2022. január 27. csütörtök

jan. 27
0:12
Körvonalak - Így nézhet ki az európai minimálbér (Infostart)
Nyilvánosságra hozta modellszabályait a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) a globális minimumadóról, és az EU is kiadta irányelvtervezetét a minimumadó unión belüli gyakorlatba ültetéséről - hívta fel a figyelmet a Deloitte nemzetközi üzleti tanácsadó.
jan. 27
0:12
NAV: február közepéig megérkeznek az igazolások az szja-bevallási tervezet adózói ellenőrzéséhez (Adózóna)
Február közepéig mindenki megkapja a tavalyi jövedelme és az önkéntes pénztári, nyugdíj-előtakarékossági vagy nyugdíjbiztosítási befizetései után a munkáltatói, kifizetői és pénztári igazolásokat, ezek alapján ellenőrizhető az szja-bevallási tervezet és az adó-visszatérítés összege – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerdai
jan. 27
0:12
Pár éven belül Kína a világ vezető luxuspiacává válhat (hirado.hu)
Tavaly Kínában a luxustermékek minden kategóriájában nőtt az eladás.
jan. 27
0:12
Felelősségbiztosításhoz kötnék a fegyvertartást (vg.hu)
Az Egyesült Államokban nem lehet a fegyvereket betiltani, kérdés, hogy a felelősségbiztosítás lehetséges-e.
jan. 27
0:12
Így lehet Magyarország a megreformált KAP nyertese (Növekedés)
Magyarország számára kulcsfontosságú, hogy a brüsszeli apparátus elfogadja a tavaly megreformált Közös Agrárpolitikához (KAP) benyújtott nemzeti stratégiáját. A cél, hogy a hazai gazdálkodók már a jóváhagyott koncepcióra épülő, megújuló hazai szabályozásnak megfelelően készíthessék el idén ősszel a vetési terveket. A KAP átalakítása komoly változás
jan. 27
0:12
Állampapírba, hazai részvényekbe vagy metaverzumba fektessünk be idén? (Forbes)
Az infláció mellett az alapkamatok is csúcsra pöröghetnek, érdemes eltávolodnunk a növekedési értékpapíroktól. A metaverzum például nagy lehetőség lehet.
jan. 27
0:16
Nyolc százalék feletti hozamot ígér az új lakossági állampapír (Infostart)
Február 1-jétől vásárolható a legmagasabb hozamot kínáló lakossági állampapír, a Babakötvény új sorozata.
jan. 27
0:16
Újabb lépés a globális minimumadó bevezetése felé (Adózóna)
Újabb izgalmas fejlemények láttak napvilágot a nemzetközi adózás terén. Az OECD nyilvánosságra hozta modellszabályait a globális minimumadóról, és az EU is kiadta irányelvtervezetét a minimumadó EU-n belüli implementációjáról. A kiadott szabályok roppant szigorúak és egymást kiegészítve biztosítják, hogy az előírt többletadó beszedésre kerüljön val
jan. 27
0:16
Emelkedett az OTP-részvények ára (hirado.hu)
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 824,12 pontos, 1,61 százalékos emelkedéssel, 51 958,75 ponton zárt szerdán.
jan. 27
0:16
Katarban bízhat Európa, ha az oroszok elzárják a gázt (vg.hu)
A katari gáz vásárlóit az Egyesült Államok bírhatja rá, hogy engedjék át ellátmányuk egy részét Európának.
jan. 27
0:16
Az európaiak az éghajlatváltozást, a munkanélküliséget és a migrációt tekintik a legnagyobb kihívásnak (Növekedés)
Az európaiak szerint az Európai Unió előtt álló legnagyobb kihívások között az éghajlatváltozás (49 százalék), a társadalmi egyenlőtlenségek (36 százalék), a munkanélküliség (32 százalék) és a migrációs nyomás (31 százalék) szerepel - derült ki az Európai Parlament és az Európai Bizottság közös, Európa jövőjéről szóló Eurobarométer-felméréséből.
jan. 27
0:16
Az Amazon 5000 dollárt fizetett a kilépő raktárosoknak, most felfüggesztik a programot (Forbes)
Már nem jár másfél millió forint a felmondásért, akkora a munkaerőhiány.
jan. 27
0:20
Emelkedik a kormányzati vállalás a vállalkozások munkaerő-támogatásánál (Adózóna)
A vállalkozások munkaerő-támogatása című programban igényelhető kormányzati vállalás összege a korábbi havi 100 ezer forintról, 150 ezer forintra emelkedik február 1-jétől – mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.
jan. 27
0:20
Palkovics: A NATO Magyarországra telepítheti védelmi innovációs programjának több elemét (hirado.hu)
Palkovics László a szerdán megjelent interjúban közölte, a DIANA három szintből épül fel.
jan. 27
0:20
Megérkezett az amerikai válasz az orosz külügyminisztériumba (vg.hu)
Az oroszok azt szeretnék, ha többek között Magyarország is kilépne a NATO-ból. Úgy gondolják, hogy dönthetnek más országok ügyeiben, kérdés mi erre az amerikai válasz.
jan. 27
0:20
Románia kész további NATO-csapatokat befogadni az ukrán válság kapcsán (Növekedés)
Románia a NATO védelmi és elrettentő képességének magas szinten tartását szorgalmazza, és kész további szövetséges csapatokat befogadni az ukrán válság kapcsán - hangsúlyozta Klaus Iohannis államfő a Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) szerdai ülését követően.
jan. 27
0:20
Az IKEA-tól igazol új vezetőt a Decathlon (Forbes)
Az IKEA eddigi digitális vezetője, Barbara Martin Coppola lesz márciustól a francia sportáruház, a Decathlon új vezérigazgatója. A Fashion United cikke szerint a francia-spanyol származású Coppola huszonkét évnyi tapasztalattal rendelkezik,
jan. 27
0:24
Megugrott a SZÉP-kártyát használók száma (Adózóna)
SZÉP-kártya felhasználásával 2021-ben 306 milliárd forintot költöttek, ami 60 százalékkal magasabb az előző évhez képest. A termék növekvő népszerűségét jelzi, hogy az OTP Pénztárszolgáltató adatai szerint az elmúlt évben az új ügyfelek és elfogadóhelyek száma, a feltöltések és költések összege egyaránt dinamikusan emelkedett.
jan. 27
0:24
Gyengült a forint (hirado.hu)
Szerda esti jegyzésén a forint 2,5 százalékkal áll erősebben az év eleji árfolyamánál az euróval szemben.
jan. 27
0:24
Homályban hagyta a kamatemelési pályát a Fed (vg.hu)
Elegánsan kikerülte a befektetők által elébe helyezett csapdákat a Federal Reserve. Bár a várakozásoknak megfelelően szerdai ülését követően jelezte, hogy a kamatemelések küszöbén jár, az időzítésről csak annyit közölt, hogy "hamarosan", a szigorítás tempójáról pedig tulajdonképpen semmit.
jan. 27
0:24
Deloitte: megjelentek a globális minimumadó modellszabályai (Növekedés)
Nyilvánosságra hozta modellszabályait a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) a globális minimumadóról, és az EU is kiadta irányelv-tervezetét a minimumadó unión belüli gyakorlatba ültetéséről - hívta fel a figyelmet a Deloitte nemzetközi üzleti tanácsadó.
jan. 27
0:24
Elon Musk élőben fog mekizni, ha az elfogadja a dogecoint (Forbes)
Elon Musk Twitterén jelentette be: a tévében fog megenni egy Happy Mealt, ha a McDonald’s hajlandó elfogadni a dogecoint fizetőeszközként – írja a New York Post.  A dogecoin-rajongó Elon Musk
jan. 27
0:28
Az Európai Bizottság nyilatkozattervezetet terjesztett elő a digitális jogokról és elvekről (Adózóna)
Az Európai Bizottság az Európai Unión belül mindenkire érvényes nyilatkozatot terjesztett elő a digitális jogokról és elvekről, hogy mindenkinek egyértelmű hivatkozási alapot és iránymutatást nyújtson az új technológiák alkalmazására vonatkozóan.
jan. 27
0:28
A franciák nem erőltetnék a negyedik oltást (vg.hu)
A francia kormányt járványügyi tanácsokkal ellátó szakértői tanács nem ajánlja a negyedik oltást.
jan. 27
0:28
A luxus tollak piacára lép be egy magyar cég (Növekedés)
Egy magyar startup, az Eteleburg 2016-ban egyedi tollak fejlesztésével kezdett foglalkozni. Ma már a világ szinte minden tájáról rendeltek a tollaikból, amelyek a különleges anyaghasználat és a moduláris kialakítás miatt egészen egyedülállóak a piacon. Azóta sem álltak le a fejlesztésekkel, és most a 125 éves Tungsrammal gyártottak le egy limitált
jan. 27
0:28
450 milliárdos mínuszban lehet a rezsicsökkentés miatt az állami energiaóriás (Forbes)
Tőkét is kell emelnie az MVM-nek, az 250 milliárdos pénzügyi pufferje is ráment a rezsicsökkentésre.
jan. 27
0:32
BKK: itt az időalapú és digitális vonaljegy (Adózóna)
Márciustól jönnek az időalapú jegyek a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) járatain, de még ezelőtt a jól ismert, hagyományos vonaljegy is elérhetővé válik digitális formában.
jan. 27
0:32
Ez már 2022: napelem termeli az áramot a szegedi SPAR-ban (vg.hu)
Áramfogyasztása több mint húsz százalékát napenergiából nyerte tavaly júniusban a Csillag téri SPAR szupermarket Szegeden, 2021 végéig pedig összesen 13 százalékkal járultak hozzá az üzlet teljes áramigényéhez a napelemek. A vállalat a közeljövőben újabb áruházakat szerel fel megújuló energiát hasznosító rendszerrel.
jan. 27
0:32
Orosz külügyminiszter: Moszkva lépéseket tesz, ha Washington nem válaszol a javaslataira (Növekedés)
Oroszország lépéseket fog tenni, ha az Egyesült Államok nem ad konstruktív választ a biztonsági garanciákra vonatkozó javaslataira - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerdán Moszkvában, a parlamenti alsóház plenáris ülésén, miközben az orosz kormánypárt a délkelet-ukrajnai szakadár területekre irányuló fegyverszállításokat kezdemé
jan. 27
0:36
Február 11-étől megszűnik az Angliába utazók érkezés utáni tesztelési kötelezettsége (Adózóna)
Februárban szűnik meg a külföldről Angliába utazók érkezés utáni koronavírus-tesztelési kötelezettsége – jelentette be hétfőn Grant Shapps brit közlekedési miniszter. A kötelező teszt megszűnéséről Shapps tájékoztatása előtt nem sokkal Boris Johnson miniszterelnök is szólt, de ő időpontot még nem említett.
jan. 27
0:36
Bezárja olajkutait Los Angeles (vg.hu)
A város vezetése szerint nem valóak azok lakott területre. Az olajipar nem ért egyet.
jan. 27
0:36
Érdemes-e az európai civilizációt kockáztatni Ukrajna miatt? (Növekedés)
Akárhogy is keresem, nem találok igazán ütős magyarázatot arra, hogy az oroszországi hadsereg miért támadná meg Ukrajnát. Az alapkérdés: mit nyerne vele? Ha mégis megtenné, hatalmas bajtömeget zúdítana nemcsak a saját, de az egész világ fejére. A veszteség aránytalanul nagyobb lenne az esetleges és nagyon is kétséges nyereségnél. Moszkva tagadja tá
jan. 27
0:40
A NATO is válaszolt az oroszoknak (vg.hu)
Moszkva nem dönthet más országok helyett és nem is kényszerítheti őket a NATO szerint.
jan. 27
0:40
Putyin olasz nagyvállalatok vezetőivel egyeztetett (Növekedés)
Az energetikai nagyvállalat Enel és a gumiabroncsgyártó Pirelli ügyvezető igazgatója is részt vett a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel rendezett szerdai videókonferencián,  amelyet sajtóforrások szerint a római kormány ellenzése kísért.
jan. 27
0:44
Mozgalmas napot zártak a tengerentúlon (vg.hu)
Jerome Powell hullámvasútra ültette a piacokat.
jan. 27
0:48
Halmozza a rekordokat a Tesla (vg.hu)
A piacvezető elektromosautó-gyártó eddig jól viselte a csiphiányt, ám az idén megduplázódó gyártókapacitásait nem tudja majd teljes mértékben kihasználni.
jan. 27
3:12
OTP elemzés (ProfitLine)
Összezártak a piacok a tegnapi Fed kamatdöntés alkalmával, annak ellenére hogy az előző napokban reszkedtek a részvények egy erős szigorítástól ismét inkább csak kamatemelési ígéreteket kaptak a spekulánsok. A mai nappal átrendeződhetnek a grafikonok és ugyan az amerikai jegybank hadat üzent az inflációnak egyelőre nincs érdemi lépés. Az OTP számár
jan. 27
3:16
MOL elemzés (ProfitLine)
Emelkedésben zárt tegnap a MOL árfolyama is és a mai napon érdemes lesz figyelni a piaci reakciókra, hiszen döntött a Fed vagyis nem döntött legalábbis kamatot. A hét legjobban várt eseménye dollár erőt ugyan hozott és ígéretet a markáns szigorítás eljövetelére, de a tettek egyelőre elmaradtak. A részvényindexek is erősödtek zömében tegnap, ami a m
jan. 27
3:20
Richter elemzés (ProfitLine)
A Richter tegnap újra az eladási zónában mozgott, amelyet a 8150 - 8400-as sáv jelenti technikailag a kurzusnál. Túl vannak a börzék a hét legerősebb eseményén, amely információt adott ugyan de elmaradtak a nagy tettek a FED oldaláról. Első ízben a spekulánsok a jövőbeni szigorításra dollár vételekkel reagáltak, a részvényeket viszont stabilan hagy
jan. 27
3:24
OTP elemzés (ProfitLine)
Alulteljesítő volt tegnap is a BÉT és ezen belül az OTP súlya is húzta lefelé a magyar indexet. A hazai bankpapír egyre ingoványosabb terepre téved, tegnap ugyanis már a 17 000 forintos támasz alatt zárt az árfolyam, amely a medvék malmára hajthatja a vizet. A ma késő délutáni Fed kamatdöntésre figyelnek leginkább a befektetők, az elmúlt napokban e
jan. 27
3:28
MOL elemzés (ProfitLine)
A MOL a nemzetközi börzék esése alatt is tartja magát és tegnap is a 2600 - 2700-as zóna között oldalazott a papír. Makroadatok tekintetében ma a várva várt FED kamatdöntésre fókuszálhatnak a befektetők, de a magyar börze erre csak holnap reagálhat érdemben. Az elmúlt napok is már egy lehetséges szigorításról szóltak, a kamatszintet azonban tartásr
jan. 27
3:32
Sok pénzt kereshet bárki ezzel a gulyáslevessel! (ProfitLine)
Csalódott a bankbetétben? Szeretné a pénzét valami értékálló befektetésben elhelyezni? Szinte nagyítóval sem láthatóak a banki betéti kamatok, miközben az infláció elszabadult és 7% fölötti pénzromlás van ma Magyarországon. Hogy mi a megoldás? Keresni kell egy professzionális megtakarítást, ahol akár kis pénzzel is elérhetők olyan befektetési termé
jan. 27
4:24
A robotsügértől tuti halálra rémül a fogasponty (okosipar.hu)
A szúnyogirtó fogasponty elriasztására fejlesztett ki robotikai megoldást egy ausztrál tudósokat is tömörítő csoport. Mielőtt hátradőlnénk: a hal nemcsak a gyilkos állatok Mekkájának tartott szigetországban, hanem hazánkban is megtalálható. A ma már kártevőként számontartott Gambusia holbrookit a maláriaszúnyog természetes ellenségének szánva terje
jan. 27
4:48
Hogyan találjuk meg a vállalkozásunk számára leginkább megfelelő autonóm mobil robotot (AMR-t)? (New Technology)
A munkaerőt érintő globális problémák egyre nagyobb mértékben késztetik arra a gyártó- és logisztikai vállalatokat, hogy automatizálják az alacsony értéket képviselő, manuális feladatokat, mint amilyen például az áruszállítás. Az ilyen ismétlődő műveleteket nehéz költséghatékony módon végrehajtani, mivel magas munkaerő-költségekkel kell számolni, é
jan. 27
4:48
Brüsszelben a hatástanulmány (Magyar Mezőgazdaság)
Az Európai Bizottság fokozatos lépéseket tesz az ólomtartalmú lőszerhasználat betiltásáért. A Bizottság rendelete egy éve jelent meg, amelynek legfontosabb eleme a vizes élőhelyeken és puffer zónájukban az ólomtartalmú sörétes lőszerek használatának tilalma és azok birtoklásának határozott kizárása a vadászatból.
jan. 27
5:00
Algéria miatt akadoznak a francia búzaszállítmányok (Agrofórum)
Algéria lépése a francia búza országba való bevitelének leállítására a diplomáciai vita nyilvánvaló következményeként azzal fenyeget, hogy Franciaország tetemes készlettöbblettel marad, és arra ösztönzi riválisait, hogy megkérdőjelezzék legfőbb exportpiacán a dominanciáját.
jan. 27
5:18
Magyarországon is elindul a Disney+ (Márkamonitor)
A Disney+, a The Walt Disney Company streaming szolgáltatója, megerősítette, hogy szolgáltatását idén nyártól 42 országban és 11 új territóriumban elérhetővé teszi. Az új országok között található egyebek mellett Magyarország, Dél-Afrika, Törökország, Lengyelország és az Egyesült Arab Emírségek.   A Disney+ kínálatában megtalálhatóak az exkluzív, e
jan. 27
5:18
Eszükben sincs az oroszoknak leállítani a gázszállítást Ukrajna miatt – egyelőre (Forbes)
A Nyugat és Oroszország is elégedett lehetne a Minszki Szerződés használatával, ugyanakkor ez egyet jelentene Ukrajna nyugati orientációjának végével. A háború egyáltalán nem, de a szankciók is csak nagyon korlátozottan szolgálják a felek érdekeit. Ilyash György Oroszország-szakértővel arról beszélgettünk, hogy látják az oroszok az ukrajnai válságo
jan. 27
5:18
Vince-nap Reziben (Magyar Mezőgazdaság)
A beavatottak szerint a borászoknak 17 javasolt ünnepük van az évben, ebből a legelső Szent Vince-napja. Ilyenkor a gazdák izgatottan várják, a külső jelekből milyen időjárásra következtethetnek: ha megcsordul a Vince, tele lesz a pince.
jan. 27
5:30
Már gyártják az egyik leghatékonyabb napelemet (Alternatív Energia)
Elindította új S5 modulsorozatának a gyártását a Seraphim, amely kiemelkedő hatékonyságú fotovoltaikus paneljairól ismert.

Keresés