2023. március 5. vasárnap

márc. 5
0:15
Négy magyar űrhajós-jelölt van versenyben (ProfitLine)
Az illetékes szakértői testület döntésének nyomán négyre szűkült azon magyar űrhajós-jelöltek listája, akiknek egyike 2024 végén vagy 2025 elején harminc napos kutatási misszión vehet részt a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szombaton Facebook-oldalán.
márc. 5
0:15
Von der Leyen: Nemzetközi bíróságon Putyint is felelősségre kell vonni az agresszió miatt (Növekedés)
Oroszországot és Vlagyimir Putyin orosz elnököt felelősségre kell vonni az ukrajnai háború során elkövetett bűncselekményekért - húzta alá Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a nemzetközi agressziós bűncselekmények kivizsgálásával foglalkozó központ (ICPA) létrehozásával kapcsolatban szombaton kiadott brüsszeli közleményében.
márc. 5
0:45
Fejlesztette hűtő- és tárolókapacitását a Szentes-Frigo Kft. (GazdaságPortál)
A Szentes-Frigo Kft. 275 millió forint támogatásból bővítette, korszerűsítette eszközparkját, és új hűtéstechnológiát telepített – tájékoztatta a társaság az MTI-t. A vállalat a fejlesztéshez a Széchenyi Terv Plusz programból nyerte el a feltételesen vissza nem térítendő támogatást, amelynek segítségével eszközöket szerzett be, napkollektoros rends
márc. 5
1:21
Március 6. és 31. között rendezik meg a BÉT Részvényfutamot (ProfitLine)
A Budapesti Értéktőzsde és a Pénziránytű Alapítvány nyolcadik alkalommal rendezi meg az ingyenes tőzsdejátékot, a BÉT Részvényfutamot a 7-8. osztályos- és középiskolás diákoknak, tanáraiknak, szüleiknek - közölte a BÉT és a Pénziránytű Alapítvány az MTI-vel.
márc. 5
1:21
Ken Block szuperautója – Magyarországon az Audi S1 Hoonitron! (NRGreport)
Ken Block 2023. január 2-án hunyt el hószánbalesetben. Az elektromos hajtást népszerűsítő versenyző különleges Audija nemsokára látható lesz Budapesten!
márc. 5
2:15
Ismét megrendezik a Sípályák Éjszakáját (ProfitLine)
Két év kényszerszünet után szombaton ismét megrendezik a Sípályák Éjszakáját, melynek Eplény, Mátraszentistván és a Normafa ad otthont.
márc. 5
2:45
Továbbra is a Facebook a fiatalok kedvence (ProfitLine)
Berobbant a BeReal, tör előre a TikTok, de továbbra is a Facebook a fiatalok kedvence - közölte az Ifjúságkutató Intézet pénteken friss, 15-29 évesek körében készült reprezentatív, 1000 fős kutatásának adatait ismertetve az MTI-vel.
márc. 5
3:15
Ha 1973-1993 között születtél, akkor komoly bajban vagy! (ProfitLine)
A mai 30-50 éves korosztályba tartozó emberek többsége jellemzően ma még aktív, dolgozik, és kevésbé gondolkodik azon, hogy mi lesz majd akkor, ha majd nyugdíjba vonul. E korosztályba tartozók szülei is általában élnek még, akik már jellenzően nyugdíjas éveikben járnak és az állami nyugdíjukból igyekeznek megélni, ráadásul egy 25%-os inflációs körn
márc. 5
3:57
Szelesnek ígérkezik a vasárnap (Agrofórum)
Észak, északnyugat felől vastagabb felhőtömbök érkeznek fölénk az éjszaka folyamán. Néhol jelentéktelen zápor, esetleg hózápor nem zárható ki.
márc. 5
4:15
A kormány várakozásai szerint 1,5 százalékkal nő a magyar gazdaság (ProfitLine)
A kormány várakozásai szerint az idén 1,5 százalékkal nő a magyar gazdaság teljesítménye - jelentette ki Varga Mihály a Batthyány Lajos Alapítvány és a Fiatalok Batthyány Köre által szervezett pódiumbeszélgetésen csütörtökön Budapesten.
márc. 5
4:21
Már a hálószobában is jelen lehet a mesterséges intelligencia (KKV Magazin)
Hetek óta óriási figyelem övezi világszerte a Chat Gpt-t, amely már-már félelmetes gyorsasággal képes folyamatos kommunikációra. A mesterséges intelligenciával megtámogatott szövegalkotó robot miatt ugyan sokan aggódnak, hamarosan az otthonainkban, sőt a saját hálószobánkban is általánossá válhat hasonló technológiák alkalmazása. Az alvásfigyelőktő
márc. 5
4:51
Mesterséges intelligencia és önvezetés: nagy érdeklődés övezte a Széchenyi István Egyetem innovációit (New Technology)
A győri Széchenyi István Egyetem kiemelt kutatási területei közé tartoznak az autonóm rendszerek és a mesterséges intelligencia. A modern technológiák fejlesztésében elért eredményeit, friss innovációit jelentős érdeklődés mellett mutatta be az intézmény a budapesti AI&Aut Expón. A Mesterséges Intelligencia és Autonóm Rendszerek Nyílt Szakmai Napon
márc. 5
4:57
A szamóca leveleit valóban le kell szedni március 15-ig? (Agrofórum)
A tavalyi szamóca leveleit tényleg le kell szedni március 15-ig? Rs2 tőzegbe szoktam ültetni a palántákat, ez jó a szamócának?
márc. 5
5:15
Balatonpartot vett Balatonfenyves önkormányzata (ProfitLine)
Balatonfenyves önkormányzata vásárolt egy 107 méter hosszú, több mint 3 ezer négyzetméteres partszakaszt nettó 45 millió forintért - közölte a település polgármestere csütörtökön az MTI-vel.
márc. 5
5:21
3 napos időjárás-előrejelzés: Fejfájásra felkészülni! Hullámzó frontrendszer okozhat meglepetéseket (Agroinform)
A felhőtömbökből helyenként rövid záporos csapadék is előfordulhat.
márc. 5
5:21
Két nemzetközi elismerést is kapott a Magyar Telekom (KKV Magazin)
A Deutsche Telekom leányvállalatainak csapatprojektjeit díjazó Telekom Team Awardon két olyan program is dobogós helyezést ért el, amelyekben a Magyar Telekom munkatársai is részt vettek. Így a vállalat saját márkás, 5G képes T Phone telefonjainak nemzetközi bevezetése az első, míg a tíz ország közös részvételével megvalósult Good Cause páneurópai
márc. 5
5:27
10 áttörést jelentő technológia 2023-ban (okosipar.hu)
Minden évben kiválasztja az MIT Technology Review azt a 10 technológiát, amelyek a jelenre nézve a legfontosabbak lehetnek. Némelyik szembe jöhet az utcán, de vannak olyanok is, amelyek egészen meglepőek. CRISPR magas koleszterinszintre Az elmúlt évtizedben a CRISPR génszerkesztő eszköz gyorsan fejlődött, a laboratóriumokból hamar eljutott a klinik
márc. 5
5:27
A városi bárányok a parkok mellett az embereknek is jót tesznek (Magyar Mezőgazdaság)
Különös tanulmány látott napvilágot pár hete: a Kaliforniai Egyetem (UC) egyik kampuszának zöldfelületeit 25 birka segít karban tartani. Azonban nem csak a gyepet ápolják, hanem az emberek lelkét is.
márc. 5
5:45
Megdöbbentő módon csökkent a magyar kkv-k értéke (Piac és Profit)
A Niveus Consulting Group által készített felmérés alapján Magyarországon a gazdasági válság hatására 2020-2022 között közel 50 százalékkal is csökkenhetett a magyarországi kis- és középvállalkozások értéke, amennyiben a cégvezetők nem reagáltak megfelelően a környezeti változásokra.
márc. 5
5:51
Áramellátás bárhol, bármikor – betörtek a piacra a hordozható erőművek (New Technology)
Új piacot céloz az Euronics Műszaki Áruházlánc – a hordozható elektromos erőművek az elszabaduló energiaárak mellett kiváló kiegészítést jelenthetnek otthonunk energiaellátásában, hiszen a hozzájuk csatlakoztatható napelemekkel a villamoshálózattól független energiát használhatunk. Az eszközökkel bárhol, bármikor biztosíthatjuk az áramellátást: túr
márc. 5
5:51
A talajterhelés csökkentésére irányuló járószerkezeti megoldások (Agrárágazat)
A nagy felfekvő felület alacsony talajterhelést és nagy vonóerő-kifejtést, azaz vonóhorogteljesítményt eredményez.
márc. 5
5:51
A robotika és az automatizálás alakíthatja át a foglalkoztatás jövőjét (Transpack)
Az Abb bővíti robotikai és automatizálási oktatási programját, ezzel is segítve a munkahelyek jövőbeli átalakulását.
márc. 5
5:51
Biológiai talajerő-gazda(g)ság cikksorozat – 3/1 (Mezőhír)
A talaj mikroorganizmusainak jelenlétét szignifikánsan befolyásolták a herbicidek is.
márc. 5
5:57
Kinek érheti meg napelemes tetőcserepet telepíteni? (Alternatív Energia)
Mit tud a napelemes tetőcserép, miért érdemes azt választani?
márc. 5
5:57
Őrzi vezető helyét a Toyota Hilux a pick-up-piacon (Agrofórum)
A második hónapban a hazai személyautó és kishaszonjármű forgalomba helyezések száma 3,4 százalékkal nőtt az előző évhez képest, februárban 11 383 járművet helyeztek forgalomba ezekben a kategóriákban – derült ki a Datahouse adatiból.
márc. 5
6:09
Bahmutnál Zelenszij és a Nyugat is nagyon benézett valamit (Privátbankár)
Nem az volt a terv, hogy felőrlik itt a hiába rohamozó oroszokat? Most viszont már inkább az a kérdés, sikerül-e kimenteni a helyőrséget, mielőtt elesik Bahmut. Miben hibáztak az ukránok és szövetségeseik, és mit találtak ki az oroszok?
márc. 5
6:15
Adózási témakörökkel bővül a Coca-Cola oktatási platformja (ProfitLine)
Négy témakört érintő adózási ismeretekkel bővíti ingyenesen elérhető online tananyagait a Coca-Cola HBC Magyarország Kft. oktatási platformja - közölte az üdítőgyártó vállalat csütörtökön az MTI-vel.
márc. 5
6:21
Tőkeerős befektető lépett a magyar Intren és JabJab mögé (KKV Magazin)
Jelentős átalakulás zárult le a hazai digitális marketing piacon — az Intren először 100%-ra növelte tulajdonrészét a JabJab ügynökségben, majd tőkeerős partnertől vont be befektetést a Lead Ventures személyében.
márc. 5
6:21
Mesterséges intelligencia és önvezetés: nagy érdeklődés övezte a Széchenyi István Egyetem innovációit (okosipar.hu)
A győri Széchenyi István Egyetem kiemelt kutatási területei közé tartoznak az autonóm rendszerek és a mesterséges intelligencia. A modern technológiák fejlesztésében elért eredményeit, friss innovációit jelentős érdeklődés mellett mutatta be az intézmény a budapesti AI&Aut Expón. A Mesterséges Intelligencia és Autonóm Rendszerek Nyílt Szakmai Napon
márc. 5
6:27
Jól reagált a kormány a kihívásokra, rekordszinten a foglalkoztatottság (hirado.hu)
Még soha nem volt itthon olyan alacsony a regisztrált álláskeresők száma az év első két hónapjában, mint most.
márc. 5
6:27
Megvan a legegyszerűbb mód a nulla forintos villanyszámlához (Tiszta Jövő)
Ilyen típusú napelemes rendszer lehet a megoldás a jelenlegi helyzetre.
márc. 5
6:45
Magyar cég külföldön szolgáltat: szja-, áfa-, biztosítási és bejelentési szabályok (Adózóna)
Magyarországi székhelyű vállalkozás pár hétig Angliában nyújtana szolgáltatást, milyen áfa-, szja-, biztosítási bejelentési szabályok vonatkoznak rá? – kérdezte olvasónk. Horváthné Szabó Beáta és dr. Kelemen László adószakértők válaszoltak.
márc. 5
6:45
Tényleg csak 47 másodpercig tudunk figyelni? (Forbes)
A koncentrációs képességünk egyre hanyatlik, kutatások szerint már eljutottunk odáig, hogy egy teljes percig sem tudunk csak egyetlen dologra figyelni.
márc. 5
6:51
A tojáshéj 15 felhasználási módja az otthonunkban és a kertünkben (Agrofórum)
A tojáshéj több annál, mint hogy csupán a benne lévő tápláló tojássárgája és tojásfehérje hasznos „tárolóedénye” legyen: a tojáshéj ugyanis a természet tökéletes csomagolását példázza. A tojáshéj számunkra is hasznos, mivel 95%-ban kalcium-karbonátból áll, így nagyon hasonlít a saját csontjainkhoz és fogainkhoz. Ebből adódóan nem meglepő, hogy a to
márc. 5
6:51
A legizgalmasabb ipari és e-mobilitási megoldások az idei CES-en (New Technology)
A 2019 után először személyes részvétellel megrendezett Las Vegas-i szórakoztatóelektronikai show 173 országból több mint 3200 kiállítót, 4700 médiaképviseletet, illetve 200 ezer látogatót vonzott. A vásár legkülönlegesebb és ipari szempontból is érdekes újításaiból főleg önvezető és szenzormegoldásokat, fenntarthatósági és karboncsökkentő innováci
márc. 5
6:57
Az extraprofitadó miatt gyengébb hetet zárt a tőzsde (Növekedés)
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 44 440,48 ponton zárta a hetet, a múlt hetinél 827,63 ponttal, vagyis 1,83 százalékkal alacsonyabban.
márc. 5
6:57
Milyen kriptovalutát vegyek 2023-ban? (BitcoinBázis)
2022 nem volt könnyű év a kriptobefektetők számára. Olyan váratlan események, mint a Terra összeomlása, vagy az FTX-botrány, régóta nem
márc. 5
7:15
Béremelésért demonstráltak postai érdekképviseletek (ProfitLine)
Azonnali, inflációkövető, január 1-ig visszamenőleges béremelést követelt szombati demonstrációján Budapesten két postai érdekképviselet, majd petíciót juttattak el a Gazdaságfejlesztési Minisztériumhoz (GFM).
márc. 5
7:21
Tízszeresét hozta a költségeinek az Európai Ügyészség és Magyarország nélkül is sokat tett (Portfolio)
A 2019-ben alapított, működését 22 fő alkalmazottal és további 32 delegált európai ügyésszel 2021 június elsején ténylegesen megkezdő hatóságnál 2022 végén 217 alkalmazott és 114 aktív delegált európai ügyész dolgozott. Ez a stáb 2022-ben 1117 vizsgálatot folytatott le, amelyek 14,1 milliárd euró kárértéket érintettek. Ebből 359 milliónyi érték lef
márc. 5
7:21
A munkafüggőséget a társadalom még díjazza is – pedig az is függőség (Forbes)
Mennyiben számít a genetika a függőségek kialakulásában? Kétezer éve is drogoztunk? Van, hogy a szülő túlreagálja a dolgokat? Mikor kell segítséget kérni? Interjú Demetrovics Zsolt pszichológus-addiktológussal.
márc. 5
7:27
Kényszerhelyzetbe kerülhetnek az eladók az ingatlanpiacon (KKV Magazin)
Februárban is éles különbség mutatkozott a lakáspiac keresleti-kínálati oldala között. Az eladó lakóingatlanok iránti kereslet éves összevetésben jelentősen, 48 százalékkal csökkent, miközben a kínálat számottevően, 32 százalékkal nőtt. Utóbbinak köszönhetően a hirdetésállomány meghaladta a 130 ezres szintet. A keresleti-kínálati olló Csongrád-Csan
márc. 5
7:27
Télen megint nem fáztak a kullancsok. Kullancsos tévhitek és cáfolatuk... (Magyar Mezőgazdaság)
A kirándulások során többféle kellemetlen élőlénnyel is találkozhatunk, ezek között a kullancs az egyik. A kullancsok a csípésük okozta fájdalmon és viszketésen felül komolyabb egészségügyi veszélyeket is hordoznak.
márc. 5
7:27
Fátyolfelhős, de enyhe marad az idő (Agrotrend)
Közepesen vagy erősen felhős idő várható, emellett hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. Helyenként futó zápor, északkeleten esetleg egy-egy hózápor előfordulhat. A délnyugati negyed és az északkeleti határvidék kivételével már nagyobb területen lehet erős az északnyugati, nyugati szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 5 és 11 fok között alakul. Ké
márc. 5
7:39
A földi pokol napjait élik az ostrom alatt álló Bahmutban (Növekedés)
Továbbra is zajlanak a harcok Bahmut teljes elfoglalásáért. A majdnem teljesen bekerített várost még mindig nem adták fel az ukrán védők, az ukrán hadsereg szerint több orosz támadást is visszavertek szombaton.
márc. 5
7:51
„Van a csokoládé, és az édesség, a kettő nem ugyanaz” (vg.hu)
A világon mindenhol hódít a bean-to-bar vagy a craft chocolat, de miért érdemes etikus táblás csokoládét készíteni egy húsz fős magyar faluban?
márc. 5
7:57
Az ökológiai ágazat jövőjéről (Agrofórum)
Idén immár negyedik alkalommal rendezte meg az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet az Ökológiai Gazdálkodás – Ágazati Konferenciát. Az eseménynek ezúttal a kecskeméti Neumann János Egyetem impozáns építészeti megoldásokkal kivitelezett Campusa adott otthont. A konferencia célja teret adni azoknak az információknak, lehetőségeknek, és hazai, valam
márc. 5
8:15
Nőtt a német áruforgalmi külkereskedelmi többlet januárban (ProfitLine)
Januárban a vártnál lényegesen nagyobb mértékben nőtt a német áruforgalmi külkereskedelmi mérlegtöbblet a szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis pénteki jelentése alapján.
márc. 5
8:21
Egy divatos autótípus egymilliárd tonnás szén-dioxid-kibocsátásért felel (Infostart)
Éves, összesített károsanyag-kibocsátásuk akkora, mint Németországé és az Egyesült Királyságé együttesen.
márc. 5
8:21
Hogyan működik az infrafűtés, mik az infrafűtés hátrányai és előnyei? (Pénzcentrum)
A döbbenetesen megemelkedett rezsiköltségek világában sokakban felmerül a kérdés: mégis milyen alternatív fűtésrendszereket építtethetünk ki és használhatunk gazdaságosan, mivel válthatjuk ki a magas gázszámlát? Az egyik feltörekvőben lévő, ám egyre nagyobb népszerűségnek örvendő fűtési megoldás az infrafűtés, ami a nap sugaraihoz hasonlóan melegít
márc. 5
8:21
Jóval többet költ fegyverkezésre Kína (vg.hu)
Nagyon szerény növekedést várnak 2023-ra, miközben jelentősen nőnek a katonai kiadások.

Keresés