2021. március 28. vasárnap

márc. 28
0:03
A brit mutáns veszélyesebb a házi kedvencekre is (Infostart)
Az egyik variáns szívproblémákhoz vezethet az állatorvosok figyelmeztetése szerint: nem az állatról emberre történő terjedés miatt aggódnak, hanem azért, hogy mi lesz a gazdik által megfertőzött háziállatokkal.
márc. 28
0:06
Az évszázad legfurább gyilkossága: saját maga ellen fogadott bérgyilkost a kecskeméti borkereskedő (Hírstart)
Az 1931-es Steinherz Rudolf-gyilkosság híre a nemzetközi sajtót is bejárta, derül ki az Arcanum Digitális Tudománytár segítségével készített cikkünkből. Nem csoda: a két világháború közötti Magyarország legfurcsább emberölése bármelyik Helyszínelők-évadba bekerülhetett volna.
márc. 28
5:09
Színházi világnap – Fővárosi és vidéki színházak köszöntötték közönségüket videóüzenetben (Tudás.hu)
Harmincegy budapesti és vidéki színház igazgatója köszöntötte a magyarországi színházak képviseletében közös Facebook-üzenetben a színházszerető közönséget szombaton a színházi világnap alkalmából. Az üzenet bevezetőjében Kásler MIklós emberi erőforrások minisztere beszélt a művészek és a színházak jelentőségéről és mondott köszönetet a színészekne
márc. 28
6:27
Lekapcsolják Budapest díszkivilágítását a Föld órája akcióhoz csatlakozva (Tudás.hu)
Budapest is csatlakozott a Föld órája akcióhoz, ezért szombat este egy órára lekapcsolják a város díszkivilágítását – közölte Facebook-oldalán a főpolgármester. Karácsony Gergely kiemelte, a klímaváltozás hatásai Budapesten is egyre fokozottabban jelentkeznek: folyamatosan növekszik a hőségnapok száma, gyakoribbak a károkat okozó viharok, a hirtele
márc. 28
6:39
Lajkó Félix és Balázs János ad koncertet a Cziffra György-emlékév programjában (Tudás.hu)
Lajkó Félix hegedűművész és Balázs János zongoraművész ad koncertet a Cziffra György-emlékév programjában április 9-én Zalaegerszegen. A zalaegerszegi koncert a Filharmónia Magyarországgal közös hangverseny, amely élőben, díjtalanul megtekinthető a cziffra100.com oldalon, a Cziffra Fesztivál Facebook-csatornáján és a Filharmónia web- és Facebook-ol
márc. 28
7:03
Szibéria -53 fokban – Hadiállások az Északi-sarkon (Tudás.hu)
A történelem során felrobbantott legerősebb nukleáris szerkezet, a több mint ötvenmillió tonna (50 megatonna) hagyományos robbanóanyag hatásával felérő Cár Bomba volt, amelyet 1961. október 30-án hoztak működésbe. Az egész az amerikaiaknak szólt. Jelezte, hogy a világ ötödik óceánja, az Északi-Jeges-tenger keleti partvidéki övezete a Kóla-félsziget
márc. 28
7:12
Virágvasárnap: Jézus bevonult Jeruzsálembe (Hírstart)
A keresztény hagyományban ezen a napon kezdődik a nagyhét, ami Jézus szenvedésén és kereszthalálán keresztül a feltámadás ünnepéhez, húsvéthoz vezet.
márc. 28
7:51
Év végére a Föld lakosságának 70 százalékát is beolthatják (Infostart)
De nagyon egyenlőtlennek ígérkezik a vakcinák eloszlása az egyes országok közt: a 2021 végéig gyártandó mennyiság túlnyomó részét a gazdag országok szerezték meg maguknak.
márc. 28
10:03
Egyelőre nem kell tartanunk a veszélyes aszteroidától (Demokrata)
A Föld még legalább száz évig biztosan nem fog összeütközni a kisbolygóval.
márc. 28
10:36
Legalább száz évig nem kell félnünk aszteroida „támadástól” (hirado.hu)
A Föld még legalább 100 évig biztosan nem fog összeütközni egy különösen veszélyes aszteroidával.
márc. 28
11:33
A következő pandémia megelőzésén már most dolgoznak (Infostart)
A kutatók denevérek százainak befogásával és megvizsgálásával igyekeznek a koronavírusok természetét megismerni.
márc. 28
11:42
Többször felhasználható űrrepülőt fejleszt Oroszország (hirado.hu)
Oroszország megkezdte az űrsiklóprogram újraindítását, melynek keretein belül a közeljövőben többszöri utazásra is alkalmas űrrepülők indulhatnak el felfedezni a világegyetemet.
márc. 28
14:03
Klímaváltozás: csapongó csapadékmennyiség a Kárpát-medencében (Infostart)
Ha klímaváltozásról beszélünk, sokan a hőmérséklet- vagy a tengerszint-emelkedésre gondolnak, pedig a klímaváltozás jelentősen befolyásolja a vízkörforgást is – hívta fel a figyelmet az InfoRádióban Bozó László meteorológus, a Magyar Tudományos Akadémia Földtudományi Osztályának elnöke.
márc. 28
15:24
Tapasztalatcsere szervezésével járulunk hozzá az agrárium tudásalapú modernizációjához (Hírstart)
Az EU Agrárkutatási Állandó Bizottságának Stratégiai Munkacsoportja az elmúlt napokban mandátumának ötödik, online ülését tartotta. A munkacsoportot társelnökként vezető Juhász Anikó helyettes államtitkár kiemelte, hogy az Agrár Tudás- és -Innovációs Rendszer felépítésére létrejött munkacsoport munkája stratégiai jelentőségű.
márc. 28
17:24
Egymillió embert küldhet a Marsra Elon Musk (hirado.hu)
Elon Musk szerint a SpaceX jóval 2030 előtt fogja felküldeni rakétáit a Marsra.
márc. 28
17:30
Elárulta a NASA, hogy mikor ütközhet össze a veszélyes aszteroida a Földdel (Hírstart)
Az elsőként 2004-ben észlelt Apophist március folyamán sikerült jobban megfigyelni, amikor a Nap körül keringve aránylag közel, 17 millió kilométerre haladt el a Föld mellett.
márc. 28
17:57
Már egymillió koronavírus-beteg életét mentette meg egy patikai gyógyszer (Infostart)
Az olcsó szteroidról gyorsan kiderült, hogy nagyon hatásos a koronavírus kezelésére, máig hozzávetőlegesen egymillió embert menthettek meg vele a világ különböző pontjain a becslések szerint.
márc. 28
21:30
Már egymillió koronavírus-beteg életét mentette meg egy patikai gyógyszer (Hírstart)
Az olcsó szteroidról gyorsan kiderült, hogy nagyon hatásos a koronavírus kezelésére, máig hozzávetőlegesen egymillió embert menthettek meg vele a világ különböző pontjain a becslések szerint.

Keresés