2021. április 1. csütörtök

ápr. 1
0:03
Százszázalékos a Pfizer oltásának hatékonysága a serdülőknél (Infostart)
A 12 és 15 év közöttiek körében végzett klinikai kísérletben a valódi vakcinával oltottak körében egyetlen megbetegedés sem alakult ki, ami teljes védelmet jelent a megbetegedéssel szemben.
ápr. 1
0:03
Már a Szputnyik V egy adagja is erőteljes immunválaszt vált ki azoknál, akik korábban átestek a fertőzésen (Hírstart)
Sőt az argentin egészségügyi dolgozók körében végzett vizsgálat szerint egyetlen adag erősebb antitestes immunválaszt váltott ki a korábbi fertőzöttekből, mint a két adag azoknál, akik nem kapták el a koronavírust.
ápr. 1
0:03
Morcosak és viccesek – állatok, amelyek bemutatják a legőszintébb emberi érzéseket (hirado.hu)
Akinek van háziállata, biztosan tudja, hogy kedvencek tekintete mennyire kifejező lehet.
ápr. 1
0:03
Tudomány-csillagászat Akár kis távcsővel is megfigyelhető egy új nóva a Cassiopeia csillagképben (Tudás.hu)
Akár egy egyszerű binokulárral is megfigyelhető az éjszakai égbolton a Cassiopeiában felfedezett új nóva, amely mint egy tavaszi virág, úgy virult ki a csillagkép sötét egén – olvasható a csillagaszat.hu csillagászati hírportálon. Az objektumot március 18-án Nakamura Judzsi japán csillagász fedezte fel egy 135 milliméteres teleobjektívvel, 9,6 magn
ápr. 1
0:07
Nagy bejelentést tett két kínai vakcináról a WHO (Infostart)
A Sinopharm és a Sinovac gyár oltásairól van szó. Az AstraZeneca körüli ügyekkel is foglalkoztak.
ápr. 1
0:07
A vártnál sokkal korábban kezdődött idén a cseresznyefa virágzás Japánban (Hírstart)
A szokatlanul meleg időjárás miatt már március közepén virágozni kezdtek a cseresznyefák Japánban. A kutatók azonban aggódnak, ez a jelenség ugyanis 1200 éve nem fordult elő.
ápr. 1
0:07
Cenzúra a Facebookon: felügyelőtanács dönthet bejegyzéseinkről (hirado.hu)
A Facebook 2016-ban indított tényellenőrző programot, hogy kiszűrje az oldalon megjelenő hamis híreket és, hogy moderálja az oldal szabályait sértő tartalmakat.
ápr. 1
0:07
Az Andokon át szállítottak egykor élő papagájokat az Atacama-sivatagba (Tudás.hu)
Az Andokon áthaladó lámakaravánokkal szállítottak egykor élő papagájokat az Atacama-sivatag oázisaiba, ahol nem csupán háziállatként tartották az egzotikus madarakat, hanem rendszeresen megkopasztották őket értékes tollaikért, haláluk után pedig gyakran mumifikálták őket. A papagájok és arák nem őshonosak az észak-chilei Atacama-sivatagban, a Föld
ápr. 1
0:11
Nagy változás előtt a Google egyik kedvelt alkalmazása (Infostart)
A Google Maps a jövőben már nem a leggyorsabb útvonalat fogja ajánlani az autósoknak.
ápr. 1
0:11
Ma lehet a harmadik koronavírus-hullám csúcsa – vallja a szakember (Hírstart)
Az egészségügy a koronavírus-járvány eddigi legnehezebb napjait éli át, hiszen rengeteg az új fertőzött és sokan szorulnak kórházi ápolásra, intenzív terápiára. Dr. Rusvai Miklós virológus szerint a koronavírus-járvány a harmadik hullámának csúcsán járhat.
ápr. 1
0:11
Négy magyar animáció is versenybe került idén az Annécy Filmfesztiválon (Tudás.hu)
Négy magyar alkotás is versenybe került idén az Annécy Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon: három munka a vizsgafilmek között, egy kisfilm pedig az alkalmazott animációs filmek kategóriájában versenyez június 14. és 19. között a világ egyik legjelentősebb animációs seregszemléjén. A fesztivál idei programjába beválogatott négy magyar animáció közü
ápr. 1
0:15
AstraZeneca-oltás: már megvan, mi lehet a veszélyes mellékhatás (Infostart)
Miközben az Európai Gyógyszerügynökség újabb helyzetjelentést adott ki szerdán a vakcina vizsgálatáról, egy hipotézis szerint egy közismert szer egyik mellékhatására hasonlítanak az oltás vérrögképződési hatásai.
ápr. 1
0:15
A házgyár eredetileg francia találmány, de mi a „brezsnyevkákat” termelő, átalakított szovjet módszert vettük át (Tudás.hu)
A II. világháború alatt a magyar városok lakásállományának jelentős része elpusztult, amelyet ugyan sikerült az 1950-es évekre jórészt helyreállítani, de az 1950-es években már más okból jelentkezett a lakáshiány. A kommunista hatalom ugyanis erőltetett iparosításba kezdett, ami nagyon sok, addig vidéken élő munkaerőt vonzott a városokba, ahol a me
ápr. 1
5:09
Koronavírus - Áttörésről számoltak be a vírusmutánsokkal kapcsolatban (Infostart)
Andrew Redd állítja, aki a járvány első hullámában fertőződött meg, arra hiába "gerjednek" a mutánsok. A jelszó: T-sejt.
ápr. 1
5:09
Világszerte 77 százalékkal csökkent a nagy múzeumok látogatószáma 2020-ban (Tudás.hu)
Világszerte 77 százalékkal csökkent a nagy múzeumok látogatószáma – derült ki a száz legnépszerűbb művészeti múzeum statisztikai adataiból, amelyet a The Art Newspaper ismertetett szerdán. A művészeti folyóirat éves felmérése kiemelte, hogy a pandémia világszerte súlyos hatással volt a múzeumokra. A párizsi Louvre könyvelhetett el a legtöbb látogat
ápr. 1
5:27
Több mint négymillió hektárnyi őserdő veszett oda tavaly a trópusokon (Tudás.hu)
Mintegy 4,2 millió hektárnyi őserdő veszett oda 2020-ban a trópusokon, ami 12 százalékos növekedés az előző évhez képest – derült ki a Global Forest Watch (GFW) interneten elérhető erdőfigyelő-rendszer adatai alapján készült friss jelentésből, amely szerint Brazíliában volt a legnagyobb a pusztulás mértéke. A tanulmány szerint összesen 12,2 millió
ápr. 1
5:39
Filmkészítő maratont hirdetnek a környezettudatos gondolkodásért (Tudás.hu)
A környezettudatos gondolkodás elősegítésére rövidfilmpályázatot hirdetnek “Shoot4Earth – Forgass a Földért!” címmel. A filmkészítő maraton résztvevőinek mindössze 24 óra áll rendelkezésre a filmjük elkészítésére. A beérkezett pályaműveket mások mellett Szabó István Oscar-díjas filmrendező zsűrizi. A szervezők szerdai közleménye szerint a magyar ke
ápr. 1
5:57
A szertartások, rítusok, szokások keretet adnak az életünknek (Tudás.hu)
A kereszténység Húsvétot, Jézus feltámadásának ünnepét a tavaszi évszakváltás idejére tette, ami valójában a természet újjáéledésének metaforája – mondta a Tudás.hu-nak Dr. Baksa Brigitta, a váci Apor Vilmos Katolikus Főiskola tanára. A néprajzkutató az ünnephez kapcsolódó szokásokról és a hagyományok segítő erejéről is beszélt. Néprajzkutatóként é
ápr. 1
6:03
Egy év, és új oltásokra lesz szükség (Infostart)
Szakértők szerint az első generációs vakcinák formulái eddigre el fogják veszteni hatákonyságukat, változtatni kell majd az összetételen.
ápr. 1
6:15
Ismeretterjesztő kisfilmben mutatkozik be az immunrendszer (Hírstart)
A Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága által készített KliniKaland animációs sorozat második epizódja az immunrendszer működését mutatja be.
ápr. 1
7:42
Mutációs apokalipszis jön az oltások miatt? (24.hu)
A rövid válasz: nem. A hosszú válasz: akkor lesz nagyobb baj, ha nem oltatunk.
ápr. 1
8:12
Négymillió hektárnyi őserdő veszett oda tavaly (24.hu)
Brazíliában volt a legnagyobb gond, a lezárások hozzájárulhattak az erdőirtás fellendüléséhez.
ápr. 1
9:57
„Akinek pozítív a tesztje, azonnal kezdje el az alapkezelést” – Pusztai Erzsébet szerint nem szabad késlekedni (Szeretlek Magyarország)
A favipiravir minden patikában ott van, és receptre ingyenesen kiváltható. De az infektológus szerint probléma, hogy napokig kell várni a tesztre, és csak utána írják fel. Pedig az idő rengeteget számít.
ápr. 1
10:21
Közgazdászok: azonnal cselekedni kell (24.hu)
Azonnali és határozott fellépés nélkül a klímaváltozás okozta károk 2075-re elérik a 30 ezer milliárd dollárt.
ápr. 1
10:54
Új megoldást találtak a szennyvíz hasznosítására (24.hu)
Céljuk környezetipari és energetikai alkalmazások kifejlesztése volt.
ápr. 1
11:09
Száguld a bitcoin (Demokrata)
Sokan már az aranyhoz hasonló végső tartalékeszközt látnak a minden államtól független bitcoinban. Mások óvatosak.
ápr. 1
11:11
Túl a félillegális korszakon (Demokrata)
Györfi András, a kriptoakademia.com szerkesztője 2017-ben kezdett el kriptovalutákkal foglalkozni. Vele beszélgettünk a bitcoinról.
ápr. 1
11:24
Fehérfejű majmok születtek Szegeden (24.hu)
Betört a tavasz a napfény városába, a tevecsikó után most két fehérfejű selyemmajom érkezéséről adott hírt a Szegedi Vadaspark.
ápr. 1
11:51
Bemutatta a Virgin Galactic a legújabb futurisztikus űrhajóját (Hírstart)
A VSS Imagine névre keresztelt következő generációs űrhajó pazar látványt nyújt a nemrég bemutatott felvételeken.
ápr. 1
11:57
Földhővel fűthet a Főtáv (24.hu)
Ha a tervek megvalósulnak, Budapest kibocsátása évi 20 ezer tonna szén-dioxiddal csökkenne, és 20-30 tonna helyi légszennyező anyaggal kevesebb jutna a levegőbe.
ápr. 1
12:45
Földhővel fűthet a Főtáv (Hírstart)
Ha a tervek megvalósulnak, Budapest kibocsátása évi 20 ezer tonna szén-dioxiddal csökkenne, és 20-30 tonna helyi légszennyező anyaggal kevesebb jutna a levegőbe.
ápr. 1
13:33
„Akinek pozítív a tesztje, azonnal kezdje el az alapkezelést” – Pusztai Erzsébet szerint nem szabad késlekedni (Hírstart)
A favipiravir minden patikában ott van, és receptre ingyenesen kiváltható. De az infektológus szerint probléma, hogy napokig kell várni a tesztre, és csak utána írják fel. Pedig az idő rengeteget számít.
ápr. 1
13:51
WHO-misszió: a szervezet vezetője is bírálja saját jelentésüket (Infostart)
További vizsgálatokat ajánl a WHO annak érdekében, hogy kiderüljön, pontosan mi történt a koronavírus-járvány kezdetekor. Az embereket leginkább érdeklő kérdéseket nem tudta megválaszolni a jelentés.
ápr. 1
14:09
Allergéneket tartalmazhatnak a D-vitaminok (24.hu)
A legtöbb fajtában található szójababolaj, ami egy allergén anyag, melyre meglepően sokan érzékenyek.
ápr. 1
15:03
Új jelenség: rövid időn belül kétszer csap le a koronavírus (Infostart)
A brit kórházakban kezeltek mintegy egyharmada további kórházi kezelésre szorult hazaengedése után négy hónapon belül, és minden nyolcadik beteg meghalt
ápr. 1
15:21
Több száz éves érmék oldhatnak meg egy 17. századi gyilkosságot (hirado.hu)
Egy régész szerint a most előkerült ezüstérmék azt igazolják, hogy egy kalóznak és bandájának sikerült az amerikai gyarmatokra szöknie, ahol zsákmányból fedezték a kiadásaikat.
ápr. 1
15:48
A járvány miatt megnőtt a halvaszületések aránya (24.hu)
A kutatók általános növekedést mutattak ki a halvaszületések és az anyai halálozások kockázatában és megállapították, hogy a szegényebb országokat aránytalanul nagyobb mértékben sújtja a probléma.
ápr. 1
16:21
A felnőttek oltása védi a gyerekeket is (24.hu)
Izraeli adatok bizonyítják, hogy ha a felnőtt lakosságot átimmunizáljuk és visszaszorítjuk a járványt, ezzel párhuzamosan esnek az esetszámok minden korosztályban.
ápr. 1
16:23
Közelebb került egy ritka betegség megértése (24.hu)
A Pseudoxanthoma elasticum (PXE) ritka genetikai betegség, amely legtöbbször serdülőkorban vagy kora felnőtt korban jelentkezik először.
ápr. 1
16:57
Koronavírus - A WHO állásfoglalást adott ki a nálunk is vizsgált szerről (Infostart)
Legfrissebb ajánlásuk szerint kizárólag klinikai kísérletek keretében használható koronavírusos pácienseknél az ivermektin, melyet a közösségi médiában koronavírus elleni csodaszerként emlegetnek.
ápr. 1
17:15
Újabb szörnyű hatását mérték fel a járványnak (Infostart)
Nagyjából harmadával nőtt a halvaszületések és az anyai halálozások aránya a jelenlegi járványhelyzetben - állapították meg brit szakemberek
ápr. 1
18:33
A Tisza nevében: megdöbbentő film a folyó menti gigászi szemétről Kárpátaljától a Duna-deltáig (Szeretlek Magyarország)
A természetfilmes Ljasuk Dimitry szívszorító alkotásában megmutatja, hogyan küzdenek kis helyi cégek az óriási szeméttél, és hogyan lesz Fekete-tenger Európa legszennyezettebb tengere.
ápr. 1
20:21
Bővül az arzenál (Demokrata)
Összefoglaljuk, mit lehet tudni az Ogyéi által engedélyezett két újabb vakcináról, a CanSinóról és a Covishieldről.
ápr. 1
21:09
A Tisza nevében: megdöbbentő film a folyó menti gigászi szemétről Kárpátaljától a Duna-deltáig (Hírstart)
A természetfilmes Ljasuk Dimitry szívszorító alkotásában megmutatja, hogyan küzdenek kis helyi cégek az óriási szeméttél, és hogyan lesz Fekete-tenger Európa legszennyezettebb tengere.
ápr. 1
21:27
4000 évesnél is idősebb hajót találtak a Boden-tóban (Hírstart)
Ez a monoxylon lehet a legteljesebb állapotban ránk maradt prehisztorikus vízi jármű.

2021. április 2. péntek

ápr. 2
0:03
Románia bevásárolja magát a földgázpiacra (Hírstart)
Kötelező vételi ajánlatot tett a Romgaz az ExxonMobil részesedésére a fekete-tengeri földgázmezőben.
ápr. 2
4:45
Szennyvizek és szennyvíziszapok hasznosítására dolgoztak ki új megoldásokat az SZTE kutatói (Hírstart)
Szennyvizek és szennyvíziszapok hasznosítására dolgoztak ki új megoldásokat a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kutatói egy uniós támogatással megvalósult program keretében - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága szerdán az MTI-t.
ápr. 2
5:09
Ősi meteoritbecsapódás nyomait fedezték fel a Déli-sarkvidéken (Tudás.hu)
Egy ősi, 430 ezer éve az Antarktisz jégtakaróját ért meteoritbecsapódásra utaló nyomokat talált a Kenti Egyetem tudósai vezette kutatócsoport. Földönkívüli részecskéket (kondenzációs gömböcskéket) találtak a Maud királyné-földön lévő Sor Rondane-hegységben, a Walnumfjellet-hegycsúcson. Jelenlétük szokatlan becsapódási eseményre utal, melynek során
ápr. 2
5:21
Változik a meteorológiai szolgálat Uv-figyelmeztetése (Tudás.hu)
Változik az Országos Meteorológiai Szolgálat UV-sugárzás jelző rendszere: mostantól regionális bontásban adják ki a figyelmeztetést, illetve a riasztást. A meteorológiai szolgálat csütörtökön a honlapján közölte, hogy április elsejétől az eddigiekhez képest jobb területi elosztásban, Magyarország hét statisztikai régiójára adják ki az UV-figyelmezt
ápr. 2
5:39
Szúnyogmonitor.hu néven új weboldal indult (Tudás.hu)
Az ELKH Ökológiai Kutatóközpont (ÖK) kutatóinak közreműködésével www.szunyogmonitor.hu néven új weboldalt hoztak létre azzal a céllal, hogy a lakosság bevonásával feltérképezzék az emberre veszélyes kórokozókat, vírusokat is terjesztő, invazív csípőszúnyogfajok hazai terjedését – közölte az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH). A közösségi tudomán

Keresés