2023. február 8. szerda

febr. 8
0:12
Bányatelken járt a magyar államtitkár (Infostart)
A következő években is fontos lesz az energiabiztonság fenntartása, amit a magyar állam igyekszik még szilárdabb alapokra helyezni, ezért is lépett be tulajdonosként a hazai barnakőszén-ellátásba - mondta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára az Ormosszén Zrt. felsőnyárádi bányatelkén tartott bejáráson.
febr. 8
0:12
Drónokat ígért az Európai Bizottság Bulgáriának a határvédelemhez (go2fly)
Az Európai Bizottság készen áll arra, hogy mindent átadjon Bulgáriának, ami a Törökországgal közös határ megfigyeléséhez és őrzéséhez szükséges. Ezt Ursula von der Leyen elnök mondta az Európai Parlamentben. Brüsszel
febr. 8
0:15
Gigászi vámot vetne ki az orosz alumíniumra az Egyesült Államok (hirado.hu)
Oroszország a világ második legnagyobb alumíniumtermelője, és az orosz alumínium hagyományosan az amerikai import mintegy 10 százalékát teszi ki.
febr. 8
0:15
Őrületes várakozás a Super Bowl előtt, megrohamozták a fogadóirodákat az amerikaiak (vg.hu)
Minden eddiginél nagyobb mennyiségű tét érkezhet be az előrejelzések szerint a mérkőzésre.
febr. 8
0:16
Gazdasági válság? A hajózási számok mást mutatnak! (Infostart)
Az év elején lendületet vett a globális kereskedelmi forgalom a kieli IfW gazdaságkutató intézet kedden publikált felmérése szerint. A tengeri áruforgalmi indexek javulása elsősorban az európai és a német külkereskedelemre alapult a tanulmány szerint. Konténeregységben kifejezve azonban a tengeri szállítás mennyisége csökkent.
febr. 8
0:16
Az egyik legfontosabb innovációs terület: az akkumulátorok cseréje (go2fly)
A repülőgépipar és a védelmi ipar továbbra is az innováció melegágya, legyen szó új technológiákról, a mesterséges intelligencia vagy a pilóta nélküli rendszerek fejlesztéséről. Az elmúlt három évben több mint
febr. 8
0:19
Nőtt a repülőgépjárat-törlésekkel kapcsolatos panaszok száma (hirado.hu)
2022-ben 4198 ügy – 8 százalékkal több mint 2021-ben – érkezett a Budapesti Békéltető Testülethez, ebből 4156 esetben született döntés.
febr. 8
0:19
Helytől függ majd a mozijegy ára - drága lesz majd középen ülni (vg.hu)
Az egyik legnagyobb amerikai moziüzemeltető, az AMC bevezeti, hogy a mozijegyek helytől függő árazását.
febr. 8
0:20
Összecsap a Lidl és a Tesco egy vicces ok miatt (Infostart)
A Lidl és a Tesco perre megy a logóhasználat miatt Angliában.
febr. 8
0:20
Rendőrségi drón filmezte, ahogy egy autós a fénysorompó piros jelzésekor a sínekre hajt (go2fly)
Szerencséje volt annak az autósnak, aki a vasúti átjáróban a piros jelzés ellenére fékezés nélkül hajtott át a síneken. A felelőtlen akciót a rendőrségi drón – a sofőr pechjére –
febr. 8
0:21
Az Indamedia és a Mediaworks megállapodása új távlatokat nyit az online hirdetési piacon (ProfitLine)
Stratégiai együttműködést kötött az Indamedia csoport és a Mediaworks Hungary. Az Indamedia népszerű, teljes képernyős, videós hirdetési megoldásának, az IndaSpotnak az adaptációja a Mediaworks portfólióján is elérhetővé válik.
febr. 8
0:23
Zöld utat adott az MNB, összeolvad a Takarékbank és az MKB Bank (hirado.hu)
A Magyar Bankholding a Takarékbank csatlakozásáig a belső működést harmonizálja, emellett folyamatosan fejlesztik és egységesítik az informatikai rendszereket.
febr. 8
0:23
Újabb botrány az Eurovízió körül: kiakadtak az ukránok, mert a csehek egy orosz zenészt küldenek (vg.hu)
Kijevet az sem zavarja, hogy a fiatal lány évek óta Csehországban él és nem támogatja a háborút.
febr. 8
0:24
Denevér módjára tájékozódó drón (go2fly)
A mérnökök sokszor mondják, a legjobb ötleteket a természetből lehet meríteni. A Torontói Egyetem kutatói most a denevérek tájékozódási módszerét másolták le egy kisebb drón biztonságos repüléséhez. Egy kísérleti drónra
febr. 8
0:27
Az egekbe szökött a cukor ára (hirado.hu)
Az európai élelmiszeripari cégek már most is több mint ezer fontot fizetnek egy tonna finomított cukorért az azonnali piacon.
febr. 8
0:27
Hadrendbe állnak az újabb romániai Patriot-rakétarendszerek (vg.hu)
A beszerzések négymilliárd dollárt tesznek ki összesen.
febr. 8
0:28
Változtak a növényvédelmi drónpilóta képzés feltételei (go2fly)
Megjelent az Innovatív Képzéstámogató Központ (IKK) honlapján a 08104005 számú Növényvédelmi drónpilóta megnevezésű szakképesítés megszerzésére irányuló szakmai képzéseket megalapozó programkövetelmény módosítása. Mostantól a képzés megkezdéséhez pilóta nélküli légijármű irányítói igazolvánnyal
febr. 8
0:31
Az afrikai élelmiszerhiány katasztrofális következményekkel járhat Európa számára (vg.hu)
Hölvényi György EP-képviselő a régió biztonsága érdekében uniós fellépést javasol.
febr. 8
0:35
Földrengés: a silány épületek miatt is lehetett ekkora a tragédia (vg.hu)
Törökországban az épületek csaknem felét illegálisan húzzák fel.
febr. 8
0:39
Az USA 10 milliárd dollár értékben adna el a lengyeleknek Himars-rakétavetőket és lőszert (vg.hu)
Az ukrajnai háború Lengyelországot is arra ösztönzi, hogy kibővítse az arzenálját.
febr. 8
0:43
Eldőlt: jöhet a digitális font, ám nem lesz belőle új bitcoin (vg.hu)
Több tulajdonságában lényegesen különbözne a kriptovalutáktól.
febr. 8
0:47
Feleannyi Tesla van a Hertz flottájában, mint amit terveztek (vg.hu)
Az autókölcsönző nagyszabású tervei ellenére nem tudta végrehajtani az elektromos bővítést.
febr. 8
0:51
Májusban létrejön Magyarország második legnagyobb bankja (ProfitLine)
A tegnapi napon a Magyar Nemzeti Bank engedélyezte a Magyar Bankholding fúziós menetrendjének záró lépését. Így a bankcsoport két tagja, az MKB Bank Nyrt. és a Takarékbank Zrt. a terveknek megfelelően, 2023. április 30-án egyesül, és MBH Bank Nyrt. néven, egységes márkanévvel és arculattal folytatja működését. Az így létrejövő, tisztán magyar tulaj
febr. 8
0:51
Erősödtek az amerikai részvényindexek (vg.hu)
.
febr. 8
1:21
Pluszban zártak a New York-i tőzsde főbb mutatói (ProfitLine)
Emelkedéssel zártak kedden a New York-i értéktőzsde irányadó mutatói.
febr. 8
1:21
A Lamborghini szerint egyelőre nincs értelme az elektromos szupersportautóknak (NRGreport)
A Lamborghini hibrid utódokat fejleszt a Huracán és az Aventador modellekhez, azonban a cég nem hiszi, hogy elérkezett az idő egy teljesen elektromos szupersportkocsi gyártására.
febr. 8
2:21
Trendek a logisztikában: mikroteljesítési központok, IoT, 5G és integrált, automatizált megoldások (ProfitLine)
A korona-vírus járvány okozta rendelkezések felgyorsították az online vásárlás felé való átállást megváltoztatva ezzel a vásárlási szokásokat. Az online értékesítés növekedése az intralogisztikai és raktári műveletek felfutását eredményezte. Nemzetközi és hazai viszonylatot nézve is egyre több vállalkozás ismeri fel, hogy sikerének kulcsa a belső t
febr. 8
2:21
A BP 2022-ben rekordnyereséget ért el, és lassítja az olajról való leválást (NRGreport)
A BP kedden 28 milliárd dolláros rekordnyereségről számolt be 2022-re vonatkozóan, és megemelte osztalékát, de feldühítette a klímaaktivistákat azzal, hogy visszavonta az olaj- és gázkitermelés csökkentésére és a szén-dioxid-kibocsátás 2030-ig történő csökkentésére vonatkozó terveit.
febr. 8
2:51
Megugrott a repülőgépjárat-törlésekkel és az automatákból vásárolt jegyekkel kapcsolatos panaszok száma a Budapesti Békéltető Testületnél (ProfitLine)
Több mint 4000 ügyben hozott döntést tavaly a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (Bkik) által működtetett Budapesti Békéltető Testület (BBT). Az érdemi ügyek háromnegyedében a jogviták a fogyasztók és a vállalkozások számára egyaránt kedvezően, mindkét fél megelégedésére zárultak.
febr. 8
3:15
Romániában a lakások alig egy ötödére kötöttek kötelező biztosítást (ProfitLine)
Romániában 1,85 millió lakásra, vagyis a lakások alig húsz százalékára kötötték meg a tulajdonosok a törvény által előírt kötelező biztosítást, ennek ellenére senkit sem bírságoltak meg a mulasztásért, mert a polgármesterek nem akarják magukra haragítani a szavazókat - írta kedden a Hotnews.ro hírportál.
febr. 8
3:45
A Közép-Kelet európai régió legnagyobb virtuális filmstúdióját építi fel Fóton a Visual Europe Group (ProfitLine)
A Közép-Kelet európai régió legnagyobb virtuális filmstúdióját építi fel a fóti HelloParks területén a Visual Europe Group. A 11 millió euró értékű, 2024 első negyedévére elkészülő beruházás, mely részeként raktár központ is épül, a világ legnagyobb filmes produkcióit, streamingszolgáltatóit csábíthatja Magyarországra, a virtuális stúdió technológi
febr. 8
4:21
A nyugdíjasok a rezsiváltozás legnagyobb vesztesei - a Kádár-kockában lakók jól járnak (ProfitLine)
A gáz és az elektromos áram árának emelkedésére azonnal megnőtt a kínálat a régebbi építésű, nagy alapterületű és belmagasságú házak hirdetései között, miközben az újlakások iránti kereslet érezhetően emelkedett. Miért járt jól az, aki Kádár-kockában lakik?
febr. 8
4:21
Lesújtó jelentés érkezett: hazánk le is mondhat a középhatalmi álmokról? (Pénzcentrum)
2022 végén a Kormány egyik tanácsadójának víziója szerint A következő évtizedben a Magyarország előtt álló legnagyobb stratégiai kihívás az, hogy Közép-Európán belül egionális középhatalmi státuszt érjen el. A GKI az elmúlt évtized statisztikáit vizsgálva próbált rájönni, hogy ez mennyire lenne reális várakozás.
febr. 8
4:21
Egyre jobb helyzetbe a vevők: többet lehet alkudni (KKV Magazin)
Egyre nagyobb árengedményt tudnak elérni a vevők az ingatlanpiacon. A használt családi házaknál már általánossá vált a tíz százalék feletti alku, amire legutóbb két éve, a világjárvány megjelenése előtt volt példa. Az Otthon Centrum (Oc) mérései szerint vidéken és a fővárosban egyaránt a korábbinál jobb pozícióba kerültek a vevők.
febr. 8
4:21
Nagy, nagyobb, portálmarógépek (okosipar.hu)
54 m hossz, 14 m szélesség és 12 m magasság – ezek a legnagyobb portálmarógép munkaterének méretei. De hogyan használják ezeket a hatalmas marógépeket? Milyen előnyöket kínálnak a portálmarógépek? És hogyan csökkenthetők a magas beruházási költségek? Nagy munkadarabok megmunkálásához nagy gépekre van szükség. A Waldrich Siegen gyártmányú, Profimill
febr. 8
4:36
Kutatási eredmények Dél-Tirolból (Magyar Mezőgazdaság)
A dél-tiroli gyümölcstermesztés, mezőgazdaság és élelmiszeripar előmozdításán dolgozik az 1962 óta működő Laimburg Kutatóközpont. Az intézményben 200 alkalmazott évente 350 témával foglalkozik, amelyek meghatározásában szorosan együttműködnek a termelők képviselőivel. Legújabb kutatási jelentésükből ismertetünk néhány eredményt.
febr. 8
4:51
Brutálisan megnőttek a bérek az autóipari beszállítóknál: nagy a verseny a szektoron belül (ProfitLine)
Egy átlagos autóipari dolgozó szakképesítés nélkül akár nettó 300 ezer forintot is kereshet Magyarországon a belépés után, ami különféle adókedvezményekkel, családi támogatásokkal meghaladhatja az 500 ezer forintot is. A nehéz gazdasági helyzet miatt a cégek fizetésemeléssekkel, és egyéb juttatásokkal próbálják megtartani a munkaerőt. Sütő Péter, a
febr. 8
4:51
Maximális ügyfélelőny a digitális átalakulásban (New Technology)
A több mint két éve alakult Eplan Partnerhálózathoz időközben mintegy hatvan cég csatlakozott. Az olyan stratégiai partnereket, mint a Phoenix Contact, a Siemens és a Rockwell Automation, valamint a technológiai partnereket – köztük az ABB, a Lapp Kabel, a Wago és a Weidmüller – egyetlen vezérelv köti össze: a legmagasabb fokú integrációs képesség
febr. 8
4:57
Szertefoszlottak a téli ukrán ellentámadással kapcsolatos remények (G7)
Az ősz végén sokan azt várták, hogy télen tovább dübörög majd az ukrán ellentámadás, ebből azonban idáig nem lett semmi – de miért?
febr. 8
4:57
Mi okozhat daganatszerű kinövéseket az őszibarackfa gyökerein? (Agrofórum)
Pár éve vásárolt őszibarackfám kiszáradt, kihúzva a talajból a gyökerein nagyobb méretű kitüremkedéseket, daganatszerű kinövéseket találtam. Mi okozta ezt?
febr. 8
5:21
Ebbe fektetnek a vállalatok 2023-ban: a technológián és az ellátási láncon a fókusz (ProfitLine)
A gazdasági ellenszéllel szembesülve a vállalatok óvatosan állnak a beruházásokhoz. Ugyanakkor a vállalkozások 43%-a tervezi, hogy növeli az ellátási láncra irányuló beruházásokat, míg 39%-uk a technológiai beruházásokat kívánja növelni.
febr. 8
5:21
Időjárás: Már tudjuk, mikor érkezik a változás (Agroinform)
Éjszakánként továbbra is lehetnek erős fagyok.
febr. 8
5:21
Külföldön is sikeres a magyar szürkeállomány: az It-cégek 52 százaléka exportra is fejleszt (KKV Magazin)
Továbbra is kiemelkedően teljesít a magyar It-szektor a Makronóm Intézet friss iparági kutatása szerint. A megkérdezett cégek közel fele árbevétel-növekedésről (47 százalék), illetve az ügyfélkör dinamikus bővüléséről számolt be (39 százalék), a koronavírus-járvány pedig kifejezetten felpörgette a digitalizációs törekvéseket az elmúlt három évben.
febr. 8
5:21
A 10 iparág, amit automatizálni szeretné Kína, amint lehet (okosipar.hu)
Amint lehet. És ebben olyannyira elszántak, hogy ráállították az állam Ipari és Információ Technológiai Minisztériumát, valamint 17 ügynökséget, akik elkészítették rá az ún. Robot + Alkalmazás Akciótervet. Ez a jól átgondolt dokumentum tíz olyan ágazatot jelöl meg országszerte, amelyekhez robotikai rendszereket szeretnének kiépíteni, legkésőbb 2025
febr. 8
5:27
Egyszerű eszköz segít a napenergiát okosan felhasználni (Alternatív Energia)
Az okos inverter segít pénzt spórolni a háztartásnak, az okos energiafelhasználással.
febr. 8
5:42
Újabb emlősöket fertőzött a madárinfluenza (Magyar Mezőgazdaság)
Az Egyesült Királyságban 66 emlőst teszteltek az elharapódzó járvány közepette. A cél az volt, hogy megtudják: mekkora eséllyel "ugrik át" a vírus a madarakról az emlősökre, vagy akár az emberre is.
febr. 8
5:48
Zsákutcába vezet a kormány gazdaságpolitikája (Piac és Profit)
2022 végén jelent meg a kormány egyik tanácsadójának víziója Magyarország következő évtizedre vonatkozó stratégiájáról. Eszerint: „A következő évtizedben a Magyarország előtt álló legnagyobb stratégiai kihívás az, hogy kikerüljön a közepes fejlettségű országok köréből, és … Közép-Európán belül pedig regionális középhatalmi státuszt érjen el.”
febr. 8
5:48
Agrárgazdasági elemzések (Agrárágazat)
Ukrajna exportaktivitásában nincs érdemi változás: a korridoron keresztül 17 millió tonna gabona hagyta el a kikötőket.
febr. 8
5:48
Vetőmag, tápanyag: tudás van, de, mennyi jut el a gazdákhoz? (Mezőhír)
Mindent a vetőmagtermesztésről a mezőgazdaságban: átfogó szakkönyv jelent meg – interjú Prof. dr. Izsáki Zoltánnal
febr. 8
5:51
1 millió GB mobiladatot ad ajándékba a Yettel (Márkamonitor)
A Yettel márka közelgő első születésnapja alkalmából a szolgáltató most induló promóciójában 1 millió Gb mobiladatot oszt szét hangalapú tarifával rendelkező Prime csoportos ügyfelei között. A Yettel célja, hogy a megbízható hálózat élményét ügyfelei megoszthassák egymással, ezért az arra jogosult ügyfelek egyszeri extra 100 Gb adatot igényelhetnek

Keresés