2021. február 6. szombat

febr. 6
3:12
A leggyakoribb vezetéknevek Kínában és Európában (Tudás.hu)
A kínaiak 30 százaléka rendelkezik az öt leggyakoribb vezetéknévvel, 86 százalékuk pedig a leggyakoribb százzal. A digitalizáció rendkívüli kihívást jelentett a több tízezer írott karakterrel rendelkező nyelvben, ezért sokan egyszerűsítik vezetéknevük. Nálunk az öt leggyakoribb vezetéknevet (sorrendben: Nagy, Kovács, Tóth, Szabó, Horváth) a tavalyi
febr. 6
3:54
Ovf: árad a Tisza, újra nagy mennyiségű kommunális hulladék érkezik (Tudás.hu)
Árad a Tisza, a folyó felső szakaszára újra nagy mennyiségű kommunális hulladék érkezik, amelynek kiszedése pénteken megkezdődött – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője. Siklós Gabriella közleményében azt írta: a Felső-Tisza vízgyűjtőjén az elmúlt 24 órában átlagosan csak 1-4 milliméternyi csapadék hullott. Az elmúlt napok esőz
febr. 6
4:12
Bronzkori sírokat tártak fel a Stonehenge mellett tervezett alagút környékén (Tudás.hu)
Bronzkori sírokat, újkőkori edényeket tártak fel az angliai Stonehenge monumentális őskőkori építménye mellett tervezett alagút környékén az építést megelőző feltárást végző régészek – számolt be róla a The Guardian. Rengeteg dolgot találtunk, melyek az évezredeken át itt élő emberek mindennapi életéről, személyes dolgairól és haláláról tanúskodnak
febr. 6
4:42
Pilinszky Jánosra és Mészöly Miklósra emlékezik az idei Versünnep (Tudás.hu)
A száz évvel ezelőtt született Pilinszky Jánosra (1921-1981) és Mészöly Miklósra (1921-2001) emlékezik az idei Versünnep – közölték a szervezők. A közlemény szerint a versenyre a professzionális előadók, szakirányú oktatási intézmények hallgatói, valamint az egyéni amatőr előadók mellett idén táncművészek és koreográfusok is jelentkezhetnek. A vers
febr. 6
7:06
Gyakoribb lehet az újrafertőződés, mint eddig hittük (Infostart)
Négy hónapon belül is lehetséges újrafertőződni, ahogyan azt egy negyvenes éveiben járó férfi esete is mutatja: az orvosok arra figyelmeztetnek, többekkel következhet be ez, mint ezt eddig gondoltuk.
febr. 6
8:06
Koronavírus: köszvénygyógyszer rövidítheti le a kórházi tartózkodást (Infostart)
Egy brazil kutatás eredménye szerint kevesebb oxigénre is van szükségük azoknak, akik kolhicintartalmú gyógyszert kapnak.
febr. 6
9:18
Napokon belül már oltanak is az orosz vakcinával itthon (Infostart)
Az OGYÉI főigazgatója beszélt erről szombat reggel, Szentiványi Mátyás nyomatékosította: a Szputnyik V biztonságos és hatékony.
febr. 6
11:27
Egy új, műanyagon lakó baktériumra bukkantak (24.hu)
Egy maroknyi eldobált szívószál és egy kislány kérdése indította el azt a kutatást, amely egy új baktériumfaj felfedezéséhez vezetett.
febr. 6
14:30
Mielőtt az emberiség a vesztébe rohan, változtassuk meg a gondolkodásunkat – beszélgetés László Ervin professzorral (SzMo)
László professzor, akit az OOOM nemzetközi magazin 2020 leginspirálóbb személyiségének 100-as listáján egyedüli magyarként a 28. helyre rangsorolt, arról beszélt, miért nagy lehetőség a válság.
febr. 6
15:00
A Covid és a gyerekek (Demokrata)
Ősz óta országszerte 120 gyereket kezeltek kórházban sokszervi gyulladással a koronavírus-fertőzés utóhatásaként. Mit tudunk erről a tünetegyüttesről?
febr. 6
16:00
Pszichiátriai és neurológiai betegségek követhetik a koronavírus-fertőzést (Infostart)
A pozitív tesztet követő fél éven belül nyolcból egy koronavíruson átesett embernél alakulnak ki ilyen típusú betegségek egy új kutatás szerint.
febr. 6
16:18
Valódi tettekre és nem üres jelszavakra van szükség (Demokrata)
Eredményes az elektromobilitási program az ITM értékelése szerint.
febr. 6
16:48
75 éve érintette meg a Holdat Bay Zoltán (Infostart)
Egy évvel voltunk Budapest ostroma után, az emberek éheztek, hideg volt.
febr. 6
17:30
Vírusvariánsok: ugyanazt támadják, mint a vakcinagyártók (Infostart)
Újra a tüskefehérje áll az érdeklődés középpontjában: nemcsak a vakcinagyártók célozták meg a vírus sejtekhez való kapcsolódásáról gondoskodó proteint, hanem a mutációk is.
febr. 6
18:54
Az egerek egyes spermiumai megmérgezik a riválisaikat, hogy előbb jussanak a petesejthez (SzMo)
Bizonyos egérfajoknál találtak egy gént, amelynek az a dolga, hogy megmérgezze az egér egyes spermiumait, ezzel előnyhöz juttatva más spermiumokat.
febr. 6
18:54
A Hunyadiak archeogenetikai kutatásának új eredményei (Demokrata)
A Magyarságkutató Intézet szakértői meghatározták az egyénekre jellemző Y-STR DNS profilt.

Keresés