Gépjárműadó, súlyadó

Tóth József szerint Orbánék jövő évi költségvetése nem kecsegtet sok jóval
2020 július 3.   Ez a lényeg
Kerületünk polgármestere, Tóth József szerint a gépjárműadó további elvonása, a négy-hatszoros szolidaritási hozzájárulás együttesen két-hárommilliárdos elvonást jelenthet.
Elvonható-e a gépjárműadó a helyi önkormányzatoktól? - Az Alkotmánybíróság döntést hozott
2020 június 23.   Jogi Fórum
A kormányrendelet támadott szabályozása, amely veszélyhelyzetben az állam által a helyi önkormányzatnak részben átengedett központi adó helyi önkormányzat által már beszedett részét áthelyezi a központi költségvetésbe, nem hozható alkotmányjogilag értékelhető kapcsolatba a Helyi Önkormányzatok Európai Chartájának a helyi önkormányzatok pénzügyi forrásaira vonatkozó általános, alapelvi szintű, az…
Hatékony jogcsonkolás: eltolta magától a több ezer magyar települést rosszul érintő ügyet az Alkotmánybíróság
2020 június 16.   Népszava
A falvak és városok így nem is álmodhatnak az elvont gépjárműadó visszaszerzéséről, kompenzálásáról.
A gépjárműadó ügyében feltette kezét az Alkotmánybíróság
2020 június 16.   24.hu
Nincs hozzá ugyanis hatásköre.
Az egyik legjobb költségvetés vagy az önkormányzatiság leépítése? - így zajlott az egyeztetés
2020 június 10.   ATV
Önkormányzati vezetőkkel tárgyaltak a kormány képviselői a jövő évi költségvetésről. A konzultáció után Budapest főpolgármestere azt mondta, hogy a nullánál nagyobb esélyt lát arra, hogy az önkormányzatok számára kedvezőbben alakuljon a jövő évi büdzsé. A Megyei Jogú Városok Szövetségének fideszes elnöke egyetért a gépjárműadó elvételével.
A hazai települések 14 százaléka képes fél évig hitelfelvétel nélkül működni
2020 június 10.   Propeller
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége végzett felmérést, a 3200 magyar településből 2300-nak semmilyen más adóbevétele nincs, mint a gépjárműadó helyben maradó része, amit a kormány a járványra hivatkozva elvett. A Népszava cikke szerint felmérést készített a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ), amely szerint "a városok
Karácsony: Maradhasson a gépjárműadó az önkormányzatoknál, amit csak útfelújításra költhetnek el
2020 június 9.   Hírstart
A főpolgármester több javaslatot is tesz a kormánynak, többek között szó lesz benne az állami tartozásokról és az EU-s támogatásokról is.
Karácsony: Maradhasson a gépjárműadó az önkormányzatoknál, amit csak útfelújításra költhetnek el
2020 június 9.   Szeretlek Magyarország
A főpolgármester több javaslatot is tesz a kormánynak, többek között szó lesz benne az állami tartozásokról és az EU-s támogatásokról is.
Háromszáz milliárddal is kevesebb bevétele lehet idén az önkormányzatoknak – a kormány gerjeszti az eladósodást
2020 június 9.   168 Óra Online
A– települések helyi adóbevételei (az iparűzési és az idegenforgalmi adó, a gépjárműadó, az építmény- és telekadó, kommunális adó és egyéb települési adó) idén 260 milliárd forinttal, a díjbevételek (parkolási, területhasználati, reklámfelület használati díjak) pedig 40 milliárddal csökkennek a tervezetthez képest, így
A kormány célja az ellenzéki önkormányzatok eladósítása
2020 június 3.   Ez a lényeg
A gépjárműadó elvétele után újabb adónemekbe nyúl bele a Fidesz-kormány. A cél nyilvánvalónak látszik: csődbe vinni az ellenzéki önkormányzatokat.
DK: adja vissza az uniós pénzben fürdő kormány azt, amit elvett
2020 május 28.   ATV
Gulyás Gergely szerint jövőre több támogatást kapnak az önkormányzatok, mint idén. Annak ellenére, hogy a 2021-es költségvetésben a gépjárműadó már nem helyi adó többé, és marad a korábban bevezetett önkormányzati szolidaritási hozzájárulás is. A DK szerint viszont annyi pénzt kap majd az uniótól a magyar kormány válságkezelésre és gazdaságélénkíté
Rossz hírt közölt a kormány az önkormányzatokkal
2020 május 28.   Infostart
Nem kompenzálják a gépjárműadó-bevételt, miközben az államnak ezermilliárdos nehézségei vannak - tette egyértelművé Gulyás Gergely a Kormányinfón. Legalábbis nem most. Külön szóba került Budapest helyzete.
Megint 200 millió forintot vesz el az Orbán-kormány Tatabányától
2020 május 27.   Ez a lényeg
Orbánék jövőre is igényt tartanak a gépjárműadó teljes összegére. Összesen 87 milliárdot vonnak el. Ez Tatabánya számára több, mint 200 millió forint veszteséget jelent.
Jövőre is lenyúlja a gépjárműadót a kormány
2020 május 26.   Hírstart
Folytatódik az Fidesz-kormány önkormányzatok elleni harca. Orbánék jövőre is elveszik a gépjárműadó 100%-át.
Jövőre is lenyúlja a gépjárműadót a kormány
2020 május 26.   Ez a lényeg
Folytatódik az Fidesz-kormány önkormányzatok elleni harca. Orbánék jövőre is elveszik a gépjárműadó 100%-át.
Karácsony: Orbán nyíltan hadat üzent az önkormányzatoknak
2020 május 26.   Népszava
A gépjárműadó elvonása kistelepüléseket kényszerítheti térdre, a szolidaritási adó a nagyvárosokat.
Tartós marad két, önkormányzatokat sújtó elvonás
2020 május 26.   Propeller
A kormány április elején jelentette be, hogy a járvány elleni védekezés részeként extraadót vet ki a kiskereskedelmi szektorra, a bankokra, valamint a gépjárműadó eddig önkormányzatokat megillető részét (az adó 40 százalékát tarthatták meg a települések) magához vonja. Akkor azt közölték, hogy erre az évre, a járvány miatt van erre szükség. A most
Koronavírus: nagy a baj a Balatonnál
2020 május 17.   Napi
Számos balatoni önkormányzat kénytelen elhalasztani beruházásait a kormányzati elvonások és a koronavírus-járvány gazdasági hatásai miatt. A büdzséken nagy lyukat vág a gépjárműadó elvonása, illetve a turizmus bezuhanása, a nyári rendezvényeket pedig el lehet felejteni.
Az Alkotmánybírósághoz fordul az ellenzék
2020 május 7.   ATV
Az Alkotmánybírósághoz (Ab) fordulnak az Országgyűlés ellenzéki pártjai, kérve: minősítse alaptörvény-ellenesnek a gépjárműadó megvonását az önkormányzatoktól. Másodsorban azt várják a testülettől: teremtsen olyan precedenst, amely üzeni a kormánynak, hogy még veszélyhelyzetben sem tehet meg mindent.
Az Alkotmánybírósághoz fordulnak az ellenzéki pártok az önkormányzatokat ért elvonás miatt
2020 május 7.   Propeller
Az Alkotmánybírósághoz (Ab) fordulnak az Országgyűlés ellenzéki pártjai, kérve: minősítse alaptörvény-ellenesnek a gépjárműadó megvonását az önkormányzatoktól. Fotó: MTI/Soós Lajos Másodsorban azt várják a testülettől: teremtsen olyan precedenst, amely üzeni a kormánynak, hogy még veszélyhelyzetben sem tehet meg mindent – olvasható a Jobbik, az MSZ