2022. január 6. csütörtök

jan. 6
0:12
Már többet vásároltunk, mint a járvány előtt (Infostart)
Elképesztőt alakítottak a webáruházak - kiderült az is, mennyire tartják magukat a hagyományos üzletek.
jan. 6
0:12
MNB: egyhangúlag döntött a monetáris tanács a kamatemelésről (Adózóna)
Egyhangúlag, 9 szavazattal döntött a monetáris tanács a jegybanki alapkamat 2,4 százalékra, az egynapos és egyhetes fedezett hitel kamatának 4,4 százalékra, az egynapos betét kamatának 2,4 százalékra emeléséről decemberi kamatdöntő ülésén – olvasható a Magyar Nemzeti Bank (MNB) honlapján szerdán közzétett, a legutóbbi, december 14-i kamatmeghatároz
jan. 6
0:12
Napi csúcsán zárt a BUX (vg.hu)
Az OTP vitte a prímet.
jan. 6
0:12
Öngól? Birkákkal próbálják népszerűsíteni az oltakozást Németországban (Biztosító Magazin)
Meglehetősen ellentmondásosra sikeredett egy Észak-német pásztor akciója, aki az oltakozást akarta népszerűsítani, azzal, hogy birkákból formázott fecskendőt egy mezőn, majd mindezt a levegőből lefényképezte.
jan. 6
0:12
Elfelejtette a családi szja-visszatérítést? Mutatjuk a túlélőcsomagot néhány százezer forinthoz! (Bank360 blog)
December 31-én lejárt a családi szja visszaigénylési nyilatkozatának benyújtási határideje, de akkor sincs minden veszve, ha erről valaki elfeledkezett. Vagy nem is tudta, hogy ő is jogosult lenne erre. A tét nem kicsi: több százezer forint.
jan. 6
0:12
Emmi: az állami iskolákban a pedagógusok egy százaléka nem vette fel az oltást (SzakmaPortál)
Az állami fenntartású iskolákban a pedagógusok egy százaléka nem vette fel a koronavírus elleni oltást – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) az MTI-vel. Azt írták: a 78 ezer pedagógus 94 százaléka már felvette az oltást, 3 százalékuknak szakorvosi ellenjavallata, 1 százalékuknak miniszteri mentesítése van, további 1 százalék pedig be
jan. 6
0:12
Szijjártó: két hatalmas beruházási rekorddöntés történt tavaly (Növekedés)
Miközben a világgazdaságból érkező hírek szinte kizárólag negatívak voltak tavaly, "mi két hatalmas, beruházásokkal kapcsolatos rekordot is megdöntöttünk" - írta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdai Facebook-bejegyzésében.
jan. 6
0:12
Tovább terjeszkedik Szlovéniában az egyik leggazdagabb magyar (Forbes)
Jóváhagyta a szlovén versenyhivatal, hogy az AutoWallis felvásárolja az Avto Aktiv tevékenységét és ingatlanjait.
jan. 6
0:16
Fontos kérdést kapott Varga Mihály a 25 éven aluliak szja-mentessége ügyében (Infostart)
Két érdekképviselet vár választ a pénzügyminisztertől.
jan. 6
0:16
Minőségmegőrzési idő, fogyaszthatósági idő – segít tisztázni a lejárati fogalmakat a Nébih (Adózóna)
A lakosság, a kereskedelem és a karitatív szervezetek számára egyaránt hasznos lehet az a hiánypótló ajánlás, amit a lejárt minőségmegőrzési idejű termékek fogyaszthatósági határidejéről állított össze a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programja. Fontos, hogy az ajánlott intervallumok kizárólag a minőségmegőrzési id
jan. 6
0:16
Januári új fogyasztói adásvételi szabályok (vg.hu)
Az áruk adásvételére irányuló szerződések egyes vonatkozásairól szóló 2019/771-es EU-irányelvet jogrendszerünkbe a 2022. január első napjával hatályba lépő 373/2021 (VI. 30.) kormányrendelet ültette át.
jan. 6
0:16
MNB: Ismét emelte az alapkamatot a monetáris tanács (Biztosító Magazin)
Egyhangúlag, 9 szavazattal döntött a monetáris tanács a jegybanki alapkamat 2,4 százalékra, az egynapos és egyhetes fedezett hitel kamatának 4,4 százalékra, az egynapos betét kamatának 2,4 százalékra emeléséről decemberi kamatdöntő ülésén
jan. 6
0:16
Szlávik: a flurona nem új vírusmutáció (Növekedés)
A flurona nem új koronavírus-mutáció - mondta az M1 aktuális csatorna szerda reggeli műsorában a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa.
jan. 6
0:16
Oktoberfest nyáron? Előrehozhatják idén a világ legnagyobb sörfesztiválját (Forbes)
2020-ban és 2021-ben a járvány miatt elmaradt az Oktoberfest, ami eurómilliárdban mérhető bevételkiesés volt Münchennek.
jan. 6
0:20
Újabb drágulás jöhet a benzinkutakon (Infostart)
Péntektől ismét elérik a 480 forintos hatósági árat.
jan. 6
0:20
Legyen körültekintő, amikor őrző-védő céggel köt szerződést! (Adózóna)
Szinte már nem telik el hónap anélkül, hogy az adóhatóság ne tárna fel újabb, az adófizetési kötelezettség szándékos elkerülésére építő, őrző-védő szolgáltatást nyújtó céghálót. Nem árt tudni, hogy a felderített visszásságok a megbízóknál is negatív adókövetkezményekkel járhatnak, olvasható a Deloitte Legal közleményében.
jan. 6
0:20
Veszprémből indul Nyugat-Európába a Magnum jégkrém (vg.hu)
Nyáron a veszprémi jégkrémgyártás bővítése indult el, ősszel pedig befejeződött a nyírbátori háztartásvegyipari üzem fejlesztése.
jan. 6
0:20
Évet értékelt a Brfk: Több mint ezer körözött embert fogtak el tavaly (Biztosító Magazin)
A múlt évben 1028 körözött embert fogott el, illetve eltűnés miatt keresettet talált meg a Budapesti Rendőr-főkapitányság (Brfk) - közölte a bűnügyi főosztály célkörözési osztályvezetője szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.
jan. 6
0:20
KSH: 4 millió 677 ezer volt a foglalkoztatottak száma tavaly novemberben (Növekedés)
Tavaly novemberben a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos havi létszáma 4 millió 677 ezer volt, 10 ezerrel kevesebb az előző havinál, de 45 ezerrel több az egy évvel korábbinál. A szeptember-novemberi három hónapos időszakban a foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 687 ezret tett ki, 70 ezerrel többet, mint az előző év azonos időszakában - kö
jan. 6
0:20
Meglepő szupermárka lépne az elektromos autók piacára (Forbes)
Konzol? Sony. Autó? Sony!
jan. 6
0:24
Roppantmód megcsappantak a hazai gáztárolók, de gond egy szál se (Infostart)
35 százalék alá csökkent a hazai kereskedelmi gáztárolók töltöttségi szintje január elsejére - a helyzetet és a megugró árakat az Erste Bank olaj- és gázipari elemzője értékelte.
jan. 6
0:24
Ismét forráshoz jut a tejágazat (Adózóna)
A hazai tejtermelés és a tejfeldolgozás szakágazat szereplői a következő időszakban további fejlesztési és bővítési forráshoz jutnak – mondta az Agárminisztérium (AM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára a Középtiszai Mg. Zrt.-nél tett látogatáson, Kenderesen az AM közleménye szerint.
jan. 6
0:24
A lejárt élelmiszer is lehet még fogyasztható (vg.hu)
Egy doboz konzerv, vagy egy üveg ásványvíz a lejárat után akár egy évig is jó lehet még. Útmutatóval segít a Nébih.
jan. 6
0:24
Versenyhivatali jóváhagyással Szlovéniában terjeszkedhet az AutoWallis (Növekedés)
Szlovénia versenyhivatala jóváhagyta, hogy az AutoWallis Nyrt. tulajdonába kerüljön az egyik jelentős helyi autókereskedő, az Avto Aktiv - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján közzétett tájékoztatásban.
jan. 6
0:24
4 millió kilométert tettek meg tavaly a Share Now autói (Forbes)
Egyre népszerűbbek a többórás vagy többnapos utak, miközben továbbra is a percdíjas bérlések a legjellemzőbbek.
jan. 6
0:28
Történelmi áttörés az Egyesült Államok autós piacán (Infostart)
A Toyota Motor Corp. 2021-ben először szerezte meg az első helyet az az autóeladások terén az Egyesült Államokban, megelőzve fő riválisát, a General Motors Co.-t.
jan. 6
0:28
Nőtt a hazai foglalkoztatottság, kevesebben dolgoznak külföldön (Adózóna)
2021 novemberében a 15–74 éves foglalkoztatottak átlagos havi létszáma 4 millió 677 ezer fő volt. A 2021. szeptember–novemberi időszakban a foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 687 ezer főt tett ki, ami 70 ezerrel több, mint az előző év azonos időszakában. A hazai elsődleges munkaerőpiacon nőtt a foglalkoztatottság, míg a külföldön dolgozók
jan. 6
0:28
Pluszos zárás a nyugat-európai tőzsdéken (vg.hu)
A londoni, a frankfurti és a párizsi index is erősödött.
jan. 6
0:28
Befejeződött az építőanyaggyártó-szektor egyik legnagyobb hazai fúziója (Növekedés)
Az év elején a Wienerberger Téglaipari Zrt.-be olvadt a Semmelrock Burkolatkő hazai térkő és lapgyártó cég; a fúzió eredményeként több mint 50 milliárd forintos forgalmat bonyolító vállalatcsoport formálódik a szintén Wienerberger tulajdonú PipeLife Hungária társaság teljesítményével kiegészülve - tájékoztatta az osztrák hátterű vállalat az MTI-t.
jan. 6
0:28
Ő, akit nem nevezünk nevén – kínosan kerüli állásinterjúin a Netflix az egyik legnagyobb botrányát (Forbes)
A HR-eseknek körbeküldött forgatókönyv és utasítások szerint a Netflix arra kéri a rekrutereket, hogy minél hamarabb tereljék másra a szót egy állásinterjú során, ha felmerül Chappelle neve.
jan. 6
0:32
Csalogány 26, Olimpia, Fricska: neves budapesti éttermek fáradtak el végleg a „csatában” (Infostart)
A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének tiszteletbeli elnöke sajnálatosnak tartja, hogy több neves budapesti étterem zárt be végleg az utóbbi napokban. Flesch Tamás ugyanakkor nem tart a magas színvonalú vendéglátóhelyek tömeges bezárásától.
jan. 6
0:32
Élőhalat szállítottak ládákban és zsákokban (Adózóna)
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai egy teherautóban több mint ötszáz kilogramm ismeretlen eredetű élőhalat találtak.
jan. 6
0:32
Húshelyettesítő termékeivel hódítaná meg az amerikai piacot a magyar cég (vg.hu)
Számításaik szerint forgalmuk az év végéig meghaladhatja az egymilliárd forintot.
jan. 6
0:32
Meddig emelheti a kamatokat az MNB 2022 során? (Növekedés)
Milyen mértékben szigorodhat a hazai monetáris politika 2022-ben? Meddig emelkedhet az alapkamat, illetve az egyhetes betét kamata és az effektív kamatkörnyezet? Milyen egyéb eszközökkel szigoríthat az MNB? Erről kérdeztük a Takarékbank és a Századvég Gazdaságkutató Intézet vezető elemzőit.
jan. 6
0:32
Mészárosék intézik, hogy szépen lobogjon a magyar zászló a Citadellán (Forbes)
Nem mindegy, mi tartja majd a magyar zászlót a Citadellán.
jan. 6
0:36
A tudományok csendes hőse: a matematika (vg.hu)
Napjainkban mindent átsző a hálózatokban való gondolkodás – ennek is a matematika az alapja –, nem beszélve a koronavírus-járvány problémáiról, amelyeknek nélkülözhetetlen szakértője a matematikus.
jan. 6
0:36
Egyre többen termesztenek otthon zöldséget, gyümölcsöt (Növekedés)
A járvány hatásának is betudható, hogy egyre nagyobb lett a kereslet idén a haszonnövényekre. A kertészetek azonban más ágazatokhoz hasonlóan ugyanúgy érzik az ellátási láncok akadozását, vagy a szállítási költségek emelkedését. Komoly előnyt jelent viszont, hogy akár 80 – 90 százalék is lehet a magyar beszállítók aránya. Boross Dáviddal, a Magyar
jan. 6
0:36
Volt jegybankelnök: Évente megkapjuk egy Marshall-segély mértékét az EU-tól (Forbes)
Az Európai Uniótól érkező támogatások összege messze felülmúlják a Marshall-segély mértékét, mondja Surányi György, a Magyar Nemzeti Bank volt elnöke.
jan. 6
0:40
Európa idén kifogyhat a gázból (vg.hu)
Rekordmélységbe süllyedhetnek márciusra Európa gáztartalékai, és az energetikai válság azt is nagyban meghatározza, hogyan reagálhat a nyugat Oroszország esetleges Ukrajna elleni támadására.
jan. 6
0:40
ITM: folytatódik a zöldgazdasági vállalkozások támogatása (Növekedés)
Tízmilliárd forinttal folytatódik a zöldgazdaság területén működő vállalkozások technológiafejlesztésének támogatása a Zöld Nemzeti Bajnokok program keretében. A pályázat előminősítésére szerdától lehet jelentkezni - jelentette be az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).
jan. 6
0:40
Így készül a legfinomabb humusz szárított csicseriborsóból és házi tahini pasztából (Forbes)
A tökéletes eredményt úgy érhetjük el, ha a hozzávalókat fokozatosan turmixoljuk le.
jan. 6
0:44
Fegyveres erőket vetnek be Kazahsztánban a rend helyreállításáért (vg.hu)
A tüntetők által elfoglalt almati repülőtér ismét a kormány ellenőrzése alatt áll.
jan. 6
0:44
Jelentős átrendeződés és konszolidáció a bankpiacon (Növekedés)
A bankolás a méretgazdaságosság és az egyensúlyozás üzlete. Növekedni kell, mert a nagy méret mellett kevesebb a fajlagos központi költség, de nem lehet túl gyorsan növekedni, mert sebezhetővé válik a bank. Az sem jó, ha valaki túl kevés hitelt ad, nem csinál üzletet, de az sem, ha nagyon sokat, mert kifeszíti magát. A magyar bankpiacon most éppen
jan. 6
0:44
Doktor Kia életre szóló magyar kalandja a pisztácia, Irán és a szőnyegek után (Forbes)
Legalább két bürokratikus gubanc biztosan kellett hozzá, hogy az iráni Bahrehmand testvérek, Kiarash és Kiarmin ne Manchesterben vagy valahol máshol Nyugat-Európában, hanem Magyarországon alapítsanak sikeres egészségügyi vállalkozást. Az 2014-ben főként terhesgondozási
jan. 6
0:48
Tavaly csökkent a forgalomba helyezett új személygépkocsik száma (ProfitLine)
Tavaly csaknem 122 ezer új személygépkocsit helyeztek forgalomba Magyarországon, 4,8 százalékkal kevesebbet, mint 2020-ban - közölte a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE) szerdán az MTI-vel, a DataHouse Kft. adatai alapján.
jan. 6
0:48
Gyengén zárt New York (vg.hu)
Csökkentek az irányadó mutatók.
jan. 6
0:48
Végre viszonylag szabadon mehetünk Angliába (Növekedés)
Megszűnik a héten a külföldről Angliába utazók indulás előtti koronavírus-tesztelési kötelezettsége, és az érkezés után is elégséges lesz egy gyorsteszt, amelynek eredményét nem kell elkülönítésben megvárni - jelentette be szerdán Boris Johnson brit miniszterelnök.
jan. 6
1:42
Rendkívüli állapotot hirdettek ki Franciaország tengerentúli területein (ProfitLine)
A francia kormány kihirdette szerdán az egészségügyi rendkívüli állapotot az ország több tengerentúli területén, ahol a koronavírus gyorsan terjedő omikron variánsa miatt jelentősen megemelkedett a fertőzöttek lélekszáma, a helyi lakosság átoltottsága viszont jóval alacsonyabb, mint az anyaországban élőké.
jan. 6
3:18
Új utak a zöldenergia értékesítésében – irány a szabadpiac? (ProfitLine)
Miközben egyre több piaci szereplőnek okoz nehézséget az egekbe szökött energiaárak mellett a működéséhez szükséges energiamennyiség beszerzése, addig az állami ösztönző programok már nem tudnak valós üzleti haszonnal kecsegtető alternatívát nyújtani az erőművek fejlesztőinek. A megoldást a szabadpiacon való áramértékesítés adhatja – nem mindegy az
jan. 6
4:24
Mit gondolnak a szerszámgépek és szerszámok a hatékonyságról és a biztonságról? (okosipar.hu)
Az egyes termelési egységek közötti adatkommunikáció az Ipar 4.0 alapját képezi. Erre a mondatra mindenki rábólint és azt gondolja, hogy ezzel semmi újat nem mondtunk. Nem egészen van így: az előbeállító- és mérőgépek, valamint szoftvermegoldások vezető szállítójának számító Zoller a Chiron csoporttal együttműködve mutatta be a »cora« automatikus s

Keresés