2015. július 9. csütörtök

júl. 9
3:51
Az északkeleti Friuli lakói olvasnak a legtöbbet Olaszországban (MaHu)
A Friuli-Venezia Giulia tartományban levő Pertegada kistelepülésén olvasnak a legtöbbet Olaszországban. Egész Friuli az élen jár, ami az egy év alatt elolvasott könyvek számát illeti.
júl. 9
7:21
50 produkció a Szárnyas Sárkány utcaszínházi fesztiválon (szinhaz.hu)
Július 10-én 10 órakor kezdődik Nyírbátorban a Szárnyas Sárkány utcaszínházi fesztivál. A háromnapos commedia della arte kavalkádon több műfajban mintegy 50 produkciót láthat a nagyérdemű közönség. Ajánló a fesztivál elé: Az idén 23. alkalommal rendezik meg Nyírbátorban Magyarország egyik legkülönlegesebb fesztiválját, a Szárnyas Sárkányt. Magyarország első és egyetlen utcaszínházi találkájára…
júl. 9
7:48
Kövér: gyengül Brüsszelben az ellenállás (Népszava)
"Ha a válságkezelés azon útját jártuk volna, amit Görögországban megvalósítottak, most ugyanott lennénk mint ők".
júl. 9
7:50
Görög válság - Lagarde: adósság-átütemezésre van szükség (Népszava)
Az IMF vezetője hangsúlyozta: Görögország "akut válságát azonnal meg kell oldani".
júl. 9
7:52
Menekültek - Merkel segítséget ígért (Népszava)
A német kancellár és Vucic szerint a falak építése "nem jelent megoldást".
júl. 9
7:54
Vihar - 189 riasztást kaptak a mentők (Népszava)
Jellemzően ledőlt fák, leesett faágak, kő, üvegtörmelékek, a szél által felkapott tárgyak okoztak sérülést.
júl. 9
7:56
Figyeljen! Kimaradnak, késnek a vonatok! (Népszava)
A Keleti pályaudvarnál a sínekre sodort törmelék miatt öt vágányon nem közlekednek a vonatok.
júl. 9
7:58
Halálos áldozata is van a viharnak (Népszava)
A katasztrófavédők 29 sérültről kaptak bejelentést, több esetben gyalogosra, autóra dőltek a fák.
júl. 9
8:27
Für Anikó: "Olyan voltam, mint egy megfeszített íj" (szinhaz.hu)
Für Anikót a Szabadföld kérdezte. Lapszemle. A kérdésre, tudja-e, hogy nagyjából hányszor lépett eddig színpadra, a színésznő úgy felelt: “Fogalmam sincs, de biztosan sok ezerszer. Pályakezdőként sokszor minden áldott este játszottam, és volt két nap, amikor négy előadásom volt. Olyan voltam, mint egy megfeszített íj. Vagy azt is mondhatnám, hogy a kerület áramellátását rám lehetett volna…
júl. 9
9:33
“Kreatív erők munkálnak” – Villáminterjú Orosz Klaudia tervezővel (szinhaz.hu)
Másodszor került megrendezésre a Kolibriben kiállítás a színház dolgozóinak művészeti alkotásaiból. Ennek kapcsán Orosz Klaudiával, a színház Jászai Mari-díjas tervezőjével, képzőművészeti vezetőjével készült interjú. Másodszor kerül megrendezésre a Kolibriben kiállítás a színház dolgozóinak művészeti alkotásaiból. Hogy született az ötlet? Tavaly fogalmazódott meg bennünk, hogy jó lenne…
júl. 9
10:06
Hoppál: számba vesszük a kulturális alapellátás akadályait (szinhaz.hu)
Önálló problématérképet állítanak fel a kulturális alapellátás előtt álló akadályok számbavételére - mondta el Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár a Kulturális Alapellátás és Közösségfejlesztés Kerekasztala záróülésén a budapesti Néprajzi Múzeum dísztermében, szerdán. Az államtitkár a művészeti, a közművelődési és a közgyűjteményi ágazat szereplőit tömörítő szakmai munkacsoportok ülése…
júl. 9
10:30
Belerohant a mikrobuszba egy autó - Öten súlyosan sérültek (Fotók) (Népszava)
A helyszínre három mentőautó és két mentőhelikopter érkezett.
júl. 9
10:45
Legalább 304 új rész készül a kultikus rajzfilmsorozatból (HVG)
A South Park szatirikus rajzfilmsorozat legalább 2019 végéig műsoron lesz – jelentette be a Comedy Central tévécsatorna.
júl. 9
10:47
Elítélték az AC/DC gyilkossággal fenyegető tagját (HVG)
Halálos fenyegetések miatt nyolc hónap házi őrizetre ítélte a bíróság Phil Ruddot, az AC/DC dobosát.
júl. 9
11:12
Mobilapp készül a vakok és gyengénlátók színházi élményének fokozására (szinhaz.hu)
A Pesti Magyar Színház és a Sennheiser Audio Partner Kft. stratégiai partnerségi megállapodást kötött. Ennek keretében a színház Magyarországon elsőként vezet be olyan technikai rendszert, amelynek segítségével a vakok és gyengénlátók is élvezhetik a színházi előadásokat. A fenti videóban a Sennheiser Mobile Connect működése látható. "A Pesti Magyar Színház minden produkcióját – első fázisban a…
júl. 9
11:21
Nagy bajban az idei ARC (HVG)
A kiállítás megrendezésének érdekében internetes adománygyűjtésbe kezdtek Geszti Péterék, de a hétmillió forintos várt összegből egyelőre csak néhány százezret sikerült összeszedni.
júl. 9
12:18
Új zenei reality indul: Itt a Partyzánok (Zene)
Vadonatúj zenei reality-vel jelentkezik az RTLII. [Dátum: 2015.07.09. 12:04]
júl. 9
12:20
Ki Mit Tube 2015: Puzsér Róbert visszatekint (Zene)
Ki Mit Tube 2015 - Csináld a Műsort! Puzsér Róbert visszatekintése a múlt évi versenyre. Augusztus 18-án újra jön az ország legnagyobb online versenye. [Dátum: 2015.07.09. 12:11]
júl. 9
12:33
Videó: Ha ezt valaki megcsinálja a Soundon, leborulunk előtte (HVG)
Reméljük szorult annyi irónia valamelyik, a Balaton Soundon fellépő DJ-be, hogy így megvicceli a közönségét.
júl. 9
13:24
75 éves lenne B. Nagy János Kossuth-díjas operaénekes (szinhaz.hu)
75 éve, 1940. július 9-én született B. Nagy János Kossuth-díjas operaénekes, a "legolaszabb" magyar tenor, aki legemlékezetesebb alakításait Verdi és Puccini operáiban nyújtotta. Nem végzett Zeneakadémiát A Hajdú-Bihar megyei Pocsajon látta meg a napvilágot. Tanulmányait 1961 és 1965 között a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában végezte, mások mellett Kerényi Miklós György…
júl. 9
13:57
Feltárják az utolsó észak-anatóliai amfiteátrumot (szinhaz.hu)
Feltárják az utolsó észak-anatóliai amfiteátrumot Zile, az ősi Zela városában, a fekete-tengeri Tokat tartományban - írja Hurriyet Daily News angol nyelvű török napilap. A városról elsőként Sztrabón ókori utazó, földrajztudós tett említést a Geógraphika hüpomnémata című művében. Ezek szerint Zelát a mitikus asszír-babiloni királynő, Szemiramisz alapította. Ott született az egyik legismertebb…
júl. 9
14:03
Ez a srác egymagában rántja le a leplet Hollywood rasszizmusáról – videó (HVG)
Dylan Marron mikroblogján Youtube-videókat oszt meg, melyekben hollywoodi sikerfilmek összes olyan jelenetét bemutatja, amiben színes bőrű szereplők beszélnek. Általában nem érik el az egy percet.
júl. 9
14:21
Az elmaradt Hegyalja bérleteseit beengedik a SZIN-re (HVG)
Miután kiderült, hogy idén is elmarad a Hegyalja Fesztivál, a Szegedi Ifjúsági Napok szervezői közölték, hogy az oda vásárolt bérletekkel hozzájuk is be lehet majd menni.
júl. 9
16:09
Több ezren akarnak bejutni a Trónok harca hatodik évadába Spanyolországban (HVG)
A Trónok harca hatodik évadához már megkezdődött a statisztaválogatás, Spanyolországban több ezren táboroztak le a válogatás helyszínén, hogy bejuthassanak.
júl. 9
16:27
Ezrek állnak sorba a kánikulában a Trónok harca című sorozat szereplőválogatásán Almeríában (MaHu)
Már két napja ezrek állnak sorban a kánikulában a dél-spanyolországi Almeríában a Trónok harca című sorozat szereplőválogatásán, amelyen 2400 statisztát választ ki a sorozat folytatásához.
júl. 9
16:45
Együttműködést írt alá a Szegedi Tudományegyetem a MediKlaszter (orientpress)
Innovációs és oktatási tevékenységben, kutatás-fejlesztési programokban működik együtt a jövőben a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) és a Magyar Medikai Gyártók és Szolgáltatók 'Akkreditált Innovációs' Klaszter (MediKlaszter). A stratégiai együttműködési megállapodást egyike azoknak, amelyeknek célja, hogy a régióban és országos szinten egyaránt különböző iparágak szereplői működjenek együtt.
júl. 9
17:57
Készül a The Clash-film, főszerepben egy sorozatsztárral (HVG)
Fű alatt elkezdték forgatni a kultikus punkbandáról szóló filmet – Joe Strummer frontember szerepére azt a színészt választották, aki korábban már Elvist is eljátszotta.
júl. 9
18:21
Ováció és vastaps fogadta a Don Giovannit Pilsenben (szinhaz.hu)
Hatalmas sikert aratott a Miskolci Nemzeti Színház előadása a Csehországi városban az Európa Kulturális Fővárosa programsorozaton. A Don Giovanni nyerte el tavaly a vidéki operaelőadásokat felvonultató PRIMAVERA’14 Fesztivál fődíját, így ez a produkció képviselhette Magyarországot idén Pilsenben, az Armel Operafesztivál felajánlásaként és finanszírozásában. Szabó Máté rendező úgy fogalmazott,…
júl. 9
18:33
Előkerült egy 24 éve ellopott Rodin-szobor (MaHu)
A szoborra a New York-i Christie's aukciósházban bukkantak. A kezében kígyót tartó fiatal nő mellszobrának értéke 100 ezer dollárra rúg.
júl. 9
19:27
Közös turnét fontolgat Romina Power és Al Bano (Infostart)
Romina Power olasz énekesnő bejelentette, hogy közös turné ötletén dolgoznak volt férjével és színpadi partnerével, Al Banóval.
júl. 9
20:03
Több mint 20 éve ellopott Rodin-szobrot akartak elárverezni (HVG)
Auguste Rodin 24 éve ellopott szobra bukkant fel a New York-i Christie's aukciósházban.
júl. 9
20:05
Új albumot ad ki Keith Richards (HVG)
Szeptemberben jelenik meg Keith Richards új albuma, de egy szám már egy hét múlva hallgatható lesz.
júl. 9
20:21
Sötétbe borult Pécs, pedig csak rockkoncertet szerveztek (HVG)
Hiányos öltözetű Demjén Rózsi, az első magyar beatlemez, ami Angliában jelent meg, levelek Aczél Györgynek, Erdős Péter intrikái. Mai szemmel kacagtató történetekkel van tele a magyar könnyűzene története, a Kádár-korban ugyanis miközben megpróbálták keményen szabályozni a „nyugati dekadenciát” népszerűsítő műfajt, a 3T gyakorlati megvalósítása nem mindig ment flottul.
júl. 9
20:21
Film készül Kohl kancellár tragikus sorsú nejéről (Infostart)
Játékfilm helyett dokumentumfilm készült a volt német kancellár, Helmut Kohl tragikus sorsú néhai feleségéről, akinek életét az eredeti tervek szerint kétrészes tévéfilmben mutatta volna be Raymond Ley rendező.
júl. 9
21:33
50 év után új könyvet írt Harper Lee, mindenki azt akarja (HVG)
50 év után először jelentkezik új regénnyel Harper Lee, a Ne bántsátok a feketerigót! írónője. A könyre annyi előrendelés érkezett, mint az utolsó Harry Potter-regényre.
júl. 9
21:51
A Harry Potter óta nem látott előrendelés érkezett az új Harper Lee-regényre (Infostart)
A Harry Potter-könyvsorozat utolsó kötete óta nem látott mennyiségű előrendelés érkezett az Amazon.com-on az új Harper Lee-regényre, amely jövő hét kedden kerül a könyvesboltok polcaira.
júl. 9
22:09
Új szólólemezt ad ki a Rolling Stones-legenda (HVG)
Keith Richards 23 év után készített külön bejáratú albumot.
júl. 9
22:48
Háromból kettő (Népszava)
A Debrecen és a Fradi továbbjutott az EL-selejtező első köréből, az MTK viszont kiesett.
júl. 9
23:57
Kaposváron tartja vándorgyűlését a Kárpát-medencei Irodalmi Társaságok Szövetsége (MaHu)
Az idén Kaposvár ad otthont a Kárpát-medencei Irodalmi Társaságok Szövetsége (KITÁSZ) 24. vándorgyűlésének.

Keresés