2022. február 28. hétfő

febr. 28
0:06
Leáll a UPS és a FedEx az orosz- és ukrán szállításokkal, a Youtube-on és a Google-ön is nagy a nyomás (Portfolio)
Felfüggeszti szolgáltatásait mind Oroszországban, mind Ukrajnában az amerikai UPS és FedEx – közölte a világ legnagyobb logisztikai szolgáltató cégei közé tartozó vállalat vasárnap éjjel.
febr. 28
0:12
Az összes európai járatát felfüggesztette az orosz Aeroflot az uniós szankció miatt (Portfolio)
Az Aeroflot orosz légitársaság vasárnap késő este bejelentette, hogy hétfőtől felfüggeszti az Európába irányuló összes járatát azt követően, hogy az Európai Unió úgy döntött, teljes légterét lezárja minden orosz repülőgép előtt.
febr. 28
0:12
Ferihegyi átszálló? Oroszország zárja a légterét Bulgária, Csehország és Lengyelország felé (Biztosító Magazin)
Oroszország lezárta légterét a Bulgáriából, Lengyelországból és Csehországból érkező repülőgépek előtt, válaszul légi hatóságaik barátságtalan fellépésére
febr. 28
0:12
Ma lenne 100 esztendős Kopátsy Sándor, az emberközpontú közgazdász (Növekedés)
A 20. század vége bebizonyította, hogy azok boldogulnak, akiknél mind a múlt, mind a jövő veszít eseményeket alakító erejéből, és a nép figyelme a jelenre koncentrálódik - vélte Kopátsy Sándor, az egyik legismertebb magyar közgazdász, aki ma lenne 100 esztendős. Legutolsó interjúját a Növekedésnek adta, ebből is idézünk.
febr. 28
0:16
BKK: Hétfő éjjel pótlóbusz jár a 6-os villamos helyett (Biztosító Magazin)
Pótlóbusz közlekedik az 6-os villamos helyett hétfőről keddre virradó éjszaka előre tervezett, rendszeres pályakarbantartás miatt
febr. 28
0:16
Szijjártó: Vasárnap 100 ezer liter üzemanyagot hoztak Kárpátalja üzemanyag-ellátási krízisének enyhítésére. (Növekedés)
Magyarország szerepet vállal az Ukrajnában kialakult humanitárius katasztrófa enyhítésében - mondta a külgazdasági és külügyminiszter vasárnap a záhonyi magyar-ukrán határátkelőhelyen, Viktor Mikitával, Kárpátalja kormányzójával közösen tartott sajtótájékoztatón.
febr. 28
0:20
Zelenszkijre várva: Az orosz tárgyalódelegáció már megérkezett Gomelbe (Biztosító Magazin)
Orosz küldöttség érkezett Fehéroroszországba, hogy tárgyalásokat folytasson az ukrán féllel - jelentette be Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője vasárnap Moszkvában.
febr. 28
0:20
Tárgyalni készül egy ukrán delegáció az orosz féllel (Növekedés)
Az ukrán elnöki iroda megerősítette vasárnap, hogy ukrán tárgyalóküldöttség fog találkozni az orosz féllel, a megbeszélést a fehérorosz határnál, Pripjaty folyó térségében tartják.
febr. 28
0:24
Bankszünnapot rendelt el a magyar Sberbanknál az MNB (Portfolio)
Az MNB hétfőtől két bankszünnapot rendelt el a hitelintézet kérésére a magyar Sberbanknál. Ezen időszakban az ügyfelek bankkártyás tranzakciókat igen, ám számlaműveleteket nem tudnak indítani, számlájukra azonban érkezhet pénz. A jegybank áttekinti a hitelintézet állapotát annak nyomán, hogy az uniós szanálási hatóság bejelentette az európai Sberba
febr. 28
0:24
A mennybe megyünk? Putyin készenlétbe helyezi Oroszország elrettentő (nukleális) erőit (Biztosító Magazin)
Különleges szolgálati mód bevezetését rendelte el az orosz hadsereg elrettentő erőinél Vlagyimir Putyin orosz elnök, a Nyugat részéről elhangzott agresszív kijelentésekre hivatkozva.
febr. 28
0:24
Legmagasabb készültségbe helyezték az orosz atomrakétákat - reagált a NATO főtitkár (Növekedés)
Különleges szolgálati mód bevezetését rendelte el az orosz hadsereg elrettentő erőinél Vlagyimir Putyin orosz elnök, a Nyugat részéről elhangzott agresszív kijelentésekre hivatkozva. A NATO-főtitkár "szörnyű hibának" nevezte Moszkva lépését.
febr. 28
0:28
Véget érhet az olcsó repülés kora (Növekedés)
A járvány befejeződésével búcsút inthetünk az alacsony jegyáraknak, óvnak szakemberek. A nemzetközi turizmus újraéledése ugyan növeli a forgalmat, a légitársaságoknak sok extra költséggel számolniuk kell. Nagy légitársaságokat kérdeztünk, milyen jegyárakra számítsunk idén.
febr. 28
0:32
Ukrajnában megsemmisült a világ legnagyobb repülőgépe (Növekedés)
Az orosz előrenyomulás során megsemmisült a világ legnagyobb szállítógépe, az Antonov An-225-ös. Eredetileg űrsiklónak épült. Mindössze egyetlen működő példány létezett belőle, van azonban egy befejezetlen Antonov An-225-ös is.
febr. 28
0:36
EU-javaslat: Orosz gépek nem repülhetnek az EU légterében, magángép sem (Növekedés)
Az Európai Unió, válaszul Ukrajna orosz megtámadására, lezárja a légterét az orosz légitársaságok előtt, és betiltja az Unió területén a Kreml propagandagépezetét, továbbá támogatja az Ukrajnába irányuló fegyverszállításokat - jelentette be Ursula Von der Leyen az Európai Bizottság elnöke vasárnapi sajtótájékoztatóján.
febr. 28
0:40
Orbán rendkívüli interjút adott az M1-nek (Növekedés)
Háborús helyzetben stratégiai nyugalomra van szükség - jelentette ki a miniszterelnök vasárnap, az M1 aktuális csatornának adott rendkívüli interjújában. Hangsúlyozta Magyarországnak minden fegyverésre szüksége van.
febr. 28
0:48
Német tabuk dőlnek az orosz invázió miatt: az atom és a szén is jól jön most (Portfolio)
Az orosz-ukrán háború miatt irányt kell váltanunk, hogy leküzdjük az oroszoktól való energiafüggőségünket és így gyakorlatilag nincsenek tabuk a német energiamix kialakításában – derült ki Olaf Sholz német kancellár és Robert Habeck gazdasági miniszter vasárnapi szavaiból, hiszen gyakorlatilag a szén- és nukleáris alapú erőművek üzemidő hosszabbítá
febr. 28
0:48
Két bankszünnap a magyar Sberbanknál, amíg az MNB áttekinti a helyzetet (Üzletem)
Az MNB hétfőtől két bankszünnapot rendelt el a hitelintézet kérésére a magyar Sberbanknál. Ezen időszakban az ügyfelek bankkártyás tranzakciókat igen, ám számlaműveleteket nem tudnak indítani, számlájukra azonban érkezhet pénz.
febr. 28
0:54
„Valószínűleg” fizetésképtelen az európai Sberbank, az MNB két bankszünnapot rendelt el a magyar leánynál (Üzletem)
Az MNB hétfőtől két bankszünnapot rendelt el a hitelintézet kérésére a magyar Sberbanknál. Ezen időszakban az ügyfelek bankkártyás tranzakciókat igen, ám számlaműveleteket nem tudnak indítani, számlájukra azonban érkezhet pénz.
febr. 28
1:42
Figyelmeztet az EKB: az orosz invázió miatt bajban a Sberbank Europe (Portfolio)
A Sberbank Russia 100 százalékos tulajdonában lévő leányvállalat, a Sberbank Europe AG, valamint a horvát és szlovén egységei várhatóan csődbe mennek - idézik vasárnap esti beszámolóikban a vezető hírügynökségek az Európai Központi Bank közleményét.
febr. 28
2:12
Rekordmértékben bővült a horvát gazdaság (ProfitLine)
A horvát gazdaság teljesítménye rekordmértékben, 10,4 százalékkal bővült tavaly éves összevetésben - közölte első gyorsbecslése alapján a horvát statisztikai hivatal (DZS) pénteken.
febr. 28
3:12
Brutális zuhanásban az orosz rubel, betettek a nyugati szankciók (Portfolio)
Az ázsiai kereskedés elindulásakor azonnal történelmi mélypontot ütött az orosz rubel: a dollárral szembeni árfolyama a 119-es szintig emelkedett. A nyugati szankciók máris közvetlenül éreztetik hatásukat az orosz gazdaságra. Az orosz eszközök megítélésének betett továbbá az is, hogy Vlagyimir Putyin elrendelte a nukleáris fegyveres erők fokozott k
febr. 28
3:16
Itt vannak a Richter friss számai, de kérdés, hogy mi lesz az orosz piaccal (Portfolio)
Folytatódott a növekedés a Richternél a negyedik negyedévben, az árbevétel és az adózott eredmény korábban nem látott szintre emelkedett. A rekordprofit annak köszönhető, hogy a forgalomnövekedés mellett javultak a profitráták, az adózott eredményt megdobta továbbá, hogy a pénzügyi soron jelentősebb pozitív eredményt könyvelt el a Richter – derül k
febr. 28
4:12
Befejeződött az Alföldvíz állami integrációja (ProfitLine)
Több mint 80 százalékos tulajdoni hányadot szerzett a magyar állam az Alföldvíz Zrt.-ben az elmúlt hónapokban lezajlott integrációs folyamat során - tájékoztatta az integráció koordinálásáért és lebonyolításáért felelős Nemzeti Vízművek (NV) Zrt. pénteken az MTI-t.
febr. 28
4:12
Új, fenntarthatóság mellett szóló törvényt tervez az EU (NRGreport)
Az Európai Bizottság új fenntarthatósággal kapcsolatos törvényjavaslatot terjesztett elő, melynek célja, hogy az EU-ban működő nagyvállalatok ellenőrizzék, beszállítóik betartják-e a környezetvédelmi előírásokat, valamint az emberi jogokra vonatkozó szabályozásokat. A vállalati fenntarthatósági átvilágításról szóló törvény arra is kötelezi majd az
febr. 28
4:24
Mostantól a városi buszokhoz is elérhető az MAN Optiview tükörhelyettesítő rendszer (okosipar.hu)
Az MAN OptiView a világ első tükörhelyettesítő rendszere távolsági autóbuszokhoz. Jelentős segítséget nyújt a járművezetőnek azzal, hogy megszünteti a holttereket és sötétben, illetve rossz időjárási körülmények között számottevően javítja a láthatóságot. Ez az innovatív műszaki megoldás mostantól az MAN Truck & Bus városi autóbuszaihoz is elérhető
febr. 28
4:36
Szándékosan terjesztették a növényvírust, nyomozás indult ellenük (Magyar Mezőgazdaság)
A holland élelmiszerbiztonsági és fogyasztóvédelmi hatóság tudomására jutott információk szerint egyes termesztők úgy próbálják megóvni a paradicsomállományukat a rendkívül veszélyes ToBrfv vírustól, hogy annak „enyhének” tartott variánsával szándékosan megfertőzik a növényeket. Ez tilos és hatástalan is, figyelmeztet a hatóság.
febr. 28
4:54
Az erdőgazdálkodás módjai és az élőhely-megőrzés fontossága (Agrofórum)
Milyen módjai léteznek az erdőgazdálkodásnak? Mit jelent a vágásforduló és a száradéktermelés? Hogyan kapcsolódik mindez az erdei élőhelyek megőrzéséhez?
febr. 28
4:54
Növekvő szállítmányozási igények Mexikó és Amerika közt (New Technology)
Új telephellyel bővült a Gebrüder Weiss az Egyesült Államokban. A Texasban, El Paso városában található központ lesz a csomópontja a Mexikó és az USA közötti rakományok áramlásának. Ez a logisztikai szolgáltató válasza a két ország közötti növekvő áruáramlásra és az ebből eredő szállítási kapacitásigényre. „Mexikó helyzete felértékelődik az Egyesül
febr. 28
5:24
A Yamaha nagyteljesítményű, hidrogénes V8-ast fejleszt a Toyota számára – egy Lexus motorból (Márkamonitor)
A Yamahában 3,6%-os részedéssel bíró, a zéró emissziós, melléktermékként tiszta vizet kibocsátó hidrogén üzemanyagcellás elektromos technológiát már nem csak személyautóban, buszban, teherautóban és targoncában kínáló, de például a vasúti közlekedésben, hajózásban vagy épp az épületenergetikában rugalmasan felhasználó modulokban is elérhetővé tevő
febr. 28
5:24
Aranyos eszelény a meggyültetvényekben (Magyar Mezőgazdaság)
Magyarországon napjainkban 3400 gazdálkodó termeszt meggyet közel 14 ezer hektáron. Évente 70 ezer tonna gyümölcsöt szüretelünk évjárattól függően, és nagy részét Németországba szállítjuk konzervipari célra. A hazai friss fogyasztás elenyésző mennyiségű, a gyümölcs leginkább feldolgozott formában, befőttként jelenik meg a családok asztalán. Termesz
febr. 28
5:36
Ezt nagyon benézte Putyin – a világon sorra jelentik be a szankciókat (Privátbankár)
Sorra vesszük, hogy a Közel-Keleten és Ázsiában milyen politikai dilemmákat váltott ki Putyin inváziója és milyen szankciókat vezetnek be Moszkvával szemben. Izrael és Törökország különlegesen nehéz diplomáciai feladvánnyal szembesült. Káncz Csaba jegyzete.
febr. 28
5:48
Az orosz szankciók Csányi Sándoréknak különösen fájhatnak (Menedzsment Fórum)
A Vlagyimir Putyin által indított ukrán háború miatt napról-napra újabb szankciók születnek Oroszország ellen. Ezek során fontos cél, hogy az Moszkvának fájjon, de az EU-s országoknak azért ne okozzon akkora problémát. Így egyelőre a magyarok számára is neuralgikusnak számító gázimportot nem korlátozták. Az eddig megismert szankciók két tőzsdei cég
febr. 28
5:54
A házhozszállítás jövőjéről vallott a GLS vezére: Biztos, hogy jönni fog az Amazon Magyarországra (Pénzcentrum)
"Nem mondom, hogy nem feszít a munkaerőhiány, de a piac szabályozza önmagát. A szolgáltatásoknak működni kell, ha nagyon megdrágul a munkaerő, akkor drágulás lesz a piacon. De ez előbb-utóbb egyensúlyba fog kerülni, úgy gondolom, ezek átmeneti időszakok. Ezt minden cégnek menedzselnie kell, persze lesznek ennek is vesztesei, akik nem tudják ezeket
febr. 28
5:54
Értékpapírpiaci díjak a K&H; háza táján (Márkamonitor)
Tőkepiacokról tájékoztató virtuális asszisztens, fenntartható befektetések és a befektetéseket segítő mesterséges intelligencia: többek között az ilyen újításoknak köszönhetően két díjat is kapott idén a Budapesti Értéktőzsde BÉT Legek Gáláján a KBC Alapkezelő Magyarországi Fióktelepe, a K&H alapok kezelője és a KBC Securities Magyarországi Fióktel
febr. 28
5:54
Képes 50 évig termelni a napelemes rendszer? (Tiszta Jövő)
A jelenlegi elfogadott 25 éves élettartam helyett 50 éves időtávval számolhatunk a napelemek termelésénél.
febr. 28
5:54
Vario-x és a kapcsolószekrény napjai meg vannak számlálva (New Technology)
A Murrelektronik bővíti üzleti modelljét és a Vario-X-szel az első olyan automatizálási platformot kínálja, amely vezérlőszekrények nélkül, decentralizált módon juttatja el az érzékelőket és működtető egységeket a terepre. A digitális iker költséget és időt takarít meg a tervezés, telepítés, üzemeltetés és szervizelés során. Növekvő digitalizáció,
febr. 28
5:54
Mezőgazdasági dízelmotorok az Eima 2021 kiállításon (Agrárágazat)
Az öt napig tartó 2021-es Eima kiállításon a mezőgazdasági dízelmotorok nagy bemutatóterületet foglaltak el.
febr. 28
5:54
Mezőgép, munkagép – már „mindenhez” kell jogosítvány (GépMax)
Idén tovább szigorodott a különféle munkagépek kezelésének engedélye.
febr. 28
5:54
Ember és robot: őket is össze kell hangolni (Transpack)
A robot és az ember jobb, közös koordinációja javítja a hatékonyságot a csomagolásban, intralogisztikában.
febr. 28
5:54
Látsz bármilyen hibát? (Mezőhír)
Ami a környezeti egyensúlyi rendszereket veszélyezteti, az a rájuk épülő társadalmi rendet is.
febr. 28
6:12
Újabb szankciókat fogalmazott meg Oroszországgal szemben az EU (ProfitLine)
Az Európai Unióban megfogalmazódott egy közös döntés egy újabb, Oroszországgal szembeni szankciós csomag elfogadásáról - mondta a külgazdasági és külügyminiszter közösségi oldalán vasárnap este.
febr. 28
6:12
Olyan ez, mint amikor kirúzsoznak egy malacot (Forbes)
Rishad Tobaccowala úgy is optimista maradt a reklámipar jövőjét tekintve, hogy több évtizedet töltött nemzetközi ügynökségek menedzsmentjében.
febr. 28
6:24
Öt trend, amely meghatározza a házhoz szállítás fejlődésének következő öt évét (Márkamonitor)
A kézbesítési idő és a szállítási útvonalak lerövidítése, a központi óriásraktárakat felváltó kisebb depók, a vásárlók mind pontosabb tájékoztatása és a futárok magas szintű képzése – a mesterséges intelligencia alapú kiszállítási megoldásokat kínáló DoDo szakértői szerint ez az öt irány határozza meg a logisztikai fejlesztések jövőjét. A trendek a
febr. 28
6:24
Csaknem 14 százalékkal drágult a kukorica Párizsban (Agrofórum)
Az elmúlt héten Európában a kukorica 13,8 százalékkal, a malmi búza 6,7 százalékkal, a repce 3,3 százalékkal, a takarmánybúza pedig 3,9 százalékkal drágult. Ezalatt Chicagóban a búza 7,9 százalékkal, a kukorica pedig 0,2 százalékkal került többe, mint előző héten. A szójabab árszintje 0,9 százalékkal, a repcéé 1,8 százalékkal csökkent.
febr. 28
6:24
Mennyi a törlesztője 2 millió forint fogyasztóbarát személyi kölcsönnek 250 ezres nettóval? (Bank360 blog)
Több mint egy éve vehetünk fel minősített fogyasztóbarát személyi kölcsönt, jelenleg hét banknál. Az MNB feltételei minden piaci szereplőre vonatkoznak, mégis jelentősek az eltérések az ajánlatok között, főként az árazásban és az elvárt jövedelemben.
febr. 28
6:30
Bor, mámor, Champagne és Hévíz – magyar-francia turisztikai kapcsolatok (Piac és Profit)
Míg 2021. szeptember elején az MTÜ és a magyar szakemberek vendégeskedtek Párizsban, múlt héten francia régiók mutatkoztak be Pascale Andréani nagykövet Csaba utcai rezidenciáján.
febr. 28
6:30
Be vagyok oltva, ezért nem félek az orosz atombombától (Kripto Akadémia)
A globális járvány és a harmadik világháború után biztos, hogy az idegenek inváziója fog következni. A közösségi oldalakon ilyen és a címben is olvashatóhoz hasonló üzenetek jelzik, hogy vannak, akik még ha viccelődnek is vele, de egyelőre nem is számítanak arra, hogy az élet belátható időn belül visszatér a normális kerékvágásba. Az őrületből pedi
febr. 28
6:30
Teljesítésigazolás és a teljesítés időpontja: innen ketyeg a 8 nap a számla kiállítására (Adózóna)
Egy adóztatandó ügylet tényállásszerű megvalósulása áfafizetési kötelezettséget keletkeztet, alapvetően ez az időpont egyben a kibocsátandó számla teljesítés dátuma is. Van azonban olyan eset, amikor a szerződés teljesítésigazolás kiállítását követeli meg. Miként kell az áfatörvény rendelkezését értelmezni, ha az ügyletet ilyen teljesítésigazolás k
febr. 28
6:30
Növekvő szállítmányozási igények Mexikó és Amerika közt (okosipar.hu)
Új telephellyel bővült a Gebrüder Weiss az Egyesült Államokban. A Texasban, El Paso városában található központ lesz a csomópontja a Mexikó és az USA közötti rakományok áramlásának. Ez a logisztikai szolgáltató válasza a két ország közötti növekvő áruáramlásra és az ebből eredő szállítási kapacitásigényre. „Mexikó helyzete felértékelődik az Egyesül
febr. 28
6:30
Húsz órát állnak a határon a háború elől menekülők, hogy kijussanak Ukrajnából (Növekedés)
Átfázva, kialvatlanul érkeznek Magyarországra a háború elől menekülők. A határátkelőkön egyre nagyobb a sor, az éjszakai hidegben is közel egy napon át kell már sorban állni. A határ túloldalán folyamatosan nő a tömeg, már Kijev környékéről is érkeznek. Beszéltünk olyan magyar családdal, akik Románia felé kerültek, úgy gyorsabban kijutottak.

Keresés