2021. október 1. péntek

okt. 1
0:00
A komolyzene Luke Skywalkere impróval és sztorizással avat be az operák világába (Forbes)
Az Operabeavatókon Dinyés Dániel kontextust varázsol a zene köré a történeteivel, Göttinger Pál pedig a próbafolyamatba enged betekintést – és közben a közönség önfeledten kacarászik.
okt. 1
0:03
Újabb fizetést mulasztott el szó nélkül az Evergrande, súlyosbodik a kínai válság (Napi)
Két kötvénytulajdonos szerint a China Evergrande Group elmulasztotta a szerdán esedékes kötvénykamatok kifizetését, ami egy héten belül a második kifizetetlen Kínán kívüli adósságkötelezettsége. Viszont a pénzszűkében lévő vállalat csütörtökön részleges kifizetést teljesített néhány szárazföldi befektetőjének - írja a Reuters.
okt. 1
0:06
Kapacitásbővítő pályázatra jelentkezhetnek a kkv-k (Behaviour)
A munkavállalói létszám növelése és a kapacitások bővítése céljából vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a mikro-, kis- és középvállalkozások 13,7 milliárd forintos keretösszeg erejéig - jelentette be Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára.   Megjegyezte: a forrásokat azok a k
okt. 1
0:06
Méltányossági csed, gyed: kinek, mikor jár? (Adózóna)
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátások jogosultságához biztosítási jogviszonyra van szükség mind az ellátások igénylésekor, mind a gyermek születése előtti időszakban. Nem alanyi jogon jár tehát, szükség van rá, hogy bizonyos ideig a csedet, gyedet igénylő személy valamilyen formában munkát végezzen. Előfordulhat azonban olyan helyzet, amikor va
okt. 1
0:06
Világgazdaság: Otthonfelújítási boom kezdődhet jövőre az szja-visszatérítésből (168 Óra Online)
Egy felmérés szerint az szja-visszatérítésben részesülőknek több mint az ötöde otthonfelújításra fogja költeni a visszatérített pénzt.
okt. 1
0:07
Sokkoló árak jönnek az építőanyagoknál, kiadták a figyelmeztetést (Napi)
Az elmúlt hónapok építőanyag hiánya a növekvő inflációval párhuzamosan sokkolja az egész világ építőiparát, ráadásul úgy tűnik, hogy 2022-ig meg is marad ez az állapot. Az ellátási lánc megszakadását számos tényező, többek között volt a fűrész- és acélgyárak korlátozott kapacitása okozza - áll az Eurconstruct friss összefoglalójában.
okt. 1
0:10
NAV útmutató az engedélyezett gazdálkodó státuszról (Adózóna)
Útmutató adott ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal az engedélyezett gazdálkodó (AEO) státuszról, melynek száma: 3006/2021. útmutató.
okt. 1
0:10
Megint Matolcsy barátja nyerte a jegybank kommunikációs megatenderét (168 Óra Online)
Száraz István cége már 2017 óta brillírozik az MNB közbeszerzésein.
okt. 1
0:11
Zöld kezdés a tengerentúlon (Napi)
Emelkedéssel nyitottak az irányadó New York-i tőzsdemutatók csütörtökön - írja az MTI.
okt. 1
0:12
Kultúra-film-Románia-magyarság Kántor László kapja idén a Sárga Csikó Díjat (ProfitLine)
Kántor László producer kapja idén az erdélyi Filmtett Egyesület Sárga Csikó Díját, amelyet 2012 óta évente olyan személyiségeknek ítélnek oda, akik munkásságukkal jelentős mértékben segítették a kezdő és tapasztalt erdélyi filmesek pályájának alakulását - közölte csütörtökön az egyesület.
okt. 1
0:14
Nőtt az MNB konjunktúra indexe (Adózóna)
Az MNB vállalati konjunktúra indexe augusztusban +9 ponton állt, ami 3 pontos növekedés az előző hónaphoz képest, olvasható a jegybank honlapján.
okt. 1
0:14
2500 milliárdon vitatkozik az Orbán-kormány az Európai Unióval, még nincs megegyezés (168 Óra Online)
Csütörtök volt a határidő, amiben megállapodott a két fél.
okt. 1
0:15
Nagyot lépett előre a 4iG - megvásárolta az Invitechet (Napi)
A 4iG tulajdonába került az Invitech ICT Services Kft. (Invitech), miután a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) múlt heti jóváhagyását követően a mai napon a tranzakció pénzügyi zárása is megtörtént. Az akvizícióval a 4iG újabb jelentős lépést tett annak érdekében, hogy az informatika mellett a telekommunikációs piacon is az egyik meghatározó szereplővé
okt. 1
0:15
Több olajat öntene a piacra az OPEC, hogy kielégítse a keresletet (NRGreport)
Az OPEC+ azt fontolgatja, hogy a jövő heti ülésén túllép a meglévő megállapodáson, és 400 000 hordó/nap (bpd) termelésnövelést irányoz elő, tekintettel a fogyasztói nyomásra, és hogy hároméves csúcs közelében járnak olajárak - közölték források.
okt. 1
0:18
Nagybevásárlásokra készül a kormány (Portfolio)
Az év végéhez közeledve felpörögnek a közlönyökben megjelent kormánydöntések, amelyek jelentős összegeket mozgatnak meg a költségvetésben. A csütörtök este megjelent határozatában például 321 milliárd forinttal csapolta meg a Gazdaságújraindítási Alapot és ennek nagy része valamilyen nem részletezett tulajdonosi részesedésvásárláshoz kötődik.
okt. 1
0:18
30 évi bér kell egy budapesti házhoz (Adózóna)
A KSH tegnapi közlése alapján 335 780 forintot tett ki a bruttó mediánbér júliusban, az átlagkereset tekintetében pedig 433 696 forintos összegről számolt be a Központi Statisztikai Hivatal. A Bank360 kiszámolta, hány évet kell dolgozni, hogy kijöjjön egy új ingatlan megvásárlására elegendő összeg.
okt. 1
0:18
Az egykori olajkirály az akkumulátorokba fektetne egy zöldebb világ érdekében (168 Óra Online)
Alex Beard kezdi elveszíteni olajéhségét.
okt. 1
0:19
Az európai átlagot felülmúlva zárt a BUX (Napi)
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 850,05 pontos, 1,63 százalékos emelkedéssel, 52 854,65 ponton zárt csütörtökön - írja az MTI.
okt. 1
0:21
Elszállt a földgáz, az olaj, a szén és a villamosenergia ára is (NRGreport)
Globális energiaválság alakult ki az elmúlt hetekben: csak a gáz ára év eleje óta ötszörösére nőtt, az áram háromszor annyiba kerül. Drágult az olaj és a szén is. Az energiaárak brutális emelkedése pedig már nem csak Európára korlátozódik – mondta el Szabó Gergely, a MET Central Europe regionális vezetője a Portfolio Energy Investment Forumon.
okt. 1
0:22
Támogatások sertéstartóknak (Adózóna)
Többletforrások, előrehozott kifizetések és új hitelkonstrukció is segíti a sertéstartókat. A takarmányárak nagymértékű emelkedése, az állatbetegségek okozta korlátozások, valamint a koronavírus-járvány együttes piaci hatásának kompenzálására az Agrárminisztérium a sertéságazatot támogató több intézkedés bevezetéséről döntött – közölte Feldman Zsol
okt. 1
0:23
Különös pályára került a forint (Napi)
Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákhoz képest a nemzetközi bankközi devizapiacon csütörtökön: az euróval szemben erősödött, míg a dollárhoz és a svájci frankhoz képest gyengült - írja az MTI
okt. 1
0:26
A GVH lesz a házigazdája a versenyhálózati online világkonferenciának (Adózóna)
Első alkalommal mérte fel globálisan a fenntarthatóság és a versenyjog kölcsönhatásait a Gazdasági Versenyhivatal, a világ versenyhatóságait tömörítő Nemzetközi Versenyhálózat (ICN) októberi konferenciájának házigazdájaként. A közelgő virtuális világtalálkozót 130 ország ezernél is több versenyjogi szakembere követheti majd nyomon – olvasható a GVH
okt. 1
0:27
A dotcom-lufi óta nem látott jelenségről számoltak be a tőzsdék (Napi)
A tőzsdei bevezetések (IPO) világszerte lelassultak 2021 harmadik negyedévében a korábbi frenetikus tempóhoz képest, de a Refinitiv adatai szerint az év első kilenc hónapjában a számuk még mindig a legmagasabb volt a 2000-es dotcom-lufi óta.
okt. 1
0:30
Takarmány-előállítás fejlesztésére lehet pályázni (Adózóna)
Már lehet pályázni a takarmány-előállítási tevékenység fejlesztésére kiírt 50 milliárd forint keretösszegű új felhívásra – közölte Nagy István agrárminiszter.
okt. 1
0:31
Nagy pénz szakadt Mészáros Lőrincre (Napi)
Több mint 700 milliárd forint mérlegfőösszeggel és 258,1 milliárd forint saját tőkével zárta konszolidált szinten az idei első fél évet az OPUS GLOBAL Nyrt. - tette közzé a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján az IFRS szerinti jelentésében a tőzsdei társaság. A vállalatcsoport adózott eredménye 11,4 milliárd forint lett, míg a teljes átfogó eredmé
okt. 1
0:34
Hamisított parfümöket és fejhallgatókat rejtett a titkos ajtó (Adózóna)
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai egy budapesti ellenőrzésen több mint háromezer üveg hamisított parfümöt, 230 hamis márkajelzésű fejhallgatót, telefontöltőt és hangszórót, valamint 1500 JBL emblémát foglaltak le. A jogtulajdonosoknak okozott kár több mint 48 millió forint.
okt. 1
0:35
Már autópálya köti Boszniát az EU-hoz (Napi)
A horvát-boszniai Svilaj határtákelőnél csütörtökön ünnepélyes keretek között átadták a forgalomnak az észak-déli európai közlekedési folyosó, az úgynevezett korridor 5C folytatására elkészült hidat - írta a Jutarnji List című horvát napilap az MTI szerint.
okt. 1
0:38
Megjelent a gyermeket nevelők adó-visszatérítéséről szóló kormányrendelet (Adózóna)
A szeptember 30-ai 179. számú Magyar Közlönyben kihirdették a gyermeket nevelő adóvisszatérítéséről szóló 560/2021. számú kormányrendeletet.
okt. 1
0:39
Mínuszban álltak meg az amerikai tőzsdék (Napi)
.
okt. 1
0:42
Felvizezett gázolajjal kereskedtek (Adózóna)
Gázolajjal elkevert vizet értékesített négy férfi tiszta gázolajként, vádat emeltek ellenük – tájékoztatta csütörtökön az MTI-t a Veszprém Megyei Főügyészség.
okt. 1
1:06
Startup program kezdődik a tokaji borvidék fejlesztéséért (ProfitLine)
Startup program kezdődik a tokaji borvidék fejlesztéséért Wáberer György vállalkozó fővédnökségével - közölte a program szervezője, a Startup Campus csütörtökön az MTI-vel.
okt. 1
2:06
Már lehet nevezni a KSH országos statisztikai versenyére (ProfitLine)
Az idén is meghirdeti Stat Wars UNI elnevezésű statisztikai versenyét egyetemi MSc-hallgatók részére a Központi Statisztikai Hivatal (KSH), a versenyre csütörtöktől már lehet nevezni - közölte a KSH az MTI-vel.
okt. 1
2:36
Megemelte az alapkamatot a cseh jegybank (ProfitLine)
A cseh jegybanki tanács csütörtökön 0,75 százalékról 1,5 százalékra emelte az alapkamatot - közölte Markéta Fiserová, a Cseh Nemzeti Bank szóvivője a testület ülése után Prágában.
okt. 1
3:06
Nőtt az Otthon Centrum csoport árbevétele és nyeresége (ProfitLine)
Az Otthon Centrum (OC) csoport nettó árbevétele 2,83 milliárd forint volt az idei első fél évben a tavalyi azonos időszakban elért 1,94 milliárd forint után, az adózott eredmény az első hat hónapban meghaladta a 461 millió forintot, míg az előző év első fél évében 189 millió forintot tett ki - tette közzé a társaság a nemzetközi pénzügyi beszámolás
okt. 1
4:06
Októberi családi pótlék - mikor utalják a pénzt? (ProfitLine)
Mikor fogja átutalni a Magyar Államkincstár az aktuálisan következő, október hónapban esedékes családi pótlékot? Október hónap elején valójában a szeptember havi (a szeptember hónapra esedékes) családi pótlék fog megérkezni minden arra jogosult ember számára.
okt. 1
4:12
Hogyan válhatnak hatékonyabbá a napelemek? Van megoldás! (Alternatív Energia)
Mivel javítható a napelemek hatékonysága? Iráni kutatók ennek a probléma megoldásán dolgoztak és találtak megoldást.
okt. 1
4:15
A tökéletes cégér, ami minden szakmunkásnak kijár (Márkamonitor)
A cégér szó napjainkban is hasonló jelentéssel bír, mint több száz éve, csak a használata változott meg valamelyest. Míg az első cégérek általában egyszerű fatáblák voltak, melyek a mesteremberek ajtaja fölött függtek, mára a logók vették át némileg a helyüket. Egészen sokfélék lehetnek, a szövegtől a piktogramokig, amelyek nyelvi határok nélkül, e
okt. 1
4:15
Most már 4iG tulajdon az Invitech (okosipar.hu)
A 4iG tulajdonába került az Invitech ICT Services Kft. (Invitech), miután a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) múlt heti jóváhagyását követően a tranzakció pénzügyi zárása is megtörtént csütörtökön – közölte a 4iG az MTI-vel. Az akvizícióval a 4iG újabb jelentős lépést tett annak érdekében, hogy az informatika mellett a telekommunikációs piacon is az e
okt. 1
4:39
Sokkoló fordulat a Törzsi Tanácson (Márkamonitor)
A Guazabara Törzsi Tanácsán Rózsa sokkolta a játékosokat, de leginkább Zsófit, akinek szépen lassan vált csak egyértelművé, hogy kijátszották.   A pénteki adás előzetese A Törzsi Tanács másnapján még egy ember kiesik! (10.01.) Aki a pénteki játékon utolsóként végez, búcsút int a Guazabara törzsnek és a Holtak Szigetére kerül! Survivor minden hétköz
okt. 1
5:06
Nyolcszáz millió forintból épül út és kerékpárút Békéscsabán (ProfitLine)
Csaknem 800 millió forint uniós támogatásból épül és korszerűsödik út és kerékpárút Békéscsabán, a beruházás legkésőbb jövő év márciusáig befejeződik - tájékoztatta a projektgazda csütörtökön az MTI-t.
okt. 1
5:09
Ezekre az adatokra várunk pénteken (vg.hu)
Közzé teszik az uniós előzetes feldolgozóipari beszerzésimenedzserindex második becsléseit, illetve a személyes fogyasztási kiadásokat tükröző inflációs adatokat az amerikaiak.
okt. 1
5:09
A jubiláló reBrief feszültséget old (Márkamonitor)
Október 4-én, hétfőn rendhagyó tematikával ünnepli 100. adását a reBrief, a Mediator és a Trend FM közös reklámipari podcastje és rádióműsora. A különleges adásban nem a reklámok és a kampányok, hanem azok készítői, a kommunikációs szakma és maguk a hallgatók kerülnek a középpontba, akiket a műsor Spotify csatornáján extra meglepetés is vár majd.
okt. 1
5:09
Ez lesz a világ legnagyobb napelemparkja (Tiszta Jövő)
Ausztráliában épülő napelempark Szingapúrt fogja táplálni energiával.
okt. 1
5:18
A komolyzene Luke Skywalkere impróval és sztorizással avat be az operák világába (Forbes)
Az Operabeavatókon Dinyés Dániel kontextust varázsol a zene köré a történeteivel, Göttinger Pál pedig a próbafolyamatba enged betekintést – és közben a közönség önfeledten kacarászik.
okt. 1
5:39
Ezek lesznek az új munkahelyi normák a Covid után (Márkamonitor)
A Covid kezdetekor csak azt tudtuk, hogy meg fog változni a munkahelyi élet. Most már azt is látjuk, hogyan. Az Adecco Csoport nemzetközi pandémiás kutatása 8 régió 25 országában vizsgálta, hogy a járvány után mik lesznek az új munkahelyi normák.   A világ egyik legnagyobb HR cége, az Adecco Csoport 25 ország közel 15 ezer
okt. 1
5:39
Változó a kórokozó-paletta (Agrofórum)
Egy új modellezés eredményei szerint a klímaváltozás növelheti a növényi patogén szervezetek előfordulását a világ egyes területein, míg más régiókban ezek fogyatkozása várható - olvasható a sciencedaily.com-on.
okt. 1
5:39
Pályaorientációs alkalmazást fejlesztett az Oh (SzakmaPortál)
Egymilliárd forintos uniós pénzből pályaorientációs programot fejlesztett az Oktatási Hivatal (OH) általános és középiskolai diákoknak. A 2017 júniusától és 2021 október végéig tartó uniós projekt célja az általános és középiskolák pályaorientációs eszköztárának bővítése az életpályatervezés támogatásáért, hangsúlyt helyezve a matematikai, természe
okt. 1
5:39
A legfrissebb technológiai újdonságokat használja a Széchenyi-egyetem betonkenucsapata (New Technology)
Lehet betonból kenut építeni? A győri Széchenyi István Egyetemen régóta tudják, hogy igen! Erre a feladatra vállalkozik évről évre a SZEnavis csapata, amelynek tagjai a gyakorlatban használják fel a legfrissebb betontechnológiai újításokat. A társaság szorosan együttműködik az intézmény Járműipari Kutatóközpontjával (JKK), amely mentorálással segít
okt. 1
5:42
Nézd meg, milyen idő lesz! Időjárás előrejelzés péntektől-vasárnapig (Agroinform)
Eseménytelen hétvége előtt állunk, meleg, szinte már nyárias napok következnek.
okt. 1
5:42
Gx: a mezőgazdasági termények általános és univerzális szállítója (GépMax)
Krone Gx szállítókocsi: alapkivitelben Isobus vezérléssel.

Keresés