2022. január 15. szombat

jan. 15
0:12
A német kormányt hibáztatják az égbe szökött energiaárak miatt (hirado.hu)
A szolgáltatók horribilis áremeléseiről számoltak be a német Focus Online olvasói, az áram- és gázszolgáltatók felhasználói.
jan. 15
0:12
Nem enyhült az inflációs nyomás decemberben (444.hu)
Pedig az elemzők azt várták. A legfrissebb adatok szerint decemberben 7,4 százalék volt a pénzromlás üteme.
jan. 15
0:12
Hackercsoportot lepleztek le Oroszországban - 1,75 milliárd forint értékű készpénz és egyéb vagyon volt náluk (Növekedés)
Amerikai kérésre őrizetbe vette a nagyvállalatok elleni hackertámadásokkal gyanúsított REvil csoport tagjait az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) - közölte pénteken a szolgálat közönségkapcsolati osztálya.
jan. 15
0:16
Az autósok már átszoktak a rosszabb minőségű hatósági áras benzinre, pedig így gyakrabban kell tankolniuk (444.hu)
A Mol közben a PKN Orlennel csereberéli a kutakat, amely 2020-ban ugyanúgy megvette a regionális lengyel lapok nagy részét, ahogyan Magyarországon a NER.
jan. 15
0:16
Ezért vigyázzunk az E-adalékanyagokkal - Eddig jó volt, júliustól már nem a E171 élelmiszerfehérítő (Növekedés)
Az Európai Bizottság betiltotta a titán-dioxid élelmiszer-adalékanyagként (E171) történő használatát, a tilalom hat hónapos átmeneti időszakot követően július elején lép majd életbe - közölte a brüsszeli testület.
jan. 15
0:18
Ezért vigyázzunk az E-adalékanyagokkal - Eddig jó volt, júliustól már nem a E171 élelmiszerfehérítő (Növekedés)
Az Európai Bizottság betiltotta a titán-dioxid élelmiszer-adalékanyagként (E171) történő használatát, a tilalom hat hónapos átmeneti időszakot követően július elején lép majd életbe - közölte a brüsszeli testület.
jan. 15
0:30
Oroszi, Szekanecz, Jakab: kritikus problémákat okozhat a futótűzként terjedő omikron (Portfolio)
Oroszi Beatrix, Jakab Ferenc, Szekanecz Zoltán voltak a vendégek a KOVIDők nevű Facebook oldal eseményén, ahol kifejtették véleményüket a koronavírus-járvány újabb hullámról, a várható trendekről, a negyedik oltásról és kiemelten az omikron variánsról. Ez a variáns futótűzként terjed, 2022 első hetében gyakorlatilag az egész országra kiterjedt, min
jan. 15
1:12
Európa legnagyobb logisztikai szoftvercége felvásárolja a magyar Nexogent (ProfitLine)
A logisztikai szegmens egyik legnagyobb globális szoftver-szolgáltatója, a német Transporeon felvásárolja a mesterséges intelligencia-alapú fuvartervező megoldásaival nemzetközileg is elismert magyar Nexogent - közölték a cégek az MTI-vel pénteken.
jan. 15
2:18
Rekordra nőtt decemberben Kína külkereskedelmi többlete (ProfitLine)
Az export vártnál nagyobb és az import vártnál alacsonyabb növekedése mellett rekordnagyságú külkereskedelmi többlet alakult ki decemberben Kína külkereskedelmi mérlegében.
jan. 15
3:18
Volt olyan kamikaze, aki túlélte a bevetéseket? Mit csináltak velük utána? (ProfitLine)
A II. világháború vége felé Japán helyzete kilátástalanná vált, ezért a vezetés úgy döntött, hogy új haditechnikát alkalmaznak.
jan. 15
4:18
Lezárta az olasz Hgroup felvásárlását a Duna House (ProfitLine)
Lezárta az olasz HGroup S.p.A. vállalatcsoport felvásárlását a Duna House Nyrt. - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján közzétett kibocsátói tájékoztatásban.
jan. 15
4:24
Kvantumszenzorral olcsóbb és gyorsabb a koronavírus szűrése (okosipar.hu)
Amerikai kutatóknak köszönhetően hamarosan megváltozhat a világon mindenhol alkalmazott eszközkészlet, amivel jelenleg próbálják kimutatni a koronavírust az emberek szervezetében. Egy gyémántalapú kvantumszenzor segítségével olyan új teszt született, ami nemcsak olcsóbb és gyorsabb, hanem sokkal pontosabb is a PCR-nál, ráadásul remekül azonosítja a
jan. 15
4:36
Kergemarhakór miatt újra nehéz helyzetben a kanadai állattartók (Magyar Mezőgazdaság)
Kína és a Fülöp-szigetek felfüggesztette a kanadai marhahús importját, mivel Kanadában decemberben szarvasmarhák szivacsos agyvelőbántalmával (BSE) fertőzött tehenet találtak - közölte a kanadai mezőgazdasági minisztérium szóvivője.
jan. 15
4:48
CES 2022: mindent is elektromobilizálna a Hyundai (New Technology)
A járműgyártó éppen csak megvásárolta a robotkutyával világhírt szerzett Boston Dynamicsot, és máris elkezdte megtervezni az elektromos járművekkel mozgásban tartott jövőt. Amint azt a honlapjukon részletesebben is kifejtik, a CES keretében vázolt Mozgások Internete (MoT) koncepciójuk lényege egy olyan ökoszisztéma létrehozása, ami felöleli a szemé
jan. 15
5:12
Hatalmas segítség a falvakban működő kisvállalkozásoknak (ProfitLine)
A kormány 30 milliárd forintos keretösszeggel elindítja a Magyar Falu Vállalkozás-újraindítási Programot - jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter a Facebook oldalára felkerült videóüzenetében pénteken.
jan. 15
5:18
Amikor a joghurt vagy a cipő drágább lesz – így néz ki a “gyerekinfláció” (SzakmaPortál)
Az áremelkedés mindenütt jelen van, még a gyermekek „bevásárlókosarát”, ezen keresztül zsebpénzét, pénztárcáját is érinti. A gyümölcsjoghurtok például 10 százalékkal drágultak egy év alatt, a hamburgerek jóval nagyobb mértékben, 19 százalékkal, de többet kell fizetni a papír zsebkendőért, a kakaós csigáért, ahogy a gyerekcipőkért is. A K&H Vigyázz,
jan. 15
5:24
Mesterséges intelligencián alapuló magyar applikáció segíti a jelnyelvtanulást (okosipar.hu)
Immár a magyar felhasználók számára is elérhető a SignAll jelnyelvet tanító applikációja, a Magyar jelnyelvi ABC. Az alkalmazást fejlesztő SignAll Technologies Zrt. a Vodafone Digitális Díj keretében nyert támogatást ahhoz, hogy az Egyesült Államok és Kanada után Magyarországon is elérhető legyen a mesterséges intelligenciára és egyedülálló képfeld
jan. 15
5:30
Mennyi idő alatt romlik meg a csokoládé? (Magyar Mezőgazdaság)
Izgalmas pillanatot okozhat egy rég elfeledett csokoládé felfedezése a készletünkben, ami már ki tudja, mikorról maradt meg. De vajon mennyi ideig őrzi meg a szavatossági idejét? Íme, az igazság a kedvenc édességünkkel kapcsolatban.
jan. 15
5:42
Pékáruk, szendvicskrémek, levesek, szószok: az EU betiltotta az E171 használatát (Adózóna)
Az Európai Bizottság betiltotta a titán-dioxid élelmiszer-adalékanyagként (E171) történő használatát, a tilalom hat hónapos átmeneti időszakot követően július elején lép majd életbe – közölte a brüsszeli testület pénteken.
jan. 15
5:48
Időjárás: mozgalmas lesz a hétvége, több front száguld át rajtunk (Agroinform)
Éjszaka -10 fok alá is hűlhet a levegő.
jan. 15
5:48
Magyar tudósok kutatása segíthet előre jelezni a következő világválságot vagy megelőzni egy váratlan szívrohamot (New Technology)
A Scientific Reports rangos nemzetközi folyóiratban jelent meg magyar kutatók tanulmánya, amely hozzá segíthet előre jelezni a váratlan eseményeket matematikai modellek segítségével. „Unikornisvadász”, azaz anomália detekciós algoritmusokkal kapcsolatos tanulmány jelent meg a rangos Scientific Reports
jan. 15
5:48
Kedvcsináló olajlen termesztéséhez (Agrárágazat)
A lenmag értékes olajtartalma mellett jelentős fehérjeforrás is. Mindez a lenmag iránt keresleti piacot generál.
jan. 15
5:48
Fényképezzen raklapot, és nyerjen! (Transpack)
Érdemes indulni az Epal nemzetközi fotópályázatán. Töltsön fel egy raklap fotót, és nyerje meg a 3 000 eurós fődíjat!
jan. 15
5:54
Nem a gazdák feladata a permetező drón minősíttetése (GépMax)
A gyártónak vagy a forgalmazónak kell indítania a típusminősítést, mielőtt a gépet mezőgazdasági munkára fognák.
jan. 15
6:12
Felére csökkent az akciós árak szabálytalan feltüntetése (ProfitLine)
Több mint száz karácsonyi vásárban végeztek próbavásárlást, mindössze huszonegy árusnál találtak hiányosságot decemberi ellenőrzéssorozatukban a fogyasztóvédelmi szakemberek. A hagyományos és online üzletek nagyobb hibaszázalékkal dolgoztak az ünnepi időszakban, a kereskedők összesen több mint 2,5 millió forint bírság kiszabására szolgáltattak okot
jan. 15
6:18
Hogyan spórolhat rengeteg pénzt a rezsin? (Alternatív Energia)
A távmunka idején télen különösen magas lehet a rezsi.
jan. 15
6:24
Nem csak az élelmiszereket érezzük a zsebünkön – Mutatjuk, hogy szálltak el az árak Magyarországon (Portfolio)
Kellemetlen meglepetést okozott, hogy decemberben sem csökkent az infláció a KSH friss statisztikája szerint, a novemberi 7,4 százalékon stagnált az áremelkedési ütem. Mivel éves adatról beszélünk, ezért érdemes kicsit több kitekintést tenni, ráadásul külön pikantériát ad a világjárvány két éve és a kormány árstopja néhány alapvető élelmiszer eseté
jan. 15
6:24
Új és hatásos ötlet a tolvajok ellen (Magyar Mezőgazdaság)
Amikor a tolvajok három tonna osztrigát loptak el Christophe Guinot francia kagylótenyésztő farmjáról, olyan megoldást talált ki, amellyel sikerül garantáltan a tolvajok nyomára bukkanni.
jan. 15
6:36
Jutalmazható-e a munkahelyi jelenlét egyszeri utalással SZÉP-kártyára? (Adózóna)
Adható-e 2022 decemberében egyszeri jelenléti juttatás SZÉP-kártyára történő utalással azoknak, akik nem hiányoztak 2022-ben betegség miatt? – kérdezte az Adózóna olvasója. Surányi Imréné okleveles közgazda válaszolt.
jan. 15
6:54
Ütős John Deere-fejlesztés, gépújdonságok Amerikából, szőlőmetszésben alkalmazható robot (Agroinform)
Magyar robot nyithat új fejezetet a szőlőtermesztésben, megnövekedett az alkatrészek szállítási ideje, ütős fejlesztésért kapott díjat a John Deere.
jan. 15
7:00
Örülhet Orbán Viktor: nagyot csökkent a legnagyobb magyar bankban lévő külföldi tulajdon aránya (Menedzsment Fórum)
Az OTP Bankról van szó, amely legfrissebb tájékoztatása szerint a külföldi jogi személyek részesedése 2021. december 31-én 66,73 százalék volt, ez csaknem öt százalékponttal kevesebb az egy évvel korábbinál.
jan. 15
7:00
Ezt a magyar várost tényleg bevették az oroszok (Privátbankár)
Hévíz év elején csendes, de korántsem halott – az oroszok többen vannak, mint gondolnánk. A város tiszta és csili-vili, az árak kicsit elszálltak, de cserében érezzük, hogy jó helyen vagyunk. Helyszíni riport Magyarország második legnépszerűbb turistacélpontjából.
jan. 15
7:00
Covid gyorsteszt árösszehasonlítás - A szomszédos országokban is olcsóbbak (Növekedés)
Az omikron vírusvariáns terjedése miatt világszerte megnőtt a kereslet a Covid-19 tesztek iránt, beleértve azokat, amelyeket otthoni használatra engedélyeztek. Magyarországon ezek az öntesztek még mindig igen drágák. Több ország is lépéseket tett azért, hogy csökkentsék az otthoni tesztek árát, vagy átvállalják a költségeket.
jan. 15
7:00
Olvasd el digitálisan a NEW technology ipari szaklapot, ingyenesen! (okosipar.hu)
Nincs más dolgod, mint feliratkozni hírlevelünkre és máris elküldjük Neked az aktuális NEW technology magazint! 1.000 feliratkozó nem tévedhet! Az okosipar.hu már indulása óta szervesen hozzájárul a NEW technology magazin kiemelkedő sikeréhez tartalmaival. Számos területen működünk együtt, hiszen mi képviseljük a populáris irányt és a közérthetős
jan. 15
7:06
Egyre kirívóbb a magyar rezsiköltség az elszálló európai árak mellett (Portfolio)
Az elszálló piaci gáz- és áramárakat Európa sok országában egyre durvábban megérzik a háztartások is, miközben idehaza 2014 óta fixek a lakossági rezsiköltségek. Ez a kettősség pedig decemberre oda vezetett, hogy egyre kirívóbban olcsóvá váltak a magyar gáz- és áramárak, akármilyen módszerrel is vetjük őket össze Európán belül. A kormány kimutatása
jan. 15
7:06
Még 15 nap a gazdálkodási adatok elsimítására (Mezőhír)
Egy sor mezőgazdasági támogatás feltétele a gazdálkodási napló vezetése. Minden stimmel? Ideje lassan leadni.
jan. 15
7:18
Rekord mértékben emelkedett a használt autók ára (Infostart)
Egy év alatt 43 százalékos a változás – és még nincs vége.
jan. 15
7:18
Infláció 2022: mutatjuk, milyen mértékű az infláció Magyarországon, mekkora a várható infláció 2022-ben, illetve hogyan tudja megvédeni megtakarításait (Portfolio)
Nagy meglepetésre az infláció nem mérséklődött decemberben, sőt. Az infláció 14 éves csúcsán maradt, miközben a maginfláció 20 éves csúcsra szökött. Egyes előrejelzések szerint 2022-ben még magasabb lehet az átlagos infláció mértéke. Összefoglaltuk, mi az infláció jelentése, mit mutat a KSH inflációs jelentése, milyen mértékű jelenleg az infláció M
jan. 15
7:24
Bődületes összegekért fogyhat le az ember 2022-ben: ennyibe kerül egy dietetikus, személyi edző (Pénzcentrum)
Sokan érzik úgy, hogy a január a tökéletes időpont arra, hogy elkezdjék az életmódváltást. Rengetegen iratkoznak be a konditermekbe, kezdenek divatos diétába, azonban aki komolyan gondolja, az szakszerű segítséget is igénybe vehet, jó pénzért. Dietetikusokat, és személyi edzőket kérdeztünk arról, hogy hogyan alakulnak idén az árak.
jan. 15
7:24
Rossz helyre került a sugárzó anyag (vg.hu)
Az Izotóp Kft-nél történt eseményt az atomhivatal előzetesen 2-es fokozatúnak minősítette a hétfokozatú INES nemzetközi biztonsági skálán.
jan. 15
7:24
Ön tervez napelem telepítést idén? A cégek leterheltek (Tiszta Jövő)
A koronavírus-pandémia, a nemzetközi piaci helyzet és a hazai támogatási konstrukciók egyaránt jelentősen hatottak a magyarországi napelemes vállalatok működésére.
jan. 15
7:30
Legek a borok világából (Magyar Mezőgazdaság)
Egy felmérés szerint a portugálok fogyasztják a legtöbb bort az ország lakossághoz viszonyítva, nyolcmillió hektoliterrel megelőzve Franciaországot, és több mint kétszeresével a szomszédos Spanyolországot. A nagy mennyiségű borfogyasztás hátterében kulturális tényezők is szerepet játszhatnak, sok portugál mindennapi ivónak tartja magát, és étkezés
jan. 15
7:36
Árstop helyett ÁFA átsorolással lehetne valódi árcsökkentést elérni (Piac és Profit)
Egyes élelmiszerek árát befagyasztotta a kormány, ennek kapcsán merült fel kritikaként, hogy miért nem az áfát csökkentették az árrögzítés helyett. A magyar kormány áfacsökkentési lehetőségeit járta körül a Niveus Consulting Group.
jan. 15
7:36
Élelmiszerárstop: a szakértő mondott egy újabb pozitív következményt (hirado.hu)
A közgazdász különleges, átmeneti időszakra érvényes intézkedésnek látja az élelmiszerárstop mellett az üzemanyagárak 480 forintban történt maximálását is.
jan. 15
7:42
Nem az akciós árat veszik figyelembe a hatósági áras csirkefarhátnál (444.hu)
Kijött a várva várt kormányrendelet az árstopról, amit a piaci rendellenességek káros hatásainak megelőzése érdekében hozott az Orbán-kormány.
jan. 15
7:48
Megjelentek az ígért és más rendeletek is (Adózóna)
2022. január 14-én, az 5. számú Magyar Közlönyben, 424 oldalon tizenkét új rendeletet és két kormányhatározatot hirdettek ki.
jan. 15
7:48
Egy nap alatt több mint 3 millió új fertőzött lett világszerte (vg.hu)
A halálos áldozatok száma kilencezer volt globálisan.
jan. 15
8:12
Nemcsak kevésbé szennyező, de a hazai cégeknek is kitörési lehetőség a körforgásos gazdaság (G7)
Már magyar vállalkozások is tudnak sikereket felmutatni a holland piacon a körforgásos gazdaságban – erről is mesélt Horváth Bálint, a téma szakértője az e heti G7 Podcastban.
jan. 15
8:18
Téli olimpia: kizárólag műhavon (Magyar Mezőgazdaság)
Az ötkarikás játékok történetében először történik meg, hogy a téli sportversenyeket mesterségesen előállított havon rendezik meg. Természetes hó nem lesz, és ez esetben nem a klímaváltozás a felelős ezért: a helyszínen ugyanis máskor is nagyon ritkán esik a hó. Akkor miért rendez Kína téli játékokat?
jan. 15
8:24
Célterületenként eltérően, maximum 2 milliárd a támogatás (Agrárágazat)
Nem kell tevékenységi kört váltani a mezőgazdaságon belül, fejlesztésre, gépbeszerzésre is felhasználható.

Keresés