2020. november 1. vasárnap

nov. 1
0:03
1956 – történelem röplapokon (Tudás.hu)
„1956 – történelem röplapokon” címmel újabb, mindenki számára ingyenesen hozzáférhető digitális tartalomszolgáltatással jelentkezett hazánk nemzeti könyvtára, az Országos Széchényi Könyvtár. A 2020. október 23-án elindított adatbázis a forradalom és szabadságharc idején keletkezett röplapokból és szöveges plakátokból kínál bőséges válogatást. Nemze
nov. 1
0:07
V4 légierő – nincs okunk szégyenkezni (Tudás.hu)
A V4 légierő feladata feltartóztatni egy esetleges támadást addig, amíg a NATO derékhad megérkezik. Ez jelenleg pár napig sikerülne, de mégsincs okunk szégyenkezni. A V4 légierő egyre erősebb. A lengyelek mernek nagyot álmodni, és azt tervezik, hogy 32 darab ötödik generációs (legmodernebb) amerikai gyártmányú F-35A típusú többcélú vadászgépet vásá
nov. 1
0:11
Noé bárkájához hasonló projekttel mentenék meg a világ korallzátonyait (Tudás.hu)
Az ausztrál Nagy-korallzátony szomszédságába tervezett biobankban tárolnának élő egyedeket a világ jelenleg legveszélyeztetettebb korallfajaiból arra az esetre, ha a jövőben újra kellene éleszteni egyes populációkat a természetben. A norvégiai nemzetközi magbunker mintájára megálmodott Élő Korall Biobankban (Living Coral Biobank) 800 különböző kora
nov. 1
0:15
A Ligo és a Virgo segítségével 39 új gravitációshullám-jelenséget észleltek a legutóbbi mérési időszakban (Tudás.hu)
A LIGO és a Virgo segítségével 39 új gravitációshullám-jelenséget észleltek a gravitációs hullámok keresésének 3. egyéves mérési időszakának (03) első felében (O3a). A tudósok háromszor annyi keresett eseményt rögzítettek, mint amennyit az első két időszakban összesen. Ezzel összesen 50-re emelkedett az észlelt események száma. Gravitációs hullámok
nov. 1
0:19
Galaxisunkban akár 300 millió potenciálisan lakható bolygó lehet (Tudás.hu)
Galaxisunkban akár 300 millió potenciálisan lakható bolygó lehet a Kepler űrteleszkóp adatainak elemzése szerint. Egyes bolygók elég közel is lehetnek, több a Naptól akár 30 fényévnyi távolságra. A kutatás az amerikai űrkutatási hivatal, a SETI Intézet és más szervezetek tudósainak közreműködésével valósult meg. A szakértők eredményeikről a The Ast
nov. 1
2:42
Új óriáspanda-múzeum kezdte meg működését Délnyugat-Kínában (Hírstart)
Az egy év alatt felépült múzeum egyelőre próbaüzemmódban működik.
nov. 1
3:09
Ebből a cikkből megértheti, hogy miért adták idén a közgazdasági Nobel-díjat (Tudás.hu)
Paul Milgrom és Robert Wilson kapta az idén a Svéd Királyi Tudományos Akadémia közgazdasági Nobel-emlékdíját, az aukciós piacok kutatásaiban elért eredményeikért. A Stanford, University közgazdászai nem csak a hagyományos aukciók természetét kutatták, de új aukciós módszereket is javasoltak az olyan termékekre, amelyeket nem lehetett a régi kalapác
nov. 1
4:09
Online rendezik meg idén az Országos Rajzfilmünnepet (Tudás.hu)
Online rendezik meg idén november 13. és 15. között a VIII. Országos Rajzfilmünnepet, amely kétszáz filmet tűz műsorára.     Az idei eseményt a https://bit.ly/3kuKBWz videómegosztón lehet követni – közölte a programot szervező KEDD Animációs Stúdió. Mint írják, a stúdió országszerte csaknem100 helyszín közreműködésével szervezi meg az eseményt, ame
nov. 1
5:03
Tarolt Horvát Lili filmje a nagy presztízsű spanyolországi seregszemlén (Tudás.hu)
Tarolt Horvát Lili filmje a nagy presztízsű spanyolországi seregszemlén, a Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre, első magyar alkotásként, elnyerte a 65. Valladolidi Nemzetközi Filmfesztivál fődíját, a Golden Spike-ot; a filmversenyen a legjobb új rendező díját is Horvát Lilinek, a legjobb színésznő díját pedig Stork Natasának ítélte
nov. 1
7:36
Még idén kiderülhet, melyik vakcina működik (Infostart)
A Pfizer, az AstraZeneca és a Moderna már néhány tucatnyi, a klinikai tesztekben részt vevő önkéntes megbetegedése esetén nyilvánosságra hozza, melyiküket oltottak be placebóval és melyiküket vakcinával.
nov. 1
8:06
Így védték a külpesti srácok Budapestet (24.hu)
A pesti külső kerületek forradalma inkább vidéki jegyeket mutatott, nem véletlenül. A megtorlás 17 „külpesti srác” életét vette el.
nov. 1
8:33
A magyar tudomány ünnepe (Demokrata)
Ezen a napon ajánlotta fel birtokainak egyéves jövedelmét a Magyar Tudományos Akadémia megalapítására.
nov. 1
11:18
Őssejtekkel egerekben sikerült gyógyítani a sérült gerincvelőt (Hírstart)
Nagyon régóta vár a gerincgyógyászat valami igazán komoly áttörésre a gerincvelő-sérülések területén. A túl gyakori baleseti következmény miatt világszerte rengetegen kényszerülnek egy életre tolószékbe, vagy rosszabb esetben kórházi ágyba.
nov. 1
12:06
Olcsóbb lesz a Holdon tankolni így, hogy van ott víz (Infostart)
Újabb bizonyítékokra bukkantak amerikai tudósok, hogy van víz a Holdon. Az eredményeket Kereszturi Ákos csillagász magyarázta el.
nov. 1
12:12
Varázslónak hitték a maszájok Teleki Sámuelt, mert rakéták segítségével esőt csinált (Hírstart)
Százhetvenöt éve, 1845. november 1-jén született Teleki Sámuel - Magyar László mellett - a 19. század másik nagy Afrika-utazója. 1888-ban Teleki és barátja, Ludwig von Höhnel fedezte fel a Rudolf trónörökösről, valamint a feleségéről, Stefániáról elnevezett tavakat.
nov. 1
12:18
Még idén kiderülhet, melyik vakcina működik (Hírstart)
A Pfizer, az AstraZeneca és a Moderna már néhány tucatnyi, a klinikai tesztekben részt vevő önkéntes megbetegedése esetén nyilvánosságra hozza, melyiküket oltottak be placebóval és melyiküket vakcinával.
nov. 1
12:30
Porszívóval kapták el az óriásdarazsakat (24.hu)
Hajtóvadászat indult az újonnan megtelepedett óriási darazsak ellen Amerikában, első fészküket sci-fibe illő jelenet során számolták fel.
nov. 1
12:57
Már tesztelik az az izraeli fejlesztésű vakcinát (Demokrata)
Elsőként a 26 éves Szegev Harel nevű önkéntesnek adták be a COVID-19 elleni védőoltást.
nov. 1
13:06
Már tesztelik az az izraeli fejlesztésű vakcinát (Hírstart)
Elsőként a 26 éves Szegev Harel nevű önkéntesnek adták be a COVID-19 elleni védőoltást.
nov. 1
13:24
A romániai erőműrendszerben a vízenergia hasznosítása a legnagyobb (Hírstart)
A román Energiaár-szabályozó Hatóságnál (ANRE) átfogó vizsgálat van folyamatban annak a megállapítására, hogy a létező erőművek mennyi energiát képesek ténylegesen is előállítani.
nov. 1
16:06
Erős bizonyíték jött a genetikai csodafegyver ellen - emberi embriókon kísérleteztek (Infostart)
Emberi embriókon folytatott kísérletek megmutatták a genetikai olló alkalmazásának a kockázatát és azt, hogy a tudósok miért tartják nem biztonságosnak az ilyen próbálkozásokat.
nov. 1
16:42
Korai keresztény templom maradványaira bukkantak Észak-Izraelben (Hírstart)
Egy vízesés lábainál található, és egy római kori, a görög Pán istennek szentelt templom helyére építették a kereszténység felvétele után.
nov. 1
16:54
Inváziós faj jelent meg Pécsen (Hírstart)
Más, nem őshonos szúnyogfajok mellett a tigrisszúnyog is megjelent 2020-ban a baranyai megyeszékhelyen – tette közzé az MTI.
nov. 1
19:12
300 millió Földhöz hasonló lakható bolygó lehet a Tejútrendszerben (Hírstart)
A Kepler űrteleszkóp és a Gaia-misszió adatainak elemzéséből megállapították, hogy csak a mi galaxisunkban 300 milliónál is több olyan exoplanéta lehet, amelyen kialakulhatott az élet.
nov. 1
19:30
Jobban ég a brazíliai őserdő, mint amikor mindenki erről beszélt (Infostart)
Tavaly uralta a címlapokat az Amazonas-vidékén tapasztalható rengeteg erdőtűz, most októberben viszont kétszer annyi erdőtűz volt a régióban, mint 2019-ben ilyenkor. És ez sajnos nem kiugró adat.
nov. 1
19:54
Közúti engedélyt kapott egy holland repülő autó (Szeretlek Magyarország)
A Liberty nevű jármű végsebessége 180 km/h, pilótaengedély kell hozzá, amivel a földön és a levegőben is vezethető.
nov. 1
20:12
Szupertájfun csapott le a Fülöp-szigetekre (Hírstart)
A több mint hétezer szigetből álló országot évente átlagosan húsz tájfun sújtja.

2020. november 2. hétfő

nov. 2
0:06
Minden harmadik magyar szerint manipulálják a járványadatokkal (Infostart)
Veszélyesen sokan hiszik, hogy a koronavírust mesterségesen állították elő, kevesebben halnak meg benne a hivatalosan közölt számoknál, vagy egyáltalán nem is létezik.
nov. 2
3:09
Amikor a magyarok a világ legjobb tudósait adták – Kármán Tódor élete (Tudás.hu)
Ha valakinek az életéről filmet kéne csinálni, az az egyesek által „marslakóknak” nevezett, magyar származású, világhírű amerikai tudósok sorának legidősebb tagja, a tudományra alapozott repülés atyja, a rakétatechnológia és űrhajózás egyik úttörője, Kármán Tódor. Az ő életében a 20. század hírességeinek legjava felvonul, Bánki Donáttól, Henry Ford
nov. 2
3:39
Színészképző intézmények hallgatói találkoznak Kecskeméten (Tudás.hu)
Tizenegyedik alkalommal rendezik meg november 8. és 12. között a magyar nyelvű színészképző intézmények találkozóját, a SZÍN-TÁR-t Kecskeméten – tájékoztatta a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház művészeti titkára Mészár Zsuzsanna elmondta: a koronavírus okozta járvány miatt márciusban elhalasztott találkozóra a Szent István Egyetem kaposvári
nov. 2
4:12
Dél-Korea 2050-re megszünteti üvegházhatásúgáz-kibocsátását! (Hírstart)
Japán után Dél-Korea is bejelentette, hogy az évszázad közepéig karbonsemlegessé válik, azaz gazdasági tevékenységeivel nem idéz elő üvegházhatásúgáz-kibocsátást.
nov. 2
6:42
Gigászi ősi madarakra bukkantak (Infostart)
Egy őskori madárcsalád gigászi, akár a 6,4 méteres szárnyfesztávolságot is elérő tagjainak eddig feltárt legrégebbi maradványaiként azonosítottak a kutatók néhány fosszíliát, amelyet még az 1980-as években fedeztek fel az Antarktiszon.
nov. 2
7:00
Úgy kezeljük a klímaváltozást, mint egy háborút (24.hu)
Háborús retorikára van szükség, hogy végre komolyan vegyük a klímaváltozást.
nov. 2
8:36
Nemzetközi elismerést kapott négy magyar orvosképző egyetem (Hírstart)
A hazai orvos-, és egészségtudományi egyetemek mindegyike jelentősen, több mint 50 hellyel javította pozícióját.
nov. 2
9:12
Duplázódott az erdőtüzek száma Amazóniában (24.hu)
1998 óta idén jegyezték fel a legtöbb tüzet a térségben.
nov. 2
9:18
Friss hírek a megoperált bangladesi ikerlány, Rabeya állapotáról (Infostart)
A Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány orvoscsoportja missziója teljesítését követően a hétvégén épségben, egészségesen hazaérkezett Bangladesből.
nov. 2
10:18
Egyre alacsonyabb az emberek testhőmérséklete (24.hu)
Nem tudni pontosan, mi áll a háttérben.
nov. 2
10:24
Az MIT kutatói egy mesterséges intelligenciát megtanítottak arra, hogy a köhögés hangjából megállapítsa, ha valaki koronavírusos (Hírstart)
A kutatók szerint a program azoknál is meg tudja hang alapján állapítani, hogy fertőzöttek, vagy sem, akinek semmilyen tünetük nincs.
nov. 2
10:36
Élet a Földön kívül, Covid-kataklizma és mesterséges intelligencián alapuló orvosi terápia – jön a Magyar Tudomány Ünnepe! (Hírstart)
Versenyben a koronavírussal: mikorra lesz vakcina és gyógyszer? A matematika mint a tudomány időgépe, avagy megelőzhetők-e a járványok matematikai modellek segítségével? Élő közvetítésekkel várják november 3. és 30. között a Magyar Tudomány Ünnepén.
nov. 2
10:51
A halott Lenin üzent egy nővel (24.hu)
Azt mondta, nem akar Sztálin mellett nyugodni, akinek a testét 1961-ben el is távolították a Lenin-mauzóleumból.
nov. 2
11:06
Lassan véget ér a lombhullás időszaka, védjük a sünöket! (Hírstart)
Hogyan lehet az avarkupacokba bújt sünök megkínzása nélkül kitakarítani az őszi kertet? Mit tegyünk, ha sünt találunk az avarban? A Magyar Madártani Egyesület elmondja.
nov. 2
11:24
Amerika műanyagba fojtja a Földet (24.hu)
Az Egyesült Államok jól leplezi, mennyi hulladékot is állít elő.
nov. 2
11:30
A kísérteties Halálfej-köd az ESO felvételén (Hírstart)
Egy régóta halott csillag fátyolos maradványai a Cet gyomrában – mintha csak egy halálfej lebegne a világűr végtelenjében. Ez az Európai Déli Obszervatórium (ESO) Nagyon Nagy Távcsövének (Very Large Telescope – VLT) lenyűgözően részletes felvétele a vérvörös árnyalatokban játszó, baljós nevű Halálfej-ködről. Ez a képződmény az első olyan ismert pla
nov. 2
12:30
Majdnem meghalt, mert allergiás a hidegre (24.hu)
A férfinél szélsőséges allergiás reakció, anafilaxiás sokk alakult ki.
nov. 2
12:30
Kisebb települések és cégek is jelentkezhetnek a Virtuális Erőmű Program pályázataira (Hírstart)
Újra megnyíltak a Virtuális Erőmű Program (VEP) pályázatai az energiahatékony, illetve energiatudatos vállalat, önkormányzat vagy intézmény cím elnyeréséért, de már nemcsak országos, hanem megyei szinten is, hogy kistelepülések és helyi cégek is bekapcsolódhassanak Magyarország legnagyobb fenntarthatósági programjába - hívta fel a figyelmet a VEP.
nov. 2
13:48
A járvány miatt átalakítja a térképét a Google (Infostart)
A koronavírus-járvány miatt egyre többen kerékpároznak, a keresőóriási ezért bővíti térképszolgáltatását.
nov. 2
13:48
Lényegében az etnikai revíziót valósította meg az első bécsi döntés (Hírstart)
82 éve, 1938. november 2-án hozták meg az első bécsi döntést, amely visszajuttatta Magyarországnak a Felvidék Trianonban elcsatolt magyarlakta területeit. A visszaítélt területekre 1938. november 5-10. között vonult be a magyar honvédség, Horthy Miklós kormányzó Komáromba és Kassára látogatott el.
nov. 2
14:06
A járvány miatt átalakítja a térképét a Google (Hírstart)
A koronavírus-járvány miatt egyre többen kerékpároznak, a keresőóriási ezért bővíti térképszolgáltatását.
nov. 2
14:09
Holnap elérheti a Földet egy apró aszteroida (24.hu)
Kis mérete miatt nehéz pontosan meghatározni az objektum pályáját.
nov. 2
14:12
3 ezer milliárd dollárjába kerülhet Ausztráliának a klímaváltozás (168 Óra Online)
Csaknem 3,4 ezer milliárd ausztrál dollárnyi gazdasági veszteséggel és több mint 880 ezer munkahely elvesztésével kell szembenéznie Ausztráliának, ha a következő ötven évben nem tesz hatékony lépéseket a klímaváltozás megfékezéséért - állapították meg szakértők.

Keresés