2022. január 5. szerda

jan. 5
0:12
Döntés született a Nirvana-baba keresetében (Infostart)
Egy kaliforniai bíró elvetette a Nirvana együttes ellen benyújtott keresetet, amelyben Spencer Elden kártérítést kért azért, amiért meztelen csecsemőkori képét használták fel a banda híres Nevermind című albumának borítóján.
jan. 5
0:16
Elhunyt Dobos Attila, a Táncdalfesztiválok jelentős szerzője (Infostart)
Nevéhez fűződik volt felesége, Mary Zsuzsi "Mamája", de az "Isten véled édes Piroskám" is az övé volt.
jan. 5
7:24
A Disney-filmeket is megihlető európai építészet és művészet (hirado.hu)
A kastély, ami megihlette Walt Disney-t.
jan. 5
8:30
Weöres Sándort is jelölték az 1971-es irodalmi Nobelre (Könyves Magazin)
Ötven évig senki sem tudhatja, hogy egy adott évben, kiket terjesztettek fel Nobel-díjra (az idei jelöltek névsorát is legfeljebb az unokáink ismerhetik majd), ezért is izgalmas mindig, amikor a Svéd Királyi Akadémia a fél évszázad letelte után feloldja a titkosítást.
jan. 5
8:32
Mit mond a taxis a világhírű színésznek? (Könyves Magazin)
A forgatókönyvíróként és színészként is világhírű Ethan Hawke közel húsz év után jelentkezik új regénnyel, amely voltaképp a színház világához írt szenvedélyes szerelmes levél. Olvass bele!
jan. 5
8:54
Ezeket a könyveket olvasd, ha tetszett a Ne nézz fel! (Könyves Magazin)
A világvégét jósoló katasztrófafilmek általában nem túl szórakoztatóak, ugyanakkor nem ez a helyzet a Ne nézz fel! című filmmel, amelyet a tavalyi év utolsó napjaiban tettek közzé a Netlfixen. A Leonardo DiCaprio, Jennifer Lawrence és Meryl Streep főszereplésével készült kétségbeejtő szatíra azt mutatja meg, hogyan viselkednének a mai emberek, ha k
jan. 5
9:12
Mutatjuk 2022 legjobban várt filmjeit (hirado.hu)
Nem lesz hiányunk szuperhősökben, dinoszauruszokban, ikonikus mesefigurákban, de a legendás állatok is visszatérnek a mozivászonra.
jan. 5
10:24
Részmunkaidős állását hagyta ott az írásért a friss Costa-nyertes (Könyves Magazin)
A hagyományoknak megfelelően öt kategóriában hirdettek győztest a Costa-díj döntnökei. Közülük kerül majd ki a Costa Év Könyve nyertese.
jan. 5
10:42
Versterápia: „Tanulni kell a téli fákat.” (Könyves Magazin)
A mai Versterápiában a 100 éve született Nemes Nagy Ágnes Fák című versét ajánljuk.
jan. 5
11:12
Szabó Magda örömmel vett részt az Abigél forgatásán (hirado.hu)
Szabó Magda nem állt a művészi szabadság útjába, hagyta kibontakozni az Abigél című regényéből készült tévéjáték rendezőjét.
jan. 5
13:24
Antiszemita koboldábrázolással vádolják Rowlingot a Harry Potter-filmek miatt (Könyves Magazin)
A Harry Potter világában megjelenő koboldok ábrázolását már korábban is kritizálták azzal, hogy antiszemita zsidósztereotípiákat testesít meg. Ezzel szemben áll az a tény, hogy Rowling rendszeresen kiáll a zsidók mellett és az antiszemitizmus ellen. Az ellentmondásos helyzet megértéséhez valószínűleg a középkorig vissza kell tekintenünk.
jan. 5
15:00
Elena Ferrante megmutatja a pszichodrámát az anyaságban (Könyves Magazin)
Maggie Gyllenhaal nagy álma valósult meg azzal, hogy filmet rendezhetett az általa feminista hősnek tartott Elena Ferrante Nő a sötétben című regényéből. A film december végén debütált a Netflixen Az elveszett lány címmel, a rajongásból pedig a nézők egyértelműen jól jönnek ki: Gyllenhaal rendezői debütálása ugyanis egy lassan csordogáló, de feszül
jan. 5
17:06
Vay Blanka: Meg kell keresni a kis játéktereket, mert nagyon sok megnyerhető szabadság van bennük (Könyves Magazin)
A 2021-es őszi Margón Karafiáth Orsolya beszélgetett Vay Blankával a frissen megjelent Saját ketrec című könyvéről, a bemutatón részt vett még Gaborják Ádám, a kötet szerkesztője, valamint Bolba Márta evangélikus lelkész is. (Vay Blankával mi is interjúztunk, a Saját ketrec a top50-es listánkra is felkerült, Itt pedig bele is olvashatsz.) A margós
jan. 5
23:48
Nótár Mary még sosem tett olyat, mint az M2 Petőfi TV színpadán (hirado.hu)
Nótár Mary a Lóci játszik egyik slágerét dolgozza fel, Puskás-Dallos Bogi pedig az énekesnő buli himnuszát, a Rázd meg!-et mutatja be.
jan. 5
23:50
Megvan az év legjobban várt filmje (hirado.hu)
A vásznon igazi sztárparádé jelenik meg.

Keresés