2021. március 5. péntek

márc. 5
0:06
Hamarosan bulizhatunk Ibizán: kinyitnak az ismert klubok, oltakoznak a dj-k (Blikk)
Minden fordítva lesz, mint ahogyan eddig volt: záró partyval kezdődik az idei buliszezon Ibizán! Az egyik legismertebb szórakozóhely, az Amnesia a napokban jelentette be, hogy nem várnak tovább, még az idén megnyitják kapuikat a szórakozni vágyó fiatalok előtt. A kezdeményezéshez gyorsan csatlakozott egy másik klub is, ezért úgy néz ki, nem maradun
márc. 5
0:10
Akiket soha nem vettek emberszámba: az apacs indiánok véres története (Blikk)
Az apacs indiánokról mindenki hallott, a legtöbb ember ismerete azonban felszínesnek mondható. Mindez elsősorban a hollywoodi filmeseknek tudható be, akik előszeretettel foglalkoztatták őket a westernfilmekben. Hála John Fordnak és a többi „bátor” indiánölőnek, a vadnyugati filmekben több apacsot pusztítottak el, mint a híres-hírhedt Custer, Chivin
márc. 5
0:18
Újjáalakult a Kelemen Kvartett (Metropol)
Újjáalakult a Kelemen Kvartett, amely a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek programsorozaton mutatkozik be a magyar közönségnek.
márc. 5
0:24
Világsztárokkal, bemutatókkal, online ingyenes programokkal debütál a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek (Metropol)
John Eliot Gardiner és az English Baroque Soloists & Monteverdi Choir, Vaszilij Petrenko és a Royal Philharmonic Orchestra, a Kelemen Kvartett, René Jacobs és a Kammerorchester Basel, valamint számos más magyar és külföldi művész produkcióit mutatja be április 8. és 18. között online platformokon, élőben streamelt formában, ingyenesen az első Bartó
márc. 5
6:54
Még Sztálin komédiába illő halálát is elhazudták a kommunisták (hirado.hu)
A diktátor végeredményben a saját paranoid rendszere áldozatává vált.
márc. 5
8:51
Nővére után bátyja is beperelte Mariah Carey-t (24.hu)
Szerinte a könyv hamis és rágalmazó.
márc. 5
8:54
Kazuo Ishiguro szerint a mesterséges intelligencia újfajta irodalmat hozhat el (Könyves Magazin)
A Nobel-díjas írónak nemrég jelent meg angolul új regénye, a Klara and the Sun, amelynek narrátora egy robot. Egy interjúban azt mondta a mesterséges intelligenciáról, hogy az akár meg is újíthatja majd az irodalmat.
márc. 5
8:56
Elkezdték felvásárolni az emberek Dr. Seuss könyveit Amerikában (Könyves Magazin)
Felpörgött a Dr. Seuss-könyvek eladása Amerikában, miután az író szerzői hagyatékát kezelő cég bejelentette, hogy leállnak hat Dr. Seuss-könyv publikálásával.
márc. 5
8:58
Colson Whitehead ezeket tanácsolja az írni vágyóknak (Könyves Magazin)
Ha van valaki, akinek érdemes lehet megfogadni a tanácsát az írás terén, akkor az Colson Whitehead, aki mind A föld alatti vasút, mind a A Nickel-fiúk című regényéért Pulitzer-díjat kapott. A napokban az író adott egy hosszabb interjút, amelyben az életéről és folyamatban lévő munkájáról is izgalmas részleteket árult el, ezen kívül pedig az íráshoz
márc. 5
9:00
Oravecz Imre azután kezdett el naplót írni, hogy kicsúszott a lába alól a talaj (Könyves Magazin)
A Kedves John. Levelek Kaliforniába egyszerre önéletrajzi vallomás és a rendszerváltozás korrajza. Oravecz Imre irodalmi levelekben, személyes naplójegyzetekben írta meg, milyen volt Amerika után itthon boldogulni a 90-es években. Olvassatok bele!
márc. 5
9:48
Hogy merik kétségbe vonni a magyar orvosprofesszorok tisztességét? (Demokrata)
Interjút adott az Origónak Lukács Sándor színművész, a beszélgetésben a baloldali politikusok nyilatkozatai is szóba kerültek.
márc. 5
10:30
Superman & Lois pilotkritika (24.hu)
A CW Superman & Lois sorozata sok ígér, sokat vállal, de biztató. Pilotkritika.
márc. 5
10:32
Ismét csúszik a Halálos iramban 9. bemutatása (24.hu)
De a Minyonok folytatására is várnunk kell.
márc. 5
10:34
Koronavírusban meghalt Koltai Lajos felesége (24.hu)
Veseproblémák miatt került kórházba, ott kapta el a vírust.
márc. 5
11:06
Lee és Andrew Child: Jack Reacher a közös családi tulajdonunkká vált (Könyves Magazin)
A 65 éves Lee Child úgy érezte, ideje visszavonulni a krimiírástól, legnépszerűbb sorozatát, a Jack Reacher-krimiket azonban nem akarta veszni hagyni, így azok folytatását a fivérére, Andrew-ra bízta, aki szintén thrillerekben utazik. A testvérek eleinte még közösen dolgoznak a Jack Reacher-sztorik folytatásán, később pedig Lee Child teljesen átadj
márc. 5
11:18
Virág helyett – virtuális kiállítás nőkről (nem csak) nőknek (Demokrata)
Különleges ajándékkal készül nőnapra a Magyar Nemzeti Múzeum.
márc. 5
11:33
Áprilisban kezdődik a Jóbarátok forgatása (24.hu)
David Schwimmer egy interjúban jelentette be a jó hírt.
márc. 5
11:42
Csorba Lóci: Hiábavalónak érzed magad, ha olyan szakmád van, amit nem végezhetsz (SzMo)
A Lóci játszik frontembere az elmúlt egy év nehézségei mellett a zenekar új daláról is mesélt, amit a Hello Wooddal közös projektjük ihletett.
márc. 5
13:00
Berlinalé: mindkét magyar versenyfilm díjat kapott (Infostart)
Nagy Dénes a legjobb rendezésért járó Ezüst Medvét kapta meg Természetes fény című bemutatkozó alkotásáért, Kizlinger Lilla pedig a legjobb mellékszereplőnek járó Ezüst Medve-díjat nyerte el Fliegauf Bence Rengeteg - Mindenhol látlak című filmjében nyújtott alakításával.
márc. 5
13:12
Ezüst Medvét nyert a sötét magyar háborús film (24.hu)
A legjobb rendezésért járó Ezüst Medvével tüntették ki Nagy Dénest Természetes fény című filmjéért, valamint különdíjat nyert Fliegauf Bence Rengeteg – Mindenhol látlak című alkotása.
márc. 5
13:18
Nagy Dénes nyerte el a legjobb rendezésért járó Ezüst Medve-díjat a Berlinálén (SzMo)
Kizlinger Lilla pedig a legjobb mellékszereplőnek járó Ezüst Medve-díjat kapta meg Fliegauf Bence Rengeteg - Mindenhol látlak című filmjében nyújtott alakításáért.
márc. 5
13:24
A Dal 2021 – Charlie és Király Linda a színpadon (hirado.hu)
Szombaton 19.35-kor kezdődik A Dal 2021 második és egyben utolsó elődöntője.
márc. 5
13:30
Magyar siker: két film is Ezüst Medvét kapott a Berlinalén (hirado.hu)
Mindkét magyar versenyfilm bekerült a díjazottak közé: Nagy Dénes a legjobb rendezésért járó Ezüst Medvét kapta meg Természetes fény című bemutatkozó alkotásáért, Kizlinger Lilla pedig a legjobb mellékszereplőnek járó Ezüst Medve-díjat nyerte el Fliegauf Bence Rengeteg - Mindenhol látlak című filmjében nyújtott alakításáért.
márc. 5
14:15
Ultraibolya fény védett táncosokat a vírustól (24.hu)
Az ultraibolya fényt kibocsátó installáció a levegőben lévő koronavírusok számának csökkentését célozza meg.
márc. 5
14:18
Hatalmas magyar siker a Berlinale pitchfórumán (Infostart)
Díjat nyert Enyedi Ildikó Balaton Brigád című kémthrillerének sorozatterve a Berlinale pitchfórumán. Az alkotók egyúttal meghívást kaptak a Séries Mania című szakmai fesztiválra, amelyet augusztus 30-a és szeptember 1-je között a franciaországi Lille-ben rendeznek meg. A 80-as években játszódó, nyolcrészesre tervezett sorozat producere az InfoRádió
márc. 5
14:18
Két Ezüst Medvét hoztak el a magyar filmesek a Berlinaléról (168 Óra Online)
Nagy Dénes a legjobb rendezésért, Kizlinger Lilla pedig mint a legjobb mellékszereplő kapta meg a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál elismerését.
márc. 5
14:24
Orvos-Tóth Noémi: A trauma a lélek földrengése (Könyves Magazin)
Az elmúlt időszak sokunknak a kényszerű lelassulásról szólt. Orvos-Tóth Noémivel majd egy évvel ezelőtt, a Slow Art Day kapcsán a slow life mozgalomról, a jelenlegi helyzettel való együttélésről, a járvány okozta közösségi trauma feldolgozásáról, a szülői felelősségről és a kulturális tartalmak jelentőségéről beszélgettünk.
márc. 5
14:54
Ez Greta Gerwig tíz kedvenc könyve (Könyves Magazin)
Greta Gerwig, akit többek közt a Frances Ha révén ismerhetünk, az utóbbi években két nagyon jó filmet is rendezett: 2017-ben a Lady Bird, 2019-ben a Kiszasszonyok aratott nagy sikereket. Mindkét alkotást több jelentős díjra is jelölték, Gerwig pedig beírta magát a legfontosabb kortárs rendezők közé. Most egy interjúban elárulta, mik a kedvenc könyv
márc. 5
15:21
Meghalt Kernács Gabriella művészettörténész (24.hu)
77 éves volt.
márc. 5
15:24
A legjobb rendezésért járó Ezüst Medvével díjazták a Természetes fényt a Berlinálén (Könyves Magazin)
Mindkét magyar versenyfilm bekerült a díjazottak közé a 71. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon (Berlinale): Nagy Dénes a legjobb rendezésért járó Ezüst Medvét kapta meg Természetes fény című bemutatkozó alkotásáért, Kizlinger Lilla pedig a legjobb mellékszereplőnek járó Ezüst Medve-díjat nyerte el Fliegauf Bence Rengeteg - Mindenhol látlak című fil
márc. 5
15:24
Elhunyt Kernács Gabriella művészettörténész, televíziós szerkesztő (SzMo)
A Magyar Művészeti Akadémia tiszteletbeli tagja 77 éves volt.
márc. 5
16:06
Banksy megerősítette: az ő alkotása díszeleg a readingi börtön falán (168 Óra Online)
Instagram-videójában még a graffitit bámuló rendőrök is szerepet kaptak.
márc. 5
16:27
Miskolcon tartanák meg a megszűnő POSZT-ot (24.hu)
A tavaly elmaradt rendezvény versenyprogramjába bekerült tizennégy előadást hívnák meg.
márc. 5
18:06
Amatőr pornós filmet imádtunk a Berlinalén (24.hu)
Két magyar film is Ezüst Medvét hozott el a rendhagyó 71. berlini filmfesztiválról. Tudósítónk az online fesztivál furcsaságairól és a legjobb filmekről.
márc. 5
18:08
Tervezhetetlen nyár: a beltéri koncerteknek annyi (24.hu)
Brády Márton szerint nem lehet arra apellálni, hogy az előadó majd a nyitás napján felkel és este koncertet ad. Mint mondta, ha lenne nyilvános oltási terv, lehetne kalkulálni.

Keresés