2022. február 16. szerda

febr. 16
0:09
Dinoszauruszevő krétakori krokodil maradványait azonosították Ausztráliában (Tudás.hu)
Egy új krétakori krokodilfajt azonosítottak Ausztráliában. A tudósoknak azt is sikerült megállapítaniuk, hogy a krokodil utolsó vacsorája egy fiatal dinoszaurusz volt. Az új krokodilfaj, a Confractosuchus sauroktonos példányának megkövesedett csontjait 2010-ben fedezték fel Queenslandben, az úgynevezett Winton-formáció közelében. A leletet egy körü
febr. 16
0:13
Megnyílt az Álmok Álmodói 20 kiállítás a Millenárison (Tudás.hu)
Mintegy hatszáz magyar tudós, felfedező és egyéb géniusz munkásságát és találmányait mutatja be interaktív módon, 6000 négyzetméteren, 1,5 kilométeres útvonalon az Álmok Álmodói 20 – Világraszóló magyarok, magyar találmányok című tudománytörténeti kiállítás keddtől a Millenárison. Ez a kiállítás a megoldott problémák és a problémák megoldói, “az ál
febr. 16
0:17
Traumatológiai tanszék indul Zalaegerszegen (Tudás.hu)
A Pécsi Tudományegyetem külső traumatológiai tanszéket indít Zalaegerszegen – jelentette be hétfőn az Innovációs és Technológiai Minisztérium felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára a zalai megyeszékhelyen. Bódis József közölte: a térség egészségügyi ellátása és felsőoktatása számára is kiemelkedő jelentőségű lépés, hogy
febr. 16
0:21
Pályázati felhívás indul az állami génmegőrzési feladatok ellátására (Tudás.hu)
Az Agrárminisztérium (AM) nemcsak az állami intézmények keretei között őrzött, hanem a civil szféra kezelésében lévő géngyűjteményeket is kiemelt fontosságúnak tartja, ezért egy több mint 140 millió forintos keretösszegű támogatási felhívást tett közzé a honlapján – tájékoztatott a tárca környezetügyért felelős államtitkára hétfőn. Rácz András – az
febr. 16
0:25
Vegyipari mikroreaktor-rendszert helyeztek üzembe a Pannon Egyetemen (Tudás.hu)
Több mint 466 millió forintból helyeztek üzembe egy vegyipari mikroreaktor-rendszert a Pannon Egyetem MOL Ásványolaj- és Széntechnológiai Intézeti Tanszékén. A berendezésnek helyt adó reaktorkísérleti kutató-fejlesztő laboratórium hétfői sajtóbejárásán Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora kiemelte: a MOL és a Pannon Egyetem együttműködése hét
febr. 16
4:45
Ez volt minden idők legextrémebb hulláma - eddig (Infostart)
A Csendes-óceán északi részén 2020 novemberében észelt hullámhoz hasonló 1300 évente egyszer keletkezik: a magasra tornyosuló vízi jelenséggel kapcsolatosan megerősítették, hogy rekorder volt.
febr. 16
5:15
Most még az SSD-k ára is elszállhat (Infostart)
Anyagszennyezés miatt mintegy 6,5 milliárd gigabájtnak megfelelő, már legyártott tárolókapacitást kénytelen megsemmisíteni a piac jelentős részét birtokló Western Digital. Ez fokozhatja a hiányt, növelheti az árakat.
febr. 16
6:15
800 éves az Aranybulla – Ön tudja pontosan mi ez? (Tudás.hu)
Idén emlékezik meg az ország arról, hogy II. András magyar király (1205–1235) 1222-ben, 800 éve bocsájtotta ki az Aranybullát, amely törvénycsomag ezt a nevet a rajta függő hitelesítő pecsétről kapta. Az Aranybullát sokféleképp értékelték már, így korai magyar alkotmányként, vagy éppen a király hatalom megrendülésének bizonyítékaként, amelynek hátt
febr. 16
6:57
Karthagó is örökre alámerülhet, ha nem állítjuk meg a felmelegedést (SzMo)
A tengerszint-emelkedés miatt veszélybe kerülhet az afrikai partvidék szinte valamennyi világörökségi helyszíne, állítja egy új kutatás.
febr. 16
7:39
A világ legrégebbi virágbimbó-maradványát találták meg (hirado.hu)
A feltárt fosszíliában egy növényszárat, egy levelekkel rendelkező ágat, egy gyümölcsöt és egy apró virágbimbót találtak – mondta el Vang Hszin.
febr. 16
9:45
A tengerszint rohamos emelkedését jósolják amerikai tudományos szervezetek (hirado.hu)
Az Egyesült Államok partvidéke mentén átlagosan 25-30 centiméterrel is emelkedhet a tengerszint 2050-ig a klímaváltozás következményeként.
febr. 16
11:45
Orbán Balázs: a kiharcolt szabadság újra veszélyben van (Demokrata)
A kommunizmus négy évtizede alatt nemcsak a humántudományokban volt jelen az ideológiai oktatás.
febr. 16
14:39
Figyelmeztetés érkezett a Chrome-ot használóknak (Infostart)
Ha magától még nem frissült, gyorsan frissítsen!
febr. 16
16:09
A kutyák kizárólag a hangjuk alapján is felismerik a gazdájukat (hirado.hu)
Ehhez az ember által is használt hangjellemzők közül többet is használnak.
febr. 16
17:27
Akár 40 műholdat is tönkretehetett a mágneses vihar (hirado.hu)
A SpaceX űrkutatási vállalat február 3-án Falcon 9 hordozórakétáján 49 Starlink műholdat lőtt fel a floridai Kennedy Űrközpontból.
febr. 16
17:45
Hamuból állítottak elő ritkaföldfémeket – ezzel megingathatják Kína monopolhelyzetét (SzMo)
Olyan nehezen kibányászható, kritikusan fontos nyersanyagokat állíthatnak így elő, amelyek nélkülözhetetlenek például a mobilok vagy az elektromos autók gyártásához.
febr. 16
19:27
Már a harmadik ember gyógyult ki a HIV-fertőzésből őssejtáltültetéssel (Demokrata)
A világon már a harmadik ember, egyben az első nő gyógyult ki a HIV-fertőzésből őssejtátültetéssel.
febr. 16
19:51
Már a harmadik ember gyógyult ki a HIV-fertőzésből a világon (hirado.hu)
Az őssejtátültetés hatékonyságát 2007-ben bizonyították, amikor az első beteget, Timothy Ray Brownt HIV-mentessé tették.
febr. 16
21:03
Potenciálisan veszélyesnek minősített aszteroida száguld el a Föld mellett (SzMo)
Február 22-én közelíti meg legjobban bolygónkat a csillagászok szerint többszáz méteres égitest. Élőben is követni lehet majd az útját.

Keresés