2021. február 6. szombat

febr. 6
0:06
TJSW-6: titokzatos távközlési műhold Kínából (Hírstart)
Csütörtökön Hszicsangból indult a geostacionárius pálya felé a rejtélyes feladatú sorozat hatodik tagja.
febr. 6
0:10
Egyre több emlőst ütnek el a repülőgépek, még zsiráfokat is (Hírstart)
Évente mintegy 68 százalékkal növekszik az ilyen balesetek száma egy ír tanulmány szerint.
febr. 6
1:42
Kommunikációs és technológiai tesztek céljából állított pályára műholdat Kína (Hírstart)
Kína csütörtökön végrehajtotta negyedik orbitális űrrepülését, amely egy nagy műholdat küldött a geostacionárius pálya felé az ország délnyugati részén fekvő Xichang dombjai felől. Long March 3B rakéta segítségével vitték fel a műholdat a a Xichang Műholdindító Központtól február 4-én, és egészen konkrétan a TJSW-6 kommunik
febr. 6
3:12
A leggyakoribb vezetéknevek Kínában és Európában (Tudás.hu)
A kínaiak 30 százaléka rendelkezik az öt leggyakoribb vezetéknévvel, 86 százalékuk pedig a leggyakoribb százzal. A digitalizáció rendkívüli kihívást jelentett a több tízezer írott karakterrel rendelkező nyelvben, ezért sokan egyszerűsítik vezetéknevük. Nálunk az öt leggyakoribb vezetéknevet (sorrendben: Nagy, Kovács, Tóth, Szabó, Horváth) a tavalyi
febr. 6
3:54
Ovf: árad a Tisza, újra nagy mennyiségű kommunális hulladék érkezik (Tudás.hu)
Árad a Tisza, a folyó felső szakaszára újra nagy mennyiségű kommunális hulladék érkezik, amelynek kiszedése pénteken megkezdődött – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője. Siklós Gabriella közleményében azt írta: a Felső-Tisza vízgyűjtőjén az elmúlt 24 órában átlagosan csak 1-4 milliméternyi csapadék hullott. Az elmúlt napok esőz
febr. 6
4:12
Bronzkori sírokat tártak fel a Stonehenge mellett tervezett alagút környékén (Tudás.hu)
Bronzkori sírokat, újkőkori edényeket tártak fel az angliai Stonehenge monumentális őskőkori építménye mellett tervezett alagút környékén az építést megelőző feltárást végző régészek – számolt be róla a The Guardian. Rengeteg dolgot találtunk, melyek az évezredeken át itt élő emberek mindennapi életéről, személyes dolgairól és haláláról tanúskodnak
febr. 6
4:42
Pilinszky Jánosra és Mészöly Miklósra emlékezik az idei Versünnep (Tudás.hu)
A száz évvel ezelőtt született Pilinszky Jánosra (1921-1981) és Mészöly Miklósra (1921-2001) emlékezik az idei Versünnep – közölték a szervezők. A közlemény szerint a versenyre a professzionális előadók, szakirányú oktatási intézmények hallgatói, valamint az egyéni amatőr előadók mellett idén táncművészek és koreográfusok is jelentkezhetnek. A vers
febr. 6
7:06
Gyakoribb lehet az újrafertőződés, mint eddig hittük (Infostart)
Négy hónapon belül is lehetséges újrafertőződni, ahogyan azt egy negyvenes éveiben járó férfi esete is mutatja: az orvosok arra figyelmeztetnek, többekkel következhet be ez, mint ezt eddig gondoltuk.
febr. 6
8:06
Koronavírus: köszvénygyógyszer rövidítheti le a kórházi tartózkodást (Infostart)
Egy brazil kutatás eredménye szerint kevesebb oxigénre is van szükségük azoknak, akik kolhicintartalmú gyógyszert kapnak.
febr. 6
9:18
Napokon belül már oltanak is az orosz vakcinával itthon (Infostart)
Az OGYÉI főigazgatója beszélt erről szombat reggel, Szentiványi Mátyás nyomatékosította: a Szputnyik V biztonságos és hatékony.
febr. 6
11:27
Egy új, műanyagon lakó baktériumra bukkantak (24.hu)
Egy maroknyi eldobált szívószál és egy kislány kérdése indította el azt a kutatást, amely egy új baktériumfaj felfedezéséhez vezetett.
febr. 6
12:42
A professzor úr halott, de bejár az egyetemre kurzusokat tartani (Hírstart)
A Concordia Egyetem egyik diákját mélyen megrázta, hogy amikor kapcsolatba akart lépni az online kurzusairól ismerős professzorral, kiderült róla, hogy halott. Az egyetem megőrizte az előadásairól tartott felvételeket, és azokat játszotta vissza a diákoknak. Mennyire etikus ez? És mennyire legális?
febr. 6
14:30
Mielőtt az emberiség a vesztébe rohan, változtassuk meg a gondolkodásunkat – beszélgetés László Ervin professzorral (Szeretlek Magyarország)
László professzor, akit az OOOM nemzetközi magazin 2020 leginspirálóbb személyiségének 100-as listáján egyedüli magyarként a 28. helyre rangsorolt, arról beszélt, miért nagy lehetőség a válság.
febr. 6
15:00
A Covid és a gyerekek (Demokrata)
Ősz óta országszerte 120 gyereket kezeltek kórházban sokszervi gyulladással a koronavírus-fertőzés utóhatásaként. Mit tudunk erről a tünetegyüttesről?
febr. 6
16:00
Pszichiátriai és neurológiai betegségek követhetik a koronavírus-fertőzést (Infostart)
A pozitív tesztet követő fél éven belül nyolcból egy koronavíruson átesett embernél alakulnak ki ilyen típusú betegségek egy új kutatás szerint.
febr. 6
16:18
Valódi tettekre és nem üres jelszavakra van szükség (Demokrata)
Eredményes az elektromobilitási program az ITM értékelése szerint.
febr. 6
16:48
75 éve érintette meg a Holdat Bay Zoltán (Infostart)
Egy évvel voltunk Budapest ostroma után, az emberek éheztek, hideg volt.
febr. 6
17:06
Valódi tettekre és nem üres jelszavakra van szükség (Hírstart)
Eredményes az elektromobilitási program az ITM értékelése szerint.
febr. 6
17:12
Gyakoribb lehet az újrafertőződés, mint eddig hittük (Hírstart)
Négy hónapon belül is lehetséges újrafertőződni, ahogyan azt egy negyvenes éveiben járó férfi esete is mutatja: az orvosok arra figyelmeztetnek, többekkel következhet be ez, mint ezt eddig gondoltuk.
febr. 6
17:30
Vírusvariánsok: ugyanazt támadják, mint a vakcinagyártók (Infostart)
Újra a tüskefehérje áll az érdeklődés középpontjában: nemcsak a vakcinagyártók célozták meg a vírus sejtekhez való kapcsolódásáról gondoskodó proteint, hanem a mutációk is.
febr. 6
18:36
A falusi kisboltok megmentését támogatják (Startlap)
A korábban bezárt egységek újranyitását is támogatja a kormány, elsősorban a kétezernél kevesebb lélekszámú településekre koncentrálnak.
febr. 6
18:54
Az egerek egyes spermiumai megmérgezik a riválisaikat, hogy előbb jussanak a petesejthez (Szeretlek Magyarország)
Bizonyos egérfajoknál találtak egy gént, amelynek az a dolga, hogy megmérgezze az egér egyes spermiumait, ezzel előnyhöz juttatva más spermiumokat.
febr. 6
18:54
A Hunyadiak archeogenetikai kutatásának új eredményei (Demokrata)
A Magyarságkutató Intézet szakértői meghatározták az egyénekre jellemző Y-STR DNS profilt.

Keresés