? (Növekedés)
A magyar nyelvben elsősorban néhány európai ország elnevezése érdekes, viszonylag egyedi. Vannak ugyanakkor országok, akiket szinte mindenki máshogy nevez, mint ők saját magukat, és az is előfordul, hogy megkérnek másokat: ugyan hívjatok már máshogy minket, mint eddig.
jan. 30
0:16
Veszteséges lett a jegybank (444.hu)
Mióta Matolcsy az elnök, ilyesmi még nem fordult elő.
jan. 30
0:16
Újra háború előtti fényükben pompázhatnak a szimbolikus épületek (vg.hu)
2020 októberében jelent meg az a kormányrendelet, amely rögzíti: Budapest három szimbolikus épülete nyerheti vissza hamarosan régi pompáját, megkezdődhet a II. világháborúban elpusztult ingatlanok tetőszerkezetének, díszítéseinek, kupoláinak a visszaállítása. A múlt héten kiírták a közbeszerzést az ELTE és a BME épületének tetőrekonstrukciójára.
jan. 30
0:16
Újabb külföldi szaktekintélyek csatlakoznak az MCC-hez (Növekedés)
Az idei év márciusáig nyolc, 2022-ben pedig várhatóan még újabb tíz nemzetközi szaktekintély csatlakozik a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Visiting Fellowship Programjához (VFP).
jan. 30
0:20
Újraválasztották a lengyel jegybank elnökét (vg.hu)
A következő hat évre is elnyerte a bizalmat.
jan. 30
0:20
Nem sikerült új köztársasági elnököt találni az olasz pártoknak (Növekedés)
Nem sikerült új közös jelöltet találni a köztársasági elnöki posztra Olaszországban, így a február elején elvileg távozó, 80 éves Sergio Mattarella elnököt kérték fel hosszabbításra a parlamenti pártok. Mattarella elfogadta a felkérést, noha korábban jelezte: nem szeretne folytatást. A köztársasági elnökválasztás előtt kérdeztük Francesco Giubilei
jan. 30
0:24
Mennyiségi korlátozást vezet be a Lidl (vg.hu)
A mennyiségi korlátozáson túl az is kiderül az akciós kiadványból, hogy a Lidl a hatósági árak alá is képes bemenni az árképzésével.
jan. 30
0:24
A Zara tulajdonosának lánya nélkül nem lenne ennyire sikeres a márka (Növekedés)
Marta Ortega Pérez, a Zara birodalom örökösnője az elmúlt években aktívan részt vett a cég életében, sokak szerint nélküle nem lenne ennyire sikeres a márka. Az Ortega klán legfiatalabb gyermeke veszi át hamarosan a divatbirodalom vezetését.
jan. 30
0:28
Még mindig akár több millió magyart mozgatnak meg a pontgyűjtő-programok (vg.hu)
Még ma is fontos szerepet töltenek be a töltőállomások életében a hűségprogramok. A Multipontot a Mol Move váltotta fel, míg a Shell a ClubSmarttal, az OMV pedig a SuperShoppal igyekszik erősíteni a vásárlói lojalitást.
jan. 30
0:28
Orbán Viktor bejelentést tett az orosz-ukrán konfliktusról (Növekedés)
Orbán Viktor miniszterelnök a konzervatív pártvezetők január 28-29. között Madridban rendezett csúcstalálkozóján szombaton hangsúlyozta, hogy az ukrán-orosz konfliktus de-eszkalációjára és békés megoldására van szükség.
jan. 30
0:32
Lespórolták a hajat II. Erzsébet királynőről a viaszmúzeumban (vg.hu)
Túl drága lett volna a frizura.
jan. 30
0:36
Megkezdődött az újpesti focicsapat tulajdonosváltása, indul a Fradi elleni derbi (vg.hu)
Duchatelet aláírta a szerződést a klub eladásáról.
jan. 30
0:40
Megválasztották az olasz elnököt (vg.hu)
A parlament második mandátumot szavazott meg Sergio Mattarella államfőnek.
jan. 30
2:12
Az Emmi szerint törvénytelen a hétfőre tervezett pedagógussztrájk (ProfitLine)
A bíróság elsőfokú határozata megszületett ugyan január 28-án, de a döntés nem jogerős, így törvénytelen a hétfői pedagógussztrájk - írta szombati, az MTI-hez eljuttatott közleményében az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi).
jan. 30
3:18
Eláruljuk az okot, miért nem nyersz a lottón soha! (ProfitLine)
Ezen a héten sem ütött be a főnyeremény? Most is csak szomorúan tépted szét és dobtad ki a nyeretlen lottószelvényeidet? Megint azt dünnyögted az orrod alatt, hogy 'csalás az egész' és a lottómaffia már megint olyan számokat húzott ki, amit senki sem játszott meg? Ne csüggedj! Eláruljuk: sokkal egyszerűbb az oka annak, hogy nem nyersz a lot
jan. 30
4:18
Mégsem veszi meg a TeleGroupot a 4iG (ProfitLine)
A 4iG Nyrt. mégsem veszi meg a belgrádi székhelyű TeleGroupot és érdekeltségeit, az eladó és a vevő közösen elállt az erről szóló nem kötelező érvényű megállapodástól - közölte a 4iG Nyrt. pénteken a Budapesti Értéktőzsde honlapján.
jan. 30
4:18
A kínai borok már a spájzban vannak (Magyar Mezőgazdaság)
Érdemes odafigyelni az ázsiai országra borok tekintetében is. A szőlőtermő területeik rohamosan nőnek, egyre jobb minőségű nedűket készítenek, a komolyabb borászatok Európából szerződtetnek szakembert.
jan. 30
4:24
Klíma-technológiai platformot fejlesztő startupot vásárolt meg a Schneider Electric (okosipar.hu)
Az évtized végére globális szinten a vállalkozások zöld energia iránti igénye jelentősen felülmúlhatja a kínálatot, akár 269 terawattórás hiány is kialakulhat. A Schneider Electric, az energiagazdálkodás és az automatizálás digitális átalakításának globális vezetője a céges energiabeszerzés online piacterét létrehozó Zeigo nevű startup felvásárlásá
jan. 30
4:48
Nagy István: a haszonállat-génmegőrzés stratégiai kérdés (Agrofórum)
Genetikai erőforrásaink felkutatása és begyűjtése, valamint megőrzése, fenntartása és felhasználása stratégiai kérdés - közölte Nagy István agrárminiszter a Haszonállat-génmegőrzési Intézet baromfitelepének központi épületének átadásán Gödöllőn.
jan. 30
4:48
A Hankook futurisztikus levegő nélküli i-Flex koncepcióabroncsot mutat be a CES 2022 kiállításon a Hyundai moduláris Plug & Drive platformjával (New Technology)
A Hankook a Consumer Electronics Show-n (CES), a Hyundai Motor Company vállalattal való együttműködés részeként bemutatja a levegő nélküli i-Flex koncepcióabroncs legújabb verzióját. A biomimetikus kialakítás kiváló lengéscsillapítást és teherbíró képességet tesz lehetővé, míg a levegő nélküli szerkezet növeli a biztonságot, és csökkenti a karbanta
jan. 30
5:18
Moszkva kibővítette a kitiltott európai tisztségviselők listáját (ProfitLine)
Kibővítette Moszkva az Oroszországba való beutazási tilalommal sújtott európai tisztségviselők listáját a kölcsönösség és a paritás elve alapján - közölte pénteken az orosz külügyminisztérium.
jan. 30
5:24
Art & Business: a kulturális beágyazás mint post-Covid-márkastratégia (Márkamonitor)
Talán merésznek tűnik, hogy alapvetően művészeti szakemberként márkastratégiai prognózissal rukkolok elő, de mivel független művészeti tanácsadóként (a területemből adódó fokozott érzékenységgel) tudok az ügyfelek fejével gondolkodni, mély empátiával veszem le a piaci igényeket és rezdüléseket, és ráadásul a marketingismeretek se idegenek számomra,
jan. 30
5:54
Melyik napelemet érdemes telepítenem a tetőmre? (Alternatív Energia)
Kevesebb energiát igényel a polikristályos napelemek gyártása ezért az áruk is olcsóbb.
jan. 30
5:54
Időjárás: viharos szél, akár 100 km/h-t meghaladó széllökések (Agroinform)
Vasárnap a nyugati, majd északnyugati szél nagy területen viharossá fokozódik, ekkor erősen viharos lökésekre is számítani kell.
jan. 30
5:54
Átrendeződés várható a Covid19-antigén-gyorstesztek piacán (Márkamonitor)
Érdemi átrendeződést vetítenek előre a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) által lefolytatott ágazati vizsgálat következtetései a Covid19-antigén-gyorstesztek piacán. Miközben az Országgyűlés szűkítette a gyógyszerek házhozszállításának lehetőségeit, a GVH azt javasolja, hogy – a verseny élénkítése céljából legalább átmeneti időszakra – gyógyszertárakon
jan. 30
5:54
Idén jön a húsmentes hús és a Web 3.0 (New Technology)
2022-ben olyan technológiák költözhetnek be a hétköznapokba, mint a növényi alapú húskészítmények, a kriptovaluták és az NFT-k. Mindeközben sosem látott mélységbe süllyedt az adatbiztonság, ami a nagy technológiai cégek megregulázását vetíti előre – véli az AFP elemzését szemléző Industry Week. A húsmentes hús kifejlesztését – a mérhetetlen mennyis
jan. 30
5:54
Jön egy új támogatás, több lesz a baromfitrágya-pellet (Mezőhír)
Minden gramm szerves trágyára szüksége van a mezőgazdaságnak. Egy új támogatás segíti a célt.
jan. 30
5:54
Új támogatási konstrukció várható trágyafeldolgozó üzemekre (Agrárágazat)
Alapvető mezőgazdasági érdek a műtrágya kiváltása, a Kap is erre mutat
jan. 30
5:54
A Lemken több új fejlesztéssel lép piacra (GépMax)
Nem állt meg a fejlesztés: új termékekkel jelentkezik a német Lemken gépgyártó.
jan. 30
6:12
Ekkora volt a román államháztartási hiány tavaly (ProfitLine)
Tavaly Romániában a bruttó hazai termékhez (GDP) mérten 6,72 százalék volt az államháztartási hiány, ami kisebb a korábban tervezett 7,13 százaléknál - közölte pénteken a bukaresti pénzügyminisztérium.
jan. 30
6:12
A szénbányák felvásárlása lehet a legkörnyezetbarátabb vállalkozás? (NRGreport)
A Vattenfall svéd energiavállalat 2014-ben döntött úgy, hogy eladja németországi szénbányáit, mivel a cég egyre nagyobb nyomás alá került a környezetvédelemi problémák miatt.
jan. 30
6:12
Öntötték bele a pénzt, mégsem lett nagy durranás, csak egy drága kuriózum – a szuperfelbontású tévék alkonya (Forbes)
Az extrémen nagy felbontást produkáló 8K tv készülékektől sokan csodát vártak. A nagy sikerre elméletileg lehetett volna esély, azonban a különféle negatív tényezők miatt a 8K megjelenítők sosem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket.
jan. 30
6:18
Social Index – Melyik a magyarok kedvenc laptopja? (Márkamonitor)
Elárasztják laptopokról szóló tartalmakkal a magyar internetezők a fórumokat és a közösségi média oldalakat, az okostelefonokhoz hasonlóan ebben a témában is az operációs rendszerek osztják meg a közönséget. A SentiOne a netezők véleménye alapján készítette el a Laptop Social Indexet, amely a tavalyi évben született 38 183 online tartalmat vizsgálv
jan. 30
6:24
Matuzsálemi korú saspár (Magyar Mezőgazdaság)
Az Egyesült Királyságbeli Mull szigetén élő rétisas pár már 25 éve együtt költ. Januárban pedig újabb megfigyelés bizonyítja, hogy még ott vannak.
jan. 30
6:30
Pénzkereseti lehetőség kkv-knak online (Piac és Profit)
Ha egy cég úgy dönt, hogy nagyobb erőforrásokat áldoz online megjelenésre, akkor rengeteg lehetőség kínálkozik. A jó döntés kulcsa, a megfelelő kiválasztás.
jan. 30
6:42
A Vasbank visszatér - hét érdekes kriptodevizáról úgy, hogy te is megértsd (Privátbankár)
A kriptodevizák már régen nem a pénzküldésről szólnak, inkább induló vállalkozások részvényeihez hasonlóan működik közülük jó néhány. Ami újdonság, hogy a vállalkozások egy részének már számottevő bevétele is van, így a kriptók már nyereségrészesedést is fizetnek. Hét érdekes példát mutatunk be közérthetően.
jan. 30
6:48
A számlaküldés legegyszerűbb módja, nem kell túlcifrázni (Adózóna)
Partnercég közölte, hogy áttér a papír alapú helyett az elektronikus úton történő számlaküldésre, pdf formátumban, e-mail mellékleteként. Tájékoztatása szerint, mivel ezen számlák aláírás és bélyegző nélkül is hitelesek, a számlabefogadónak az ily módon kapott számlát csak ki kell nyomtatnia, és úgy lefűznie a könyvelésébe. Megfelel a fenti informá
jan. 30
6:48
Mi történik a gabonapiacon? Mit okozunk a helytelen öntözéssel? Mi lesz a Kap-reform után? (Agroinform)
Megfizethet a gazdatársadalom a minimális környezeti előnyökért, rövidesen új pályázat segíti a műtrágya kiváltását, így jöhetünk ki győztesen a KAP-reformból. Az Agroinform.hu heti hírösszefoglalója.
jan. 30
6:48
Proceed: a Väderstad új vetőgépe (Agrofórum)
A svéd Väderstad a 2022 Agritechnica előzeteseként bemutatta Proceed elnevezésű új fejlesztését, amely egy olyan teljesen új vetőgép-kategóriát jelent, amely alkalmas különféle növények szemenkénti vetésére.
jan. 30
6:54
Hogyan spórolhatok a rezsin pár egyszerű lépéssel? (Tiszta Jövő)
Ha már csak 1 Celsius-fokkal is csökkentjük a lakás hőmérsékletét, már úgy is jelentős összeg takarítható meg.
jan. 30
6:54
Hullahegyek álltak Budapest egyik legforgalmasabb terén (Növekedés)
Jóformán a budai közlekedés szíveinek számítanak. A Széll Kálmán teret és a szomszédos Széna teret naponta több százezer ember használja. Szinte nehéz is elhinni, hogy ott ahol most a metróhoz igyekvő gyalogosok, buszok és villamosok uralják a terepet, kevesebb mint 80 éve véres tragédia játszódott le.
jan. 30
7:18
Mit nyomnak az állatokba? Mostantól a Nébih is tudni fogja (Infostart)
Antibiotikum-bejelentő elektronikus rendszert indított az állatorvosoknak és a nagykereskedőknek a hivatal.
jan. 30
7:18
Idén megkezdődik az oktatás a debreceni német általános iskolában (ProfitLine)
Szeptemberben megkezdődik az oktatás a debreceni német általános iskolában - jelentették be a városházán pénteken.
jan. 30
7:18
Elkészült az új balatoni nádtérkép: nem lehetünk elégedettek (Agroinform)
Elkészült az új balatoni nádtérkép: nőtt a balatoni nádasok területe a szárazföldi kiterjedésük miatt, de a minőségük romlott.
jan. 30
7:18
Veretőgép Vitara-árban: teszten az egyik legharapósabb Hyundai (Pénzcentrum)
A hot hatch-ek egyik utolsó mohikánját volt szerencsénk kipróbálni: a Hyundai i20 N-en érződik, hogy nem a levegőbe beszéltek a dél-koreaiak, tényleg megállná a helyét a versenypályán is. A hétköznapi autózást biztosan egy mosolyturnévá varázsolja mindenkinek, aki csak egy kicsit is szereti a sportosabb gépeket. Ráadásul még egy olajfinomítót sem k
jan. 30
7:18
Sose dolgozz! (444.hu)
Világszerte egyre több embert ér el a munkaellenes mozgalom, aminek célja már nem pusztán a munkakörülmények javítása, hanem a munkaalapú társadalom megszüntetése. Hiszen nem állapot, hogy folyamatosan dolgozunk, miközben egyre többet követelnek tőlünk és egyre rosszabbul érezzük magunkat. Nem ezért vagyunk ezen a világon.
jan. 30
7:18
Hogyan vegyünk használt autót? A legalattomosabb hibákat is kiszűri egy új online portál (KKV Magazin)
Az alkatrészek gyártásának akadozása, az üzemanyag-drágulás és a globális chip-hiány miatt világszerte lelassult az autógyártás. Egyre többen a használt autók felé fordulnak, viszont azokat is rekord magas áron lehet megvásárolni, így koránt sem mindegy, hogy milyen feltételek mellett tudunk szert tenni a kiszemelt verdára.

Keresés