2022. január 31. hétfő

jan. 31
0:12
Ez jelzi a koronavírus-járvány visszaszorulását Izraelben (ProfitLine)
A koronavírus-járvány visszaszorulását jelzi az 1 alá csökkent terjedési ütemet mutató reprodukciós ráta Izraelben - jelentették az izraeli egészségügyi minisztérium honlapján vasárnap.
jan. 31
0:12
Megkezdődtek a portugál választások, nagy a bizonytalanság a Covid miatt (vg.hu)
Ha alacsony a részvétel, az valakinek kedvezhet, vagy árthat.
jan. 31
0:12
Heti meteorológia: Mérséklődik a szél, de több időjárási front is várható (Biztosító Magazin)
Késő estétől jelentősen mérséklődik a szél. Hétfőn egy újabb -gyengülő - ciklon frontjai érik el az országot, és a frontátvonulások szinte mindennaposak lesznek a jövő héten is
jan. 31
0:12
Hollókő utcáin életre kel a múlt - téli utazási ajánló (Növekedés)
Hollókő egy mesebeli falu a Cserhát-hegységben. Az egész országban egyedülálló módon tökéletes állapotban megmaradt a 110 éves falumag, ahol újraélhetjük milyen lehetett a múlt századelős falusi élet. A falut övező erdőségek csodás kirándulási lehetőséget biztosítanak és a Hollókői vár is izgalmas látványosság. Képes utazási ajánló a téli Hollókőrő
jan. 31
0:16
Nagyon megy a magyar startupnak, felugrott a kétmilliárdos szekérre (vg.hu)
Nagyot nőtt a magyar társalapítású Zoosh a pandémia alatt, Angliában és Írországban is üzemeltet irodákat.
jan. 31
0:16
NATO-főtitkár: Nem küldünk harcoló alakulatokat Ukrajnába (Növekedés)
Jens Stoltenberg NATO-főtitkár ugyanakkor a BBC televíziónak nyilatkozva határozottan kizárta annak lehetőségét, hogy a NATO-erők Ukrajnában közvetlen fegyveres konfrontációba kerülhetnének az orosz hadsereggel.
jan. 31
0:20
A gyermekeket is védi, ha a szülők oltottak az izraeli tudósok szerint (vg.hu)
Kevesebb gyermek betegedett meg azokban a családokban, ahol a szülők felvették az oltást.
jan. 31
0:20
Öt kevésbé ismert tény Bernard Arnault-ról, a milliárdos francia üzletemberről, a „divat pápájáról” (Növekedés)
Bernard Arnault az LVMH Csoport vezetője, valamint Európa leggazdagabb embere. A Párizs szívében található francia cég Arnault vezetésével milliárd dolláros divatbirodalommá vált. A divatvilágban betöltött kulcsfontosságú szerepe miatt a „divat pápájaként” tartják számon.
jan. 31
0:24
Rafael Nadal huszonegyszeres bajnok, a kupa mellé egymilliárd is jár neki (vg.hu)
A volt világelső bajnok nyerte meg a férfi egyes küzdelmeit a melbourne-i ausztrál nyílt teniszbajnokságon.
jan. 31
0:24
Életműért járó osztrák díjat kapott Karikó Katalin (Növekedés)
Életműért járó Arany Nyíl-díjjal tüntették vasárnap Bécsben Karikó Katalin biokémikust a koronavírus elleni vakciák kifejlesztésében betöltött szerepéért.
jan. 31
0:28
Túl nagy falat lehet a Sony számára a villanyautó-piac (vg.hu)
A japán Sony óriásvállalat a teljes integráció felé halad, azonban félő, hogy a villanyautó-piac már túl nagy falat lesz neki.
jan. 31
0:32
Hóbomba zúdult az amerikaiakra (vg.hu)
Megbénult a közlekedés, az embereket arra érik, hogy maradjanak otthon.
jan. 31
0:36
Nemzetközi befektető csapott le a magyar startupra (vg.hu)
Nemcsak nemzetközi fronton, de itthon is egyre több elismerésre tesz szert a Volteum.
jan. 31
0:40
Karbonelnyelésre fókuszáló projektekre keresnek startupokat (vg.hu)
A klímasemlegesség eléréséhez a karbonkibocsátás csökkentése vagy leállítása mellett a már jelen lévő szén-dioxidot is szükséges kivonni a légkörből.
jan. 31
0:44
Oroszország évek óta készül az újabb szankciókra (vg.hu)
Az orosz ipari termelés visszafogása és a pénzügyi szektor megbénítása a tervezett amerikai szankciók elsődleges célja, Vlagyimir Putyin elnök azonban a Krím elfoglalása óta készül erre a lehetőségre.
jan. 31
0:48
Választások Portugáliában: hackertámadás és szocialista győzelem (vg.hu)
A Szocialista Párt nyerhette a választásokat Portugáliában, és ezúttal akár még az önálló kormányzáshoz elegendő többséget is szerezhetett a Reuters által összegyűjtött exit pollok alapján.
jan. 31
1:18
Ezek a legnagyobb kihívások - az európaiak szerint (ProfitLine)
Az európaiak szerint az Európai Unió előtt álló legnagyobb kihívások között az éghajlatváltozás (49 százalék), a társadalmi egyenlőtlenségek (36 százalék), a munkanélküliség (32 százalék) és a migrációs nyomás (31 százalék) szerepel - derült ki az Európai Parlament és az Európai Bizottság közös, Európa jövőjéről szóló és szerdán közzétett Eurobarom
jan. 31
2:18
Tavaly 1000 személy vett részt az OTP Bank Románia Alapítvány oktatási programjaiban (ProfitLine)
Tavaly 1000 személy vett részt az OTP Bank Románia Alapítvány oktatási programjaiban, amelyek célja a pénzügyi nevelés, a gyermekek számára kidolgozott programok, a pályaorientáció, valamint a helyi civil szervezetekkel való stratégiai együttműködések támogatása - közölte szerdán az OTP Bank Románia.
jan. 31
3:18
Opus elemzés (ProfitLine)
A korábbi években a Mészáros Lőrinchez köthető magyar vállalatok papírjait többen a kriptodevizák semmiből kitörő meneteléséhez hasonlították, köztük az Opus nagy sikerét is a tőzsdén, amely 2018 júniusáig tartott, ott bicsaklott meg leginkább a részvény és kezdett egy erős korrekcióba. Akkor a magyarországi önkörmányzati választások miatt aggódtak
jan. 31
3:22
Családi pótlék 2022 február utalása - mikor érkezik a februári családi pótlék? (ProfitLine)
A gyermek nevelésével, iskoláztatásával járó költségekhez az állam havi rendszerességgel járó ellátást folyósít Ez az úgynevezett családi pótlék. Mikor fogja átutalni a Magyar Államkincstár az aktuálisan következő, 2022 évi első családi pótlékot? A 2022 február hónap elején valójában a január havi (a január hónapra járó) családi pótlék fog megérkez
jan. 31
4:18
NAV-ellenőrzések: ezeken a helyeken biztosan lesznek revizorok (Adózóna)
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapjának tájékoztatása szerint az alábbi helyszíneken terveznek ellenőrzéseket az 5. héten.
jan. 31
4:18
Démász: az áramszolgáltatásban is kimaradást okozott az erős szél (ProfitLine)
Országszerte több helyen vezetékszakadást, Kecskemét és Albertirsa környékén pedig a szolgáltatásban is kimaradást okoztak a viharban villamos hálózatra dőlő fák és leszakadt ágak - közölte az MVM Démász Áramhálózati Kft. vasárnap az MTI-vel.
jan. 31
4:24
Szuper, elemmentes kütyü, ami a testhőt méri (okosipar.hu)
Az amerikai egészségügyi technológia óriása, a Baracoda egy környezetbarát, hálózatra kapcsolt hőmérőt mutatott be, amelynek a működéshez nincs szüksége elemre. A BCool névre keresztelt eszköz egy BMotion elnevezésű technológiát használ, azaz rázással tölthető újra – mutatja be a szabadalmat a Springwise. Azon túl, hogy a BCoolba nem kell elemet te
jan. 31
4:24
Csúcsot döntött a növényexport (Magyar Mezőgazdaság)
A dísznövényágazat független piacelemzője, a VGB Floridata exportstatisztikái alapján a holland virág- és növényexport nem kevesebb, mint 7,3 milliárd eurós rekorddal zárta a 2021-es évet. A vágott virágok exportértéke 25%-kal, 4,4 milliárd euróra, míg az élő dísznövényeké 17%-kal, 2,9 milliárd euróra nőtt.
jan. 31
4:54
Ismerjük meg a kertünkbe látogató madarakat! – Galambfélék (Agrofórum)
Se szeri, se száma a kis énekesmadaraknak az etetőinken. Díszesek, kedvesek, félénkek, olykor hangosak, de inkább óvatosak. De nézzük csak, galambok is látogatnak minket ilyenkor? Melyik fajt látjuk éppen? Mi különbözteti meg a három legelterjedtebb galambfajt egymástól?
jan. 31
4:54
TECHference: komplett termelésmonitorozó szoftver és hardver a PKN-től (New Technology)
A valós idejű termelésmonitorozással foglalkozó PKN Defense & Industrial Kft. jelenleg nagy múltú autóipari cégek beszállítója. A konferencián bemutatott készülékeikkel és termelésdiagnosztikai rendszereikkel a gyárakban lévő gépek aktív futásidejét lehet megfigyelni, majd ebből hatalmas mennyiségű hasznos adatot kigyűjteni. Tevékenységük a karbant
jan. 31
5:18
Másfélszeresére nőtt az orosz mezőgépipar termelése (Magyar Mezőgazdaság)
Az orosz mezőgépipar kibocsátása 2021. január-június között 49 százalékkal bővült az előző év azonos időszakához képest, elérve a 93,9 milliárd rubel értéket, ami 1,08 milliárd eurónak felel meg, jelentette be közleményben az orosz mezőgépgyártók szövetsége, a Rosszpecmas.
jan. 31
5:24
Az oktatói utánpótlás kinevelését is előtérbe helyezi a Széchenyi István Egyetem (okosipar.hu)
A győri Széchenyi István Egyetem nagy sikerrel rendezte meg a tavalyi Országos Tudományos Diákköri Konferencia (OTDK) Műszaki Tudományi Szekcióját, amiért a szervezőbizottság ügyvezető elnöke, prof. dr. Kuczmann Miklós rangos elismerést kapott. Az egyetem Multidiszciplináris Műszaki Tudományi Doktori Iskolájának vezetője kérdésünkre a hallgatók növ
jan. 31
5:54
7 napos időjárás előrejelzés: hózápor, napsütés, erős szél (Agroinform)
Hétfőn egy újabb – gyengülő – ciklon frontjai érik el az országot, és a frontátvonulások szinte mindennaposak lesznek egész héten.
jan. 31
5:54
A Yusp mesterséges intelligencia alapú ajánlórendszert fejlesztő cég részvényei hamarosan megjelenhetnek a tőzsdén (Márkamonitor)
A Yusp ajánlórendszert fejlesztő és üzemeltető Gravity R&D Zrt alapítói a menedzsment által végrehajtott kivásárlás (management buyout) keretében megszerezték a társaság részvényeinek többségét. A tranzakció erős jelzés a piacnak és az ügyfeleknek arra, hogy az alapítók magabiztosak és elkötelezettek a társaság jövőbeli növekedésében.   A felvásárl
jan. 31
5:54
Mesterséges intelligencia menti meg az élelmiszeripart (New Technology)
A mesterséges intelligenciával (AI) erősített szoftverek képesek villámgyors megoldásokat kínálni az élelmiszeripar problémáira is: már a gyártósoron bevethetjük például a digitális megfigyelést, így okosítva fel a meglévő IIoT infrastruktúrát – állapítja meg az Industry Todaynek írt cikkében Massimiliano Versace. Az AI-fejlesztéssel foglalkozó Neu
jan. 31
5:54
Ezek a jó válaszok az idei év kihívásaira az agráriumban (Mezőhír)
2022 kihívásait, az események jó oldalát és a kiugrási pontokat is megmutatjuk a mezőgazdaság számára.
jan. 31
5:54
A magbankok jelentősége (Agrárágazat)
A magbunker készleteit csak végső esetben használhatják fel, amikor máshol már nem tárolnak magmintát.
jan. 31
5:54
Zöld hullám: ha így műveled a talajod, áldás lehet az átok (GépMax)
A talajjavító és humuszban gazdagító művelés a sikeres mezőgazdaság egyik titka. A Horsch pedig a megfelelő gépek egyik fő innovátora. Javaslatok a zöld hullám kezelésére!
jan. 31
6:00
Fontos tudnivalók az elektromos autók biztosításával kapcsolatban (Infostart)
Tavaly nem egészen egy év alatt több mint másfélszeresére emelkedett a közúti forgalomban lévő tisztán elektromos gépkocsik száma. Bár számtalan anyagi és egyéb érv szól az elektromos autók vásárlása mellett, a vásárlás mérlegelésekor nem szabad megfeledkezni az olyan költségekről sem, mint a gépjármű biztosításai, illetve, hogy a casco egyes esete
jan. 31
6:00
GKI: mintegy 883 ezer lakás újulhat meg az év végéig (hirado.hu)
A bővülő jövedelmek, a gyermeket nevelő családok számára elérhető kormányzati támogatások ösztönzőleg hatnak.
jan. 31
6:00
Több adót fizetnek, mégis többet tudnak költeni a magyarok (vg.hu)
Az adócsökkentésnek és a bérnövekedésnek köszönhetően a gazdaság fehéredik, a feketefoglalkoztatás visszaszorul, és bár a munkavállalók összegszerűen többet fizetnek a költségvetésbe, ezzel párhuzamosan a nettó jövedelmük is emelkedik.
jan. 31
6:06
A lakáshitel kamatok emelkedése miatt Budapesten már nem elég az átlagbér a lakásvásárláshoz (Piac és Profit)
Ha valaki lakáshitelt akar felvenni, akkor a törlesztőrészlet nem haladhatja meg nettó fizetésének a felét. Ez a fővárosban 175 ezer forint körül van. Ilyen törlesztőrészlettel 23,6 milliós lakás vásárolható a fővárosban. Eddig az összeghatárig mindössze 157 olyan lakást hirdetnek Budapesten, amelyek nagysága eléri a 40 négyzetmétert.
jan. 31
6:06
10 ijesztő tény 2022-ben, amivel előbb-utóbb minden magyar nyugdíjas szembesül (Pénzcentrum)
A jóléti államoknak, így Magyarországnak is számos problémára kell megoldást találnia a következő évtizedekben, hogy elkerüljék a gazdasági-szociális krízist. A kedvezőtlen folyamatokat pedig a koronavírus-járvány csak felgyorsította. Mi vár Magyarországon azokra, akik hamarosan csatlakoznak a 65 év felletti korosztályhoz? - ebbe a legtöbben nem go
jan. 31
6:18
A vulkánkitörés olajszennyezést is okozott Peruban (NRGreport)
A Csendes-óceán nyugati részén, a Peru partjainál fekvő Tonga-szigetek térségében óriási pusztítást végzett a Hunga-Tonga-Hunga-Ha'apai tengeralatti tűzhányó január közepén, s a hullámok miatt egy olaj tartályhajó is megsérült. A helyzet már így is elég drámai, de sajnos ez sem minden. Január 27-én  6,2-es erősségű földrengés rázta meg a térséget.
jan. 31
6:24
Ezzel az egyszerű és természetes módszerrel is termelhet napenergiát otthon (Alternatív Energia)
A hagyományos napelemekkel jócskán akad baj: nagy területet foglalnak el, nem túl hatékonyak, és a természettől vesszük el a helyet a kialakításukkal. A szolárfák segíthetnének megoldani a gyerekcipőben járó problémákat.
jan. 31
6:24
Lépéskényszerben a felújítást tervezők (vg.hu)
Negyedmillióval többen terveznek most lakásfelújítást, mint egy éve, a gyereket nevelőket segítheti ebben az szja-visszatérítés, de a nyárig kihasználható falusi csok és az év végéig meghirdetett otthonfelújítási támogatások miatt a közeli határidők miatt most már döntéskényszerben vannak az érintettek. A GKI és a Masterplast közös, reprezentatív k
jan. 31
6:24
Lízingszövetség: Szinte példátlan helyzetben indult az év, de vannak kedvező tényezők is (Márkamonitor)
Hamarabb kell lépniük az autóvásárlást tervező cégeknek, magánszemélyeknek a korábbi időszakhoz képest – derül ki a Magyar Lízingszövetség összeállításából, amely szerint nem csak az autógyártást hátráltató chiphiány miatt emelkedő árakat, hanem az összes fenntartási kiadást számba kell venniük a vásárlásnál. A lízingpiac számára az autópiaci megto
jan. 31
6:24
Mennyi a törlesztője 25 millió forint lakáshitelnek a kamatemelési hullám után? (Bank360 blog)
Két hónap alatt már a második kamatemelési hullámon is túl vagyunk a lakáshiteleknél. Megvizsgáltuk, hogy két magasabb összegű lakáskölcsönt milyen feltételekkel lehet felvenni január végén.
jan. 31
6:24
Valósággá vált az Ipar 4.0 a Boschnál Hatvanban (okosipar.hu)
Önvezető járművek szállítják az alkatrészeket, a késztermékeket és a csomagolóanyagokat a Bosch két hatvani épülete között. Digitális, felhőbe integrált rendszer követi a termékek útját, automata jármű-beléptetés, speciális hordozható nyomtatók, valamint drónok is segítik a munkatársakat – a jövő logisztikai központja a Bosch hatvani telephelyén má
jan. 31
6:24
Elektromágneses mezővel növelnék a hozamot (Magyar Mezőgazdaság)
Kínai kutatók azt állítják, hogy a szél és az eső mozgási energiájából létrehozott elektromágneses mezőnek kitett növényeik több termést hoztak, mint a kontroll állomány. Tudóstársaik kételkedéssel fogadták eredményeiket.
jan. 31
6:30
Nem számlázott árengedmény: hogy kezeljük az áfa rendszerében? (Adózóna)
A kiskereskedelmi gyakorlatban már régóta jól ismert és széles körben alkalmazott a nem számlázott árengedmény fogalma. A számlázórendszerek online adatszolgáltatása okán ezen árengedménytípus ismét előtérbe került.
jan. 31
6:30
Pluszokat hozott az elmúlt hét a terménypiacokon (Agrofórum)
A tengerentúlon és kontinensünkön is inkább az árak emelkedését lehetett látni az agrártermékeknél az árupiacokon. Chicagóban a búza 1 százalékkal, a kukorica 3,2 százalékkal, a szójabab pedig 4 százalékkal drágult. A repce kivételt jelentett a maga 0,5 százalékos mínuszával. Európában a malmi búza 2,3 százalékkal, a kukorica 4 százalékkal, a takar
jan. 31
6:36
Mire készül a Főtaxi? A csomagszállítás után jön az autóbérlés is (Forbes)
Megérkezett a csomagszállítási piacra a Főtaxi, amely a Góval a járvány után is velünk maradó új szokásokra alapozza a sikerességét. Az ételszállításba még nem, az autóbérlési piacra viszont hamarosan beszállnak. Reich Ádám, a Főtaxi vezérigazgatója beszélt a Forbes.hu-nak a már elindult csomagszállító szolgáltatásukról, és a hamarosan megvalósuló
jan. 31
6:42
Ki járna jobban az ellenzék adóterveivel? (Portfolio)
Az ellenzék által bemutatott személyi jövedelemadózási terv nem borítaná fel látványosan a ma létező gyakorlatot. Az alacsony jövedelműek jól járnának, a többiek adóterhe ugyanennyi maradna. Cserébe a költségvetésnek több százmilliárd forintnyi bevételkiesésre kell megoldást találnia, az alacsony jövedelmű gyerekesek előnye eltűnne, és egy szűk sáv

Keresés