2016. február 2. kedd

febr. 2
11:33
Egymilliárd dollárral támogatná a rákkutatást a Fehér Ház (Infostart)
Egymilliárd dollárt (285 milliárd forintot) kér a kongresszustól a rákkutatás felgyorsítására és a gyógymódok megtalálására Barack Obama elnök, aki a Kennedy-korszakra utalva a maga "Holdra szállásaként" jellemezte a tervezett program jelentőségét.

2016. február 3. szerda

febr. 3
5:33
Lepetézett a barlangi vakgőte (Infostart)
Petét rakott egy barlangi vakgőte a szlovéniai Postojna-cseppkőbarlangban, ami nagyon ritkán megfigyelt esemény a természetben.
febr. 3
13:39
Minél melegebb van, annál könnyebben terjed a zika (Infostart)
Minél melegebb az idő, annál könnyebben terjeszti a zikavírust az egyiptomi csípőszúnyog a kutatók szerint.
febr. 3
16:36
A mobiltelefonok sugárzása károsíthatja a férfiak nemzőképességét (Infostart)
A mobiltelefonok sugárzása károsíthatja a férfiak nemzőképességét aki naponta egy óránál többet beszél a készüléken, annál kétszeresére nőhet a spermaszám terméketlenséggel fenyegető csökkenésének a kockázata - állapították meg izraeli kutatók.

2016. február 4. csütörtök

febr. 4
12:15
Heteken át kimutatható a zikavírus (Infostart)
Heteken át kimutatható a zikavírus a vizeletben és a spermában néhány esetben, tehát lehetséges, hogy a zikaláz heveny tüneteinek elmúlása után is fennáll a nemi érintkezéssel átadott fertőzés veszélye - mondta a Müncheni Egyetem fertőző és trópusi betegségekkel foglalkozó szakembere.
febr. 4
18:45
Ez a hasonlóság a madárpók és a plüssmackó között (Infostart)
Johnny Cashről nevezték el azt a madárpókfajt, amelyet a kaliforniai Folsom börtöne mellett fedeztek fel amerikai biológusok, akik tíz év alatt 13 másik új madárpókfajt is azonosítottak.
febr. 4
19:21
Hóman Bálint megítéléséről vitáztak az Akadémián (Infostart)
Hóman Bálint két világháború közötti történész, kultuszminiszter megítéléséről, politikai, kultúrpolitikai szerepéről és az antiszemitizmushoz való viszonyáról vitáztak az Akadémia jogtudományi intézetében Budapesten csütörtökön.

2016. február 5. péntek

febr. 5
5:33
Ilyen betegségtől szenvedett Michelangelo (Infostart)
Michelangelo élete utolsó évtizedeiben súlyos ízületi porckopástól szenvedett, a kórt három késői portréja tanulmányozásával állapította meg egy nemzetközi kutatócsoport.
febr. 5
11:30
Quaestor-ügy: vádat emeltek Tarsoly Csaba ellen (Adó1százalék)
Tart még a nyomozás pénzmosás és más bűntettek ügyében.
febr. 5
18:27
Ezért halnak a halak! (Infostart)
A hajók motorzaja miatt sokkal több hal válhat ragadozók prédájává - állapította meg egy úttörő jelentőségű tengerbiológiai kutatás.
febr. 5
19:39
Az erdőtelepítés nem enyhítette, hanem erősíthette a felmelegedést Európában (Infostart)
Nem enyhítette, hanem erősíthette a felmelegedést az erdőtelepítés Európában, mivel az őshonos fák helyét nagy területen vették át a sötétzöld fenyőerdők - állapította meg egy új tanulmány.
febr. 5
21:09
Kisfejűség: ma derült ki az igazság! (Infostart)
Egyáltalán nem bizonyított, hogy a zikavírus és a kisfejűség összefügg, Brazíliában ugyanis 4000 kisfejű csecsemőből csupán 17 esetben bizonyították egyértelműen az anya fertőzöttségét - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Nagy Károly virológus, egyetemi tanár.

2016. február 6. szombat

febr. 6
7:21
Bay Zoltán 70 éve mérte meg a Föld-Hold közti távolságot (Infostart)
Hetven éve, 1946. február 6-án Bay Zoltán fizikus és kutatócsoportja saját fejlesztésű radarral, a világon egyedülálló eljárással mérte meg a Föld-Hold-távolságot, ez a kísérlet alapozta meg a rádiócsillagászat tudományát.

2016. február 7. vasárnap

febr. 7
8:12
Teknőslevest is főzött az őskőkori ember (Infostart)
Nagyvadak és növények mellett teknőst is evett az őskőkori ember - állapította meg egy nemzetközi régészcsoport kedden megjelent tanulmányában.

2016. február 8. hétfő

febr. 8
13:33
Budapesti hallásjavító műtét Közép-Európában először (Infostart)
A budapesti Heim Pál Gyermekkórházban kerül sor a Közép-Európai térségben először az egy műtéti folyamat alatt történő speciális, kétoldali hallásjavító műtétre, az úgynevezett Baha implantációra. A Katona Gábor, fül-orr-gégész és audiológus professzor és csapata által elvégzett beavatkozás egy 8 éves, kétoldali, veleszületett nagyothallásban szenvedő miskolci kislányt fog jobb halláshoz segíteni.…
febr. 8
14:45
Szlávik: van némi realitása a vírusos katasztrófafilmeknek (Infostart)
Az ebolából nem lesz világjárvány. Az influenzára kell nagyon figyelni és általában a légúti vírusokra, hiszen egy repülőgéppel több száz ember egy pillanat alatt óriási járványt idézhet elő - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Szlávik János főorvos, az egyesített Szent István és Szent László kórház infektológiai osztályának vezetője. Az alábbiakban a teljes beszélgetés szövegének…

2016. február 9. kedd

febr. 9
6:03
Lemondott az orvosi Nobel-díjat odaítélő testület vezetője (Infostart)
Lemondott az orvosi Nobel-díjat odaítélő testület vezetője, hogy megkímélje a rangos díjat az esetleges botránytól, miután súlyos etikai és szakmai visszaélések gyanúja miatt vizsgálat indult egy pártfogoltja, az őssejtes légcső-transzplantációk úttörőjének számító Paolo Macchiarini ellen.
febr. 9
8:27
Nehéz meghatározni, meddig fokozhatók a képességek (Infostart)
Az idegi képességfokozás legújabb vívmányairól és etikai vetületeiről tartottak pénteken nemzetközi pódiumbeszélgetést a Közép-Európai Egyetemen.
febr. 9
14:12
Humanoid robotot tesztelnek a tokiói Haneda repülőtéren (Infostart)
Egy humanoid robot tesztelését kezdte meg a héten a tokiói Haneda nemzetközi repülőtéren a Japan Airlines (JAL) légitársaság: a gép a járatok indulásával és a célállomáson várható időjárással kapcsolatos információkkal látja el az utasokat.
febr. 9
14:30
Háromszorosára növelheti az öngyilkosság kockázatát az agyrázkódás (Infostart)
Háromszorosára növelheti az öngyilkosság kockázatát az agyrázkódás egy nagy esetszámmal végzett kanadai tanulmány szerint.
febr. 9
16:00
Magyar kutatók megfejtették a Nereida titkait (Infostart)
Hazai kutatók fényt derítettek a közelmúltban a Neptunusz harmadik legnagyobb holdjának, a Nereidának néhány titkára a Kepler-, a Herschel- és a Spitzer-űrtávcsövek segítségével - közölte kedden honlapján a Magyar Tudományos Akadémia.
febr. 9
16:18
Csótányok inspirálták a mentőrobotot (Infostart)
Amerikai kutatók olyan apró kereső-mentő robotot fejlesztettek ki, amely a csótányokhoz hasonlóan képes átpréselni magát a szűk repedéseken, hogy segítse a természeti katasztrófák vagy bombatámadások túlélőinek felkutatását a romok között.
febr. 9
16:36
Miért születik több iker a gazdag országokban? (Infostart)
Csaknem megkétszereződött az ikerszületések száma az 1970-es évek óta a gazdag országokban egy francia tanulmány szerint.
febr. 9
18:06
Jogellenesen figyel a TEK? - Trócsányihoz fordultak (Adó1százalék)
Az Eötvös Károly Intézet kész további eljárásokat indítani.

2016. február 10. szerda

febr. 10
7:36
Kezdődik a Szabadegyetem-Szeged új szemesztere (Infostart)
Aczél Petrának a család és a párkapcsolatok médiabeli ábrázolásával foglalkozó előadásával kezdődik el szerda este a Szabadegyetem - Szeged programsorozat tizenhetedik szemesztere a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Tanulmányi és Információs Központjában - tájékoztatta az SZTE közkapcsolati igazgatósága az MTI-t.
febr. 10
14:57
Robog a Föld felé a nagy tömegű kisbolygó (Infostart)
Az oroszországi Cseljabinszk felett 2013-ban a légkörbe csapódott aszteroidánál majdnem kétszer nagyobb átmérőjű kisbolygó közelít a Föld felé: a 2013 TX68-as jelzésű aszteroida március 5-én lesz a legközelebb a bolygónkhoz, de szabad szemmel nem lehet majd látni.
febr. 10
19:21
Tömegesen húzódnak északabbra az állatok és a növények is! (Infostart)
A világ növény- és állatfajainak felét élőhely-változtatásra kényszeríti a klímaváltozás.
febr. 10
20:51
A NASA valószínűtlennek tartja, hogy lehulló meteorit ölt embert Indiában (Infostart)
Az amerikai űrkutatási hivatal valószínűtlennek tartja, hogy lehulló meteorit okozta volna a halálát egy embernek India déli részén. Indiai tudósok tovább vizsgálják a férfi halálát okozó rejtélyes tárgyat.

2016. február 11. csütörtök

febr. 11
8:09
Felismerik a lovak az emberi érzelmeket (Infostart)
Felismerik az érzelmeket tükröző emberi arckifejezéseket a lovak: megkülönböztetik a mérges és a vidám arcokat - derült ki egy brit kutatásból.
febr. 11
9:57
Ki felel a balesetekért egy önvezérelt autónál? (Infostart)
Az amerikai közlekedési felügyelet szerint a jogelmélet alapján a számítógépet is járművezetőnek lehet tekinteni az önállóan navigáló járművekben, az érvényes szabályozási keretek között azonban ezt a gyakorlatban nem lehet megtenni. Az állásfoglalásról Kovács Kázmér, a Magyar Autóklub jogi bizottságának elnöke beszélt az InfoRádiónak.
febr. 11
14:09
Mégis találtak kapcsolatot a zikaláz és a kisfejűség között (Infostart)
Tudományos bizonyítékot tártak fel a zikavírus és a kisfejűség (mikrokefália) között szlovén kutatók, akik egy abortált magzat rendellenesen kicsi agyában azonosították a vírust. Eredményeiket a The New England of Journal of Medicine című orvostudományi folyóiratban ismertették.
febr. 11
20:27
Közvetlen bizonyítékot találtak a gravitációs hullámok létezésére (Infostart)
Évtizedekig tartó kutatás után tudósok egy nemzetközi csoportja végre közvetlen bizonyítékot talált az Albert Einstein által száz éve megjósolt gravitációs hullámok létezésére, vagyis a téridő görbületének hullámszerűen terjedő megváltozására.
febr. 11
22:33
Már öt óra alatt ki lehet mutatni a zikavírust (Infostart)
Molekuláris tesztet fejlesztettek ki brazil kutatók, amely képes öt órán belül kimutatni a zikavírus jelenlétét a betegekben.

2016. február 12. péntek

febr. 12
5:45
Rekordméretűre nőhet az ózonlyuk tavaszra (Infostart)
Korábban nem tapasztalt méretűre nőhet tavaszra az északi félteke feletti ózonlyuk, ami az itt élőknél márciusban és áprilisban jelentősen megnövelheti a bőrrák kialakulásának kockázatát.
febr. 12
8:27
Márka Szabolcs: új lehetőségeket nyit a gravitációs hullámok igazolása (Infostart)
A gravitációs hullámok létének igazolása új lehetőségeket nyit az univerzum vizsgálatára - mondta a csütörtökön bejelentett felfedezésben részt vevő egyik magyar kutatócsoport vezetője, Márka Szabolcs az MTI-nek.

2016. február 13. szombat

febr. 13
9:36
Új optikai adatátviteli rekord született (Infostart)
Új optikai adatátviteli rekordot ért el az Optical Networks Group brit kutatócsoport, amelynek tagjai 1,125 terabit/másodperc letöltési sebességet hoztak létre optikai adatátviteli rendszerek kapacitáshatárainak kutatása során.

2016. február 14. vasárnap

febr. 14
7:24
Éhen halt 150 ezer pingvin a Déli-sarkon (Infostart)
Becslések szerint mintegy 150 ezer Adélie-pingvin pusztult el egy hatalmas jéghegy miatt a Déli-sark keleti részén fekvő Nemzetközösség-öbölben.
febr. 14
20:12
Új távlatok nyílnak meg a gravitációs hullámok bizonyításával (Infostart)
Közzétették az első publikációt arról a kísérletről, amelynek köszönhetően tavaly először mutattak ki sikeresen gravitációs hullámot. A gravitációs hullám segítségével olyan, a világegyetem keletkezésére vonatkozó vizsgálatokat tudnak majd elvégezni, amelyekre eddig csak következtethettek a tudósok - mondta a nemzetközi kutatócsoport munkájában résztvevő magyar asztrofizikusok vezetője.

2016. február 15. hétfő

febr. 15
15:42
Ritka betegség is lehet a szavak elfelejtése (Infostart)
A szavak elfelejtése nem az elbutulás, hanem egy ritka betegség jele lehet, melyet a tünetek alapján gyakran kevernek össze az Alzheimer-kórral - derült ki egy előadásból, amelyet a ritka betegség új kezelésének kidolgozói tartottak Amerikában.
febr. 15
23:39
Először virágzik az orchideák királynője Bécsben (Infostart)
A forró nyárnak köszönhetően először hozott virágot az "orchideák királynőjeként" számon tartott Grammatophyllum speciosum a Bécsi Egyetem botanikus kertjében - közölte hétfőn az intézmény.

2016. február 16. kedd

febr. 16
5:54
Elkészült a Föld legritkább ásványainak katalógusa (Infostart)
Amerikai kutatók elkészítették a Föld legritkább ásványainak katalógusát. A 2500 ásványfajta mindegyike annyira kivételes, hogy legfeljebb öt helyen fordul elő a Földön, néhányból pedig csak gyűszűnyi mennyiség létezik - írja a BBC News.
febr. 16
6:30
A brokkoli lassíthatja a mellrákot (Infostart)
A brokkoli és egyéb keresztesvirágú zöldségek egyik összetevője lassítja emlőrákos pácienseknél a rákos sejtek növekedését, különösen a betegség korai stádiumában - állítják amerikai szakemberek.
febr. 16
6:48
"Avatáros" terápia segíthet a depresszión (Infostart)
Javíthatja a depressziósok állapotát egy új virtuális terápia, amelynek lényege, hogy a páciens saját magát vigasztalja meg két online alteregója révén - állítják szakemberek a British Journal of Psychiatry Open című folyóiratban közölt tanulmányukban.
febr. 16
10:39
Brazil kutatók újabb bizonyítékot találtak a zikavírus és a kóros kifejűség összefüggésére (Infostart)
Kóros kisfejűséggel született babák agyában találták meg a zikavírust brazil kutatók, ez újabb bizonyíték arra, hogy a kórokozó és az újszülöttek mikrokefáliája összefügg.
febr. 16
11:30
Gyilkos virágot fedeztek fel amerikai tudósok (Infostart)
Borostyán őrizte meg azt a fosszilizálódott virágot, egy már kihalt növényfajt, amely amerikai tudósok felfedezése szerint 20-30 millió évvel ezelőtt élhetett, és feltehetően mérgező volt.
febr. 16
12:42
Új utak az orvostudomány számára: csont- és izomdarabokat nyomtattak 3D-ben! (Infostart)
Csont-, izom- és porcdarabokat nyomtattak 3D-ben amerikai orvosok. Az "élő" sejtekből növesztett szerveket állatokba ültették be, az összes implantátum normálisan működött - tudósított a BBC hírportálja.
febr. 16
13:00
Apja lánya! - Véres Mária angol királynő 500 éve született (Infostart)
Ötszáz éve, 1516. február 18-án született I. Mária, Anglia utolsó jelentős katolikus uralkodója, aki ötéves regnálása során népétől a "Véres" jelzőt kapta. Az MTVA Sajtó- és Fotóarchívumának portréja:
febr. 16
14:12
Több mint egymillió éves sztegodonagyart találtak Pakisztánban (Infostart)
Egy pakisztáni kutatócsoport 1,1 millió éves sztegodonagyart talált Pandzsáb tartományban, ez valószínűleg új információkkal gazdagítja az emlős fejlődéstörténetéről szóló ismereteket.
febr. 16
16:36
Kissé bizarr volt az ötvenezer évvel ezelőtti csúcsragadozó (Infostart)
Félelmetes csúcsragadozó volt ötvenezer éve az ausztrál erszényes oroszlán, amely éles karmaival könnyedén mászta meg a sziklákat és a fákat is - ismertette egy új kutatás.
febr. 16
22:48
Milliók életét veszélyezteti az afrikai Viktória-tó (Infostart)
A vízhez kötődő betegségek egyik gócpontjává nyilvánították az afrikai Viktória-tavat, amely szennyezettségével milliók életét veszélyezteti - figyelmeztettek a helyi hatóságok.

Keresés