Hírarchívum - Tudomány - 2021 április 2.

2021. április 2. péntek

ápr. 2
0:03
Románia bevásárolja magát a földgázpiacra (Hírstart)
Kötelező vételi ajánlatot tett a Romgaz az ExxonMobil részesedésére a fekete-tengeri földgázmezőben.
ápr. 2
4:45
Szennyvizek és szennyvíziszapok hasznosítására dolgoztak ki új megoldásokat az SZTE kutatói (Hírstart)
Szennyvizek és szennyvíziszapok hasznosítására dolgoztak ki új megoldásokat a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kutatói egy uniós támogatással megvalósult program keretében - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága szerdán az MTI-t.
ápr. 2
5:09
Ősi meteoritbecsapódás nyomait fedezték fel a Déli-sarkvidéken (Tudás.hu)
Egy ősi, 430 ezer éve az Antarktisz jégtakaróját ért meteoritbecsapódásra utaló nyomokat talált a Kenti Egyetem tudósai vezette kutatócsoport. Földönkívüli részecskéket (kondenzációs gömböcskéket) találtak a Maud királyné-földön lévő Sor Rondane-hegységben, a Walnumfjellet-hegycsúcson. Jelenlétük szokatlan becsapódási eseményre utal, melynek során
ápr. 2
5:21
Változik a meteorológiai szolgálat Uv-figyelmeztetése (Tudás.hu)
Változik az Országos Meteorológiai Szolgálat UV-sugárzás jelző rendszere: mostantól regionális bontásban adják ki a figyelmeztetést, illetve a riasztást. A meteorológiai szolgálat csütörtökön a honlapján közölte, hogy április elsejétől az eddigiekhez képest jobb területi elosztásban, Magyarország hét statisztikai régiójára adják ki az UV-figyelmezt
ápr. 2
5:39
Szúnyogmonitor.hu néven új weboldal indult (Tudás.hu)
Az ELKH Ökológiai Kutatóközpont (ÖK) kutatóinak közreműködésével www.szunyogmonitor.hu néven új weboldalt hoztak létre azzal a céllal, hogy a lakosság bevonásával feltérképezzék az emberre veszélyes kórokozókat, vírusokat is terjesztő, invazív csípőszúnyogfajok hazai terjedését – közölte az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH). A közösségi tudomán
ápr. 2
6:03
Hogy jön össze a nyúl és a tojás? – Miért ezek a Húsvét szimbólumai? (Tudás.hu)
Nemzedékről nemzedékre hagyományozódik a húsvéti ünnepkör, amelynek vannak éppoly megszokott jelképei, mint amilyen a karácsony esetében az adventi koszorú vagy a karácsonyfa. Ilyen a húsvét esetében a locsolkodás, a nyúl vagy a tojás. Joggal vetődik fel a kérdés, mi ezek eredete? Annál is inkább jogos a kérdés, mert a Húsvét eredendően szakrális ü
ápr. 2
7:27
Az európai hóviharokért az Északi-sark a felelős (24.hu)
A kutatók szerint ha a jelenlegi melegedés folytatódik, a 2080-ra jégmentessé váló Barents-tenger lesz a kontinentális Európa téli nedvességének fő forrása.
ápr. 2
8:33
A Nagy-korallzátony 99 százaléka veszélyben van (24.hu)
Ha a másfél fokos melegedés marad, a zátony területe 70-90 százalékkal fog csökkenni, ha az emelkedés 2 Celsius-fokos lesz, a korallok mindössze 1 százaléka élheti túl.
ápr. 2
8:57
Ha húsvét, akkor műanyagdömping - pedig könnyen lehetne másképpen is... (Hírstart)
Ha ünnep, akkor műanyag, és ez sajnos nincsen másképpen a húsvét esetében
ápr. 2
9:15
Több mint négymillió hektárnyi őserdő veszett oda tavaly a trópusokon (Hírstart)
Mintegy 4,2 millió hektárnyi őserdő veszett oda 2020-ban a trópusokon, ami 12 százalékos növekedés az előző évhez képest - derült ki a Global Forest Watch (GFW) interneten elérhető erdőfigyelő-rendszer adatai alapján készült friss jelentésből, amely szerint Brazíliában volt a legnagyobb a pusztulás mértéke.
ápr. 2
12:24
Ezeket fogyasztotta Jézus az utolsó vacsorán (24.hu)
Ahogy a Jézus köszöntésekor felbukkanó pálmaágnak, úgy az utolsó vacsora minden elemének megvan az önmagán túlmutató, erős szimbolikája a báránytól a keserűfűig.
ápr. 2
12:27
Koronavírus - íme a rohamléptékű vakcinagyártás első tapasztalatai (Infostart)
Tavaly év végét megelőzően nem is létezett még engedélyezett mRNS-oltás, de már ekkor úgy kellett elkezdeni megépíteni, berendezni a gyárat, hogy nem tudták, milyen Pfizer-vakcinát fognak készíteni. Bemutatjuk a Kalamazoo-i üzemet, a "járványfejlesztések" tanulságaival.
ápr. 2
12:39
Az A és az AB vércsoportúak nagyobb eséllyel kerülnek lélegeztetőgépre (Demokrata)
Legvédettebbek ebből a szempontból a 0-s vércsoportúak.
ápr. 2
12:57
5G kísérleti hálózat épül Magyarországon (Infostart)
Az 5G jelentősen átalakítja a mindennapokat, a döntéshozók jelentős összeget csoportosítanak az ezzel kapcsolatos fejlesztésekre: az Európai Unió a következő hat évben összesen 1,8 milliárd eurót szán erre a területre, Magyarországon az 5G hosszú távon 826 milliárd forinttal járulhat hozzá a gazdasághoz. Kelet-Közép Európa vezető egyetemi 5G K+F la
ápr. 2
12:57
Ezekre a vércsoportúakra veszélyesebb a vírus (24.hu)
A 0-ás vércsoportúak viszont védettebbek Rusvai Miklós virológus szerint.
ápr. 2
13:09
Újabb hírek a nálunk is tervezett egyadagos kínai vakcináról (Infostart)
Viszonylag későn, az első után hat hónappal. Vizsgálják, hogy inhalálni lehet-e a szert.
ápr. 2
13:09
Ezért ritkák a kék virágok (Hírstart)
Most sincs sok kék virágzatú növény a Földön, de a szakemberek szerint a természetes területek felélése és a mezőgazdasági termelés erősödése tovább csökkenti arányukat.
ápr. 2
14:45
Az A és az AB vércsoportúak nagyobb eséllyel kerülnek lélegeztetőgépre (Hírstart)
Legvédettebbek ebből a szempontból a 0-s vércsoportúak.
ápr. 2
15:15
5G kísérleti hálózat épül Magyarországon (Hírstart)
Az 5G jelentősen átalakítja a mindennapokat, a döntéshozók jelentős összeget csoportosítanak az ezzel kapcsolatos fejlesztésekre: az Európai Unió a következő hat évben összesen 1,8 milliárd eurót szán erre a területre, Magyarországon az 5G hosszú távon 826 milliárd forinttal járulhat hozzá a gazdasághoz. Kelet-Közép Európa vezető egyetemi 5G K+F la
ápr. 2
15:15
Ételmentés gombnyomásra (Demokrata)
Óriási siker a magyar fiatalok által kitalált Munch, amelyen keresztül a vendégek jelentős kedvezménnyel vehetik meg a megmaradt finomságokat.
ápr. 2
16:33
Ebből a videóból mindent megtudhat az immunrendszerről (hirado.hu)
A KliniKaland első részében a védőoltásokról volt szó, a második rész viszont az immunrendszert mutatja be.
ápr. 2
17:03
A Pfizer vakcinája fél évvel az oltás után is 91 százalékban hatékony lehet (Szeretlek Magyarország)
A tanulmány során a három hét különbséggel beadott kétkomponensű oltás hatékonyságát vizsgálták.
ápr. 2
17:05
Eltűnhet az európai poszméh fajok 40%-a a következő 30-40 évben, de mi is tehetünk ellene (Szeretlek Magyarország)
Már az is sokat segíthet, ha fűszernövényeket vagy virágokat ültetünk az erkélyen - mondja Kovács-Hostyánszki Anikóval, az Ökológiai Kutatóközpont tudományos főmunkatársa.
ápr. 2
17:18
Megrohamoztuk a kütyügyártókat, súlyos ára van (24.hu)
A koronavírus hatására világszerte nőtt a kereslet az elektronikai eszközök iránt, majd beütött az iparokon átívelő chiphiány.
ápr. 2
18:21
Ezeket fogyasztotta Jézus az utolsó vacsorán (Hírstart)
Ahogy a Jézus köszöntésekor felbukkanó pálmaágnak, úgy az utolsó vacsora minden elemének megvan az önmagán túlmutató, erős szimbolikája a báránytól a keserűfűig.
ápr. 2
18:24
Ezért lehetett rücskös a magyar dinó képe (24.hu)
A Hungarosaurus orra és koponyája tele van csontdudorokkal, két szeme fölött szarvak nőhettek. Mi lehetett a szerepük?
ápr. 2
19:15
Szelfi az űrből: Nemcsak a nemrég landolt Perseverance, de a Curiosity marsjáró is kutatja a vörös bolygót – Mutatjuk a legfrissebb fejleményeket (hirado.hu)
Miközben jól halad a Perseverance marsjáró küldetése, a 2012 óta a vörös bolygón dolgozó Curiosity sem akar kimaradni a reflektorfényből.
ápr. 2
22:39
A NASA Ingenuity helikoptere készen áll az első Mars-repülésre (Hírstart)
Február 18-án landolt a Perseverance, mely magával vitte az Ingenuity nevű helikoptert, hogy végrehajtsa az első ember által irányított repülést egy másik bolygón. Legkorábban április 8-án kerülhet sor a felszállásra, de ehhez megfelelő időjárási körülmények, illetve az addig megvalósuló tesztek és előkészítő műveletek sikere szükséges. Szívós jósz

Keresés