2021. február 14. vasárnap

febr. 14
5:18
Tiszai Péter Véletlen című művét mutatják be a Budapesti Filharmóniai Társaság online sorozatában (Tudás.hu)
Tiszai Péter Véletlen című művét mutatják be a Budapesti Filharmóniai Társaság (BFT) online sorozatában, amely filmes formátumban kelti életre a zenében rejlő történeteket. A ZeneHorizont új epizódja Tiszai Péter vonósnégyesre írt Véletlen című művéhez társított egyedi cinematográfiai világot – olvasható a Budapesti Filharmóniai Társaság MTI-hez el
febr. 14
5:24
Vasárnap folytatódik az Óbudai Danubia Zenekar Szól a pálca-sorozata (Tudás.hu)
Vasárnap folytatódik az Óbudai Danubia Zenekar Szól a pálca című online sorozata, amelyben Csajkovszkij Rómeó és Júlia nyitányfantáziája szólal meg Hámori Máté vezényletével. A Szól a pálca második epizódjában a karmester szerepével, a zenekari zenészek rigolyáival és egy próba lefolyásával is megismerkedhetnek az érdeklődők. Az interaktív koncert-
febr. 14
5:42
Verdi műveiből rendeznek gálaestet júliusban a Margitszigeten (Tudás.hu)
Giuseppe Verdi (1813-1901) műveiből rendeznek gálaestet a Margitszigeti Szabadtéri Színházban július 23-án.  A gálán felcsendülnek többek között a Don Carlos, a Traviata, a Rigoletto, a Szicíliai vecsernye, az Attila, A haramiák, Az álarcosbál, a Nabucco, az Ernani, a Luisa Miller és az Aida dallamai. Az esten közreműködik Arturo Chacón Cruz tenor,
febr. 14
5:54
Kurtizánok titkos világa a századelőn: gyilkosság és acsarkodás (Tudás.hu)
Az 1800-as évektől olyan éjszakai élet folyt Budapesten, amit elképzelni is nehéz. A leghíresebb kurtizánok alvilági bugyraiba csak a kiváltságosok láthattak bele, egészen addig, amíg meg nem haltak és a címlapokra nem kerültek a ledér hölgyek. Akár áldozatként, akár a leggazdagabb, legrafináltabb kéjnőként. Ma már kevesen tudják, hogy mekkora kurt
febr. 14
6:48
Tízmillióba került Rakonczay Gábor Sup-os túrája, de a szponzorok a feladás után is mögötte álltak (Tudás.hu)
Nemzetközi szinten egy klasszikus óceán átevezés húsz-harminc millió forint között mozog, a SUP-os túra költségei nagyságrendileg ennek egyharmadánál mozogtak – mondta a Növekedés.hu-nak Rakonczay Gábor, aki nemrégiben feladni kényszerült óceán-átevezését. Mint mondja, 2016 óta könnyebb szponzort találni extrém terveihez, és soha sem attól függ a t
febr. 14
7:36
Figyelem, űrhajósok kerestetnek – itthon! (Infostart)
A magyar kutatóűrhajós program még nem tart ott, hogy űrhajósokat toboroznának, de kinyílt egy újabb lehetőség az űrbe vágyó magyarok előtt, mivel az Európai Űrügynökség 11 év után először űrhajóst keres.
febr. 14
8:00
Koronavírus: már az Antarktisz élővilágát féltik a kutatók (Infostart)
Decemberben az utolsó kontinensen is megjelent a koronavírus: az Antarktiszon található Bernardo O'Higgins kutatóállomás 36 munkatársa tesztelt pozitívat. Nem értük, hanem az élővilágért aggódnak igazán ma a kutatók.
febr. 14
8:15
Allergia: létezik végleges megoldás? (24.hu)
Az immunterápia viszonylag új módszer allergia ellen, és valódi gyógymódnak nevezhető, ami 10–15 évre ígér tünetmentességet.
febr. 14
9:48
Nukleáris hőmeghajtással juthatunk hamarabb a Marsra (Infostart)
Harmadára csökkentheti a Mars eléréséhez szükséges időt, ha nukleáris hőmeghajtású rakéta szállítja az asztronautákat.
febr. 14
11:30
Kutató: hiába ismerheti fel a kutya a koronavírusos beteget (Infostart)
Gácsi Márta etológus szerint gyakorlati problémák sorába ütközik ennek az állati tudásnak a tömeges hasznosítása.
febr. 14
12:00
A világ legrégibb nagyüzemi sörfőzdéjét találhatták meg az egyiptomi sivatagban (Infostart)
A világ legrégibb, több mint 5000 éves ipari méretű sörfőzdéjét találhatták meg Abüdosz ókori egyiptomi régészeti lelőhelyen - jelentették be szombaton az egyiptomi hatóságok.
febr. 14
12:03
Sokat ittak a Moszkvába menekült kémek (24.hu)
A keletre szökött nyugati kettős ügynökök ritkán találták meg a boldogságot a „létező” szocializmusban.
febr. 14
14:12
Bálok miatt építették át a Budavári Palotát (24.hu)
A kiegyezés után rendszeressé váltak az udvari bálok Budán, a bécsi személyzet és kíséret pedig gyakran mulatott a bálokon tapasztalatlan magyarok malőrjein.
febr. 14
14:30
Holtan találták az egyik legritkább bálnafaj egy fiatal példányát Floridában (Infostart)
Holtan találtak Florida tengerpartján egy fiatal példányt a világ egyik legveszélyeztettebb bálnafajából, az északi simabálnából, amelyből már kevesebb mint 400 egyed él az Atlanti-óceán északi részén.
febr. 14
14:42
Odamenni nehezebb, mint visszajönni - így gyarmatosítanák a Marsot (SzMo)
A NASA, tervei szerint 2024-ben embereket szeretne a Holdra vinni, amihez a privát szektorból kerestek cégeket, akik egymással versenyezve elkezdik megtervezni a Holdra szálló űrhajót.
febr. 14
15:15
Megérkezett az első kép az arab marsszondától (24.hu)
Hazaküldte az első képet az Egyesült Arab Emírségek marsszondája.
febr. 14
15:18
Meghalt Gyulai József (Infostart)
Életének 88. évében meghalt Gyulai József Széchenyi-díjas fizikus, az MTA rendes tagja, a BME professor emeritusa, Hódmezővásárhely díszpolgára.
febr. 14
15:48
Odamenni nehezebb, mint visszajönni - így gyarmatosítanák a Marsot (SzMo)
A NASA, tervei szerint 2024-ben embereket szeretne a Holdra vinni, amihez a privát szektorból kerestek cégeket, akik egymással versenyezve elkezdik megtervezni az űrhajót.
febr. 14
16:54
A világ legrégibb sörfőzdéjét találhatták meg (24.hu)
A sör népszerű ital volt a régi Egyiptomban, és előszeretettel használták rituális célokra a királyi temetkezések alkalmával.

Keresés