2023. február 27. hétfő

febr. 27
0:12
A MÁV szerint sokat spórolhatunk az új ország- és vármegyebérletekkel (Infostart)
Akár több tízezer forinttal csökkenhet a családok havi közlekedési ráfordítása a május elsején bevezetendő vármegye- és országbérletek révén.
febr. 27
0:16
Európa rászokott a tequilára (Infostart)
Egyre többen kedvelik a mexikói eredetű rövid italt és ezért nagyon meg is drágult.
febr. 27
0:18
Elfogadták Szombathely idei költségvetését (ProfitLine)
Elfogadta Szombathely közgyűlése a város ez évi költségvetését csütörtökön, a büdzsé bevételi és kiadási főösszege 31 milliárd 187 millió forint.
febr. 27
1:18
Ezért érdemes tűzrakót kialakítani a kertben (ProfitLine)
Amikor kezd odakint hideg lenni, esetleg megjelennek az első napsugarak, de még mindig nincs túl meleg, akkor igen komfortos tud lenni odakint a sötétben pislákoló fény. Egy tűzrakóra minden otthonban szükség van, ez sosem okozott még csalódást a családok számára. A hangulatos légkörben bátran lehet mályvacukrot, szalonnát, krumplit, hagymát, egyéb
febr. 27
1:18
2035: A benzin- és dízelüzemű autók vége – Miért ellenzik ezt az EU-s országok? (NRGreport)
Az Európai Parlament elfogadta az új törvényt, miszerint 2035-től betiltják a benzin- és dízelüzemű autók értékesítését. Mi lesz azonban ezek után a közlekedés jövője?
febr. 27
2:00
Te tudod, hogy mikor vágható ki a kertedben lévő fa? (Agroinform)
A fakivágásnak komoly szabályai vannak. Ismerd meg őket.
febr. 27
2:24
Annyi pénzt költöttünk a megújuló befektetésekre tavaly, mint a fosszilisekre (NRGreport)
Komoly eredményt ért el tavaly az emberiség globálisan: rekordmennyiségű 1 billió dollárt költöttünk a megújulóenergia-befektetésekre, ez a mennyiség pedig ugyanannyi volt, mint amennyit a fosszilis energiára szántunk.
febr. 27
2:54
Marad a rezsitámogatás idén is (NRGreport)
Az átlagfogyasztásig 2023-ban is fennmarad a rezsicsökkentés a lakosságnak. Emellett nem lélegezhet fel az energiaszektor: energiacégek, bankok, a nagy kereskedelmi multik és gyógyszeripari cégeknek idén is meg kell fizetni az extraprofitadót - mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter hétvégén a Kormányinfón.
febr. 27
3:18
Módosul a nyugdíjszámítás a Munka Törvénykönyve módosítása miatt (ProfitLine)
2023 januárjától a Munka törvénykönyve módosult és a módosítások miatt változás lépett életbe a nyugdíj számításában is. Hiszen a nyugdíj összegének megállapítása Magyarországon a szolgálati idő hosszától is nagyban függ, és ha a szolgálati idő számítása változik, akkor az a nyugdíj összegét is nagyban befolyásolja.
febr. 27
4:18
Megváltoztatja logóját a Nokia (Infostart)
Csaknem 60 éve használt logó cseréjével a finn telekommunikációs cég az agresszív növekedési szándékát akarja kifejezni.
febr. 27
4:42
Itt várhatóak NAV-ellenőrzések a héten (Adózóna)
A nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapjának közlése szerint a 9. héten az alábbi helyeken lesznek adóhatósági ellenőrzések.
febr. 27
4:42
A hashajtó gyógynövény, amivel ölni is lehet... (Magyar Mezőgazdaság)
A ricinus egy feltűnő jelenség, tagadhatatlanul vonzza a tekintetet. De nemcsak mint növény káprázatos, hanem a hatásai is azok. A növény, aminek olaja hashajtó hatású gyógyszer, de magjának kivonatával politikai gyilkosságot is elküvettek.
febr. 27
4:54
Cápák között – százmilliós fogadásból befektetés (Márkamonitor)
Még egyetlen kishal sem mert fogadni egy Cápával sem, most erre is sor került, miközben az egyik nagyragadozó egyszerűen kisétált a stúdióból. Ezúttal is több családi vállalkozás pitch-cselt, egy apa-fia páros és egy ikerpár is állt a befektetők előtt a Cápák között nyolcadik adásában.   E-mobilitás – százmilliós fogadás és Cápa-kivonulás Smart Cap
febr. 27
4:54
A kis kémkedés jó, a béna kémkedés rossz hatással van a nemzetközi stabilitásra (G7)
A kínai–amerikai ballonügy egyik tanulsága, hogy a nagyhatalmi kémkedés fokozódik. Egyes elméletek szerint ez nem baj: a jobb informáltság stabilizálhatja a nagyhatalmi viszonyt. Ugyanakkor a gyakori hírszerzési hibák gyakran vezetnek válsághoz is.
febr. 27
4:54
Hogyan alakítsuk ki a zöldségeskertünket? (Agrofórum)
Kérem segítségüket abban, hogy hogyan alakítsuk ki a zöldségeskertünket? Mire kell figyelnünk a tervezés során?
febr. 27
4:54
Tényleg szakmák szűnhetnek meg a ChatGpt miatt? (KKV Magazin)
Sokakban bámulatot kelt, mások a munkahelyüket féltik az egész világot néhány hét alatt meghódító ChatGpt miatt. A mesterséges intelligenciával megtámogatott szövegalkotó robot akár emberek által végzett feladatokat is képes lehet hatékonyan átvenni, de Gál Kristóf vállalkozófejlesztő szakember szerint pánikra nincs ok. Mint mondta, hiba lenne a cé
febr. 27
4:54
Kevesebb hulladékkal tovább érsz (New Technology)
Az OpenText nemrégiben végzett felmérése szerint a gyártók 92%-a fontosnak tartja a vállalati társadalmi felelősségvállalást (CSR) a piacokon való általános hírnevük szempontjából. Annak ellenére, hogy az acél esztergálása természeténél fogva hulladéktermelő folyamat, a gyártók javíthatják fenntarthatóságukat anélkül, hogy kompromisszumot kellene h
febr. 27
5:30
Az ukrajnai háború kényszerítette ki a napelemes spórolást az EU-ban (Alternatív Energia)
Egy új jelentés szerint az EU átvészelte a tavalyi energetikai kríziseket, 2023 pedig igen kedvezően alakulhat.
febr. 27
5:30
Agronómiát tanul a mesterséges intelligencia is (Agroinform)
Fontos, hogy jól ismerje a műveleteket, mert különben bő termés helyett terméskiesés lesz az eredmény!
febr. 27
5:30
A kinigli (Magyar Mezőgazdaság)
A mindenki által dajkált, aranyos és tüneményes szőrgombócról, vagyis a nyúlról különféle foltos tapsifülesek jutnak az ember eszébe. Ezeknek a házi kedvenceknek az őse az üregi nyúl, amit Európába az ókori népek telepítettek be szállta meg hazánkat.
febr. 27
5:54
Akksigyárak, uniós pénzek, régi és új költségvetés – kezdődik az Országgyűlés tavaszi ülésszaka (Menedzsment Fórum)
Hétfőtől ismét ülésezik a Parlament, a kormányzat szándéka szerint idén is már a tavaszi rendes ülésszakban el kívánják fogadni a jövő évi büdzsét. Ám téma lesz az uniós pénzek lehívásához szükséges újabb jogszabály-módosítások ügye, valamint az akkumulátorgyárak körül kialakult társadalmi vita is. Egy új képviselő is bekerült az Országgyűlésbe.
febr. 27
5:54
Pesszimistábbak vagyunk, mint a koronavírus kitörésekor (Piac és Profit)
Februárban az üzleti és fogyasztói várakozások egyaránt javultak, azonban továbbra is rossz hangulatot tükröznek. A GKI Gazdaságkutató által – az EU támogatásával – végzett felmérés szerint a fogyasztók még mindig pesszimistábbak, mint 2020-ban, a Covid-járvány kitörésekor kialakult pánik idején voltak. Ehhez képest az üzleti szektor várakozásai ke
febr. 27
5:54
Mi terem a sivatag közepén? (Agroinform)
Az Egyesült Arab Emírségek fejleszti búzatermelését. Az öntözéshez napi 18.000 köbméter vizet kell felhasználni.
febr. 27
5:54
Indul a Zsákbamacska: aki sokat kockáztat, az nyer! (Márkamonitor)
Március 13-án indul a megújult Zsákbamacska a Tv2-n. A két műsorvezető, Majka és Pápai Joci pörgős, szórakoztató műsort ígérnek, ahol az nyer a legtöbbet, aki sokat kockáztat.   Macskanő, Fáraó, Matróz és még sok-sok jelmezes szerencsevadász száll versenybe március 13-tól a Tv2 legújabb game-showjában, a Zsákbamacskában. Ahogy az eredeti angol form
febr. 27
5:54
A tavasz első hírnökei és az aktuális kerti munkák (Agrofórum)
Éled a kert és máris itt a nyakunkon a tavasz. Szerintem sokan örülnek neki, hogy eltűnik hamarosan a borongós és sötét téli időszak, és lesben állnak már, mikor mehetnek ki a kertbe dolgozni. Így van ez velünk kertészekkel is, hiszen a tél a kertészeknek sem annyira aktív időszak, mint a tavasztól a betakarítás végig szokott lenni. Nézzük melyek a
febr. 27
5:54
Ingatlanpiac: nem lesz jelentős drágulás, de látni az alagút végét (KKV Magazin)
Bizonyos szegmensekben még árcsökkenés várható az elkövetkező hónapokban az ingatlanpiacon, de nyártól egy szép lassú emelkedésnek lehetünk majd szemtanúi. Gadanecz Zoltán, a Gdn Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa arról beszélt, 3-4 év is lehet, mire visszakúsznak az árak a visszaesés előtti szintre. Mint fogalmazott, a környező országokhoz képest
febr. 27
5:54
Komoly lendületet kaphat az európai hidrogénalapú áruszállítás (New Technology)
Az Air Liquide és a TotalEnergies bejelentette, hogy 100 hidrogén töltőállomást telepít együtt Európa-szerte. A hidrogén alapú meghajtások vezető fejlesztője kétségkívül a Toyota, amelynek globális kínálatában a zéró emissziós, melléktermékként tiszta vizet kibocsátó hidrogén üzemanyagcellás személyautó, a Mirai mellett a technológiával hajtott tar
febr. 27
5:54
A precíziós mezőgazdaság és a drónok kapcsolata (Agrárágazat)
Magyarországon csak a felvételeződrónokat lehet jogszerűen használni.
febr. 27
5:54
Klímaváltozás: már nem halogatható az alkalmazkodás (Mezőhír)
Mezőgazdaság: a klímaváltozás itt van – most már muszáj gyorsan alkalmazkodni a mezőgazdaságban jobb vízgazdálkodással, fajtaváltással.
febr. 27
6:12
Durva fordulat következett be a magyar nyugdíjaknál (Portfolio)
Érdekes folyamatokat lehet kiolvasni már a költségvetés első hónapjának részletes adataiból is, különösen, ha a nyugdíjkasszára vetünk egy pillantást.
febr. 27
6:12
Választani kellett a cég és a barátságunk között – 5 millió dollárt kapott a magyar Colossyan (Forbes)
A Colossyanról korábban azt írtuk, olyan sztori, ami mindennél többet mond a korról, amiben élünk. Ez a sztori azóta még beszédesebb lett.
febr. 27
6:18
Idén megvalósulhat a pécsi tv-torony környezetének fejlesztése (ProfitLine)
Még idén megvalósulhat a pécsi tv-torony környezetének fejlesztése egy önrészt nem igénylő, 1,2 milliárd forintos európai uniós pályázatnak köszönhetően. A beruházással kapcsolatos támogatási szerződés megkötéséről a kedden ülésező közgyűlés döntött.
febr. 27
6:18
Svédország alatt bújhat meg az elektromos autózás jövője (vg.hu)
A Balti-pajzs kifejezetten gazdag az elektromos autózáshoz szükséges nyersanyagokban.
febr. 27
6:24
Sokan kételkednek az elektromos erő- és munkagépek létjogosultságában, de a számok nem hazudnak (Agroinform)
Valami megmozdult: úton a zéró emisszió felé. Érdekes statisztika a háttérben.
febr. 27
6:24
Rezsicsökkentés a szomszédban: tengervizet használják fűtésre egy horvát gyárban (Tiszta Jövő)
A hajógyárban a meglévő fűtési rendszert modernizálnák tengervízzel üzemelő hőszivattyú segítségével.
febr. 27
6:24
Ekkora törlesztőre kapnak személyi kölcsönt az átlagos nyugdíjasok (Bank360 blog)
A bankok 100 ezer forinttól, más pénzügyi szolgáltatók ennél kisebb összegű nyugdíjra is nyújtanak személyi kölcsönt. Most 170 ezer forintos nyugdíjjal kétmilliós hitelt két évre havi 57 ezer forintos törlesztővel lehet felvenni.
febr. 27
6:24
Amerika földbe döngöli Európát, mi meg tétlenül nézzük (Növekedés)
Az USA és Európa között kezdenek kirajzolódni egy új kereskedelmi háború körvonalai. A tét nem kicsi: a harc az autóipar jövőjéért folyik.
febr. 27
6:24
Doxmanddal a vadkár ellen (Agrárágazat)
Mit tehetünk vadkár ellen? Segít a Doxmand Hungary Kft.!
febr. 27
6:30
Korkedvezményes nyugdíj: jogosultság megszerzése, illetve ellátás a korkedvezmény alapján (Adózóna)
Minden évben fokozott érdeklődés mutatkozik a korkedvezményes nyugdíjazás iránt, illetve, hogy van-e még ilyen lehetőség.
febr. 27
6:30
Később jöhet az MNB várva várt kamatcsökkentése (Portfolio)
Szinte biztosra vehető, hogy most sem változtat a kamatkondíciókon a Monetáris Tanács, hiszen az inflációban egyelőre nem látszik csökkenés, az uniós források sorsa pedig erősen kérdéses. A szakemberek szerint legkorábban a március végi ülésen merülhet fel reálisan a 18 százalékos irányadó kamat csökkentése. Ugyanakkor míg nemrég ez a dátum konszen
febr. 27
6:30
Brit ellenzék: új gazdaságpolitika nélkül Kelet-Európa lehagyja Nagy-Britanniát (Növekedés)
A legnagyobb brit ellenzéki erő, a Munkáspárt vezetője szerint új gazdaságpolitika nélkül több közép- és kelet-európai gazdaság, köztük Lengyelország és Magyarország is belátható időn belül megelőzheti Nagy-Britanniát.
febr. 27
6:30
Modern eszközök pörgetik fel a kiskereskedéseket (signanddisplay.hu)
Az Ai alapú chat és a 3D-s modern avatárok forradalmasítják a kiskereskedelmi környezetet, s ezek célja, hogy javítsák a vásárlói élményt, miközben szabaddá teszik a frontvonalban dolgozókat, akik így érdekesebb munkát tudnak végezni, és csökkentik a különböző iparágak és vertikumok üzemeltetőinek költségeit – írja cikkében a Digital Signage Today.
febr. 27
6:42
A zöldfelületek szolgáltatásait mérik (Magyar Mezőgazdaság)
Német kutatók vizsgálják, hogyan lehetne a parkok ökoszisztéma-szolgáltatásait mérhetővé tenni, és a várostervezés során az adatokat felhasználni. Ezeket a szolgáltatásokat mindig egyedi szempontok alapján kell értékelni, ami megnehezíti a mérést. Ennek a problémának az áthidalására hozták létre Németországban az Imecogip projektet
febr. 27
6:48
Több mint két tucat menekült gyermekkel volt dolga a budapesti rendőrségnek (Menedzsment Fórum)
Az elmúlt huszonnégy órában több mint tízezren lépték át a határt Ukrajna és Románia felől.
febr. 27
6:48
Ilyen az, amikor az állam megveszi a magyar Vodafone kisebbik részét (Portfolio)
Januárban kilyukadt a költségvetés és a Pénzügyminisztérium napokban megjelent részletes havi államháztartási tájékoztatójából azt is tudjuk már, hogy miért. Az állam átutalt a Vodafone Hungary 49%-os részesedésének megszerzéséért cserébe több száz milliárd forintot. Emellett mutatunk még pár érdekességet a részletes bevételi és kiadási számokról a
febr. 27
6:48
Így szippantja el tőlünk a pénzt a magyar kormány (Azenpenzem)
Az Azénpénzem.hu kigyűjtötte, hogy az elmúlt években miként alakult a költségvetés bevétele. Jól látszik például, hogy a megugrott infláció mekkora pluszt hozott a kormányzatnak. Az idén folytatódik a pénzbehajtás. Az év első hónapjában a tavalyihoz képest a cégektől bő harmadával többet szedtek be.
febr. 27
6:50
Megint véleményt mondanak Magyarországról – Jön az újabb keserű pirula? (Portfolio)
A héten idén harmadszor vizsgálják a hitelminősítők a magyar adósbesorolást, eddig nem sok sikerélményünk volt, hiszen januárban a Fitch negatívra rontotta a kilátást, a Standard & Poor’s pedig leminősített. Kérdés, követi-e őket a harmadik nagy cég, a Moody’s is, nem lenne meglepetés egy újabb negatív kilátás. Emellett az MNB Monetáris Tanácsának
febr. 27
6:52
Légszennyezés: Budapesten az egyik legrosszabb a helyzet az EU-ban egy fontos mutatóban (Portfolio)
A magyar fővárosban az egyik legsúlyosabb a klímára és egészségre egyaránt káros nitrogén-dioxid-szennyezési helyzet a 28 vizsgált európai főváros közül; a légszennyező anyag kibocsátása 2022-ben Budapesten már április 25-én átlépte az éves határértéket.
febr. 27
6:54
Saját termesztésű kávé, avokádó, ehető virágok – így csináld! (Agroinform)
Így nevelj könnyedén otthon avokádót és kávécserjét, így tudod megvédeni a palántákat a palántadőléstől, így nevelj a lakásban ehető virágokat. Az Agroinform Házikert rovatának februári összefoglalója
febr. 27
6:54
Többfelé szeles időre számítsunk hétfőn (Agrofórum)
Hétfőn északon vékony, délen és keleten vastag felhők lesznek felettünk, havazásra, havas esőre elsősorban a Tiszántúlon és északkeleten számíthatunk, a Nyírségben eső is eshet.

Keresés