2011. augusztus 8. hétfő

aug. 8
0:00
Az EKB beavatkozik Róma és Madrid védelmében (HVG)
A Reuters hírügynökség úgy értesült vasárnap, hogy az Európai Központi Bank be fog avatkozni a kötvénypiacokon, és megvédi Olaszországot és Spanyolországot – az eurózóna harmadik és negyedik legnagyobb gazdaságát - az adósságválság súlyosbodásától.
aug. 8
0:18
Az EKB felújítja államkötvény-vásárlási programját (HVG)
Az Európai Központi Bank (EKB) "tevékenyen" fogja végrehajtani államkötvény-vásárlási programját (SMP) az euróövezet árfolyam-stabilitásának megőrzése érdekében - jelentette be vasárnap éjszaka az európai pénzintézet a kormányzótanács rendkívüli ülése után.
aug. 8
2:24
Előzetes kereskedés: drágul a frank, rekordon az arany, esnek a tőzsdék (HVG)
A futures-indexek, vagyis az előzetes elektronikus kereskedés adatai szerint további zuhanás várható a tőzsdéken az USA leminősítése után.
aug. 8
2:42
A svájci frank megint 250 forint fölött jár (HVG)
Megint átlépte a 250 forintos lélektani határt a svájci frank jegyzése, miután a nemzetközi piacokon a bizonytalanság lett úrrá az amerikai leminősítés hírére.
aug. 8
2:46
A G7 képviseletében megszólalt a japán pénzügyminiszter (HVG)
A fejlett világ hét nagy gazdasági hatalma, a G7 is megszólalt hétfőn, magyar idő szerint hajnalban, az amerikai adósság leminősítése után.
aug. 8
3:00
Komoly esésben a távol-keleti tőzsdék (HVG)
A japán Nikkei tőzsdeindex 1 százalék fölötti mínuszban kezdte a kereskedést hétfőn hajnalban. A hongkongi Hang Seng ennél drasztikusabb, több mint 4 százalékos zuhanásban volt.
aug. 8
5:03
Megint jósolt a jövőbe látó professzor (Portfolio)
Ismét megszólalt a pesszimista jóslatairól híres professzor, aki ezúttal több mint 50 százalékra tette annak valószínűségét, hogy az Egyesült Államok 12 hónapon belül recesszióba kerül. Nouriel...
aug. 8
5:03
Tarol nálunk a Lidl és az Aldi: diszkontok háborúja (Pénzcentrum)
Az idei év egyik legérdekesebb kiskereskedelmi trendje, hogy a magyar háztartások érezhetően többet költenek a diszkont üzletekben, mint tavaly. A négy diszkont lánc közül kettő jelentős, kétszámjegyű piacrész-növekedést ért el. A magyar vásárló olcsóbbnak találja a Lidlt és az Aldit, ezért megy a diszkontba vásárolni....
aug. 8
5:39
Népszava: innen csak fölfelé mehetnek a lakásárak (HVG)
A Népszava szerint a magyarországi ingatlanárak olyan alacsonyak, hogy innen már csak felfelé vezet az út, és ezt nem tudja megállítani a svájci frank erősödése sem, ezért most érdemes lakást vásárolni, ha van miből.
aug. 8
5:39
Csökkenő bérek: mi lesz a megoldás? (Népszava)
A nettó bércsökkenés kompenzációjának lehetősége felértékeli az utalványok szerepét: a laposodó pénztárca problémájára mindenki számára kedvező megoldást nyújtanak az étkezési utalványok. A KutatóCentrum azt vizsgálta, mire és hogyan szeretik elkölteni az étkezési utalványokat, és mit gondolnak a fogyasztók a csekkek használatáról.
aug. 8
5:41
Dől a kapitalista világgazdaság (Népszava)
Példátlan feszültséggel várja a világ az első híreket: hogyan reagálnak a tőzsdék ma az Egyesült Államok leminősítésére, beindul-e egy újabb eladási hullám, megismétlődik-e a 2008-as hatalmas tőzsdei lejtmenet. A jelek nem biztatók, mert alig van a világnak olyan meghatározó gazdasági övezete, ide értve Európát, az USA-t, Kínát, vagy Japánt, ahol a dolgok nem fordultak volna rossz irányba.
aug. 8
5:42
Ingatlanhitel: brutális megoldás buldózerrel (168 Óra Online)
Buldózerrel éleszthetik fel az ingatlanpiacot - Új eszközt találtak az amerikai bankok a megroggyant ingatlanpiac felélesztésére: a buldózert. Egyre több bank romboltat le ingatlanokat, miután azokat visszavette a bajba került adósoktól.
aug. 8
5:43
Már a méhészethez is engedély kéne (Népszava)
Magyarországon jelenleg túl sokan, 15 ezren foglalkoznak méhészkedéssel, és míg például a vadászat és a horgászat engedélyhez kötött, méheket bárki tarthat; a hozzá nem értők veszélyeztetik a kiváló méhészek megélhetését - mondta az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) elnöke a szombaton az MTI-nek.
aug. 8
5:45
Nem csak a frankárfolyam miatt van gond (Népszava)
Magyarországon a svájci frank egekbe szökő árfolyama mellett a forintban törlesztőknek is gondjai vannak, igaz náluk más a nehézség forrása. Több bankszakember is vizsgálta, milyen okok játszanak közre a hitel törlesztések elmulasztásában. Kiderült: sokan, akiknél nagyon súlyos pénzügyi nehézségek merültek fel, nem az árfolyamra panaszkodtak, hanem arra, hogy elveszítették munkahelyüket -…
aug. 8
5:47
Exportból él a lízingpiac (Népszava)
Kényszerértékesítésbe kezdtek a hazai építőipari eszközöket és gépeket lízingelő cégek. Mivel a katasztrofális helyzetben lévő iparág vállalkozásai képtelenek voltak fizetni a lízingdíjat, így a bedőlt tartós bérletek gépeit Afrikában próbálják értékesíteni. Mivel a lízinget igénybevevők már tavaly is óvatosak voltak, így a piac egyéb szegmenseinek köszönhetően az első félévben növekedett az…
aug. 8
6:00
Munkahelyváltásnál első a fizetés (Infostart)
Munkahelyváltásnál elsősorban a fizetés összege motiválja a munkavállalókat Nagy-Britanniában. Egy tavalyi hasonló vizsgálat során még a munkahelyi elégedettséget jelölte meg a többség indokként.
aug. 8
6:15
Amerikát levágták, mi vár ránk? (Portfolio)
Hétfőn új világra ébredünk, csak az a kérdés, hogy finoman bekopogtat, vagy ránk rúgja az ajtót. Azzal, hogy az Egyesült Államok elveszítette legjobb adósbesorolását, a befektetőknek újra kell...
aug. 8
6:18
"Alaptalanok az olasz és a spanyol gazdasággal kapcsolatos aggodalmak" (Infostart)
Nem rendült meg a piaci bizalom az amerikai dollár és az amerikai államkötvények iránt, amelyek továbbra is vonzóak és biztos befektetési eszközt jelentenek az Egyesült Államok adósosztályzatának rontása ellenére is - jelentette ki hétfőn sajtótájékoztatóján a japán pénzügyminiszter a hét legfejlettebb ipari állam (G7-csoport) pénzügyminisztereinek és jegybanki vezetőinek videotanácskozása után.
aug. 8
6:24
Ezért drágább a Sziget - Mennyit kap Tarlós Gerendaitól? (Napi)
Többek között Prince, no meg a főváros jelentősen megdobta az idei Sziget fesztivál költségeit, így a szervezők az utolsó napokban is a kiadások lefaragásán dolgoznak. A Napi Gazdaság hétfői számának cikkeHivatalosan... ...
aug. 8
6:27
Izgalmakban ezen a héten sem lesz hiány (ProfitLine)
Izgalmas napok elé nézhetünk ezen a héten is, a múlt heti pánikhangulat kitarthat az értékpapírpiacokon, a tőzsdék a hét elején az amerikai szuverén adósság leminősítését árazhatják be.
aug. 8
6:33
Felére csökkent a forintalapú lakáshitelezés (HVG)
A Napi Gazdaság számítása szerint a forintalapú lakáshitelezés az idei év első félévében 54 százalékkal csökkent az egy évvel korábbi, azonos időszakhoz képest.
aug. 8
6:33
Zuhan minden Amerika leminősítése után (Portfolio)
Pénteken piaczárást követõen jelentette be a Standard and Poor's az Egyesült Államok leminõsítését, így az elsõ fontosabb piaci reakciókkal hétfõ reggel találkozhatunk. Az ázsiai...
aug. 8
6:35
Nem maradnak büntetés nélkül az NFÜ súlyos hibái (HVG)
Miután a jogorvoslat bejelenése után kötötte meg a szerződést az érvénytelen ajánlatot tett nyertessel az elektronikus aláírás-tenderen, 500 ezer forintra bírságolta a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséget a Közbeszerzési Döntőbizottság - a határozat a Közbeszerzések Tanácsa honlapján jelent meg.
aug. 8
6:35
Öveket becsatolni, izgalmakra felkészülni! (Portfolio)
Az Egyesült Államok pénteki leminősítése miatt valószínűleg rendkívül izgalmas napok várnak ránk, hiszen egyelőre senki nem tudja, hogy milyen következményei lehetnek a lépésnek. Az azonnali hatások...
aug. 8
6:54
Felére csökkent a forint alapú lakáshitelezés (Infostart)
A Napi Gazdaság számítása szerint a forint alapú lakáshitelezés az idei év első félévében 54 százalékkal csökkent az egy évvel korábbi, azonos időszakhoz képest.
aug. 8
7:18
Brutális változás a forinthiteleknél (Napi)
Az első félévben az MNB adatai alapján végzett számításunk szerint a forintalapú lakáshitelezés 2010 azonos időszakához képest 54 százalékkal csökkent. Mindez azzal együtt következett be, hogy aki most... ...
aug. 8
7:24
252,43 forint a svájci frank reggel (HVG)
Hétfő reggel a forint 274,30/euró volt vételi oldalon, gyengébb a pénteki késői 271,95/eurónál. A svájci frankkal szemben 252,43-253,16/franknál tartott vételi-eladási árfolyamon, 1,72 százalékkal gyengébben a péntek estinél.
aug. 8
7:33
500 ezer forintra bírságolta az NFÜ-t a KDB (ProfitLine)
Miután a jogorvoslat bejelenése után kötötte meg a szerződést az érvénytelen ajánlatot tett nyertessel az elektronikus aláírás tenderen, 500 ezer forintra bírságolta a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséget (NFÜ-t) a Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) - a határozat a Közbeszerzések Tanácsa honlapján jelent meg.
aug. 8
7:35
Átlépte az 1700 dolláros szintet az arany ára (ProfitLine)
A határidős szállítású arany árfolyama hétfőn az ázsiai kereskedés során 52 dollárral 1.703,80 dollárra emelkedett unciánként.
aug. 8
7:42
Fagykár: 1,3 milliárdos gyorssegélyt kapnak a gazdák (HVG)
A május eleji fagyok Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében okozták a legnagyobb károkat. A becsült árbevétel-kiesés 17,9 milliárd forint. A kormány elkészítette azt a kárenyhítési csomagot, amely segíti a gazdák túlélését.
aug. 8
7:45
Zuhan minden Amerika leminősítése után (Portfolio)
Pénteken piaczárást követõen jelentette be a Standard and Poor's az Egyesült Államok leminõsítését, így az elsõ fontosabb piaci reakciókkal hétfõ reggel találkozhatunk. Az ázsiai...
aug. 8
7:48
Tovább fojtogatja a forintot a svájci frank (MaHu)
Hétfő reggel a forint 274,30/euró volt vételi oldalon, gyengébb a pénteki késői 271,95/eurónál.
aug. 8
7:48
Hamarosan kiderül, mekkorát csattan a pofon (Privátbankár)
A világ vezető gazdasági hatalmai arról egyeztettek a hét végén, hogyan erősítsék meg az amerikai gazdaságba vetett bizalmat, miután az Egyesült Államok elvesztette a lehetséges legjobb adósbesorolását. Feszült várakozással telt a hétvége: vajon mit lépnek a piacok a hírre?
aug. 8
8:00
Minden zuhan: tovább eshetnek a nyugat-európai tőzsdék (HVG)
Londoni értékpapír-forgalmazók szerint a londoni tőzsde irányadó mutatója, az FTSE-100 száztíz pont körüli, a frankfurti értéktőzsde fő mutatója, a DAX-30 hatvan pont körüli gyengüléssel nyithat hétfőn.
aug. 8
8:03
Államkötvény-vásárlással avatkozik be az ECB (Napi)
Az Európai Központi Bank (ECB) "tevékenyen" fogja végrehajtani államkötvény-vásárlási programját (SMP) az euróövezeti árfolyam-stabilitásának megőrzése érdekében - jelentette be tegnap éjszaka az európai... ...
aug. 8
8:03
Költségcsökkentések miatt komoly profitnövekedés a Kulcs-Softnál (Portfolio)
Pénteken, piaczárást követően tette közzé második negyedéves gyorsjelentését a Kulcs-Soft, a beszámoló ezúttal is szűkszavúra sikeredett. A bevételekben minimális, 1%-os csökkenés volt tapasztalható...
aug. 8
8:05
Így állnak a devizapiacok - vihar előtti csend? (Portfolio)
A bankközi devizapiacba ugyan csak nyolc órakor költözik élet, de az adatszolgáltatók már ilyenkor is közölnek azért néhány jegyzésárat. Eszerint a forint az euróval szemben a 274,75-os szinten áll,...
aug. 8
8:06
Fertőző aranyláz: viharos hét után folytatódik a világjárvány (MaHu)
A nyári hónapokat általában gyengülő árfolyamok jellemzik az arany piacán. Az idei nyár azonban eddig rendhagyóan alakult, és tekintettel az egyre éleződő gazdasági és pénzügyi feszültségekre nem várható augusztus hátralevő részében sem megnyugvás a piacokon.
aug. 8
8:06
Az EKB nagy dobása: megnyitják a pénzcsapokat (Privátbankár)
Az EKB vasárnapi rendkívüli tanácskozásán úgy döntött: tovább folytatják az államkötvény-vásárlási programot. Azt suttogják: hatalmas pénzek indulnak a piacokra
aug. 8
8:06
Zuhannak az ázsiai piacok az USA leminősítésének hatására (ProfitLine)
A várakozásoknak megfelelően csökkenő indexekkel reagáltak az ázsiai részvénypiacok arra, hogy a Standard & Poor's nemzetközi hitelminősítő pénteken este megvonta az USA "AAA" adósbesorolását. A részvénypiacok mellett tovább csökkent 84 dollár alá az olaj ára, míg az arany jegyzése 1700 dollár fölé ugrott unciánként.
aug. 8
8:18
Estek az ázsiai tőzsdék (HVG)
A tokiói értéktőzsde fő mutatója hétfőn negyedik napja esett, nem számítva a múlt csütörtöki, átmeneti megkapaszkodást.
aug. 8
8:21
Odacsaphatnak Franciaországnak is (Napi)
Azután, hogy az S&P leminősítette az USA-t, az AAA-kategóriában maradt államok közül Franciaországnak van a legnagyobb esélye arra, hogy elveszítse csúcs-besorolását - állítják a Bloomberg által idézett... ...
aug. 8
8:21
Növekszik a pánik: mit mutat a félelem index? (Portfolio)
Tovább emelkedett pénteken a VIX index, mely már a 30 pontos érték felett áll. A mai tőkepiaci mozgásokat tekintve a félelem indexnek is nevezett indikátor biztosan tovább ugrik majd. A S&P 500...
aug. 8
8:21
A Hatoslottó nyerőszámai a 31. héten (Pénzcentrum)
Kihúzták a Hatoslottó 31. heti nyerőszámait. Ezúttal nem volt telitalálat, a jövő heti várható főnyeremény 323 millió forint....
aug. 8
8:23
255 forint felett a svájci frank (Portfolio)
Nyolc órakor már egyértelmű reakciókat láthatunk a devizapiacokon az Egyesült Államok pénteki leminősítésének hírére. A dollárt minden fontosabb devizapárral szemben ütik, a svájci frank erősödik, a...
aug. 8
8:24
Alig van mit enni Pest megye gyermekotthonaiban (MaHu)
Csak a helyiek ételadományainak köszönhető, hogy nem éheznek a gyerekek a Pest megyei lakás- és gyermekotthonokban.
aug. 8
8:24
Megmenekülhet az euró: megnyitják a pénzcsapot (Privátbankár)
Az EKB vasárnapi rendkívüli tanácskozásán úgy döntött: tovább folytatják az államkötvény-vásárlási programot - hatalmas pénzek indulnak a piacokra
aug. 8
8:26
Nyugdíj után: több pénzért sem kellene a munka (Privátbankár)
Vannak országok, ahol a munka öröméért dolgoznának a nyugdíjazás után, a magyarok még fizetésemeléssel együtt is elutasítják ezt
aug. 8
8:30
Sötét jóslatok: közeledhet 270 forinthoz a svájci frank (Napi)
Felgyorsultak az események a világ tőkepiacain, az elmúlt napokban éves csúcsra járó volatilitás mellett estek a részvények. A Napi Gazdaság által megkérdezett elemzők szerint a piac a jegybankoktól... ...
aug. 8
8:36
Napi: ősztől tankolható földgáz Budapesten (HVG)
Várhatóan szeptember elejére fejeződik be a Főgáz Zrt. és a Mol Nyrt. közös budapesti sűrített földgáz-kútjának építése, így ez lesz az első ilyen kút a fővárosban - írja hétfői számában a Napi Gazdaság.

Keresés