2021. január 9. szombat

jan. 9
3:09
Hajmeresztő gyógymódok, amelyekkel a pestist akarták kezelni (Tudás.hu)
A XIV. század derekán a becslések szerint a „fekete halál” az európai lakosság 30-50 százalékával végzett. Az orvostudomány fejletlensége miatt nem tudták megállítani a halálos kórt. A legtöbb gyógyászati eljárás csak rontott a betegek helyzetén. A pestises betegeknél használt sajátos középkori terápiákból gyűjtöttünk össze párat. Érvágás Több száz
jan. 9
3:33
Folytatódik a Bezerédi-Duna-ág rehabilitációja (Tudás.hu)
Több mint félmilliárd forint összegű beruházással visszanyerheti eredeti, természetes élővilágát a Bezerédi-Duna-ág – közölte a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósága. A tájékoztatás szerint a Duna Bács-Kiskun megyei szakaszán, a folyótól keletre húzódó Bezerédi-Duna-ág az utóbbi évtizedekben olyan mértékben feltöltődött, hogy a területére egykor jel
jan. 9
4:09
Szent István király tiszteletére emlékérmét bocsát ki az Mnb (Tudás.hu)
Szent István király tiszteletére 500 ezer forint névértékű arany, illetve 15 ezer forint névértékű ezüst és 3 ezer forint névértékű színesfém emlékérméket bocsát ki január 11-én, hétfőn a Magyar Nemzeti Bank (MNB). A kibocsátással a jegybank egy új emlékérme-sorozatot indít “Országépítő királyok Árpád dinasztiájából” elnevezéssel. A sorozat a törté
jan. 9
4:39
Újabb rekordot döntött az mobilinternetezés 2020-ban (Tudás.hu)
Újabb rekordot döntött a mobilinternetezés 2020-ban, a Vodafone ügyfeleinek adathasználata 54 százalékkal nőtt 2019-hez képest, a legtöbbet december második hetében interneteztek – közölte a szolgáltató. A Vodafone felidézte: tavaly a távoli munkavégzés és otthoni tanulás miatt a telekommunikációs infrastruktúrának minden korábbinál fontosabb szere
jan. 9
7:21
Delíriumba esnek koronavírusos betegek (24.hu)
A delírium ugyanis növeli a demencia kialakulásának esélyét, így a szakemberek attól tartanak, hogy a járványt követő évtizedekben robbanásszerűen nőhet meg a demenciával élők amúgy is magas száma.
jan. 9
7:33
Világtérkép készült - magyar kutatók segítségével (Infostart)
Az egy négyzetkilométeres felbontású világtérkép összeállítását az ENSZ kezdeményezte.
jan. 9
8:39
Mióta mérik, nem volt olyan meleg év Európában, mint tavaly (Infostart)
Az elmúlt évben mérték a megbízható módszerekkel valaha rögzített legmelegebb hőmérsékletet is, 54,4 Celsius-fokot.
jan. 9
10:00
Fény az alagút végén (Hírstart)
Hogy működik, és mennyire biztonságos a vakcina? Noha sokan tartanak tőle, a betegségnek jóval nagyobb a kockázata, mint a védőoltásnak.
jan. 9
10:21
A világ egy zord szegletén munkálkodó magyar klímakutatókat ismert el a chilei állam (Infostart)
A klímakutatásban végzett felfedező és feltáró munkájukért a Földgömb Alapítvány kutatói, Nagy Balázs és Heiling Zsolt a Magellán-szoros felfedezésének 500. évfordulója alkalmából alapított díjat vehettek át.
jan. 9
11:00
A világ egy zord szegletén munkálkodó magyar klímakutatókat ismert el a chilei állam (Hírstart)
A klímakutatásban végzett felfedező és feltáró munkájukért a Földgömb Alapítvány kutatói, Nagy Balázs és Heiling Zsolt a Magellán-szoros felfedezésének 500. évfordulója alkalmából alapított díjat vehettek át.
jan. 9
11:12
Hosszan recseg még a föld Horvátországban (24.hu)
A nagy területet ért elmozdulás miatt még most is történnek 4-5 magnitúdójú és kisebb, de még mindig érezhető földmozgások.
jan. 9
11:12
Miként csökkenthető a kávé szénlábnyoma? (Hírstart)
Tömegarányosan nézve a kávé az egyik legkevésbé fenntartható módon előállítható élelmiszer.
jan. 9
13:09
A Facebook hamarabb tudhat az új fertőzési gócokról, mint a járványügyi szakemberek (Infostart)
A közösségi oldaltól származó anonimizált, az utazásokról árulkodó adatok segíthetnek megtalálni azokat a helyeket, amelyeken már jelen van a vírus anélkül, hogy arról a helyi közegészségügyi szervek tudnának – állítja egy ausztrál kutatás.
jan. 9
14:54
Túlvilágian szép a Velencei-tó és a Balaton feletti fényoszlopokról készült felvétel (Hírstart)
Szerencsére adottak voltak a feltételek, így a Balatonnál, valamint a Velencei-tónál elhelyezett webkamerák is megörökítették a ritka légköri jelenséget, a tündérmesékbe illő fényoszlopok megjelenését, melyekből akár tucatnyi is feltűnt este 7 és fél 10 között. Ez a fényjelenség általában napkelte vagy napnyugta körül látható, és a nagyobb méretű l
jan. 9
15:06
Holnap és hétfőn újabb havazás: kifehéredhet az ország nagy része! (Hírstart)
Holnap egy mediterrán ciklon csapadékzónája érkezik hazánk fölé! Holnap délutántól kezdetben a déli országrészben várható havazás, majd lassan fokozatosan haladhat észak, északkelet felé a csapadéktömb! Nagyjából Szombathely- Székesfehérvár-Debrecen vonaltól délre számíthatunk csak csapadékra, ezen a vonalon csupán átmeneti hószállingózás várható,
jan. 9
15:08
Több mint 9,5 millió tonna kávét termelnek évente, ami hatalmas környezeti terhelést jelent (Hírstart)
Brit kutatók vizsgálták, miként lehet jelentősen, mintegy 77 százalékkal csökkenteni a kávé szénlábnyomát.
jan. 9
15:09
A nagy vulkáni felébredés éve volt 2020 (Infostart)
Az elmúlt év nehézségeire gondolva biztos nem egy vulkánkitörés jut eszünkbe. Valóban, nem voltak áldozatok, nem volt jelentős anyagi kár 2020 egyik kitörésének következtében sem. Számos vulkánkitörés esetében nem sokon múlott, hogy emberéletet követeljen.
jan. 9
15:36
A Facebook hamarabb tudhat az új fertőzési gócokról, mint a járványügyi szakemberek (Hírstart)
A közösségi oldaltól származó anonimizált, az utazásokról árulkodó adatok segíthetnek megtalálni azokat a helyeket, amelyeken már jelen van a vírus anélkül, hogy arról a helyi közegészségügyi szervek tudnának – állítja egy ausztrál kutatás.
jan. 9
17:24
A mesterséges intelligencia a tudomány legbonyolultabb kérdéseire is választ adhat – jósolja a DeepMind vezére (SzMo)
Demis Hassabis cége most épp a biológiában hozhat forradalmat, de nagy terveik vannak a klímavédelem területén is.
jan. 9
17:48
Drága buli volt 2020-ban a klímaváltozás (Hírstart)
Új év, új élet, de azért az tény, hogy a tavalyi év nem volt éppen...
jan. 9
18:21
Több vulkán is felébredt 2020-ban (24.hu)
A XXI. században még nem volt olyan, igazán jelentős vulkáni működés, ami az előző évszázadban nyolc alkalommal is történt. Köztük globális éghajlatváltozást okozó események.
jan. 9
19:09
Anyaméh-átültesére készülnek Pécsen (Infostart)
Már mintegy száz kutató csatlakozott a Humán Reprodukciós Nemzeti Laboratórium egyedülálló programjához. A Pécsi Tudományegyetem által koordinált projekt célja, hogy olyan kutatási és innovációs produktumokat dolgozzanak ki és tegyenek közkinccsé, amelyekkel csökkenthető a termékenység zavara.
jan. 9
19:45
Újabb meglepő dolgokra derült fény a kutyákról (Infostart)
Annak ellenére, hogy a kutyák hallása kiváló, mégsem figyelnek a szavak közötti különbségekre, ha csak egy beszédhangban térnek el – ezt állapították meg magyar kutatók. Az is kiderült, hogy milyen értelmi szintűek lehetnek emberi léptékben a kutyák.
jan. 9
20:12
A lélegeztetőgépre kerülő betegek 80 százaléka meghal - mondja a Korányi intenzíves főorvosa (SzMo)
Azok pedig, akik lekerülnek a lélegeztetőgépről annyira legyengülnek, hogy kezdetben enni sem tudnak egyedül. Akár fél évbe is telhet, mire egy koronavírusos beteg teljesen felépül.
jan. 9
20:54
A lélegeztetőgépre kerülő betegek 80 százaléka meghal - mondja a Korányi intenzíves főorvosa (Hírstart)
Azok pedig, akik lekerülnek a lélegeztetőgépről annyira legyengülnek, hogy kezdetben enni sem tudnak egyedül. Akár fél évbe is telhet, mire egy koronavírusos beteg teljesen felépül.
jan. 9
20:54
Bionikus kézzel élhet tovább a skót nő, aki kis híján meghalt vérmérgezésben, miután elvágta a kezét (SzMo)
Az 57 éves asszony kapta meg elsőként a „Michelangelo keze” névre keresztelt protézist az Egyesült Királyságban.
jan. 9
21:42
Számos magyar felfedezés vitte előre a környezetvédelmet 2020-ban is (Hírstart)
Magyarokhoz köthető környezetbarát és fenntarthatóságot segítő felfedezésekből 2020-ban sem volt hiány.
jan. 9
22:24
„Szabaduljunk meg a tehenektől!” - teljesen megszüntetné az állatok kizsákmányolását a növényi húspótlót gyártó cég (SzMo)
Patrick Brown szerint az ipari állattenyésztés a legpusztítóbb iparág, amellyel végleg le kellene számolni a világnak, ha nem akarjuk elveszíteni a Föld biológiai sokféleségét.

Keresés