2022. február 2. szerda

febr. 2
0:12
Olajfolt fenyeget egy híres thaiföldi üdülőszigetet (Alternatív Energia)
A kedvező szél- és tengeri áramlatok miatt úgy tűnik, hogy a kedden tengerbe ömlött kőolaj elkerüli a kelet-thaiföldi strandokat, a szennyezés azonban elérheti a más irányban fekvő világhírű üdülősziget, Ko Szamet strandját és sekélyvízi koralljait - közölték vasárnap a thaiföldi hatóságok.
febr. 2
0:12
Szja-visszatérítés: a postás már a héten csönget (Adózóna)
A gyermeket nevelő szülők február 14-éig megkapják a családi adó-visszatérítést a bankszámlákra, a postai kézbesítés még korábban történik – közölte Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti ügyekért felelős államtitkára.
febr. 2
0:12
Bővül a hazai streaming kínálat: a régióban először Magyarországon indul el a History Play (ProfitLine)
Ősi idegenek, Tűzben edzett, Oak Island átka: 300 epizódnyi ismeretterjesztő műsor válik elérhetővé az RTL Most+ előfizetői számára
febr. 2
0:12
Elfáradt a forint estére (vg.hu)
Gyengült a forint a bankközi piacon.
febr. 2
0:12
A meglévő gépek felokosításával csak nyerhetünk (okosipar.hu)
A kisebb termékek kiválogatása, számlálása fontos, ám megterhelő feladat. A humán munkaerő számára megerőltető a monoton munka, ám ez a folyamat automatizálható, s ezáltal hatékonyabbá tehető. Az alábbiakban élelmiszeripari áru szortírozásának és számlálásának hatékonyabbá tételének példáján mutatjuk be, hogy az automatizáció mekkora segítséget nyú
febr. 2
0:16
Varjakat alkalmaz egy svéd cég a csikkek felszedegetésére (Alternatív Energia)
Varjakat alkalmaz egy cég az eldobott cigarettacsikkek felszedegetésére egy svéd város közterein - számolt be róla a The Guardian online kiadása.
febr. 2
0:16
Ellenőrök hada vizsgálja az árstop betartását, mindenhol ott lesznek (Adózóna)
Február elsejétől május elsejéig az ország minden részében vizsgálják az élelmiszerárstop betartását a megyei és fővárosi kormányhivatalok fogyasztóvédelmi munkatársai. A ma induló helyszíni ellenőrzések a tavaly október közepi szinten maximált árra, az érintett termékek mennyiségére és az élelmiszerárstopról szóló tájékoztatásra is kiterjednek. A
febr. 2
0:16
Lavrov: a Nyugat igyekszik elfelejteni a biztonság oszthatatlanságának elvét (vg.hu)
A Nyugat igyekszik elfelejteni a biztonság oszthatatlanságának elvét – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a Rosszija 24 hírtelevízióban sugárzott nyilatkozatában, miután kedden telefonon beszélt amerikai hivatali partnerével, Antony Blinkennel.
febr. 2
0:18
Már hideg élelmiszer is vásárolható SZÉP-kártyával (ProfitLine)
Keddtől érvényes az élelmiszerárstop, és már hideg élelmiszer is vásárolható SZÉP-kártyával egészen május 31-ig - írta közösségi oldalán a kormányszóvivő.
febr. 2
0:20
Hideg élelmiszer is vásárolható SZÉP-kártyával (Adózóna)
Mától érvényes már hideg élelmiszer is vásárolható SZÉP-kártyával, egészen május 31-ig – hívja fel a figyelmet Szentkirályi Alexandra, kormányszóvivő.
febr. 2
0:20
Kétszáz százalékos drágulás sem ritka a román kgfb-piacon (vg.hu)
Alaposan megdrágult a gépjármű-felelősségbiztosítás Romániában a legnagyobb szolgáltató tavalyi csődje nyomán, az autótulajdonosoknak akár 60 százalékkal is többet kell fizetniük a kötelezőért. Közben a fizetésképtelenné vált biztosító ügyében a szervezett bűnözés elleni ügyészség vette át a nyomozást.
febr. 2
0:24
Új adóbevallási nyomtatványok a NAV honlapján (Adózóna)
Új nyomtatványokat tett közzé honlapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), egyebek mellett a 2021. évről szóló szja-bevallást, illetve a kiva és a kata alól a társasági adó hatálya alá került adózók adóelőlegéről.
febr. 2
0:24
Lélegeztetőgépeket adományoz Magyarország (vg.hu)
A segítség a súlyos koronavírusos betegek ellátásához lesz.
febr. 2
0:28
Több ingatlanja van a cégnek – áfaügyek, figyelési idő, készletnyilvántartás (Adózóna)
Cégek a 2010-es évek környékén felvásároltak jó néhány ingatlant. Ezek között vannak telkek, felújítandó lakóingatlanok, működő üzletek. A könyvekben ezek az ingatlanok tárgyi eszközként szerepelnek. Még úgy is, hogy napról napra változik a sorsuk. Hol el szeretné adni azokat a tulajdonos, hol bérbe adná, hol pedig értékesíteni kívánt lakások építé
febr. 2
0:28
Az OPEC+ visszavágta az idei olajtöbbletre vonatkozó előrejelzését (vg.hu)
A világ olajkereslete az év második felében a pandémiát megelőző szintre emelkedhet.
febr. 2
0:32
Kata vagy új átalányadó? Kinek melyik kedvezőbb 2022-ben? – webinárium (Adózóna)
Az átalányadózással kapcsolatos új szabályok sok esetben kedvezőbbek az egyéni vállalkozók számára a katánál. Kiszámolta már, hogy ön melyikkel jár jobban? Előadónk, Lepsényi Mária adószakértő igyekszik választ adni a fenti a kérdésekre, ismerteti a legújabb szabályokat az átalányadózással kapcsolatban, illetve az őstermelőket érintő aktuális válto
febr. 2
0:32
Lengyel fegyverekkel védhetik magukat az ukránok (vg.hu)
Többek között lőszerekről, hordozható légvédelmi rendszerekről és különböző drónokról van szó.
febr. 2
0:36
A 1812-es hívószámú Egészségvonal váltja a koronavírus-zöldszámot (Adózóna)
Az Egészségvonal teljes egészében átveszi a jelenleg működő, a koronavírus-információkkal kapcsolatos zöldszámokra érkező hívásokat, így azok a számok február 11-én megszűnnek – közölte ma a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK).
febr. 2
0:36
Leuralja a kriptopiacot a Bitcoin (vg.hu)
Habár eddig több mint 15 ezer altcoint hoztak létre, amelyek elvben veszélyeztethetnék a legnagyobb kriptodeviza uralkodását, a „versenytársak” nem tűnnek sikersztorinak.
febr. 2
0:40
Népszerű a vállalkozások munkaerő-támogatása program (Adózóna)
A vállalkozások munkaerő-támogatása program segítségével 39-40 ezer munkavállalót tudott munkába állni – közölte Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Miniszter (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára az M1 aktuális csatornán.
febr. 2
0:40
Rekord büntetést fizet a J&J; az opiát gyártásért (vg.hu)
A készítmények túladagolása halálhoz vezetett.
febr. 2
0:44
Lidl, Aldi, Spar, Tesco, CBA: mennyiségi korlátozások a hatósági áras élelmiszerekre (Adózóna)
Több üzletlánc mennyiségi korlátozást vezetett be a hatósági áras termékekre, miután a kormány döntése nyomán életbe lépett az árstop egyes alapvető élelmiszerekre. Az Auchan szerdán vezet be limitet.
febr. 2
0:44
Emelkedett hangulatban zárt a New York-i tőzsde (vg.hu)
.
febr. 2
0:48
Újítás Szlovéniában: bevezették az e-matricákat az autópályákon (Adózóna)
Február 1-jétől már csak e-matricával lehet közlekedni a szlovén autópályákon; a 13 éven át használt autópálya-matricák lecserélése zökkenőmentesen, technikai problémák nélkül zajlott – közölte a szlovén autópálya-kezelő vállalat (DARS).
febr. 2
0:48
Ennyit ér a kamatstop a lakáshitelek törlesztőjében: 10 százalék és 10 ezer forint (ProfitLine)
Februártól tudja meg a legtöbb érintett lakáshiteles, hogy mennyit spórol havonta a június 30-ig élő kamatstoppal. A törlesztőrészlete ugyan most is nőhet, de ennek mértékét maximalizálták. Egy tízmilliós hitelnél tízezer forintot is eléri a havi megtakarítás - derül ki a Bank360.hu elemzéséből.
febr. 2
0:48
A Wagner-csoport orosz zsoldosait Afrikából Kelet-Európába telepíthetik (vg.hu)
A hivatalos orosz álláspont szerint nem létező zsoldoshadsereg tagjait egyes források szerint Afrikából Kelet-Európába telepítik át.
febr. 2
1:42
Franciaországban megkezdődik a korlátozások feloldása (ProfitLine)
Franciaországban az előzetes ígéreteknek megfelelően szerdától kezdve fokozatosan feloldják a koronavírus-járvány ötödik hulláma miatt bevezetett korlátozásokat, miután hatodik napja csökken a fertőzési szint, bár továbbra is sok az új fertőzött.
febr. 2
4:12
Erősen kezdte az évet az ingatlan- és a jelzáloghitel-piac is (ProfitLine)
Erősen kezdte az évet az ingatlan és a jelzáloghitel-piac egyaránt: országosan 10 815 ingatlan-adásvétel bonyolódott januárban, valamint 100 milliárd forint lakáscélú jelzáloghitelt vettek fel az ügyfelek a Duna House pénzügyi részlegének becslése szerint.
febr. 2
4:18
Digitális tervezés és 3D nyomtatás segítségével reformálják meg magyar szakemberek az állatorvoslást (okosipar.hu)
3D modellezés segítségével készít anatómiai modelleket, fúrósablonokat és implantátumokat egy állatorvosi és mérnöki háttérrel is rendelkező magyar csapat. A humán orvoslásban már tapasztalható trendeket követve, a digitális tervezés és a 3D nyomtatás segítségével a személyre szabott gyógyászatot kívánják meghonosítani az állatgyógyászat területén.
febr. 2
4:36
Gyógygombák: kutyáknak is hasznosak (Magyar Mezőgazdaság)
A gombák a legősibb élőlények közé tartoznak a Földön. Világuk hallatlanul érdekes, elképesztő taktikákra képesek a fennmaradásért, és hajlandóak együttműködni más élőlényekkel a sikeres terjeszkedés érdekében. A gombák rettentően fontos szerepet töltenek be az ökoszisztémában, ezért elmondható, hogy a földi élet nagyon másképpen festene nélkülük.
febr. 2
4:42
A szlovén kormány idén is aláírta a szerződést a nemzeti hírügynökséggel (ProfitLine)
Aláírta az idei évi állami támogatásról szóló szerződést a szlovén kormányzati kommunikációs hivatal (Ukom) a szlovén nemzeti hírügynökséggel (STA) - közölte kedden a szlovén közszolgálati televízió (RTV).
febr. 2
4:48
Exatlon Hungary: A Bajnokok hősiesen küzdöttek a végéig, mégis taroltak a Kihívók (Márkamonitor)
Az Élmény játék megszerzéséért folytatott csatában nem mindennapi eseményeknek lehettünk szemtanúi az Exatlonban.   EXATLON HUNGARY ALL STAR – ÖSSZEFOGLALÓ CIKK A Bajnokok hősiesen küzdöttek a végéig, mégis taroltak a Kihívók   EXATLON HUNGARY ALL STAR – EXTRA VIDEÓK Szente Gréti ledermedt Rozs Geri kijelentésén, aki a csapatot hibáztatta   Lustálk
febr. 2
4:48
Ismerjük meg a kertünkbe látogató madarakat! – A szajkó és a fakopáncsfajok (Agrofórum)
Ismét a nagyobb testű, etetőt látogató madaraké a szerep! Ismerkedjünk meg közelebbről a kiváló utánzóművész szajkóval, a fák doktorával, a nagy fakopánccsal, az erdőkhöz hűséges közép fakopánccsal és a vékony ágakon is táplálkozó kis fakopánccsal!
febr. 2
4:48
Terheléses teszt: mit kell figyelembe venni a nagy igénybevételnek kitett szabványelemek esetében? (New Technology)
Mivel a folyamatok egyre hatékonyabbak, és a termelékenység várhatóan az elkövetkező évtizedben is növekedni fog, most minden eddiginél fontosabb, hogy a szabványelemek a hosszan tartó használatot is kibírják. Marcus Schneck, norelem ügyvezető igazgatója a nagy igénybevételnek ellenálló gépelemek használatának fontosságát hangsúlyozza a leállások m
febr. 2
5:24
Megvan a dátum, mikor ér véget az ingyen napelemes pályázat (Alternatív Energia)
Nagy sikerrel fut minden megyében a 100 százalékban vissza nem térítendő napelemes program.
febr. 2
5:24
RTL Magyarország: Vitte a januárt az RTL Klub (Márkamonitor)
14,1%-os főműsoridős közönségaránnyal az RTL Klub nyerte a januárt fő versenytársával (13,3% lineáris SHR) szemben a fő kereskedelmi célcsoportban. A nézettségi TOP10-es listán 9 helyen is RTL Klubos program szerepel.   A januári hónap sztárja egyértelműen a Cápák között: az üzleti showműsor új évadának mind az öt adása szerepel a TOP10-ben (között
febr. 2
5:24
Egy űrhajós másodpercenként 3 millió vörösvérsejtet veszíthet (okosipar.hu)
Egy tanulmány rávilágított arra, hogy az űrhajósok űrvérszegénységben szenvedhetnek. Már régóta ismert, hogy a Földön kívüli élet megterhelő a szervezetnek. Viszont a tervek ennek ismeretében távolabbra és hosszabb időre nyúlnak. Éppen ezért fontos pontos vizsgálatokat végezni annak érdekében, hogy biztonságos és sikeres űrutazásokat hajtsanak végr
febr. 2
5:36
Több szinten zajlik a Phylazonit-nál a generációváltás (Magyar Mezőgazdaság)
Új, hatékonyabb termékcsaláddal vág bele a 2022-es évbe a Phylazonit. A vállalkozásnál a kezdetek óta folyamatos az innováció, amit 2-3 éve magasabb szintre emeltek. Az AgromashExpo ideje alatt tartott sajtótájékoztatón azokról a fejlesztésekről adtak számot, melyek garantált eredményeket és magasabb hozamot ígérnek, a kiszámíthatatlan környezeti t
febr. 2
5:42
Képviselők jövedelmi toplistája: Rogán Antal napi 1,7 milliót keresett (Menedzsment Fórum)
A miniszter ezt a minden korábbit meghaladó extrajövedelmének köszönheti. Idén is elkészítettük a képviselők jövedelmi toplistáját.
febr. 2
5:42
Mennyit spórolunk az árstoppal? Van, ami drágább lett januárhoz képest (Privátbankár)
A Privátbankár Árkosár felmérőcsapata megvizsgálta, hogyan álltak át az árstopra a hipermarketek február 1-jén. Az árak, a mennyiségek és a tájékoztatás is rendben lévőnek tűnik - igaz, van némi mennyiségi korlátozás, a plakát nem igazán szembetűnő, az árak pedig esetenként visszaemelkedtek az okóberi szintre. Ha a többi párezer termék nem drágulna
febr. 2
5:42
Magyarország lélegeztetőgépeket adományoz a NATO-partnereknek (ProfitLine)
A NATO-főtitkár kérésére Magyarország 80 lélegeztetőgépet adományoz a Nato együttműködő partnerországainak - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Facebook oldalán kedden.
febr. 2
5:54
Időjárás: Ismét viharossá fokozódik a szél! (Agroinform)
Erős szélre és havazásra figyelmeztet az OMSZ.
febr. 2
5:54
A Raiffeisen megmutatja, mi vár a sárga ajtón túl (Márkamonitor)
Az új Lakossági Számla és Személyi Kölcsön kampányokban végre szélesre tárul az ikonikus sárga ajtó. A Republic Group által forgatott spotokban megismerhetjük, hol és hogyan készülnek a személyre szabott ajánlatok a bank életében.   A Republic Group már több éve dolgozik a márkán, a 2021-es évet pedig a kreatív koncepció és kommunikációs stratégia
febr. 2
5:54
Éjjel-nappal tiszta áramot biztosít a világ legnagyobb úszó naperőműve (New Technology)
Megkezdte múlt év végén az energiatermelést a thaiföldi Sirindhorn-gátnál megvalósított hibrid erőmű. A méretét tekintve világrekorder– csaknem hetven focipályányi területen elhelyezkedő – hibrid erőmű vízen lebegő napelemparkja 45 megawatt, vízerőműve pedig 36 megawatt kapacitásával éjjel-nappal termel áramot, megújuló energiaforrásokból. Míg a 14
febr. 2
5:54
Az agrárvállalkozások körmére néztek, lett is munkahely (Mezőhír)
2005 óta nem volt példa ekkora munkahelyteremtésre, csak a mezőgazdaság 810 ezer embert foglalkoztat a spanyoloknál.
febr. 2
5:54
Etilénmenedzsment az almatárolás folyamatában (Agrárágazat)
Az etilént bizonyos esetekben az utóérés támogatására felhasználják. Az etilén, telítetlen szénhidrogén. Színtelen, édeskés szagú gáz, molekulája apoláris.
febr. 2
5:54
Az Agrotipp felkészült a McCormick forgalmazására is (GépMax)
A McCormick típusválasztékából az 50 Le-s, fülke nélkülitől a 310 Le-s univerzális traktorig szerepelnek erőgépek
febr. 2
6:00
Európa torkán akadt az energiakérdés (vg.hu)
Váratlan mértékben meglökte a rezsiköltség az energiahiánnyal küszködő Európa inflációs rátáit, az uniós tagállamok sorban hozzák a rendkívüli intézkedéseket, és miközben rövid távon bizonytalanságot jelent az orosz-ukrán konfliktus, az energiamix alakításán is hajbakaptak a tagállamok.
febr. 2
6:06
Nem javult a magyarok fizetőképessége, elsősorban az infláció a hibás (Piac és Profit)
2021 egészében a fizetőképesség stagnálása volt jellemző az Intrum adatai szerint. A COVID-válság utáni gazdasági korrekció nagyrészt lezajlott, így 2022-ben szigorúbb monetáris politikára és szerényebb növekedésre számít a svéd követeléskezelő cég, a háztartások szempontjából pedig továbbra is az infláció lesz a kulcskérdés.
febr. 2
6:06
Tom Brady: a biológiai csoda, aki emberek milliárdjainak lehetne követendő példa (Forbes)
Brady kész receptet kínál mindenkinek arra, hogy a saját egészsége érdekében minél magasabb egészségügyi önrészt fizessen be.

Keresés