Vidékfejlesztés

Környezet, táj és a gazda
2022 június 29.   Magyar Mezőgazdaság
A nyitrai agráregyetemen beszélgettem Fehér Sándor professzorral, aki szomorúan konstatálja, hogy a napokban megszűnt náluk a környezetgazdálkodási szak. A tantárgyak némelyike szerencsére megmarad, de már csak a régiófejlesztési és a vidékfejlesztési szakokon oktatják őket.
Nagy a baj az Alföldön
2022 június 29.   Agrotrend
Évtizedek óta nem látott súlyos aszály pusztít az országban, eddig 230 ezer hektárra nyújtott be 7 ezer gazdálkodó kárigényt. A Dunától keletre eső megyék a leginkább érintettek. Az agrártárca mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára szerint az ilyen mértékű szárazságot és csapadékhiányt még öntözéssel sem tudják a gabonatermesztő
Rohamosan sivatagosodik az Alföld
2022 június 29.   168 Óra Online
Évtizedek óta nem látott súlyos aszály pusztít az országban, eddig 230 ezer hektárra nyújtott be 7 ezer gazdálkodó kárigényt. A Dunától keletre eső megyék a leginkább érintettek. Az agrártárca mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára szerint az ilyen mértékű szárazságot és csapadékhiányt még öntözéssel sem tudják a gabonatermesztő
Oltári nagy a baj az Alföldön
2022 június 29.   Infostart
Évtizedek óta nem látott súlyos aszály pusztít az országban, eddig 230 ezer hektárra nyújtott be 7 ezer gazdálkodó kárigényt. A Dunától keletre eső megyék a legérintettebbek. Az agrártárca mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára szerint az ilyen mértékű szárazságot és csapadékhiányt még öntözéssel sem tudják a gabonatermesztők ke
A vásárlóerő fenntartását szolgálják a kormányzati intézkedések
2022 június 15.   Agrotrend
Mindazok a kormányzati döntések, amelyek a nem megszokott gazdasági környezetre reagálnak, a családok, nyugdíjasok védelmét, a vásárlóerő megtartását szolgálják - hangsúlyozta az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára kedden Kecskeméten.
Dől a pénz a Balatonhoz: ezek a települések többszáz milliót nyertek el fejlesztésekre
2022 június 13.   Pénzcentrum
A Balaton környékén vidékfejlesztési forrásban részesült üdülőkörzeti pályázatok 44,4 százaléka, számszerűen 2891 darab pályázat Somogy, 38,4 százaléka, 2499 darab Veszprém, és 17,2 százaléka, 1123 pályázat Zala megyei. A támogatottak 63,7 százalékát községekből, 36,3 százalékot városokból nyújtottak be - írja a HelloVidék. Balaton partviszonylat é
Két élelmiszeripari céget támogatott meg uniós pénzből a kormány
2022 június 8.   Napi
A Sugo Food Kft.-nek 3 milliárd 93 millió, míg a Gulyás János és Társa Kereskedelmi Kft.-nek 4 milliárd 790 millió forintot biztosított a kormány az uniós Vidékfejlesztési program terhére.
Aktuális mezőgazdasági és vidékfejlesztési pályázatok
2022 június 8.   Agroinform
Az Agroinform.hu összefoglalója az aktuális mezőgazdasági és vidékfejlesztési támogatásokról, a legfontosabb határidőkről.
Tízmilliárd forint támogatást osztanak ki méhészetek fejlesztésére
2022 június 4.   Napi
Az Agrárminisztérium 10 milliárd forint keretösszeggel meghirdette a méhek állatjóléti támogatását – jelentette be Nagy István agrárminiszter. Ehhez a forrást az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap (EMVA) és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosítja. A támogatás normatív, mintegy 7500 támogatási kérelemmel számolnak.
Egy példaértékű ágazat
2022 június 3.   Magyar Mezőgazdaság
Az ágazati szintű együttműködés sikeres példája itthon a termelőket, feldolgozókat és kereskedőket tömörítő Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács – mondta Feldman Zsolt, mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár a szervezet tejvilágnapi sajtótájékoztatóján június 2-án Dabason.
Tenyészbaromfi állatjóléti támogatások: vége, folyt. köv.
2022 június 2.   Üzletem
A támogatási konstrukció a Vidékfejlesztési Program keretében folytatódik, a pályázati felhívás meghirdetése 2022 őszén várható.
A tenyészbaromfi állatjóléti támogatások a Vidékfejlesztési Programon belül folytatódnak
2022 június 2.   Agrotrend
2022. június 1-jétől már nem nyújtható be támogatási kérelem az étkezési tojást termelő tyúkállományok, valamint tenyészbaromfi fajok 38/2016. (VI. 6.) FM rendelet szerinti állatjóléti támogatására. A támogatási konstrukció a Vidékfejlesztési Program keretében folytatódik, a pályázati felhívás meghirdetése 2022 őszén várható.
Juhtenyésztéstől a vidékfejlesztésig
2022 május 30.   Magyar Mezőgazdaság
Gergely László eredeti hivatását tekintve történész, de végül gazdálkodásra adta a fejét. A már hegyvidékinek is nevezhető Debrődön, felesége családjának földjén kezdtek bele, több mint 30 hektáron. Felesége, Gergely Papp Adrianna Debrőd polgármestere. A zsákfalu a vidéki turizmusban látja a kitörési lehetőséget.
EB: megnövelt támogatás az uniós mezőgazdasági termelőknek
2022 május 23.   Agrofórum
Az Európai Bizottság közleménye szerint olyan, az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból (Emva) finanszírozott intézkedést javasolt, amely lehetővé tenné a tagállamok számára, hogy egyszeri támogatást nyújtsanak a jelentős inputköltség-növekedés által érintett mezőgazdasági termelőknek és agrár-élelmiszeripari vállalkozásoknak.
Új tanszékekkel bővül a Széchenyi István Egyetem mosonmagyaróvári kara
2022 május 18.   Agrofórum
Fenntarthatóság, korszerű élelmiszertechnológiák, vidékfejlesztés és precíziós gazdálkodás – ezek az innovatív területek kerülnek fókuszba a Széchenyi István Egyetem mosonmagyaróvári karán, amely új tanszékekkel és képzési területekkel bővül a következő tanévtől. Mindez erősíti a különböző tudományágak együttműködését annak érdekében, hogy közösen
Széchenyi István Egyetem: új tanszékekkel bővül a mosonmagyaróvári kar
2022 május 18.   Agroinform
A fenntarthatóság, a korszerű élelmiszertechnológiák, a vidékfejlesztés és precíziós gazdálkodás – ezek az innovatív területek kerülnek fókuszba.
Nagy István két államtitkára távozhat a tárcától
2022 május 17.   24.hu
A két régi-új miniszter, Lázár János és Navracsics Tibor miatt nem csorbulnak a vidékfejlesztési feladatkörök.
Közeleg az egységes kérelem beadásának végső határideje
2022 május 13.   Üzletem
Szankciómentesen idén május 16-ig van lehetőség a közvetlen támogatási és vidékfejlesztési jogcímekhez kapcsolódóan kérelmet beadni, adatszolgáltatási kötelezettséget teljesíteni, valamint kifizetési kérelmet rögzíteni.
A magyar mezőgazdaság felkészült a jövő kihívásaira
2022 május 13.   Agrotrend
Az elmúlt évek fejlesztései felkészítették a magyar mezőgazdaságot a következő évek kihívásaira - mondta az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára pénteken Budapesten, a Baromfi Termék Tanács konferenciáján.
Ketyeg az óra a támogatási kérelmeknél
2022 május 13.   Napi
Szankciómentesen idén május 16-ig van lehetőség a közvetlen támogatási és vidékfejlesztési jogcímekhez kapcsolódóan kérelmet beadni, adatszolgáltatási kötelezettséget teljesíteni, valamint kifizetési kérelmet rögzíteni - hívta fel a figyelmet pénteki közleményében az Agrárminisztérium (AM).