2023. február 16. csütörtök

febr. 16
0:15
"Amerikában új KGST kezd kialakulni" - véli a gazdaságfejlesztési államtitkár (Infostart)
Két területen versenyhátrányba került az ország, gyorsabb energetikai és digitális átalakulás kell - jelentette ki a gazdaságfejlesztési tárca államtitkára egy szakmai tanácskozáson. Lóga Máté szerint irányváltás zajlik a gazdaságpolitikában.
febr. 16
0:15
Ugranak a bérek a Pennynél (Portfolio)
17 százalékos béremelést ért el a szakszervezet a Penny Marketnél a diszkontlánc április 1-jével induló új üzleti évére - írta meg az Index.
febr. 16
0:15
Bukaresti vészharang: több száz épület kártyavárként omlana össze földrengés esetén (vg.hu)
Románia lakosságának 75 százaléka, a létfontosságú hálózatok 45 százaléka kockázatnak van kitéve, ám az elmúlt három évtizedben mindössze harminc épületet újítottak fel.
febr. 16
0:15
Fontos vélemény a sorkötelezettségről (Növekedés)
A német védelmi miniszter kifejtette álláspontját a sorkötelezettségről.
febr. 16
0:19
Jelentősen nőttek a banki tartalékok az MNB szerint (Infostart)
A bankrendszer forintlikviditása nőtt, ami elsősorban a jegybanknál elhelyezett egynapos betétek átlagállományának növekedésére vezethető vissza. A hitelintézetek egynapos betétei 6647 milliárd forintra nőttek januárban, decemberhez képest 1997 milliárd forinttal.
febr. 16
0:19
Az ukrán védelmi miniszter szerint Zelenszkij továbbra is kiáll mellette (vg.hu)
Reznyikov egyik helyettese már januárban távozott, két másikat pedig kedden bocsátottak el.
febr. 16
0:19
A NATO főtitkára hosszan elemezte a helyzetet (Növekedés)
Mivel továbbra sincs jele annak, hogy Oroszország a békére törekedne, folytatni kell az Ukrajna számára nyújtott támogatásokat - jelentette ki a NATO főtitkára Brüsszelben a tagországok védelmi minisztereinek kétnapos tanácskozását követően.
febr. 16
0:21
Bivalyerős a forint, 380 alatt az Euró - érdemes most megvenni a nyári valutánkat? (ProfitLine)
Hatalmas erősödést mutat immár hónapok óta a hazai fizetőeszköz. Október közepén még 430 Ft fölött jegyezték az eurót, majd hatalmas fordulat következett és most ott tartunk, hogy a 380-as szint alá is benézett az EUR/HUF kurzus a mai devizapiaci kereskedés során. Érdemes most megvenni a nyaralásra szánt eurónkat? Van még erő a forintban és lehet e
febr. 16
0:23
Pharrell Williamst nevezték ki a Louis Vuitton férfiruházat kreatív igazgatójának (vg.hu)
Az ismert zenész a férfi üzletágért fog felelni a Louis Vuittonnál.
febr. 16
0:23
VOSZ: a vállalkozók nem a profitért emelnek árat (Növekedés)
A magyarországi vállalatok alapvetően nem azért emelték az áraikat, hogy még több haszonra tehessenek szert, hanem azért, hogy az egymást követő válságokban talpon tudjanak maradni - hangsúlyozta a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) közleményében.
febr. 16
0:27
Júliusban válhat fizetésképtelenné az Egyesült Államok (vg.hu)
Jelenleg a pénzügyi tárca számviteli manőverekkel biztosítja a kormányzati kifizetéseket.
febr. 16
0:27
Svájc semleges az orosz pénzek ügyében is? (Növekedés)
Svájcban egy munkacsoport döntött arról, hogy mi legyen az álláspont az ott fialtatott orosz pénzek ügyében - írja a VG.hu.
febr. 16
0:31
Nem lesz többé Viagra Oroszországban (vg.hu)
Több millió orosz már vásárolt életében merevedési zavar elleni tablettát.
febr. 16
0:31
18 ezer milliárd forint ment el Kínában a koronavírus elleni harcra (Növekedés)
A kínai tartományok átszámítva 18 ezer milliárd forintot költöttek tavaly a koronavírus-járvány elleni intézkedésekre - közölte szerdán a The Guardian brit napilap online kiadása a kínai tartományok adataira hivatkozva.
febr. 16
0:35
Váratlanul bejelentette lemondását a Világbank elnöke (vg.hu)
Donald Trump vegykori jelölte nyáron távozna a pozíciójából.
febr. 16
0:39
Hetekre leállította az F-150 Lightning gyártását a Ford (vg.hu)
.
febr. 16
0:43
Kitálalt a legendás oknyomozó újságíró: Biden azért robbantotta fel az Északi Áramlatot, mert nem bízott a németekben (vg.hu)
Döbbenetes interjút adott a Berliner Zeitungnak Seymour Hersh, aki megírta, milyen titkos folyamat vezethetett az Északi Áramlat 1 és 2 elleni támadáshoz tavaly szeptember végén.
febr. 16
0:45
A Szerbia és Koszovó közötti kapcsolat rendezését célzó francia-német javaslat ellen tüntettek Belgrádban (ProfitLine)
A Szerbia és Koszovó közötti kapcsolat rendezését célzó úgynevezett francia-német javaslat ellen tiltakoztak nacionalista és oroszbarát tüntetők szerdán Belgrádban.
febr. 16
0:47
CyBerg: lemondott Tábori Ilona (vg.hu)
.
febr. 16
0:51
Délután kisütött a nap a Wall Streeten (vg.hu)
Zárásra felpattant a technológiai fókuszú Nasdaq Composite.
febr. 16
1:21
A szélerőmű, ami nagyobb, mint az Eiffel-torony, és 80 ezer lakást képes ellátni energiával (NRGreport)
Ha az emberiségnek nem sikerül összeszednie magát az éghajlati válsággal kapcsolatban, akkor a jövő háborúk, elüldözött népek és mély szegénység okozta szakadékok időszaka lesz. A jó hír az, hogy vannak, akik igazán zseniális megoldásokkal állnak elő, amelyek megváltoztatják az energiafelhasználás módját a modern világban, és egy tisztább jövőt tes
febr. 16
1:27
Ez az ország mentheti meg Európát a recessziótól (TőzsdeFórum)
Az euróövezet elkerülheti a recessziót 2023-ban a német fellendülés gyorsasága miatt. Az Európai Bizottság adatai szerint az euróövezet gazdasági növekedése idén valószínűleg erősebb lesz a korábban vártnál. Ez mellett a bizottság az infláció alacsonyabb szintjét prognosztizálta a 2022-es év végén közzétett adatokhoz képest. A jó híreket nagyrészt
febr. 16
1:31
A kínai jegybank 500 milliárd jüannal növelte a pénzügyi rendszer likviditását (TőzsdeFórum)
A kínai jegybank (PBOC) szerdán 499 milliárd jüannal (73,2 milliárd dollár) növelte a pénzügyi rendszer likviditását hitelprogram (MLF) keretében. A központi bank azt közölte, hogy az MLF keretében kibocsátott, egy évre szóló hitelek kamatlába 2,75 százalék maradt. A PBOC emellett 203 milliárd jüant juttatott a bankoknak hétnapos fordított repoműve
febr. 16
1:35
Lengyelországban a vártnál kevésbé nőtt az infláció januárban (TőzsdeFórum)
Lengyelországban az elemzők által vártnál kevésbé gyorsult a fogyasztói árak emelkedése januárban éves és havi összevetésben egyaránt – a statisztikai hivatal szerdán közölt végleges adatai szerint. A januári éves szintű fogyasztói áremelkedés 17,2 százalékra nőtt a decemberi 16,6 százalékról. Elemzői várakozások átlagában 17,7 százalék szerepelt.
febr. 16
1:39
Jelentősen nőtt a Heineken bevétele (TőzsdeFórum)
A Heineken, a világ második legnagyobb sörgyártó cége a várakozásokat meghaladó működési eredménnyel zárta a tavalyi évet, nőtt az árbevétele és az értékesített mennyiség is. A holland cég szerdán azt közölte, hogy a tavalyi működési eredménye a 2021. évi 3,41 milliárd euróról 24 százalékkal, 4,5 milliárd euróra nőtt, felülmúlva a 4,43 milliárd eur
febr. 16
1:43
BörzeZárás 2023. február 15. – Pozitív zárás (TőzsdeFórum)
Indexemelkedéssel zártak szerdán a főbb európai értékpapírpiacok. A páneurópai FTSEurofirst 300 index 0,48 százalékos, a STOXX 600 index 0,53 százalékos, az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,98 százalékos emelkedéssel fejezte be a szerdai kereskedést. A főbb európai indexek egy éves csúcsnál járnak, a londoni pedig csúcsnál. Londonban 0,54 százalékka
febr. 16
1:47
Több mint 700 ezren vezetik az értékpapírszámlájukat a Magyar Államkincstárnál (TőzsdeFórum)
Az állampapírok iránti kereslet növekedésével már több mint 700 ezer lakossági ügyfél vezeti az értékpapírszámláját a Magyar Államkincstárnál (MÁK), ezért is fontos további állampapír-értékesítési pontok nyitása – mondta Bugár Csaba, a kincstár elnöke szerdán, Pilisvörösváron. Bugár Csaba a járási hivatalban megnyíló állampapír-értékesítési pont me
febr. 16
1:51
Meglesz a Twitter örököse év végére (TőzsdeFórum)
Elon Musk szerdán kijelentette, hogy 2023 végéig kinevezheti utódját a Twitter vezérigazgatói posztjára. Előtte azonban "stabilizálnia" kell a céget.
febr. 16
1:55
Az infláció ellenére van, ami olcsóbbá vált (TőzsdeFórum)
A kedden közzétett adatok szerint 2023 januárjában 6.4 százalékon alakult az infláció az Amerikai Egyesült Államokban. Az általános drágulás ellenére azonban vannak olyan termékek, amik olcsóbbak most, mint 1 évvel ezelőtt. Az elmúlt 1 évben számos alapvető fogyasztási cikk ára jelentősen megemelkedett. A fogyasztói árindex, az inflációt méri, és a
febr. 16
1:59
Lemond az európai forgalmazókról az Amazon (TőzsdeFórum)
Az Amazon tervei szerint megszakítja a kapcsolatot számos európai forgalmazóval. A döntés a költségcsökkentés nevében született.
febr. 16
2:03
Kilőtt a Bitcoin (TőzsdeFórum)
Szerda késő este alaposan felpattant a Bitcoin árfolyama, több mint 8 százalékos erősödést követően 24 ezer dollár fölé tudott törni a kriptovaluta. A kedden közzétett amerikai inflációs hírek nyilvánosságra hozatalát követően is beszámoltunk róla, hogy pozitívan reagáltak a kriptovaluták a hírre, szépen felpattant a Bitcoin is. A legfrissebb adato
febr. 16
2:21
Ezekkel a számokkal nyerhettél a Skandináv lottón! (ProfitLine)
A Szerencsejáték Zrt. honlapján olvasható tájékoztatás szerint a február 15-én megtartott 6. heti Skandináv lottó sorsoláson a következő számokat húzták ki:
febr. 16
2:21
Moszkva évtizedekre visszatekintő gázkapcsolatai Európával romokban hevernek (NRGreport)
A gázkereskedelem viszont aligha fog visszaálli egykori állapotára a katonai konfliktus pusztításai miatt.
febr. 16
2:45
Rekordon zárt a londoni értéktőzsde irányadó Ftse 100-as indexe (ProfitLine)
Rekordon zárt szerdán a Londoni Értéktőzsde (LSE) irányadó Ftse 100-as árfolyamindexe, elsősorban a vártnál és az előző havinál is jóval lassabb januári inflációs adatokra reagálva. Két héten belül ez volt a fő londoni árfolyammutató ötödik zárási rekordja.
febr. 16
3:15
A nyugdíjra fel kell készülni! Miért? Mert akkor így járhat! (ProfitLine)
Nem ritka az az eset, amikor a nyugdíjkorhatár betöltésétől még évekre lévő személy készülődni kezd a nyugdíjba vonulásra. Természetesen itt most a hivatalos teendőkkel kapcsolatos előkészületekre gondolunk, amikor az érintett személy, ahogy mondani szokták: összeszámíttatja az éveit.
febr. 16
4:21
Hogyan segíthet a kevesebb kalóriafogyasztás lelassítani az öregedés folyamatát? (Magyar Mezőgazdaság)
A kalóriabevitel korlátozása segíthet lassítani az öregedési folyamatot egy közelmúltban megjelent tanulmány szerint.
febr. 16
4:27
Minden ötödik magyar gondolkodik munkahelyváltáson (KKV Magazin)
Idén januárban átfogó, reprezentatív kutatást végzett a Generali Biztosító, melyben 2023-as várakozásaikról és pénzügyi terveikről is kérdezték a magyarokat Hozzáállását tekintve megosztott a társadalom: közel fele-fele arányban vannak az idei kilátások tekintetében a bizakodók és a borúlátók A lakosság harmada tett valamilyen pénzügyi fogadalmat e
febr. 16
4:33
Kemoterápiás gyógyszereket és vérmintákat szállítanak a drónok (okosipar.hu)
Northumberland régióban. Az Uncrewed légi járművei már meg is kezdték a kísérleti munkát, amivel nehezen elérhető területek orvosi rendelőit és kórházait látják el létfontosságú készítményekkel – adta hírül a The Engineer. A kísérleteket a Northumbria Healthcare NHS Foundation Trust végzi, együttműködve az Apian orvosi drónlogisztikai startup cégge
febr. 16
4:51
Miért nem érett meg a szeder gyümölcseinek nagy része? (Agrofórum)
Vajon miért nem érett meg tavaly a szeder gyümölcseinek nagy része? Kérem szépen szakmai véleményüket!
febr. 16
4:51
Eszeveszett tempóban forgatja fel a technológia a HR szakmát: a mesterséges intelligencia, a VR, és az automatizáció is hasít (New Technology)
A gazdasági bizonytalanság miatt az idei évre némi lassulást jósolnak a szakértők a nemzetközi HR technológiai piacon főként az elmúlt évekhez képest. A középtávú előrejelzések szerint viszont 2030-ra elérheti a 38 milliárd dollárt a globális HR tech piac összértéke. A nagykép tehát az, hogy a technológia egyre inkább felforgatja a HR szakmát is. A
febr. 16
4:57
Ekkora zűrzavar mellett az lett volna meglepő, ha nincs botrány a debreceni akkugyárból (G7)
Reális forgatókönyv, hogy elbírja a környék az üzem vízfelhasználását, de a hatóságok, a politika és a cég zavaros kommunikációja alapján teljesen jogos a helyiek bizalmatlansága.
febr. 16
5:21
Időjárás: Nemcsak 10 fok feletti hőmérsékleteket, de csapadékot is kapunk (Agroinform)
Akár +16 fok is lehet.
febr. 16
5:21
Gondolatok a termelőeszközök kihasználásának maximalizálásához (okosipar.hu)
A kihívásokkal övezett piaci környezetben azok a technológiák képesek fennmaradni, amelyek megbízható alternatívát nyújtanak partnereiknek. A DMG MORI következetesen valósítja meg az automatizáció, digitalizáció és fenntarthatóság hármasát, amelyek elengedhetetlen hozzávalói a siker receptjének. Dr. Masahiko Mori, a DMG MORI elnöke, valamint Christ
febr. 16
5:21
Floriográfia, azaz a virágok nyelve (Magyar Mezőgazdaság)
Születésnap, évforduló közeleg? Ajándékozz virágot! Vigasztalni szeretné vagy jókedvre derítené kedvesét? Vegyen egy szép csokrot neki, s a virágok tenni fogják dolgukat. Virágok ajándékozása hosszú időre nyúlik vissza, de mikor is kezdődött pontosan?
febr. 16
5:27
Jól járhat, aki a hamarosan induló ingyenes napelemes pályázatra várt (Alternatív Energia)
Ismét megnyílhat a lakossági napelemes pályázat, amely 100 százalékban vissza nem térítendő támogatású.
febr. 16
5:39
A Continental 21 millió forinttal támogatja a Magyar Máltai Szeretetszolgálat munkáját (okosipar.hu)
Az orosz-ukrán háború közelgő egy éves évfordulója kapcsán a technológiai vállalat hazai történetének legnagyobb egyösszegű adományával, több mint 21 millió forinttal segíti a Magyar Máltai Szeretetszolgálat munkáját. A Continental az együttműködés keretében többek között az orosz-ukrán háborús konfliktus elől Magyarországra menekülők integrációs p
febr. 16
5:51
Csökken a babaváró támogatás büntetése (Piac és Profit)
Márciustól végre nagyobb mértékben csökkent a babaváró hitel referenciakamata, így a büntetés is kisebb lesz, ha elveszíti valaki a támogatást. Emiatt érdemes megfontolni a szerződéskötés elcsúsztatását a következő hónapra. A különbség több mint félmillió forint is lehet – írja a Bank360.hu.
febr. 16
5:51
Az áremelkedés ellenére is borravalós nemzet maradtunk, de valami azért megváltozik (Forbes)
Nincs még itt a borravaló halála, sőt: a rekordinfláció és a gazdasági válság sem tudja megtörni a jattolási kedvünket. A pult mellé csúsztatott ötszázasok ideje azonban lejárt.
febr. 16
5:57
A Baileys lesz az Eurovíziós Dalfesztivál partnere (Márkamonitor)
A likőrmárka hároméves együttműködést kötött a nemzetközi vetélkedővel.   Az idén május 9. és 13. között az Egyesült Királyságban, a Liverpool Arénában megrendezésre kerülő esemény hivatalos partnereként a Baileys játékosan édes, ízletes pillanatokkal pezsdíti majd fel a Dalfesztivál milliókat egyesítő bulijait szerte a világon. Jennifer English, a
febr. 16
5:57
Talajminták tárolása, címkézése (Agrofórum)
Ahogy azt a korábbi cikkemben már kifejtettem: a pontos szaktanács, szakvélemény alapját képező megbízható laboratóriumi talajvizsgálati eredmények elengedhetetlen feltétele a kötelezettségvállalással érintett egybefüggő területenkénti, szakszerű talajmintavétel. A mintavétel célja az adott területre jellemző átlagminta felvétele, mely a talajtulaj

Keresés