2015. szeptember 1. kedd

szept. 1
5:45
Megfékezték a fagylalt gyors elolvadását (Infostart)
Brit tudósok felfedeztek egy fehérjét, amely összeköti fagylalt összetevőit és megakadályozza a fagyos édesség gyors olvadását.
szept. 1
6:18
Szintet lépett a stadionépítés – drónok lesznek a munkafelügyelők (168 Óra Online)
Drónok fogják ellenőrizni, hogy a terv szerint halad-e a kaliforniai Sacramento Kings kosárlabdacsapat új stadionjának építése.
szept. 1
6:39
A leukémia legrégebbi ismert esetét azonosították (Infostart)
A leukémia legrégebbi ismert esetét azonosították a Tübingeni Egyetem kutatói egy hétezer éves női csontváz vizsgálata során.
szept. 1
8:30
A király, aki pénzben fürdött, de vízben nem (Múlt-kor)
Háromszáz éve, 1715. szeptember 1-jén halt meg XIV. Lajos francia király, a korabeli Európa leghatalmasabb uralkodója, akit már kortársai is Napkirályként emlegettek.
szept. 1
8:45
Kétezer éves, rejtélyes pódiumot találtak Jeruzsálemben (MaHu)
A régészek egyelőre nem biztosak az építmény egykori rendeltetésében, mert ehhez hasonlót eddig sehol sem találtak Izrael területén.
szept. 1
10:15
Már decemberben érkezhet a szociális tüzelő (orientpress)
A szociális tüzelőanyag-pályázaton nyertes önkormányzatok már decemberben megkezdhetik a tüzelőanyagok kiszállítását - mondta Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára az M1 aktuális csatorna kedd reggeli műsorában.
szept. 1
10:36
Hétezer éves a leukémia legrégebbi ismert esete (Múlt-kor)
A leukémia legrégebbi ismert esetét azonosították a Tübingeni Egyetem kutatói egy hétezer éves női csontváz vizsgálata során. A régészek még 1982-ben tártak fel Stuttgart közelében 72 újkőkori temetkezést.
szept. 1
10:38
Közkincs lett a kapálás közben megtalált 3 ezer éves bronzkori lelet (Múlt-kor)
A Hajdúsági Múzeumban állítják ki azt a késő bronzkori bronzvödröt, azaz szitulát, amely szövevényes úton került a hajdúböszörményi közgyűjteménybe - jelentette be hétfői sajtótájékoztatóján a múzeumigazgató.
szept. 1
13:45
A legrégebbi németországi mecset maradványaira bukkantak (Múlt-kor)
Az első világháború idejéből származó mecset maradványait találták meg német régészek a brandenburgi Wünsdorfban, Németországban. Szakértők szerint ez a legrégebbi az országban.
szept. 1
14:09
Még néhány hónapig nem indul Falcon-9 rakéta az űrbe (MaHu)
A SpaceX a tervezettnél hosszabb ideig nem lövi fel Falcon-9 rakétáját a júniusi balesetet követően, amelyben darabokra szakadt egy űrállomásra tartó teherszállítója.
szept. 1
14:33
Bolygóvadászok kora (168 Óra Online)
Nemrég két kozmikus hír is becsapódott a világ médiaterébe. Egy űrszonda felvételei révén először pillanthattuk meg a Plútó jeges felszínét. A Kepler-űrtávcsővel pedig egy a Földhöz hasonló bolygót fedeztek fel a Naprendszeren kívül. Kétségtelen: a Kepler-űrtávcső beindította a bolygóvadászatot, kutatók keresik az „új Földet”. De ha túlélni akarunk, vajon tényleg ki kell lépnünk a világűrbe? És…
szept. 1
14:48
Tréfás és pajzán anekdoták a középkorból (Múlt-kor)
Bár a középkor évszázadairól a legtöbb embernek az a benyomása, hogy az istenfélelem jegyében teltek, az életét pedig mindenki véresen komolyan vette, valójában a jókedv és a nevetés sem hiányzott az emberek mindennapjaiból.
szept. 1
14:50
Ritka fotók Jesse Jamesről (Múlt-kor)
A vadnyugat egyik leghíresebb banditája mindössze 17 éves volt, amikor az amerikai polgárháborúban egy déliekkel szimpatizáló szabadcsapathoz csatlakozott, amely sokszor a saját szakállára dolgozott, s nem riadt vissza az ártatlan civilek elleni gyilkosságoktól sem.
szept. 1
15:03
Ősi folyamidelfin-faj kövületére bukkantak (MaHu)
Panamában fellelt kövülettöredékek gondos vizsgálata révén egy kutatócsapat régen kihalt folyami delfin új faját és nemét fedezte fel.
szept. 1
15:39
Tudjuk, mivel tüntesd el a naptejet a mobilodról! (x) (BerryBlog)
KIFUTOTT AKCIÓ! Itt a szeptember, gyakorlatilag vége a nyárnak, ideje tehát mindenkinek lassacskán visszatérnie a dolgos hétköznapokhoz, netán az iskolapadokba. Ilyenkor illik kifényesíteni a cipőt, leporolni a zakót, kosztümöt, és ezzel az erővel az egész nyáron használt okostelefonra vagy tabletre is ráfér némi tisztogatás, hiszen egészen biztosan megsínylette a nyarat. A BerryBolt back to work…
szept. 1
15:51
Így lett bűncselekmény az illegális határátlépés (Múlt-kor)
A polgári állam erősödő rendészeti és pénzügyi adminisztrációja a 19-20. század fordulóján egyre nagyobb figyelemmel kísérte polgárai mozgását, ki- és bevándorlását. Mindezt jelentősen megkönnyítette a rendszeres úti okmányok bevezetése.
szept. 1
15:57
2050-re szinte minden tengeri madárban lehet műanyag szemét (MaHu)
A legtöbb tengeri madár valószínűleg nyelt már le műanyagot az óceánokban, és a kutatók előrejelzései szerint 2050-re 99 százalékukra lesz ez jellemző.
szept. 1
16:54
Ki volt Kozmutza Flóra? (Múlt-kor)
Kozmutza Flóra építkező személyiség volt, határozott, erős akaratú, kitartó asszony, noha a mindennapi életben csendesnek, visszahúzódónak tűnt - mondta el a tárlat keddi megnyitóján lánya, Illyés Mária művészettörténész, Illyés Gyula hagyatékának gondozója.
szept. 1
17:57
A neandervölgyi barlangjában meleg víz is volt (Múlt-kor)
A korai emberek lakhatási-, valamint életkörülményei meglehetősen szerények voltak, ugyanis a barlangokban nem sok kényelmi eszköz segíthette őket – gondoltuk mindezidáig, azonban újabb kutatások szerint átértékelhetjük a korábbi elméleteinket.
szept. 1
19:33
Ettől élesedik a középkorú emberek agya! (Infostart)
Az új technológiák növekvő szellemi követelmények elé állítják az embert, ami élesebbé teszi az idősebb emberek agyát az előző nemzedékekhez képest - derítették ki osztrák kutatók, akik úgy vélik, az 50 évesek az új 42 éves nemzedék.
szept. 1
19:33
Az új technológiák fiatalítják a középkorúak agyát (MaHu)
Az új technológiák növekvő szellemi követelmények elé állítják az embert, ami élesebbé teszi az idősebb emberek agyát az előző nemzedékekhez képest.
szept. 1
20:09
A Gázai övezet öt éven belül lakhatatlanná válhat (MaHu)
Jelenleg a gázaiak 72 százaléka szenved az élelmiszerellátás bizonytalanságától, és 868 ezer menekült - a lakosság közel fele - szorul teljes mértékben az ENSZ élelmiszersegélyeire.
szept. 1
22:48
Pazarló Magyarország (168 Óra Online)
Alig több mint hét hónap alatt, augusztus közepére elhasználta az emberiség a Föld egész évre szóló erőforrás-mennyiségét a Global Footprint Network jelentése szerint.
szept. 1
23:45
Csökken a megújuló energiaforrások hasznosításának a költsége (MaHu)
A megújuló energiaforrásokból, szél- és napenergiából előállított elektromos áram ára évek óta csökken.

2015. szeptember 2. szerda

szept. 2
8:39
10 tény a paróka történetéről (Múlt-kor)
A folyamatosan illatosított, rizsporozott és viaszolt parókákat nem mosták, így a parazitafertőzések melegágyai lettek, ahol a tetvek mellett olykor még lepkék, valamint egerek is tanyát ütöttek.
szept. 2
8:45
Martin Schulz: Magyarországnak is jó lenne a terhek igazságos elosztása (orientpress)
Magyarországnak is jó lenne a menekültválság terheinek igazságos elosztása - mondta az Európai Parlament (EP) elnöke kedden az ARD német országos közszolgálati televíziónak. Martin Schulz elmondta, hogy Orbán Viktor miniszterelnöknek azt javasolja majd csütörtöki megbeszélésükön, hogy Magyarország működjön közre 'konstruktív, közös megoldások' kidolgozásában.
szept. 2
10:15
Megvolt az 500. emberes start - úton a Szojuz TMA-18M (MaHu)
A dokkolás várható időpontja szeptember 4-én (pénteken) magyar idő szerint 9:42. Most egy rövid ideig kilencen laknak majd az űrállomáson.
szept. 2
10:15
Szeptember a tűzmegelőzés hónapja (orientpress)
Meghirdette a tűzmegelőzés hónapját a tavalyi eseménysorozatot követően az Országos Tűzmegelőzési Bizottság. A legnagyobb kiállításokon, vásárokon, jeles napokon, ünnepségeken tizenhét területi tűzmegelőzési bizottság jelenik meg kiállítói standdal.
szept. 2
10:45
Műholdfelvételek bizonyítják az Iszlám Állam pusztítását (Múlt-kor)
Műholdas felvételek bizonyítják, hogy az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet fegyveresei lerombolták az ókori szíriai romvárosban, Palmürában található Bél templom főépületét - jelentette kedden az ENSZ egyik hivatala.
szept. 2
10:47
Jeanne dArcként védte apja hagyatékát Bertolt Brecht lánya (Múlt-kor)
Meghalt Bertolt Brecht lánya, a nagy német drámaíró fő örököse és hagyatékának gondozója. Barbara Brecht-Schall árgus szemekkel figyelte, hogyan bánnak a színházak apja drámáival, vétójogával élve meg is akadályozott egyes előadásokat.
szept. 2
11:48
Egy másik fáraó sírjában találták meg az egyiptomi királyt (Múlt-kor)
A Nílus parti Luxor déli részén amerikai és egyiptomi kutatók a 26. dinasztiabeli fáraó, Petubasztisz sírjára bukkantak, aki Felső-Egyiptomot kormányozta. Az eset érdekessége, hogy Karabaszken 25. dinasztiabeli thébai uralkodó újra felhasznált sírkamrájában fedezték fel.
szept. 2
12:39
Itt mindent megtanulhatsz a BlackBerry termékeiről (BerryBlog)
A tanulás fontosságát pláne így az iskolakezdés küszöbén aligha kell hangsúlyozni, bár persze manapság már nem csak az iskolapadban lehet, illetve kell tanulni. Például a vállalati rendszergazdákra is ráfér(ne) a rendszeres tanulás, az újabb ismeretek elsajátítása és a meglévők elmélyítése, ehhez szerencsére ma már számos cég nyújt saját, jól felfogott érdekében különféle segédleteket. Mint…
szept. 2
13:15
Az EBESZ megfigyelői nem tudják megerősíteni a tűzszünet életbe lépését (orientpress)
Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) ukrajnai megfigyelői kedden több mint 30 robbanást észleltek a szakadárok által rommá lőtt donyecki repülőtér környékén, ezért a küldöttség egyelőre nem tudja megerősíteni a tűzszünet életbe lépésének tényét - jelentette ki Alexander Hug, a misszió helyettes vezetője szerdán egy sajtónyilatkozatában.
szept. 2
13:42
Kincs, ami nincs: nagybolygók nyomában a Sirius A körül (csillagászat.hu)
Nagy kontrasztú közvetlen felvételek alapján egy kutatócsoport arra a következtetésre jutott, hogy a Sirius kettőscsillag A komponensének nincs 8 jupitertömegnél nagyobb bolygója 1 csillagászati egység távolságon belül. Az égbolt legfényesebb csillagaként a Sirius mindig is a figyelem középpontjában állt. Az
szept. 2
13:54
Amikor az egész világ fellélegzett (Múlt-kor)
Hetven éve, 1945. szeptember 2-án írta alá Japán a feltétel nélküli kapitulációról szóló megállapodást az amerikai Missouri csatahajó fedélzetén, és ezzel a csendes-óceáni fronton is véget ért a második világháború.
szept. 2
14:42
Az elhízás növelheti az Alzheimer-kór korai kialakulásának kockázatát (Infostart)
Az ötvenévesek túlsúlya vagy elhízása nem csupán az Alzheimer-kór kialakulásának, hanem a betegség korai jelentkezésének a kockázatát is növelheti - állapították meg az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet (NIH) szakemberei.
szept. 2
14:45
Felejtsétek már el a Vibert, az Isten szerelmére! (BerryBlog)
Ezennel ünnepélyesen meghirdetem a STOP VIBER! mozgalmat. Még képet is loptam hozzá, tessék (csatlakozni alul tudsz a szavazatoddal): Ennél az alkalmazásnak nevezett bitromhalmaznál ugyanis minden jobb. És most senkit nem akarok hittéríteni: ne BBM-ezzetek, ha nem akartok, vagy nincs BBM-en egyetlen ismerősötök sem (bár azért igazán megér egy próbát, hozzáteszem halkan), de a Vibernél tényleg van…
szept. 2
14:57
Meglepő tények Mohamedről (Múlt-kor)
Minden idők egyik legnagyobb befolyású alakja volt Mohamed próféta, nevét szerte a világon mindenki ismeri. De mit tudunk róla, az emberről, az első muszlimról? Néhány tényen sokan meglepődnek majd.
szept. 2
15:00
Veres András a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia új elnöke (orientpress)
Veres András szombathelyi megyés püspököt választotta új elnökévé a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia őszi rendes ülésén - tájékoztatott az MKPK sajtószolgálata szerdán. A közlemény szerint az MKPK tisztségviselőinek megbízatása Mohos Gábor titkár kivételével lejárt. A konferencia őszi rendes ülésén megválasztották az új tisztségviselőket.
szept. 2
15:02
Vásári forgataggal nyitja új évadát a Kolibri (orientpress)
Idén is megrendezi nagysikerű évadnyitó fesztiválját a Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház: szombaton a Jókai téren színes vásári forgataggal és előadásokkal várják a családokat reggeltől estig.
szept. 2
15:36
A hasába varrták egy idős férfi kezét (Infostart)
A hasán lévő bőr alá varrták be a sebészek egy idős amerikai férfi bal kézfejét, hogy a balesetben megsérült végtagnak legyen ideje gyógyulni és helyreálljon a vérellátása.
szept. 2
16:12
Rókák ezreinek adhat otthont Bécs (MaHu)
Észleltek ilyen ragadozókat még olyan városi nevezetességek közelében is, mint a schönbrunni kastély.
szept. 2
16:48
A sertésekben több a vaddisznógén, mint azt eddig gondolták (MaHu)
Az új eredmények fényében megdőlni látszik a sertések eredetére vonatkozó feltételezés.
szept. 2
17:03
Németország hozza helyre az egyiptomi takarító hibáját (Múlt-kor)
Németország segítséget nyújt Egyiptomnak Tutanhamon fáraó tavaly megsérült halotti maszkjának helyreállításához. A 3300 éves műkincs tavaly ősszel sérült meg, amikor a vitrin takarítása közben a személyzet egy ügyetlen tagja letörte a szakállt.
szept. 2
17:05
Majmokat is bevetnek a pekingi katonai parádé biztosítására (Múlt-kor)
Madárfészkek elpusztítására kiképzett makákókat és sólymokat is bevet a kínai légierő, hogy biztosítsák a szeptember 3-i pekingi katonai parádé zökkenőmentességét - közölte a China News Service kínai hírügynökség.
szept. 2
17:06
A sertésekben több a vaddisznógén, mint azt eddig gondolták (Infostart)
A háziasított európai sertésekben a korábban véltnél sokkal több a vaddisznógén - állapította meg egy nemzetközi szakemberekből álló kutatócsoport, amelynek tanulmányát a Nature Genetics című folyóirat közölte.
szept. 2
18:00
Képek: van élet a Marson, de a NASA elrejti előlünk? (MaHu)
A Star Wars-ból jól ismert Csillagrombolótól, a hosszúhajú hölgyön át UFO-szobrokig, mindent megtalálni a Mars-szonda által rögzített képeken. Vagy csak odaképzeljük?
szept. 2
18:06
Rejtélyes víz alatti településre bukkantak a görög partoknál (Múlt-kor)
2014-ben a Genfi Egyetem régészei éppen búvárgyakorlatokon vettek részt a Peloponnészoszi-félszigeten, Athéntól délre található Kiladha-öbölnél, amikor egyszer csak cserépdarabokat vettek észre a part közelében.
szept. 2
18:08
Így indult hódító útjára a lottó Magyarországon (Múlt-kor)
Magyarországon 1762. március 26-án császári pátens honosította meg a genovai lottót. Budán 1770. szeptember 2-án rendezték az első lottósorsolást. Az akkor lutrinak nevezett játékon 90 szám közül öt nyerőszámot sorsoltak.
szept. 2
19:09
Hogyan készülhetett Mohamed előtt a világ legrégebbi Koránja? (Múlt-kor)
Brit tudósok kutatásai során a múlt hónapban előkerült, sokak szerint a világ legrégebbi Korán kézirata több évtizeddel azelőtt készülhetett, hogy Mohamed próféta megalapította a muzulmán vallást.

Keresés