2016. március 1. kedd

márc. 1
0:27
Beckwith-Wiedemann szindróma (WebBeteg)
A Beckwith-Wiedemann szindróma ritka genetikai betegség, mely egyénenként változó súlyosságú és típusú tüneteket foglal magába. Az esetek 25 százalékában figyelhető meg családi halmozódás, ami arra enged következtetni, hogy a betegség autoszóm domináns öröklődésű lehet.
márc. 1
15:09
Zika-láz - Összefüggést találtak a vírus és a bénulást okozó Guillain-Barré-tünetegyüttes között (WebBeteg)
Francia kutatóknak sikerült bizonyítaniuk az összefüggést a Zika-vírus és a bénulást okozó Guillain-Barré-tünetegyüttes (GBS) között, ami azt jelenti, hogy a Zika-járvány sújtotta országokban várhatóan növekedni fog az idegrendszert érintő betegség előfordulásának gyakorisága.
márc. 1
19:15
A kézmosó életet menthetne (Metropol)
Minden harmadik kórházi fertőzést elkerülhetnénk megfelelő kézhigiénével.

2016. március 2. szerda

márc. 2
2:42
Új terápiák a szívbetegeknek (WebBeteg)
Több mint két évvel emelkedett hazánkban a születéskor várható élettartam a fejlődő kardiológiai kezeléseknek köszönhetően.
márc. 2
7:51
A szülőket segíti a kórház (Metropol)
Különleges szolgáltatással szeretne könnyíteni a családosok helyzetén az Uzsoki kórház.
márc. 2
9:03
D-vitamin-hiányos szinte mindenki (Metropol)
Bár a lakosság 95 százalékát érinti a probléma, kevesebb mint a magyarok ötöde szed D-vitamint tartalmazó készítményt.
márc. 2
14:15
Zika-láz - Szlovákiában is megjelent a vírus (WebBeteg)
Szlovákiában is megjelent a Zika-vírus okozta első megbetegedés - idézte Viliam Cislák egészségügyi minisztert szerdán a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség.
márc. 2
15:18
Influenzajárvány - Csökkenni kezdett az influenzaszerű megbetegedések száma (WebBeteg)
Az influenzaszerű megbetegedések számának hét hete tartó folyamatos emelkedése a 8. héten megállt, és az influenzás panaszokkal orvoshoz fordulók becsült száma mérsékelten csökkent az előző héthez képest.
márc. 2
22:39
Kullancsinvázió: Mindenkit csípnek! (WebBeteg)
Az enyhe teleket követő kullancsinvázió miatt egész Európában nő az élősködő okozta megbetegedések száma.

2016. március 3. csütörtök

márc. 3
6:00
Nyelőcsövön keresztül végzett szívultrahang vizsgálat (TEE) (WebBeteg)
Az utóbbi időben a szív ultrahangvizsgálata (echocardiographia) nagymértékben elterjedt a kardiológiai gyakorlatban. A szívultrahang-laboratóriumokban a szívet, illetve a nagy ereket különböző módszerek segítségével monitorozhatják.
márc. 3
18:38
Fiatalok tartanak jótékonysági divatbemutatót Szegeden (WebBeteg)
Ép és fogyatékkal élő fiatalok részvételével tartanak jótékonysági divatbemutatót március 12-én Szegeden, az esten a középiskolások és egyetemisták saját tervezésű és készítésű ruháikat mutatják be.
márc. 3
18:40
Miért lesz az allergiából asztma? (WebBeteg)
A légúti allergiás betegek gyakran számolnak be idővel megjelenő asztmás tünetekről is. Mit tehetünk, hogy a betegség lefolyását megváltoztassuk, hogy elkerüljük az asztma kialakulását?
márc. 3
18:42
Mi az a Braxton-Hicks összehúzódás? (WebBeteg)
Minden izomszövetnek, így a méhizomnak is alapvető jellemzője az összehúzódó képesség. A terhesség ideje alatt körülbelül a 6. héttől már megfigyelhetőek kisebb összehúzódások, azonban ezek többnyire alig észrevehetőek. A jelentősebb izomtevékenység, például az ún. Braxton-Hicks összehúzódások a várandósság 30. hetétől válnak jellemzővé. Hogyan ismerhetjük fel az izomösszehúzódások közötti…
márc. 3
21:07
Egymillió dollárt ad a zika-vírus elleni küzdelemre a Google (Metropol)
A vállalat emellett mérnökei és adatkutatói segítségét is felajánlotta.
márc. 3
22:09
Egészségünk Érdekében - Járjon a lábaiért! - Országos Érszűkület Nap idén is! (WebBeteg)
A Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság 2016-ban immár harmadik alkalommal rendezi meg a magyarországi Érszűkület Napot, melyet az európai PAD and Vascular European Days kezdeményezés hívott életre. A szervezők 2016. március 17-én 11 és 17 óra között, 6 helyszínen, egész napos orvosi tanácsadással, boka/kar index méréssel és pulzus önvizsgálat oktatással várják az érdeklődőket.

2016. március 4. péntek

márc. 4
0:15
Nyílt nap és fórum a vese világnapján (WebBeteg)
Hazánkban minden tizedik ember szenved krónikus vesebetegségben. Ezért is fontos a vese világnap üzenete: Cselekedj időben, hogy megelőzd!
márc. 4
3:24
Gyermekorvosok egyesülete: 2016 az elhízás elleni harc éve (WebBeteg)
Az elhízás elleni harc évének hirdették meg 2016-ot az Összefogás a gyermekek egészségéért programban részt vevő szervezetek.
márc. 4
9:18
A szűrés szívügy legyen! (Metropol)
Sokak számára akkor válik nyilvánvalóvá, hogy valami nincs rendben, amikor már visszafordíthatatlan a károsodás.
márc. 4
9:45
Energiatakarékos-e az új csok? (Metropol)
Lehet, hogy tovább romlik-e a ma is rendkívül korszerűtlen ingatlanállomány a csok előírásai miatt. Nem tiszta, mi a szabály.
márc. 4
10:45
A krónikus limfocitás leukémia (CLL) tünetei, kezelése (WebBeteg)
A krónikus limfoid leukémia (CLL) a leggyakrabban jelentkező leukémia típus. A fehérvérűség e fajtájában a csontvelőben kialakuló daganatos fehérvérsejtek idővel elszaporodva megjelennek a vérben és a nyirokszövetekben is. Leggyakrabban a nyirokcsomók, a máj és a lép érintett.
márc. 4
16:00
A homeopátia hatástalan (WebBeteg)
Vezető tudósok állítása szerint a homeopátia terápiás zsákutca. Egy szisztematikus vizsgálat után arra a következtetésre jutottak, hogy nem hatékonyabb, mint a placebo készítmények.
márc. 4
18:06
Ki lesz idén az Év orvosa? - itt a TOP15 lista (WebBeteg)
A február 26-i indulás óta összesen 5.648 szavazat érkezett a 2015-ös Astellas-díj - Az év orvosa pályázat internetes közönségszavazásán. A nemes versengés tétje idén is az, hogy ki kapja az Astellas-közönségdíjat, illetve az azzal járó Az év orvosa címet.

2016. március 5. szombat

márc. 5
0:24
Szakemberek szerint áttörést jelentenek az új eljárások a kardiológiai kezelésben (WebBeteg)
Áttörést jelentenek a krónikus koszorúér-betegség, illetve a krónikus szívelégtelenség kezelésében az elmúlt években megjelent s ma már Magyarországon is elérhető új gyógyszercsoportok - közölték szakemberek a debreceni kardiológiai napok keretében csütörtökön tartott sajtótájékoztatón.
márc. 5
8:48
Hurutos tünetek csecsemőkorban: reflux okozza? (WebBeteg)
Előfordul, hogy a fél év alatti csecsemő szinte folyamatosan szörtyögő hangot ad ki, évszaktól és attól függetlenül, hogy van-e a környezetében hurutos beteg. Ilyenkor érdemes reflux irányába vizsgálódni, gyakran a gyomorból a nyelőcső irányába visszajutó táplálék okozza a problémát.
márc. 5
18:06
Ezért okozhat kisfejűséget a zikavírus (Metropol)
A zikavírus azt az idegi őssejtet fertőzi meg, amely az agykéreg kifejlődéséért felelős.

2016. március 6. vasárnap

márc. 6
16:00
Erre számíthatunk a jövő héten - Időjárás (Infostart)
A jövő héten is folytatódik a borús, többször csapadékos idő, a hét második felében erős, viharos szélre is készülni kell. A leghidegebb órákban fagypont körüli hőmérséklet is lehet, s helyenként nappal is csak 6 Celsius-fokig melegszik a levegő - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú előrejelzéséből.
márc. 6
16:51
Harc a gyerekkel az egészségéért (Infostart)
Az elhízás elleni harc évének hirdette meg 2016-ot az Összefogás a Gyermekek Egészségéért program. Magyarországon minden ötödik gyermek túlsúlyos - mondta az InfoRádióban a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének szakmai alelnöke. Muzsai Géza hozzátette: ezzel az európai statisztika élén állunk.
márc. 6
17:27
A hatos lottó nyerőszámai és nyereményei (Infostart)
A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 9. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
márc. 6
23:36
Hogyan hatnak a köptetők? (WebBeteg)
A köhögés olyan reflexes folyamat, melynek célja, hogy a légutakba jutó idegen anyagokat, és a feleslegben termelt váladékot eltávolítsa onnan. Bizonyos gyulladásos betegségek esetén, mikor túl sok vagy túl sűrű váladék termelődik, szükség van gyógyszerek alkalmazására, melyek megkönnyítik a váladék eltávozását.

2016. március 7. hétfő

márc. 7
6:57
Zika-láz - A KKM a Brazíliába indulókat figyelmezteti (WebBeteg)
A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) konzuli szolgálata a zikaláz veszélyeire figyelmezteti a Brazíliába induló magyar állampolgárokat.
márc. 7
14:18
Jól hallani jó! Harmadik lépés: a beállítások és a hallókészülék-tartozékok felfedezése (WebBeteg)
Amikor végre sikerül kiválasztani az egyén számára leginkább megfelelő hallókészüléket, új korszak kezdődik. Az első alkalommal készüléket viselők kipróbálják a különböző hallási helyzetekre alkalmazható beállításokat, és arra is rájönnek, milyen kényelmessé és egyszerűvé teheti az életüket egy-egy tartozék vagy alkalmazás. Dr. Fejérdy Tamás saját példájának megosztásával szeretné bátorítani…

2016. március 8. kedd

márc. 8
0:45
A macskanyávogás betegség (WebBeteg)
Ez az örökletes kórkép a típusos sírásról kapta a nevét. Az újszülöttek világrajövetelük után gégefejlődési rendellenesség miatt olyan hangon sírnak, ahogy a macskák nyávognak. Sajnos azonban nem ez az egyetlen velejárója a betegségnek.
márc. 8
13:21
Zika-láz - Baktériummal beoltott szúnyogokkal állítják meg a dengue lázat és a Zika-lázat Vietnamban (WebBeteg)
A Zika-láz és a dengue láz terjedését is meg lehet gátolni azzal az új módszerrel, amelyet Vietnamban alkalmaztak tudósok: a Wolbachia nemzetségbe tartozó baktériummal oltották be a Zika-lázat terjesztő egyiptomi csípőszúnyogok lárváit.
márc. 8
15:27
Minden második sókezelést nyújtó szolgáltató mérgezheti a betegeket (WebBeteg)
A sókezelést nyújtó hazai szolgáltatók mintegy felénél nem lehet pontosan tudni, hogy milyen sót használ, és mindössze tizedük alkalmazza a leghatékonyabb megoldást jelentő, kockázatmentes, nagytisztaságú orvosi sót.
márc. 8
15:29
A biológiai terápia szerepe a gyógyításban (WebBeteg)
A biológiai terápia célzott kezelés, ami azt jelenti, hogy a gyulladásos folyamatot vagy a daganatos sejtek szaporodását a sejtszintű biokémiai vagy biológiai folyamatok egy meghatározott pontján gátolja.
márc. 8
16:06
Sikeres méhátültetés az Egyesült Államokban (Metropol)
A Cleveland Clinic szakemberei tíz éve tanulmányozzák a méhtranszplantáció lehetőségeit. 26 éves páciens a februári műtét óta gyorsan gyógyul.
márc. 8
16:36
Egyre olcsóbb a biztosítás (Metropol)
Folytatódott az online kötött lakásbiztosítások átlagdíjának lassú csökkenése tavaly a Netrisk.hu adatai szerint.
márc. 8
22:45
A cervikális diszplázia természetes módszerekkel történő kezelése (WebBeteg)
A cervikális diszplázia a méhnyakrákot megelőző állapotot jelenti, melynek hagyományos kezelésénél a cél az abnormális sejtek és a vírust tartalmazó felső nyálkahártyaréteg eltávolítása. Ez a diszplázia mértékétől függően történhet kryoterápiával, lézer terápiával, hideg késes kúpkimetszéssel vagy LEEP kacskonizációval.

2016. március 9. szerda

márc. 9
0:51
Lombikprogram során is fontos a D-vitamin (WebBeteg)
A D-vitamin szedésének előnyeiről sokat hallunk mostanában. Az utóbbi időkben bebizonyosodott, hogy a korábban szinte kizárólag a csontok épségének őrzőjeként ismert anyag, valójában az egész szervezet egészséges működéséhez nélkülözhetetlen. Kutatások a meddőség kezelésében, a vetélés megelőzésében betöltött szerepére hívják fel a figyelmet.
márc. 9
8:45
Erősítsd magadat! (Metropol)
A vírusok terjedése miatt az elkövetkező hetekben a méregtelenítés mellett fontos szerepe van az immunrendszerünk erősítésének is.
márc. 9
12:19
A szűrővizsgálat életeket menthet (Metropol)
Március a vastagbélrák elleni küzdelem hónapja. A Gyógyulj Velünk Egyesület arra figyelmeztet, hogy mindenki vegyen részt a szűréseken.
márc. 9
12:24
Egy tűszúrástól a célzott gyógyszeres terápiáig: ideje jobban megismernünk a patológiát (WebBeteg)
Óriási fejlődésen ment keresztül az utóbbi évtizedekben a patológia tudománya. A kórbonctan talaján szerveződött tudományág mára sokkal közelebb áll az élő betegek vizsgálatához, mint az élettelen testek tanulmányozásához. A legtöbben mégis inkább az utóbbival azonosítják a patológusok munkáját - ezt támasztja alá a WEBBeteg.hu egészségportál felmérése is.
márc. 9
13:09
Állást foglalt az ombudsman a külföldi donorsperma vásárlásról (Infostart)
Az alapvető jogok biztosa szerint az érintett párok, valamint egyedülálló nők önrendelkezési jogával és a családalapítás szabadságával összefüggő súlyos visszásságot okoz, hogy 2015 júniusa óta szünetelnek Magyarországon a donorhímivarsejtek segítségével történő reprodukciós eljárások.
márc. 9
14:30
Célkeresztben a prosztatarák: figyelemfelhívás a szűrővizsgálatok fontosságára (WebBeteg)
Huszonkét pályamunka érkezett a Magyar Rákellenes Liga és a MÚOSZ Egészségügyi és Szociálpolitikai Szakosztálya Férfibajok: célkeresztben a prosztatarák elnevezésű médiapályázatára. A WEBBeteg.hu újságíróját is díjazták.
márc. 9
15:33
Levonulóban az influenzajárvány (WebBeteg)
Az influenzaszerű megbetegedések száma a 7. héten elérte a maximumát, és az elmúlt 2 hét során csökkent az influenzás panaszokkal orvoshoz fordulók becsült száma.
márc. 9
22:36
Michelin-csillagot kapott a Costes DownTown étterem (Infostart)
Újabb budapesti étterem, a Vigyázó Ferenc utcai Costes DownTown kapott Michelin-csillagot, ezzel Budapesten már öt ilyen vendéglátóhely van.

2016. március 10. csütörtök

márc. 10
1:00
A fogyasztóvédelem által vizsgált gyerekjátékok több mint fele veszélyes volt (WebBeteg)
A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság által vizsgált 81 féle gyerekjáték közül 48 termék fulladás, szemsérülés vagy tartós egészségkárosodás veszélyét hordozta; a kockázatos játékok listája megtalálható a hatóság honlapján.
márc. 10
3:06
A D-vitamin hiánya a várandósság alatt növelheti a gyermeknél a szklerózis multiplex kockázatát (WebBeteg)
A D-vitamin hiánya a várandósság elején majdnem kétszeresére növelheti a gyereknél a szklerózis multiplex (SM) felnőttkori kockázatát egy új amerikai tanulmány szerint.
márc. 10
8:09
A kiszáradás jelei (Metropol)
Tél végén könnyebben terjed az influenza, és gyakran törnek ki egyéb, vírusos eredetű járványok.
márc. 10
14:39
EndoNap2016 (WebBeteg)
Az EndoNap2016 célja, hogy minél több emberhez eljusson az endometriózis híre!

Keresés