2021. október 1. péntek

okt. 1
0:00
A komolyzene Luke Skywalkere impróval és sztorizással avat be az operák világába (Forbes)
Az Operabeavatókon Dinyés Dániel kontextust varázsol a zene köré a történeteivel, Göttinger Pál pedig a próbafolyamatba enged betekintést – és közben a közönség önfeledten kacarászik.
okt. 1
0:03
Újabb fizetést mulasztott el szó nélkül az Evergrande, súlyosbodik a kínai válság (Napi)
Két kötvénytulajdonos szerint a China Evergrande Group elmulasztotta a szerdán esedékes kötvénykamatok kifizetését, ami egy héten belül a második kifizetetlen Kínán kívüli adósságkötelezettsége. Viszont a pénzszűkében lévő vállalat csütörtökön részleges kifizetést teljesített néhány szárazföldi befektetőjének - írja a Reuters.
okt. 1
0:06
Kapacitásbővítő pályázatra jelentkezhetnek a kkv-k (Behaviour)
A munkavállalói létszám növelése és a kapacitások bővítése céljából vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a mikro-, kis- és középvállalkozások 13,7 milliárd forintos keretösszeg erejéig - jelentette be Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára.   Megjegyezte: a forrásokat azok a k
okt. 1
0:06
Méltányossági csed, gyed: kinek, mikor jár? (Adózóna)
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátások jogosultságához biztosítási jogviszonyra van szükség mind az ellátások igénylésekor, mind a gyermek születése előtti időszakban. Nem alanyi jogon jár tehát, szükség van rá, hogy bizonyos ideig a csedet, gyedet igénylő személy valamilyen formában munkát végezzen. Előfordulhat azonban olyan helyzet, amikor va
okt. 1
0:06
Világgazdaság: Otthonfelújítási boom kezdődhet jövőre az szja-visszatérítésből (168 Óra Online)
Egy felmérés szerint az szja-visszatérítésben részesülőknek több mint az ötöde otthonfelújításra fogja költeni a visszatérített pénzt.
okt. 1
0:06
Megvan, mennyibe kerülhetnek 2022-ben az autópálya-matricák (Hírstart)
A korábbi gyakorlattól eltérően egy kormányrendelet alapján minden évben újraszámolják a következő évre vonatkozó autópálya-matrica árakat és pótdíjakat. Mivel ez gyakorlatilag az inflációt követi, tulajdonképpen évenkénti áremelkedésre számíthatnak a díjköteles szakaszokon közlekedők. Az Alapjárat.hu kiszámolta, mennyivel drágulhatnak jövőre a mat
okt. 1
0:07
Sokkoló árak jönnek az építőanyagoknál, kiadták a figyelmeztetést (Napi)
Az elmúlt hónapok építőanyag hiánya a növekvő inflációval párhuzamosan sokkolja az egész világ építőiparát, ráadásul úgy tűnik, hogy 2022-ig meg is marad ez az állapot. Az ellátási lánc megszakadását számos tényező, többek között volt a fűrész- és acélgyárak korlátozott kapacitása okozza - áll az Eurconstruct friss összefoglalójában.
okt. 1
0:10
NAV útmutató az engedélyezett gazdálkodó státuszról (Adózóna)
Útmutató adott ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal az engedélyezett gazdálkodó (AEO) státuszról, melynek száma: 3006/2021. útmutató.
okt. 1
0:10
Megint Matolcsy barátja nyerte a jegybank kommunikációs megatenderét (168 Óra Online)
Száraz István cége már 2017 óta brillírozik az MNB közbeszerzésein.
okt. 1
0:11
Zöld kezdés a tengerentúlon (Napi)
Emelkedéssel nyitottak az irányadó New York-i tőzsdemutatók csütörtökön - írja az MTI.
okt. 1
0:12
Kultúra-film-Románia-magyarság Kántor László kapja idén a Sárga Csikó Díjat (ProfitLine)
Kántor László producer kapja idén az erdélyi Filmtett Egyesület Sárga Csikó Díját, amelyet 2012 óta évente olyan személyiségeknek ítélnek oda, akik munkásságukkal jelentős mértékben segítették a kezdő és tapasztalt erdélyi filmesek pályájának alakulását - közölte csütörtökön az egyesület.
okt. 1
0:12
Megnégyszerezte adózott eredményét az Opus Global (Hírstart)
Több mint 700 milliárd forint mérlegfőösszeggel és 258,1 milliárd forint saját tőkével zárta konszolidált szinten az idei első fél évet az Opus Global Nyrt. - tette közzé a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján az Ifrs szerinti jelentésében a tőzsdei társaság. A vállalatcsoport adózott eredménye 11,4 milliárd forint lett, míg a teljes átfogó eredmé
okt. 1
0:14
Nőtt az MNB konjunktúra indexe (Adózóna)
Az MNB vállalati konjunktúra indexe augusztusban +9 ponton állt, ami 3 pontos növekedés az előző hónaphoz képest, olvasható a jegybank honlapján.
okt. 1
0:14
2500 milliárdon vitatkozik az Orbán-kormány az Európai Unióval, még nincs megegyezés (168 Óra Online)
Csütörtök volt a határidő, amiben megállapodott a két fél.
okt. 1
0:15
Nagyot lépett előre a 4iG - megvásárolta az Invitechet (Napi)
A 4iG tulajdonába került az Invitech ICT Services Kft. (Invitech), miután a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) múlt heti jóváhagyását követően a mai napon a tranzakció pénzügyi zárása is megtörtént. Az akvizícióval a 4iG újabb jelentős lépést tett annak érdekében, hogy az informatika mellett a telekommunikációs piacon is az egyik meghatározó szereplővé
okt. 1
0:15
Több olajat öntene a piacra az OPEC, hogy kielégítse a keresletet (NRGreport)
Az OPEC+ azt fontolgatja, hogy a jövő heti ülésén túllép a meglévő megállapodáson, és 400 000 hordó/nap (bpd) termelésnövelést irányoz elő, tekintettel a fogyasztói nyomásra, és hogy hároméves csúcs közelében járnak olajárak - közölték források.
okt. 1
0:18
Nagybevásárlásokra készül a kormány (Portfolio)
Az év végéhez közeledve felpörögnek a közlönyökben megjelent kormánydöntések, amelyek jelentős összegeket mozgatnak meg a költségvetésben. A csütörtök este megjelent határozatában például 321 milliárd forinttal csapolta meg a Gazdaságújraindítási Alapot és ennek nagy része valamilyen nem részletezett tulajdonosi részesedésvásárláshoz kötődik.
okt. 1
0:18
30 évi bér kell egy budapesti házhoz (Adózóna)
A KSH tegnapi közlése alapján 335 780 forintot tett ki a bruttó mediánbér júliusban, az átlagkereset tekintetében pedig 433 696 forintos összegről számolt be a Központi Statisztikai Hivatal. A Bank360 kiszámolta, hány évet kell dolgozni, hogy kijöjjön egy új ingatlan megvásárlására elegendő összeg.
okt. 1
0:18
Az egykori olajkirály az akkumulátorokba fektetne egy zöldebb világ érdekében (168 Óra Online)
Alex Beard kezdi elveszíteni olajéhségét.
okt. 1
0:19
Az európai átlagot felülmúlva zárt a BUX (Napi)
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 850,05 pontos, 1,63 százalékos emelkedéssel, 52 854,65 ponton zárt csütörtökön - írja az MTI.
okt. 1
0:21
Elszállt a földgáz, az olaj, a szén és a villamosenergia ára is (NRGreport)
Globális energiaválság alakult ki az elmúlt hetekben: csak a gáz ára év eleje óta ötszörösére nőtt, az áram háromszor annyiba kerül. Drágult az olaj és a szén is. Az energiaárak brutális emelkedése pedig már nem csak Európára korlátozódik – mondta el Szabó Gergely, a MET Central Europe regionális vezetője a Portfolio Energy Investment Forumon.
okt. 1
0:22
Támogatások sertéstartóknak (Adózóna)
Többletforrások, előrehozott kifizetések és új hitelkonstrukció is segíti a sertéstartókat. A takarmányárak nagymértékű emelkedése, az állatbetegségek okozta korlátozások, valamint a koronavírus-járvány együttes piaci hatásának kompenzálására az Agrárminisztérium a sertéságazatot támogató több intézkedés bevezetéséről döntött – közölte Feldman Zsol
okt. 1
0:23
Különös pályára került a forint (Napi)
Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákhoz képest a nemzetközi bankközi devizapiacon csütörtökön: az euróval szemben erősödött, míg a dollárhoz és a svájci frankhoz képest gyengült - írja az MTI
okt. 1
0:24
Erről kevés magyar tud: nekik is ingyen jár majd a Windows 11 (Startlap)
Sokan nem tudják, hogy ingyen járna nekik a Windows 11 - derült ki egy felmérésből. A megkérdezett felhasználók 45 százaléka azt mondta, hogy egyelőre nem tudta eldönteni, telepíti-e majd az új rendszert.
okt. 1
0:26
A GVH lesz a házigazdája a versenyhálózati online világkonferenciának (Adózóna)
Első alkalommal mérte fel globálisan a fenntarthatóság és a versenyjog kölcsönhatásait a Gazdasági Versenyhivatal, a világ versenyhatóságait tömörítő Nemzetközi Versenyhálózat (ICN) októberi konferenciájának házigazdájaként. A közelgő virtuális világtalálkozót 130 ország ezernél is több versenyjogi szakembere követheti majd nyomon – olvasható a GVH
okt. 1
0:27
A dotcom-lufi óta nem látott jelenségről számoltak be a tőzsdék (Napi)
A tőzsdei bevezetések (IPO) világszerte lelassultak 2021 harmadik negyedévében a korábbi frenetikus tempóhoz képest, de a Refinitiv adatai szerint az év első kilenc hónapjában a számuk még mindig a legmagasabb volt a 2000-es dotcom-lufi óta.
okt. 1
0:30
Takarmány-előállítás fejlesztésére lehet pályázni (Adózóna)
Már lehet pályázni a takarmány-előállítási tevékenység fejlesztésére kiírt 50 milliárd forint keretösszegű új felhívásra – közölte Nagy István agrárminiszter.
okt. 1
0:31
Nagy pénz szakadt Mészáros Lőrincre (Napi)
Több mint 700 milliárd forint mérlegfőösszeggel és 258,1 milliárd forint saját tőkével zárta konszolidált szinten az idei első fél évet az OPUS GLOBAL Nyrt. - tette közzé a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján az IFRS szerinti jelentésében a tőzsdei társaság. A vállalatcsoport adózott eredménye 11,4 milliárd forint lett, míg a teljes átfogó eredmé
okt. 1
0:34
Hamisított parfümöket és fejhallgatókat rejtett a titkos ajtó (Adózóna)
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai egy budapesti ellenőrzésen több mint háromezer üveg hamisított parfümöt, 230 hamis márkajelzésű fejhallgatót, telefontöltőt és hangszórót, valamint 1500 JBL emblémát foglaltak le. A jogtulajdonosoknak okozott kár több mint 48 millió forint.
okt. 1
0:35
Már autópálya köti Boszniát az EU-hoz (Napi)
A horvát-boszniai Svilaj határtákelőnél csütörtökön ünnepélyes keretek között átadták a forgalomnak az észak-déli európai közlekedési folyosó, az úgynevezett korridor 5C folytatására elkészült hidat - írta a Jutarnji List című horvát napilap az MTI szerint.
okt. 1
0:38
Megjelent a gyermeket nevelők adó-visszatérítéséről szóló kormányrendelet (Adózóna)
A szeptember 30-ai 179. számú Magyar Közlönyben kihirdették a gyermeket nevelő adóvisszatérítéséről szóló 560/2021. számú kormányrendeletet.
okt. 1
0:39
Mínuszban álltak meg az amerikai tőzsdék (Napi)
.
okt. 1
0:42
Felvizezett gázolajjal kereskedtek (Adózóna)
Gázolajjal elkevert vizet értékesített négy férfi tiszta gázolajként, vádat emeltek ellenük – tájékoztatta csütörtökön az MTI-t a Veszprém Megyei Főügyészség.
okt. 1
0:54
Harminc évig kell gürcölni egy jó budapesti lakásért (Hírstart)
Megyeszékhelyen valamivel hamarább megvan az ingatlan. Mennyi az annyi Mint arról beszámoltunk, a KSH szeptember végén közölte, hogy júliusban 335 780 forintot tett ki a bruttó mediánbér. Tudják, ez az az összeg, ami közelebb áll a valósághoz, mint az átlagbér, mert a legtöbb foglalkoztatott ennyit, vagy e körül keres Magyarországon. Ami júl
okt. 1
1:06
Startup program kezdődik a tokaji borvidék fejlesztéséért (ProfitLine)
Startup program kezdődik a tokaji borvidék fejlesztéséért Wáberer György vállalkozó fővédnökségével - közölte a program szervezője, a Startup Campus csütörtökön az MTI-vel.
okt. 1
2:06
Már lehet nevezni a KSH országos statisztikai versenyére (ProfitLine)
Az idén is meghirdeti Stat Wars UNI elnevezésű statisztikai versenyét egyetemi MSc-hallgatók részére a Központi Statisztikai Hivatal (KSH), a versenyre csütörtöktől már lehet nevezni - közölte a KSH az MTI-vel.
okt. 1
2:36
Megemelte az alapkamatot a cseh jegybank (ProfitLine)
A cseh jegybanki tanács csütörtökön 0,75 százalékról 1,5 százalékra emelte az alapkamatot - közölte Markéta Fiserová, a Cseh Nemzeti Bank szóvivője a testület ülése után Prágában.
okt. 1
2:36
A korhatár-besorolás megsértése miatt eljárás indul az RTL és a TV2 szolgáltatói ellen (Hírstart)
A korhatár-besorolással kapcsolatos rendelkezések megsértése miatt eljárást indít a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (Nmhh) Médiatanácsa az RTL és a TV2 szolgáltatói ellen - közölte az Nmhh kommunikációs igazgatósága csütörtökön az MTI-vel. A testület rádiós frekvenciapályázatokról is döntött.
okt. 1
2:40
Nagyon megemelte az alapkamatot a cseh jegybank (Hírstart)
A cseh jegybanki tanács csütörtökön 0,75 százalékról 1,5 százalékra emelte az alapkamatot - közölte Markéta Fiserová, a Cseh Nemzeti Bank szóvivője a testület ülése után Prágában.
okt. 1
2:48
Újra erősödik a fluktuáció a munkaerőpiacon (Hírstart)
Az elmúlt öt év legalacsonyabb fluktuációját hagyta maga mögött a magyar munkaerőpiac 2020-ban, mégsem tarthatott sokáig a munkáltatók öröme. A koronavírus-járvány miatt javuló elvándorlási adatok mögött ketyegő bomba most berobbant, kilőtt a fluktuáció. Csak a negyedik hullámtól függ, hol áll meg.
okt. 1
2:54
Reagálhat az OPEC+ az olajár emelkedésére (Hírstart)
Az eredeti tervekhez képest a kitermelés fokozását fontolgatja  a megemelkedett kereslet miatt az olajkartell és erről is születhet döntés a jövő héten - írja belső forrásokra hivatkozva a Reuters.
okt. 1
2:58
Már lehet nevezni a KSH országos statisztikai versenyére (Hírstart)
Az idén is meghirdeti Stat Wars UNI elnevezésű statisztikai versenyét egyetemi MSc-hallgatók részére a Központi Statisztikai Hivatal (KSH), a versenyre csütörtöktől már lehet nevezni - közölte a KSH az MTI-vel.
okt. 1
3:06
Nőtt az Otthon Centrum csoport árbevétele és nyeresége (ProfitLine)
Az Otthon Centrum (OC) csoport nettó árbevétele 2,83 milliárd forint volt az idei első fél évben a tavalyi azonos időszakban elért 1,94 milliárd forint után, az adózott eredmény az első hat hónapban meghaladta a 461 millió forintot, míg az előző év első fél évében 189 millió forintot tett ki - tette közzé a társaság a nemzetközi pénzügyi beszámolás
okt. 1
3:24
Megvan, mennyibe kerülhetnek 2022-ben az autópálya-matricák (Startlap)
A korábbi gyakorlattól eltérően egy kormányrendelet alapján minden évben újraszámolják a következő évre vonatkozó autópálya-matrica árakat és pótdíjakat. Mivel ez gyakorlatilag az inflációt követi, tulajdonképpen évenkénti áremelkedésre számíthatnak a díjköteles szakaszokon közlekedők. Az Alapjárat.hu kiszámolta, mennyivel drágulhatnak jövőre a mat
okt. 1
4:06
Drasztikus lépés a United Airlinestól (Startlap)
A United Airlines felmond azoknak az alkalmazottaknak, akik nem vették fel a koronavírus elleni védőoltást a megadott határidőig. Más vállalatok is követni fogják a United példáját?
okt. 1
4:06
Októberi családi pótlék - mikor utalják a pénzt? (ProfitLine)
Mikor fogja átutalni a Magyar Államkincstár az aktuálisan következő, október hónapban esedékes családi pótlékot? Október hónap elején valójában a szeptember havi (a szeptember hónapra esedékes) családi pótlék fog megérkezni minden arra jogosult ember számára.
okt. 1
4:12
Hogyan válhatnak hatékonyabbá a napelemek? Van megoldás! (Alternatív Energia)
Mivel javítható a napelemek hatékonysága? Iráni kutatók ennek a probléma megoldásán dolgoztak és találtak megoldást.
okt. 1
4:15
A tökéletes cégér, ami minden szakmunkásnak kijár (Márkamonitor)
A cégér szó napjainkban is hasonló jelentéssel bír, mint több száz éve, csak a használata változott meg valamelyest. Míg az első cégérek általában egyszerű fatáblák voltak, melyek a mesteremberek ajtaja fölött függtek, mára a logók vették át némileg a helyüket. Egészen sokfélék lehetnek, a szövegtől a piktogramokig, amelyek nyelvi határok nélkül, e
okt. 1
4:15
Most már 4iG tulajdon az Invitech (okosipar.hu)
A 4iG tulajdonába került az Invitech ICT Services Kft. (Invitech), miután a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) múlt heti jóváhagyását követően a tranzakció pénzügyi zárása is megtörtént csütörtökön – közölte a 4iG az MTI-vel. Az akvizícióval a 4iG újabb jelentős lépést tett annak érdekében, hogy az informatika mellett a telekommunikációs piacon is az e
okt. 1
4:39
Sokkoló fordulat a Törzsi Tanácson (Márkamonitor)
A Guazabara Törzsi Tanácsán Rózsa sokkolta a játékosokat, de leginkább Zsófit, akinek szépen lassan vált csak egyértelművé, hogy kijátszották.   A pénteki adás előzetese A Törzsi Tanács másnapján még egy ember kiesik! (10.01.) Aki a pénteki játékon utolsóként végez, búcsút int a Guazabara törzsnek és a Holtak Szigetére kerül! Survivor minden hétköz

Keresés