Hírarchívum - Kultúra

2021. június 22. kedd

jún. 22
0:03
Mága Zoltán ismét nagy dolgot tett (Blikk)
Örömteli pillanatoknak lehetett tanúja Mága Zoltán Liszt Ferenc-díjas hegedűművész Aszódon.
jún. 22
2:15
Száll a lelkem... Összetartozás 101 - Filmforgatás a Vasi Skanzenben (Hírstart)
Filmet forgattott a Vasi Skanzenben a Gencsapáti Hagyományőrző Néptáncegyüttes, az ELTE SEK Szökős Néptáncegyüttes, valamint a Reményik Evangélikus Iskola néptánccsoportjai. Több kárpát-medencei tájegység táncai mellett az Őrvidék népdalai és a szlavóniai szigetmagyarság lakodalmi szokásai is megelevenedtek. A nyelvterületet tánccal-zenével és irod
jún. 22
5:09
A Fidesz és az Mszp első háttéralkuit is focipályák mellett alapozták meg (Startlap)
A miniszterelnök pedig megőrül attól, ha a stadionban politikai vagy üzleti ügyekkel zavarják. Öt dolog, amit nem tudtál Orbán Viktor futballszenvedélyéről - ízelítő Rényi Pál Dániel és a 444 legújabb könyvéből, a Győzelmi kényszerből.
jún. 22
5:57
Ezért támadt Hitler Sztálinra (24.hu)
Hitler azzal számolt, hogy ha a Szovjetunió megsemmisül, akkor Németország kontinentális hatalma akkora lesz, hogy előbb Churchill, majd utóbb Roosevelt is kénytelen lesz kiegyezni vele.
jún. 22
7:27
Michael Keaton Bruce Wayne-je és Supergirl is látható a The Flash kiszivárgott fotóin (Hírstart)
Aligha beszélhetünk izgalmasabb DC megjelenésről a jövőben, mint az önálló Flash film, amely igazi sztárparádét ígér.
jún. 22
7:57
Újra lesz Cervinus Művészeti Fesztivál (Hírstart)
Július 14. és 28. között egy két héten át tartó programsorozattal várja az érdeklődőket a Cervinus Művészeti Fesztivál. A rendezvényt idén tizedik alkalommal rendezik meg a Szarvasi Vízi Színházban. Minden generáció számára tökéletes programnak ígérkezik az idén újra látogatható Cervinus Művészeti Fesztivál. A szervező szarvasi Cervinus Teátrum műv
jún. 22
8:03
Marcipán fiam, sziréna! – Emlékeznek még Pityke őrmesterre, egy nagy generáció rajzfilmrendőrére? (Blikk)
Habár nevelő szándékkal készült és a Belügyminisztérium támogatta anyagilag a stábot, így is szerettük Pityke őrmester kalandjait, amelyet 40 éve, 1981-ben vetített először a Magyar Televízió.
jún. 22
8:03
Gulyás Gergely: a rendszerváltoztatás nemzeti teljesítmény volt (Hírstart)
Az 1989–90-es demokratikus rendszerváltoztatás nemzeti teljesítmény volt – mondta Gulyás Gergely Kónya Imre új könyvének bemutatóján.
jún. 22
8:15
Liu Shaolin Sándor gátőrnek állt (hirado.hu)
Június 26-án rendezik meg a Múzeumok Éjszakáját, amelyen országszerte 1600 programmal várják az érdeklődőket. A kulturális fiesztából a közmédia sem marad ki.
jún. 22
8:30
Orfűn tartották az első nagyobb fesztivált 2019 óta – ilyen volt a MiniFishing (Szeretlek Magyarország)
A megszokottnál kevesebb embert engedtek be, de így is szinte olyan volt a hangulat, mint a járvány előtt. Ráadásul igazi nyári kánikula várta a résztvevőket.
jún. 22
8:36
Ha betartod Umberto Eco szabályait, máris jobban megy majd az írás (Könyves Magazin)
Umberto Eco játékos formában fogalmazta meg, mire kell nagyon odafigyelnie annak, aki az írással szeretne foglalkozni.
jún. 22
8:42
Öt friss, izgalmas könyv nyári napokra (Könyves Magazin)
Az e heti könyvesblokkban igazi nyári olvasmányokat gyűjtöttünk össze. Utazás, szerelem, csalódás, kalandok és újrakezdések - öt könyvújdonságot mutatunk!
jún. 22
9:09
Steven Spielberg annyira megbékélt a Netflixszel, hogy szerződést kötött vele (24.hu)
Spielberg produkciós cége, az Amblin Partners évente több filmet is készít majd a Netflixnek.
jún. 22
9:18
Menyhárt Jenő: A dalszövegírásra nincs recept (Könyves Magazin)
Menyhárt Jenő és az Európa Kiadó zenéje negyven éve a hazai zenei élet megkerülhetetlen szereplője, dalszövegei generációknak adtak kapaszkodót. A Margó Extrában Ott Anna kérdezte őt kedvenc könyveiről, a dalszövegek születéséről és arról, hogy használ-e ebookot.
jún. 22
9:21
Megemlékeznek a mártírokról a megyeszékhelyen (Hírstart)
A magyar holokauszt békéscsabai és Békés megyei áldozatai deportálásának 77. évfordulója alkalmából tartandó megemlékezés programját ismertette Horváth Sándor a Békéscsabai Zsidó Hitközség elöljárósági tagja a ligeti zsinagógában hétfőn.
jún. 22
9:27
A kalocsai zsidóság elhurcolásának 77 évfordulójára emlékeztek – Főhajtás és koszorúzás a volt zsinagóga mellett (Hírstart)
A megemlékezésen Sztojka István, a Kalocsai Cigány Nemzetiségi Önkormányzat elnöke mondott beszédet, majd az egybegyűltek megkoszorúzták az emlékművet, és mécsesek meggyújtásával emlékeztek az áldozatokra.
jún. 22
9:48
Romantikus (Demokrata)
Maroon 5: Jordi, Universal, 2021
jún. 22
9:50
Bűvészmutatvány (Demokrata)
Egy igazán dühös ember – amerikai–angol akcióthriller, 2021
jún. 22
9:51
Hét bemutatót tart a következő évadban a Radnóti Színház (Hírstart)
Hét bemutatót tart a 2021/2022-es évadban a Radnóti Színház – közölte az intézmény. Szeptember 7-én debütál Roberto Bolano Vad nyomozók című előadása Kelemen Kristóf rendezésében. A Valló Péter által rendezett Egy csepp méz című színdarabot szeptember 26-án láthatja a közönség. Bálint András estje, a Szerb Antal száz verse című előadás Deák Kriszti
jún. 22
9:52
Vendégmarasztaló (Demokrata)
Zengő bár, 1088 Budapest, Krúdy Gyula utca 6.
jún. 22
10:00
Steiner Kristóf: Mindig találhatunk zöld megoldást, ha nem a kifogásokat keressük, hanem a lehetőségeket (Szeretlek Magyarország)
A népszerű influenszer elmondta, hogy lehet pandémia idején is környezettudatos vegán ételhez jutni, milyen a környezettudatos hedonizmus, és beszélt arról is, milyen programokon lehet találkozni vele hamarosan Budapesten.
jún. 22
10:09
Végre magyarul is megjelent az Iron Maiden legendás gitárosának önéletrajza (Hírstart)
Önéletrajzi művében Adrian Smith egészen új oldaláról mutatkozik be.
jún. 22
10:09
Galileire, a híres csillagászra emlékezett a közmédia időjárás-jelentése (hirado.hu)
1633-ban ezen a napon ítélkezett Galileo Galilei felett.
jún. 22
10:15
A brit filmipart is nehéz helyzetbe hozhatja a brexit (24.hu)
Miután az Egyesült Királyság kilépése az Európai Unióból már több iparágat is nehéz helyzetbe hozott Nagy-Brtianniában, a filmipar is bajba kerülhet.
jún. 22
10:15
Liu Shaolin Sándor gátőrnek állt (Hírstart)
Június 26-án rendezik meg a Múzeumok Éjszakáját, amelyen országszerte 1600 programmal várják az érdeklődőket. A kulturális fiesztából a közmédia sem marad ki.
jún. 22
10:27
Figaro3 – Mozart, Rossini és Milhaud operái egy estébe foglalva (Hírstart)
A Francia múzsa szezonja utolsó bemutatójaként Beaumarchais Figaro-trilógiájának operaváltozataiból születik különleges színházi élményt ígérő produkció. Az Eiffel Műhelyházban az Opera otthonra internetes fizetős szolgáltatásában 2021. június 26-án látható előadás főbb szerepeit Tarjányi Tamás, Cser Krisztián, Szegedi Csaba, Fodor Gabriella és Sze
jún. 22
10:39
Megkezdődött a nyári szezon a Csokonai Színházban (Hírstart)
A Pá utcai fiúk zenés verziója is terítékre kerül.
jún. 22
10:48
Lovagnak öltözve mentek volna a britek a Holdra (24.hu)
Húsz évvel az űrverseny kezdete előtt egy csapat brit tudós úgy döntött, hogy sétapálcás űrhajóst küldenek a Holdra. Az álom meglepő módon nem a ruhán csúszott el.
jún. 22
10:54
Rózsa Dávid: Magyarország könyvtárai kreatív módon reagálnak a veszélyhelyzetre (Könyves Magazin)
A járványhelyzet okozta ideiglenes lezárások időszakában kreatív megoldásokkal, technológiai innovációkkal jutottak el olvasóikhoz a hazai könyvtárak, amelyek több mint kilencven százaléka újranyitott 2021 májusában. Többek között erről mesélt Rózsa Dávid, aki tavaly március óta az Országos Széchényi Könyvtár (Oszk) főigazgatója. Nagyinterjúnkban s
jún. 22
10:56
Margófeszt x Paletta: Kóstolj Bele Zalába! (Könyves Magazin)
Augusztus 12-15. között Zalába költözik a Margó: Margófeszt néven Szentgyörgyváron rendeznek nyári fesztivált. Június 24-én Budapesten, a Tompa utcai Palettában egy kis ízelítőt kaphatunk abból, mire lehet majd számítani augusztusban.
jún. 22
10:57
Több mint két hónapon keresztül élvezhetjük a Dunakanyar lendületes programjait (Hírstart)
A Dunakanyar Művészeti Fesztivált idén első alkalommal rendezik meg.
jún. 22
11:15
Hazánkban forgatják a népszerű Netflix-sorozat következő évadát (Startlap)
Midsommar, Árnyék és Csont, Borderlands pár szuperprodukció, amit a közelmúltban forgattak hazánkban, és úgy tűnik nincs megállás!
jún. 22
11:18
Bojár: Más pályán játszom, mint Mészáros Lőrinc (24.hu)
Az erős vezető tűri a kritikát, sőt el is várja – mondja Bojár Gábor, aki szerint a haveri kapitalizmus megöli a vállalkozó szellemet, és Magyarország hatalmas lehetőséget szalasztott el az elmúlt évtizedekben. De vajon miért mulattatja, amikor vörös bárónak nevezik? Interjú.
jún. 22
11:45
A Pál utcai fiúk, a Csárdáskirálynő, a Hamlet is látható a Csokonai Színház nyári szezonjában (Hírstart)
Tesztoszteron, Pál utcai fiúk, Csárdáskirálynő és Hamlet. A Debreceni Csokonai Színház társulata a Nagyerdei Szabadtéri Színpadon játszik a nyári szezonban.
jún. 22
11:47
Az emberek lelkének felszabadítása – Pócza Zoltán a nyári színházakról (Hírstart)
Június elején megnyitottak a szabadtéri színházak, és bár úgy tűnik, a válság kevésbé cibálta meg őket, mint a kőszínházakat, azért akadnak nehézségeik. Pócza Zoltánt, a Szabadtéri Színházak Szövetségének elnökét és a kőszegi Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház igazgatóját az idei nyitásról, a nyári programokról kérdezte a kultura.hu.
jún. 22
11:51
Évekkel ezelőtti rasszista kiszólása miatt magyarázkodhat Billie Eilish (24.hu)
A TikTokon terjedő videón egy ázsiaiakra használt sértést tátog, de az énekesnő azt állítja, fogalma sem volt gyerekként a szó jelentéséről.
jún. 22
12:00
Pilinszky János tavasszal előkerült notesze több szempontból is jelentős (Könyves Magazin)
Korábban mi is beszámoltunk róla, hogy tavasszal előkerült Pilinszky János korábban teljesen ismeretlen jegyzetfüzete. A kockás füzet a Pilinszky100  jubileumi irodalmi sorozat székesfehérvári állomásán bukkant fel váratlanul. Az Élet és Irodalomba Bokros Judit írt publicisztikát a különleges noteszről, akinek édesanyja, Bokros Jánosné adta ki anna
jún. 22
12:24
8 szabadtéri előadás, hogy nyáron se maradjunk színház nélkül (Könyves Magazin)
Legutóbb írtunk pár budapesti és vidéki színházról, ahol úgy tűnik, végre visszatér a régi életünk és újra színházi terekben láthatunk előadásokat. Júniusban az évad viszont lassan a végéhez ér, ezzel egyidejűleg viszont a szabadtéri színházak kinyitnak, így akinek még nem komfortos beülni, most a friss levegőn mehet színházba.
jún. 22
12:33
Előzetes érkezett a Ted Lasso második évadához: A másodosztályban sem indít túl jól az edző csapata (Hírstart)
A Ted Lasso második évadában a Richmond a másodosztályban kezdi a szezont, a szurkolók viszont nem elégedettek a csapat teljesítményével.
jún. 22
12:39
Egyre több település élvezheti a biciklisbarát Dunakanyar előnyeit (Hírstart)
Egyre több település élvezheti a biciklisbarát Dunakanyar előnyeit, miután észak felé bővül a térség kerékpáros úthálózata – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára hétfőn, a Szob és Ipolydamásd közötti bicikliút átadásán. Rétvári Bence közölte, hogy a csaknem 400 millió forintos útépítéssel nem elszigetelt fejlesztés
jún. 22
12:45
Autóbemutató is lesz az első Dunakanyar Művészeti Fesztivál eseményén (Hírstart)
Autóbemutató, színházi est, borkóstoló vár az idei első Dunakanyar Művészeti Fesztivál programjában. Ha kikapcsolódásra és autósportra vágysz, itt a helyed!
jún. 22
12:47
Indul a Dunakanyari Művészeti Fesztivál (Hírstart)
A művészeti fesztivál augusztus végéig tart.
jún. 22
12:51
Patkódobogástól lesz hangos Szilvásvárad (Hírstart)
A Nemzetközi Lovas Szövetség (FEI) döntése értelmében 2024-ben Szilvásvárad rendezheti meg a négyesfogathajtó-világbajnokságot.

Keresés