2020. január 19. vasárnap

jan. 19
9:24
Idegen fajok árasztják el a Földközi-tengert (Hírstart)
A Szuezi-csatornán át érkező idegen fajok megváltoztatják a Földközi-tenger érzékeny ökoszisztémáját.
jan. 19
11:03
Már késő: ezért fog akkor is emelkedni fog az óceánszint, ha az emberiség felfogja a bajt (Infostart)
Rekordszintre emelkedett a világtengerek hőmérséklete az elmúlt évben a rendszeres mérések kezdete óta. Az InfoRádiónak nyilatkozó szakértő szerint a kulcs a víz hőtágulása, ami nem fog leállni.
jan. 19
13:27
Új szúnyogfaj alakult ki a metróban (24.hu)
Az emberi tevékenység nem csak elpusztít fajokat, képes újakat alkotni – aminek nem mindig örülünk.
jan. 19
14:00
A szén-dioxid-kibocsátás csökkenését segítő falfestéket fejlesztettek (Hírstart)
Az ENERPAINT nevű projekt keretében kifejlesztett festék egyfajta szigetelőanyagként használható, hogy növeljék az öreg házak energiahatékonyságát anélkül, hogy óriási összegeket költenének rájuk. Napközben a festék összegyűjti a radiátorok által és az emberek által kibocsátott hőt, és éjszaka kibocsátja, amikor csökken a hőmérséklet.
jan. 19
16:00
Hiába tiltakoztak sokan, több tízezer magyarországi németet telepítettek ki a kollektív bűnösség elve alapján (Hírstart)
1946-ban ezen a napon hagyta el Magyarországot az elüldözött német lakosokat szállító első vonatszerelvény. Az első hullám a Budapest környéki falvak német lakóit érintette, majd a Dunántúl, a Duna-Tisza köze és a Tiszántúl következett. Erre emlékezve az Országgyűlés 2013. december 17-én a magyarországi németek elhurcolásának és elűzetésének emlékn
jan. 19
17:30
Késéssel, de rendben lezajlott a Crew Dragon biztonsági tesztje (Hírstart)
Eredetileg tengapra tervezték, áttették mára, és ma is késett, de végül sor került a Crew Dragon biztonsági tesztjére, melyről mi is írtunk korábban. Ahogy az események beindulnak végre, minden egy svájci óramű pontosságával történik. Ezzel pedig egy újabb, jelentős akadály hárult el SpaceX első, emberes repülésének az útjából, melyre még akár idén
jan. 19
19:18
Attól, hogy túl szép, még lehet igaz (Hírstart)
A két Oscar-díjra is jelölt film, a Mű szerző nélkül kapott hideget-meleget a kritikusoktól, sőt még az a Gerhard Richter is elhatárolódott tőle, akinek az élete ihlette. Azt azonban, amit a film alkotó és alkotás viszonyáról állít, érdemes megvizsgálnunk, hiszen attól, hogy túl szép, még lehet igaz.
jan. 19
19:30
Hogyan jön létre a szivárvány? (24.hu)
A szivárvány az egyik legismertebb és legszebb optikai jelenség.
jan. 19
19:33
Óceánba zuhat a SpaceX űrhajója, de szándékosan (Infostart)
Végrehajtotta vasárnap utolsó fontos tesztrepülését a SpaceX vállalat űrhajója, amely két bábuval a fedélzetén kényszerleszállást szimulált a Cape Canaveral-i Kennedy-űrközpont térségében alig két hónappal az előtt, hogy űrhajósokat szállítana a Nemzetközi Űrállomásra.
jan. 19
21:09
Ausztráliának égnie kell, de máshogy (24.hu)
Bevált praktika volt a megelőző égetés az ausztrál őslakosok körében. Ez a technika került most az ausztrál bozóttüzekről szóló viták középpontjába, a megfejtés pedig azért várat magára, mert mindkét tábornak igaza van.

Keresés