2020. január 1. szerda

jan. 1
7:09
Hajléktalanszálló nyílik az Amazon székházában (Rakéta)
Az Apple novemberben jelentette be, hogy két és fél milliárd dollárt adományoz a kaliforniai lakhatási válság enyhítésére, a Facebook októberben egymilliárd dollárt ígért hasonló célokra. Most északabbra, Washington államban az Amazonon a sor. De miért érzik hirtelen szükségét ezek az óriások, hogy lakhatásra adományozzanak? Mert részben ők a felel
jan. 1
8:09
Ki írta az első emailt? (Rakéta)
Ma az email egyenlő az ingyenes internetes üzenetküldéssel, de ez nem mindig volt így. Az elektronikus posta megjelenése jóval megelőzte az internet születését, de vajon ki találta fel és mit üzent az első történelmi levélben?
jan. 1
8:51
Tudja, mennyi műanyagot eszik? Kiszámolták (Infostart)
Riasztó mennyiségek derültek ki, és azt még nem is tudni, mit okoz a szervezetbe került műanyag.
jan. 1
9:24
1946 nyarára olyan értéktelenné vált a pengő, hogy az utcán hajították el a bankjegyeket (Múlt-kor)
Kilencvenkét éve, 1927. január 1-jén vezették be Magyarországon a pengőt, amely törvényes fizetőeszközként 1946-ig volt forgalomban. A pengő a második világháborút követő hiperinfláció elképesztő mértékével vonult be a történelemkönyvekbe, holott bevezetésekor éppen az első világháború után megroppant magyar gazdaság konszolidálását alapozta meg.
jan. 1
10:42
Rejtő Jenő élete olyan kalandos volt, mint az utánozhatatlan ponyvaregényeinek szereplőié (Múlt-kor)
77 éve, 1943. január 1-jén fagyott meg az ukrajnai Jevdokovóban a munkaszolgálatra hurcolt Rejtő Jenő, akit írói álnevén, P. Howardként is ismer és szeret a magyar olvasóközönség. „Kitűnő érzéke volt a szörnyű világban meglátni a jelenségek fonákját, megmutatni az emberellenesben a nevetségest, és e nevetségessé tétellel leleplezni oly sok silánysá
jan. 1
11:00
Megszavazták: a süllő lett az év hala (Népszava)
Megelőzte a csukát és a német bucót.
jan. 1
12:06
Így telefonáltunk a XX. században (Múlt-kor)
„Jöjjön ide, Mr. Watson, látni akarom magát!” – szólt a történelem első telefonhívása, amelyet maga Alexander Graham Bell kezdeményezett a másik szobában lévő segédje felé. A telefonnak, mint hírközlési berendezésnek elsődlegesen a politikai és katonai életben volt fontos szerepe, az első világháború szolgálatában az elsődleges információs csatorna
jan. 1
13:15
Két nagy kukára való mikroműanyagot is elfogyaszthatunk életünk során (Rakéta)
A Reuters publikálta a WWF nemrég megjelent tanulmányát, miszerint életünk során nagyjából húsz kilogramm mikroműanyagot elfogyasztunk. Az elmúlt ötven évben minden eddiginél nagyobb ugrás történt a műanyagtermelésben, mindez pedig az olcsó, egyszer használatos termékek széleskörű használatához vezetett.
jan. 1
14:00
2020 év madara - az erdei fülesbagoly (Hírstart)
2020. 01. 01. 12.28 Az erdei fülesbagoly Magyarország legismertebb és a lakott területeken is leggyakoribb bagolyfaja. A tavaly nyári év madara internetes lakossági szavazáson a három a három választható madárfajra (uráli bagoly, erdei fülesbagoly, füleskuvik) érkezett 6 576 voks közül az erdei fülesbagoly kapta a legtöbbet, így ez a faj lett az id
jan. 1
14:30
Magyar munkahelyek kerülhetnek veszélybe az uniós műanyagtiltás miatt (Hírstart)
Az egyszer használatos műanyagokra vonatkozó európai uniós irányelv és a műanyag újrahasznosítás egyre szigorúbb szabályozása miatt fontos változások előtt áll a magyar műanyagipar, amelynek jelentőségét mutatja, hogy ez az ágazat adja a GDP 2,7 százalékát - közölte az Euler Hermes Hitelbiztosító kedden az MTI-vel.
jan. 1
14:36
Nyakunkon az EU-s szigorítás: mi lesz a magyar műanyagiparral? (Hírstart)
Az egyszerhasználatos műanyagokra vonatkozó Európai Uniós irányelv és a műanyag újrahasznosítás egyre szigorúbb szabályozása miatt növekedhet a fizetésképtelenség és a csődök kockázata a magyar műanyagiparban. A vállalatoknál szemléletváltás szükséges, kénytelenek lesznek innovációra költeni, annak érdekében, hogy alternatív, környezetbarátabb mego
jan. 1
15:09
Miért január elsején ünnepeljük az újévet? (Rakéta)
Történelmünk során minden civilizációnak megvolt a maga újév napja, amit rendszerint valláshoz, naptárakhoz, asztronómiai szabályosságokhoz kötöttek. Így eshetett meg, hogy az óév búcsúztatása sem mindig télvíz idejére esett.
jan. 1
17:09
Az Amazon új applikációja akár a magyar egészségügyön is sokat segíthetne (Rakéta)
Az Amazon a már meglévő AWS szolgáltatást, az Amazon Transcribe-ot bővíti ki direkt az egészségügyi ellátásra szabott megoldással. Az Amazon Transcribe Medical orvosnak, páciensnek egyaránt megkönnyítheti az életét.
jan. 1
18:09
Egyre gyorsabban változik a sarkvidék felszíne, ezért szuperszámítógépet és műholdat is bevetnek a vizsgálatba (Rakéta)
Az amerikai Illinoisi Egyetem más intézményekkel karöltve állami- és magánalapítványi támogatásokból elkészítette a modellt, ami pontos eloszlás szerint feltérképezi az északi sarkvidék felszínét, létrehozva ezáltal egy bármikor bevethető (és bővíthető, javítható) referencia-adatbázist.
jan. 1
18:33
Ennek a képességnek az elvesztésétől fél leginkább az ember (Infostart)
Nem a rák és nem az Alzheimer-betegség az, amitől a leginkább tartunk, mégis ezerszer több pénz áramlik ezek kutatásába, mint a látás visszaállításának területére. A miértekről is beszélt Roska Botond Szent István-renddel kitüntetett neurobiológus-kutatóorvos az InfoRádió Aréna című műsorában.
jan. 1
19:03
Illatokat érezhetünk, és egér helyett a gondolatainkkal irányíthatunk a jövő internetén (Szeretlek Magyarország)
Még nem működik, de hamarosan számolhatunk a szaglás, az ízlés a tapintás digitalizációjával. A szakértők szerint 10 év múlva már jöhet az érzékek internetje.

Keresés