2020. április 13. hétfő

ápr. 13
7:03
Okozhat-e lelki törést a koronavírus? (24.hu)
A félelem, a szorongás most természetes, probléma akkor van, ha ez már a napi tevékenységet akadályozza. Az emocionális közelség, a tudás és a rutin segít.
ápr. 13
8:28
Melyik volt előbb: a nyúl vagy a tojás? – régi húsvéti fotók (Múlt-kor)
Van, akinek ez az ünnep is csak egy hosszú hétvégét jelent, és van, aki a hagyományoknak él. Mivel az idei húsvétkor nem tudunk elutazni, hogy hagyományőrző településeket keressünk fel, ahol látogatóként élhetjük át a népszokások húsvéti forgatagát, otthoni ráhangolódásra hívjuk olvasóinkat, hogy a Fortepan nyuszis-csibés-kisgyermekes fotói segítsé
ápr. 13
8:42
A pokolban is helyt álltak a magyar katonák (24.hu)
Az isonzói frontot a rettenetes körülmények és a heves harcok tették a poklok poklává, a magyarok itt szenvedték el a legnagyobb veszteségeket a nagy háborúban. Két és fél évig működött ez a húsdaráló.
ápr. 13
9:48
Okozhat-e lelki törést a koronavírus? (Hírstart)
A félelem, a szorongás most természetes, probléma akkor van, ha ez már a napi tevékenységet akadályozza. Az emocionális közelség, a tudás és a rutin segít.
ápr. 13
11:00
„Sikeres kudarcként” definiálta a NASA az Apollo-13 majdnem tragédiáját (Múlt-kor)
Miután az USA holdprogramjának hetedik küldetése, az Apollo-13 1970. április 11-én útjára indult, 56 órán keresztül úgy tűnt, hogy ez lesz minden idők egyik legsimább holdra szállós NASA-missziója, de egy szikra mindent megváltoztatott.
ápr. 13
12:12
Nem az őse, hanem a közeli rokona volt a mai embernek a Homo antecessor (Múlt-kor)
Egy nemrégiben elvégzett fehérjeanalízis eredményei alapján valószínűsíthető, hogy a kannibalizmusra is hajlamos Homo antecessort rokoni szálak fűzték a neandervölgyi emberhez és a Homo sapienshez is.
ápr. 13
13:21
Kandalló mellől nyugtatta meg a pénzük miatt aggódó amerikaiakat Roosevelt elnök (Múlt-kor)
Roosevelt 1933. március 4-én foglalhatta el az Egyesült Államok elnöki székét. Az ország ekkor lépett a nagy gazdasági világválság negyedik évébe, és történelmének legsúlyosabb gazdasági krízisét élte át. Rooseveltnek lépnie kellett, hogy megnyugtassa a kétségbeesett embereket. Egy pazar rádióbeszéddel indított.
ápr. 13
14:57
Nagyon fontos térkép készült az emberi testről (Hírstart)
A sejteket felépítő és nagyrészt működtető, gének által kódolt fehérjék interakcióit az interaktoma nevű térkép tartalmazza.
ápr. 13
15:18
Nagyon fontos térkép készült az emberi testről (24.hu)
A sejteket felépítő és nagyrészt működtető, gének által kódolt fehérjék interakcióit az interaktoma nevű térkép tartalmazza.
ápr. 13
15:21
Fél évszázadon át titkolták, hogyan likvidálták a lengyel tiszteket (Hírstart)
Lengyelországban 2008 óta április 13. a katyni vérengzés áldozatainak emléknapja.
ápr. 13
16:57
Szokatlan magasságban láttak tigrist Nepálban (24.hu)
Egyszerre váltott ki izgalmat és aggodalmat, hogy 2500 méteres tengerszint fölötti magasságban láttak tigrist.
ápr. 13
17:00
Békákat mentettek az útról Nógrád megyében (Hírstart)
A természetvédők a vándorlási útvonalat keresztező út mentén segítik a békák átjutását, hogy a tömeges gázolástól megóvják őket.
ápr. 13
17:42
Megkerült minden kötelek ősatyja, a neandervölgyiek fonták ötvenezer éve (Hírstart)
Minden eddiginél régebbi kötéldarabra bukkantak a régészek a francia Abri du Maras lelőhelyen. A leletből arra következtetnek, hogy a neandervölgyiek ötvenezer éve már tisztában voltak a számok fogalmával.
ápr. 13
19:51
Barabási Albert-László: sokkal többen lehetetlenülnek el, mint ahányan meghalnak (Infostart)
A hálózatkutató szerint gondolni kell azokra is, akikre nem egészségügyi szempontból sújt le a koronavírus.
ápr. 13
20:45
Koronavírus – évezredekig nem volt komolyabb gond, aztán beköszöntött 2003 (Infostart)
Nagyjából tízezer évvel ezelőtt jelenhetett meg az első koronavírus a bolygón, azóta nagyon nem okozott galibát, egészen 2003-ig. Úgy tűnik, az emberiség nem figyelt eléggé, most pedig teljes gazdasági ágazatok állnak le egy alapvetően nem túl súlyos, de ellenszer nélküli, potenciálisan halálos kórokozó miatt.
ápr. 13
20:51
Magyar szuperszámítógép a koronavírus elleni hadszíntéren (Infostart)
Magyar szuperszámítógép is segíti a Stanford Egyetem koronavírus kutatását – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

Keresés