Hírarchívum - Gazdaság - 2023 február 9.

2023. február 9. csütörtök

febr. 9
0:12
PM: az adósságot nagyobb ütemben teljesítettük a vártnál (Növekedés)
Az elhúzódó háború és a brüsszeli szankciós politika kihívásaival szemben ellenállónak bizonyult a magyar gazdaság. A kormány intézkedései komoly alapot adnak arra, hogy a magyar gazdaság idén elkerülje a visszaesést, jövőre pedig ismét 4 százalék felett növekedjen - szögezte le a Pénzügyminisztérium (PM) a központi alrendszer januári állásáról sze
febr. 9
0:12
Mérnökinformatika, gazdaságinformatika, dróntechnológia – Jól fizető hiányszakmák a Gábor Dénes Egyetemen (go2fly)
Nem csak a névtáblát festjük át – mondta a Növekedés.hu-nak adott interjúban Dietz Ferenc, a nemrég átalakult, és egyetemi rangot kapott Gábor Dénes Egyetem elnöke. Az új egyetemen kifejezetten jól
febr. 9
0:12
Szja-tervezet: idén sem kér igazolásokat a NAV (Üzletem)
A NAV idén is külön kérés nélkül elkészíti több millió ember személyijövedelemadó-bevallási tervezetét. A folyamat automatikus, éppen ezért nem kell a kedvezményekre jogosító igazolásokat beküldeni a NAV-hoz és nem kell kérni a hivatalt a bevallás tervezetének elkészítésére sem.
febr. 9
0:15
A jegybank tavaszra várja az élelmiszerárak csökkenését (444.hu)
Az év végére lelassul az infláció.
febr. 9
0:16
Mérnökinformatika, gazdaságinformatika, dróntechnológa - Jól fizető hiányszakmák az egyetemi képzésben (Növekedés)
Nem csak a névtáblát festjük át - mondta a Növekedésnek adott interjúban Dietz Ferenc, a nemrég átalakult, és egyetemi rangot kapott Gábor Dénes Egyetem elnöke. Az új egyetemen kifejezetten jól fizető hiányszakmákat lehet tanulni: mérnökinformatikát és gazdaságinformatikát, ahol specializálódni lehet akár a dróntechnológiára is. Nagy hangsúlyt hely
febr. 9
0:16
Stabilnak látja a régiós bankpiacot a Deloitte (Üzletem)
A jelenlegi magas inflációs környezet hátrányosan érintheti a jövőbeli növekedési kilátásokat, amennyiben tartósan negatív hatása lesz a hitelek iránti keresletre – állapítja meg a Deloitte közép-kelet-európai banki fúziókról és felvásárlásokról szóló tanulmánya.
febr. 9
0:20
A lengyel jegybank nem változtatott az alapkamaton (Növekedés)
A lengyel központi bank kamatalakító monetáris bizottsága szerdán már az ötödik egymást követő alkalommal tartotta 6,75 százalékon az irányadó referenciakamatot.
febr. 9
0:20
Magyar Innovációs Nagydíj: 35 pályázat érkezett (Üzletem)
A Magyar Innovációs Nagydíj pályázati felhívására sok jelentős, és több kiemelkedő innovációs teljesítményt, összesen 35 pályázatot nyújtottak be különböző magyarországi cégek – tájékoztatott a Magyar Innovációs Szövetség.
febr. 9
0:24
A német vállalatok optimistábbak lettek (Növekedés)
Januárban kevesebb németországi vállalat érezte úgy, hogy működése veszélyben van, mint a múlt év utolsó hónapjában  - derült ki az ifo gazdaságkutató intézet szerdán közzétett felméréséből.
febr. 9
0:24
Aegon: a magyarok egyharmada tud csak félretenni (Üzletem)
A magyarok arra számítanak, hogy a következő egy évben tovább romlik az életszínvonaluk, az élelmiszer drágulása jelenti a legnagyobb problémát – derül ki az Aegon reprezentatív kutatásából.
febr. 9
0:28
Osztrák kancellár: a menekültügyi rendszer megbukott (Növekedés)
Ausztria nem tud hozzájárulni a csütörtökön kezdődő rendkívüli EU-csúcs záródokumentumának elfogadásához, ha a közösség nem állapodik meg az illegális migráció visszaszorítását szolgáló konkrét lépésekről - jelentette ki az osztrák kancellár a Die Welt című német lapnak.
febr. 9
0:28
Főzőtejszín, habtejszín: különbségek és hasonlóságok (Üzletem)
A Szupermenta program rendhagyó felmérésében a főző- és habtejszínek, illetve ezek helyettesítő termékei kaptak főszerepet. 114 olyan termék alapvető tulajdonságait hasonlították össze a szakemberek, melyek felhasználásukat tekintve hasonlóak, összetételükben azonban jelentősen különbözhetnek.
febr. 9
0:32
Harci repülőgépeket kért londoni beszédében Zelenszkij (Növekedés)
Harci repülőgépeket kért Nagy-Britanniától és a nyugati szövetségesektől szerdai londoni beszédében Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. A brit miniszterelnöki hivatal szóvivője szerint London vizsgálja a kérés teljesíthetőségét, de csakis hosszú távú lehetőségként, mert Ukrajnának most rövid távon hozzáférhető kapacitásokra van a legnagyobb szüksége
febr. 9
0:32
Korcsok Katalin: Kapcsolatokkal és tudásalapú kommunikációval építem az üzletet (Üzletem)
Magyarországon a vezetők nagy része rendelkezik olyan képességekkel, amelyekkel képesek a „jövőbe látni“, vagy legalábbis két-három lépéssel előrébb tudnak gondolkodni. Azt hiszem, én is közéjük tartozom – mondta az Üzletemnek Korcsok Katalin, a Qualysoft Csoport magyarországi irodájának Sales és üzletfejlesztési igazgatója.
febr. 9
0:36
NAK: Silány minőségű, kétes eredetű ukrán gabona árasztja el a piacot (Növekedés)
A hibás brüsszeli döntések hatalmas mennyiségben szabadították rá Ukrajna szomszédjaira a silány minőségű, kétes eredetű ukrán gabonát, ami ellehetetleníti a magyar gazdákat is. Míg az uniós gazdálkodók szigorú előírások szerint – jelentős plusz költségekkel – kell termeljenek, a beáramló import minősége erősen kétes, akár egészségre is veszélyes l
febr. 9
0:40
Mennyit lendített a digitalizáció a hazai feldolgozóiparban? (Növekedés)
A digitalizáció és az üzleti teljesítmény összefüggéseit helyezik a fókuszba a Magyar Közgazdaásgi Társaság fórumán.
febr. 9
0:44
A ChatGPT sikere – avagy mire jó a mesterséges intelligencia? (Növekedés)
Az elmúlt hetek híradásaiban sokat lehetett olvasni a ChatGPT-ről, az OpenAI mesterségesintelligencia-kutató laboratórium által kifejlesztett chatbotról, amely a hírek szerint külön felkészülés nélkül képes volt letenni az orvosi szakvizsgát is.
febr. 9
0:48
Tippelje meg, az elmúlt 20 évben melyik volt a legsikeresebb német vállalat (Növekedés)
Elkészült a német tőzsde elmúlt húszévi nyerteseinek és veszteseinek rangsora - írja a VG.hu.
febr. 9
1:18
Ennyi pénze maradt Putyinnak háborúzni (TőzsdeFórum)
Egyre nagyobb kérdés, hogy ki nyerheti a gazdasági háborút. Európa kezdetben a szankciókkal komoly veszélybe sodorta saját gazdaságát is, azonban a mérleg kezd átbillenni. Az oroszok egyre nagyobb nyomás alá kerülhetnek, de Putyinnak vannak még tartalékai. A szankciók már megtépázták a gazdaságot, de Putyinnak más a véleménye Az orosz invázió megke
febr. 9
1:21
A kizárólagos villanyautó-politika rossz a bolygó számára – állítja a Toyota (NRGreport)
A Toyota legújabb elemzése szerint a kizárólagos elektromos autó használat rosszat tesz a környezetnek, ezért a piacnak többféle energiaforrást kellene alkalmaznia a jövőben is.
febr. 9
1:22
Nem tervez létszámcsökkentést a magyar vezetők többsége (TőzsdeFórum)
Áremeléssel és a működési költségek mérséklésével enyhítenék a válság hatásait a vezérigazgatók a PwC felmérése szerint
febr. 9
1:26
Kevesebb német vállalat aggódik a jövője miatt (TőzsdeFórum)
Januárban kevesebb németországi vállalat érezte úgy, hogy működése veszélyben van, mint a múlt év utolsó hónapjában - derült ki az ifo gazdaságkutató intézet szerdán közzétett felméréséből.
febr. 9
1:30
Egyhangú kamattartás (TőzsdeFórum)
Ellenszavazat nélkül döntött a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa január végi ülésén az alapkamat 13 százalékon tartásáról a szerdán közölt rövidített jegyzőkönyv szerint.
febr. 9
1:34
Túl messzire ment a NATO, veszélyes fázisba léphet a háború (TőzsdeFórum)
Miközben a NATO egyre jobban befolyásolja az orosz-ukrán háború kimenetelét, az oroszok már a szövetség háborúba történő belépéséről beszélnek. Nehéz helyzetben van a NATO, hiszen ezt mindenképp el szerette volna kerülni. A háború azonban már túlnőtt Ukrajnán. Egyre nagyobb a pánik hiszen a fegyverszállítások kiszámíthatatlan eszkalációhoz vezethet
febr. 9
1:38
Kapkodják az ékszereket (TőzsdeFórum)
A Pandora dán ékszercég a vártnál nagyobb nyereségről és bevételről jelentett a tavalyi negyedév alapján szerdán.
febr. 9
1:42
Börze Zárás 2023. február 8. – A nemzetközi hangulattal együtt (TőzsdeFórum)
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 666,08 pontos, 1,47 százalékos emelkedéssel, 45 883,27 ponton zárt szerdán.
febr. 9
1:46
Változatlanok a lengyelek (TőzsdeFórum)
A lengyel központi bank kamatalakító monetáris bizottsága szerdán már az ötödik egymást követő alkalommal tartotta 6,75 százalékon az irányadó referenciakamatot. A szerdai döntés értelmében nem változott a lombardhitel 7,25 százalékos kamatszintje és a 6,25 százalékos betéti kamat sem. Lengyelországban az éves szintű fogyasztói áremelkedés 16,6 szá
febr. 9
1:50
Itt is van a ChatGPT kihívója (TőzsdeFórum)
A kínai e-kereskedelmi óriás Alibaba szerdán a CNBC-nek elmondta, hogy a ChatGPT riválisán dolgozik, és ezzel csatlakozik a technológiai cégek sorához, amelyek a felültek a chatbot-hype vonatra.
febr. 9
1:54
Újra szárnyal a forint – ideje már eurót váltsunk? (TőzsdeFórum)
Úgy tűnik, nem tartott sokáig a forint hét eleji gyengülése, szerdán jelentősen erősödött a magyar fizetőeszköz a főbb devizákkal szemben.
febr. 9
2:15
Háromszorosára nőtt a befektetési arany forgalma tavaly (ProfitLine)
Tavaly 3,3 milliárd forint értékben vásároltak az ügyfelek befektetési célú aranyat, ami a 2021-es forgalom háromszorosa; az értékesített aranytömbök mennyisége december végére elérte a 141 kilogrammot - tájékoztatta a BÁV Zrt. a fiókhálózatának adatai alapján az MTI-t közleményben szerdán.
febr. 9
2:21
Az ExxonMobil növelte a profitját, miközben kiderült, hogy a ’70-es években reálisan jósolta meg a klímaváltozás következményeit (NRGreport)
51 milliárd eurós profitot termelt 2022-ben az ExxonMobil, ez rekordnak számít a cég fennállása óta. Hiába a zöldítéses marketing, mindössze 5 százaléka megy alacsony kibocsátású projektek felé. Közben egy friss kutatás kiderítette: a vállalat tudósai már az 1970-es években meglepően pontosan jósolták meg, milyen következményei lesznek a fosszilis
febr. 9
2:45
Csökkent a műtrágya és a növényvédő szerek értékesítése tavaly az utolsó negyedévben (ProfitLine)
A műtrágya-értékesítés volumene tavaly az utolsó negyedévben 40 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest, növényvédő szerekből pedig 54 százalékkal kevesebbet vásároltak a gazdák, mint 2021 utolsó három hónapjában - derül ki az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) összesítéséből.
febr. 9
3:15
A NAV az idén is elkészíti több millió ember személyijövedelemadó-bevallási tervezetét (ProfitLine)
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) idén is külön kérés nélkül elkészíti több millió ember személyijövedelemadó-bevallási tervezetét, a folyamat automatikus, éppen ezért nem kell a kedvezményekre jogosító igazolásokat beküldeni az adóhivatalhoz, és nem kell kérni a hivatalt a bevallás tervezetének elkészítésére sem - közölte a NAV szerdán az MTI-vel
febr. 9
4:15
Nyugdíj utalása 2023 - a hivatalos nyugdíjnaptár, nyugdíj kifizetési időpontok egész 2023-as évre! (ProfitLine)
Hazánkban jelenleg közel 2 millió öregségi nyugdíjas kapja vagy banki átutalással (bankszámlára) vagy postai kézbesítéssel a havi rendszeres nyugdíját 2023-ban, így fontos információ lehet az érintettek számára a nyugdíj utalási időpontja 2023-ban. Cikkünkben mutatjuk azokat a hivatalos nyugdíj kifizetési napokat (nyugdíj naptár 2023), mely napokon
febr. 9
4:18
Erős érdeklődés mutatkozik a Scania regionális áruszállításra szánt e-teherautóira (okosipar.hu)
A Scania 2022 júniusában mutatta be a regionális áruszállításra szánt teherautóit. Az ezzel kapcsolatos megrendelésállomány már elérte a 640 darabot, ami tisztán mutatja, hogy van igény az elektromos járművekre.  Hét hónappal a regionális áruszállításra szánt elektromos teherautók bemutatása után a Scania egyre növekvő érdeklődést tapasztal ezen já
febr. 9
4:24
Minden ötödik cég lehúzhatja a rolót a magas energiaárak miatt? (KKV Magazin)
Egyre nagyobb gondot okoz a cégeknek az infláció és az energiaköltségek folyamatos emelkedése. Utóbbit elsősorban a fűtés korlátozásával, a világítás mérséklésével és az energetikai berendezések korszerűsítésével próbálják kompenzálni a cégek – derül ki a K&H kkv bizalmi index kutatás legutóbbi adataiból. Az energiaárak piaci emelkedése is hátrányo
febr. 9
4:36
Hogyan segíthet (vagy árthat) az étrend az idősödő agynak? (Magyar Mezőgazdaság)
A tudósok már évek óta tudják, hogy az egészségtelen étrend - különösen a magas zsír- és cukortartalmú ételek - káros változásokat okozhat az agyban, és kognitív károsodáshoz vezethet.
febr. 9
4:48
Ebbe fektetnek a vállalatok 2023-ban: a technológián és az ellátási láncon a fókusz (New Technology)
A gazdasági ellenszéllel szembesülve a vállalatok óvatosan állnak a beruházásokhoz. Ugyanakkor a vállalkozások 43%-a tervezi, hogy növeli az ellátási láncra irányuló beruházásokat, míg 39%-uk a technológiai beruházásokat kívánja növelni. 2022 novemberében és decemberében 15 országban több mint 2000, az 1 milliárd dolláros éves árbevételt meghaladó
febr. 9
4:57
Ismét ingyenes napelemes pályázat indul? Tavasszal már kezdhetik! (Tiszta Jövő)
A pályázók az utóbbi időkben több problémát is tapasztaltak a napelemes és fűtéskorszerűsítési programban, az Energiaügyi Minisztérium magyarázattal szolgált.
febr. 9
5:00
Apró betű - Az is kaphat nyugdíjemelést, aki még nem ment el nyugdíjba (Infostart)
Lehetőség van visszamenőleg is megszerezni az idei nyugdíjemelést, ha tavaly még nem ment nyugdíjba. Van azonban egy fontos kitétel.
febr. 9
5:00
Jön a háború kritikus szakasza: napokon belül indulhat a nagy orosz offenzíva (G7)
A reménytelen helyzetbe kerülő ukrán egységekben egyre több a dezertálás.
febr. 9
5:00
Mi lehet a fekete bevonat az almafa törzsén? (Agrofórum)
Almafám törzsén a kéreg fekete színű, a fa tavaly nem mutatott semmi elváltozást, szépen termett. Mi lehet ez a fekete bevonat, hogyan tudom eltávolítani?
febr. 9
5:21
Időjárás: Szombaton érkezik a kettős front, jön a változás (Agroinform)
Még mindig hideg lesz, de csapadékot kapunk.
febr. 9
5:24
A Google is elszabadítja saját mesterséges intelligenciáját (okosipar.hu)
Lemaradni látszik a versenyben, ezért gyorsan válaszol az OpenAI mesterséges intelligenciájára, a népszerű ChatGPT-re a világ (egyelőre) legnagyobb keresőcége. A Google nyilván meg akarja őrizni vezető helyét a piacon, de lehet, hogy nagyot hibázott, amikor túl sokáig ült saját fejlesztésű AI-ján, a felszabadításáért kisebb szabadságharcot folytató
febr. 9
5:27
Megéri akkumulátort venni a napelemes rendszerhez? (Alternatív Energia)
Az akkumulátornál a megtérülés a lakosság esetében hosszú lehet, de a helyzet folyamatosan változik.
febr. 9
5:42
Nincs helye az erdőben a zöldhulladéknak (Magyar Mezőgazdaság)
Az teljesen egyértelmű, amellett hogy elítélendő, milyen természeti károkat okoz az, aki az útszéli árkokat vagy az erdőt háztartási szeméttel, építési hulladékkal teleszórja. Azonban arról már keveset tudunk, hogy a zöldhulladék: levágott fű, metszett ágak, lehullott gyümölcs szintén jelentős károkat okozhat a természetben.
febr. 9
5:48
Létszámcsökkentés helyett valami mást terveznek a magyar cégvezetők válaszul a válságra (Piac és Profit)
A magyarországi cégvezetők többsége a világ- és a magyar gazdaság növekedésének egyértelmű lassulására számít 2023-ban, azonban a hazai gazdaság helyzetét törékenyebbnek érzik a globálisnál. 85 százalékuk a GDP-növekedés lassulásával számol itthon – derül ki a PwC Magyarországi Vezérigazgató Felméréséből. A gazdasági növekedésre leselkedő legnagyob
febr. 9
5:54
Lassuló ingatlanpiac, népszerű panelek (KKV Magazin)
Nagyot fordult a világ a házgyári lakások körül. Épülésükkor csodának, később szitokszónak számítottak, a pandémia ideje alatt pedig a megváltozott vásárlói szokások miatt váltak mellőzötté a lakáspiacon. A 2022 óta újra reneszánszát élő ingatlantípus erőssége a „rezsivédett” címkével együtt tovább növekedett, amelynek köszönhetően a lassuló piaci
febr. 9
5:54
Tetőre szerelhető levegős hőszivattyút tesztelnek az angolok (okosipar.hu)
Egy kísérleti ökoházra telepítették azt a tetőre szerelhető Bosch levegős hőszivattyút, amitől nem egyszerűen az alacsony szén-dioxid-kibocsátású technológia otthonokba építésének terjedését, hanem egyenesen azt várják, hogy fokozatosan kiváltja a fosszilis eredetű tüzelőanyagokkal működő kazánokat. A nagy reményekkel tervezett eszközt az Egyesült
febr. 9
5:54
Microsoft: példaértékű együttműködés az IK-val (New Technology)
A Debreceni Egyetem Informatikai Karával folyó közös munkáról számolt be weboldalán a szoftvergyártó világcég. A vállalat és az IK között évek óta meglévő együttműködés révén a Microsoft által támogatott képzéseken vehetnek részt az egyetem hallgatói, akik a cég legújabb technológiáit ismerhetik meg és piacképes tanúsítványokat szerezhetnek. A Debr

Keresés