2015. március 1. vasárnap

márc. 1
0:42
Egy százalékot a csillagászatnak is! (csillagászat.hu)
Az SZJA 1%-ából származó felajánlások immár hagyományosan egyesületünk legfontosabb és legértékesebb bevételi forrásai közé számítanak, hiszen azt a bizalmat is megmutatják, amivel a csillagászat barátai kitüntetik a Magyar Csillagászati Egyesületet. A hagyományos borítékos rendszer mellett a személyi jövedelemadó bevallásával együtt
márc. 1
6:51
A lehűlő Csendes-óceán lassította eddig a globális felmelegedést (MaHu)
A Csendes-óceán természetes lehűlése hozzájárult a globális felmelegedés ütemének lassulásához az elmúlt évtizedben, de a jelenség valószínűleg nem fog már sokáig tartani - vélik amerikai tudósok.
márc. 1
9:15
Négy településen van időközi választás (orientpress)
Négy településen, Vámosmikolán, Gyomaendrődön, Karcagon és Tapsonyban tartanak ma időközi önkormányzati választást. Szavazni reggel hattól este hét óráig lehet. A polgármester- és képviselő-választáson az a jelölt nyer, aki - a megjelent szavazók számától függetlenül - a legtöbb voksot kapja. A nemzetiségi választáson pedig a három legtöbb szavazatot kapó jelölt szerzi meg a mandátumot.
márc. 1
9:54
A csimpánzok megtanulják a helyi „nyelvjárást” (nyest.hu)
A csimpánzok képesek megváltoztatni a hangjukat annak érdekében, hogy új társakra tegyenek szert – ez derült ki egy új kutatásból.
márc. 1
10:45
Petőfi selfie - pályázat (orientpress)
A Petőfi Irodalmi Múzeum pályázatot hirdet Petőfi selfie címmel. A kiírók arra a kérdésre keresik a választ, hogy mit jelent Petőfire és a forradalomra való emlékezés városunkban, otthonunk környékén vagy bárhol? A pályázat során Petőfi és az 1848-49-es forradalom és szabadságharc témakörben keresik az emlékezet helyeit. Beküldési határidő: 2015. március 20.
márc. 1
11:21
Tudta, hogy az erős naptevékenységnek áldása is van? (MaHu)
Az erős naptevékenységnek köszönhetően az elmúlt években mintegy 10%-kal csökkent az űrszemét mennyisége, így a Nemzetközi Űrállomáson nem szívtak annyit.
márc. 1
12:51
Lenkovics Barnabás: a jogállam szakadatlan tanulási folyamat (orientpress)
Ahogyan az állam, úgy a jogállam struktúrái sem örök időkre adottak, egy szakadatlan tanulási folyamatról van szó, melyben az egyes jogállami intézmények funkciója, feladata is módosulhat. Az Alkotmánybíróság (Ab) sem akadályozhatja meg a hatékony kormányzati intézkedéseket, feladata az, hogy megvonja a politikai mérlegelés, mozgástér alkotmányos kereteit, melyeken belül még jogállami egy…
márc. 1
14:39
Száz éve indult útjára az első budapesti autóbusz (Múlt-kor)
Száz éve, 1915. március 1-jén indult az első budapesti autóbuszjárat az Aréna út (ma Dózsa György út) és a Vilmos császár út (ma Bajcsy-Zsilinszky út) között az Andrássy úton át.
márc. 1
15:15
Tovább tesztelik az új közlekedés ellenőrző rendszert (orientpress)
Tovább teszteli a rendőrség az új közlekedésellenőrző rendszert - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Szolgálata vasárnap.
márc. 1
16:09
Újabb űrsétát kezdett két űrhajós (Infostart)
Újabb külső szerelési munkálatokat kezdtek vasárnap a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) Terry Virts és Butch Wilmore űrhajósok.
márc. 1
16:45
Középkori tömegsírokat találtak egy belvárosi áruház alatt (Infostart)
Több mint kétszáz csontvázat találták tömegsírokban régészek egy belvárosi áruház alatt Párizsban. A gondosan elrendezett maradványok arra utalnak, hogy egykor kórházi temető lehetett a helyszínen, de a tömeges halálozás okát még vizsgálják a szakértők.
márc. 1
17:57
Hány gombot használunk a távirányítón? - 2015-03-01 17:41:08 (sat.hu)
A lengyelek megkeresték a választ a kérdésre, hogy egy átlagfelhasználó hány gombot használ egy távirányítón, legyen szó TV-ről vagy STB-ról.
márc. 1
18:48
Rejtélyes fények egy törpebolygón (Infostart)
A Dawn űrszonda legújabb felvételein a Ceres nevezetes fényes foltja kettősnek bizonyult. A bizarr látvány magyarázata egyelőre teljesen bizonytalan. A NASA Dawn űrszondája folytatja a kutatókat meglepő képek küldését a Ceres törpebolygóról.
márc. 1
19:21
Harc az özvegycsináló ellen (Infostart)
A Harvardról csábította haza a Lendület program Maurovich-Horvat Pál kardiológust, aki néhány éven belül szeretne kifejleszteni egy olyan módszert, amellyel még szívinfarktus előtt megtalálhatnák a legnagyobb veszélyben lévő embereket.

2015. március 2. hétfő

márc. 2
1:39
Több mint 200 csontvázat találtak egy párizsi áruház alatt (MaHu)
Január eleje óta végeznek ásatásokat a francia főváros központjában, a Réamur és Sébastopol út kereszteződésében található Monoprix áruház alatt.
márc. 2
2:51
Dél-Afrikáig jutott két jeladós fehér gólya (MaHu)
A másik kettő itthon telelt.
márc. 2
3:45
Online tévészolgáltatást indított a UPC is (MaHu)
A Horizon Go elnevezésű online szolgáltatás csütörtök óta érhető el iOS és Android operációs rendszereket futtató készülékeken. Használatához csupán regisztráció szükséges.
márc. 2
5:51
Hogyan készítsünk mesterséges nyelvet? (nyest.hu)
Ha olvasónk azért tervezne nyelvet, hogy létrehozza az emberiség jövőbeli nyelvét, akkor lebeszéljük tervéről. Ha viszont a nyelvtervezés buktatóin keresztül szeretné megismerni az emberi nyelv összetettségét, csak biztatni tudjuk. És hát persze pénzért bármit...
márc. 2
9:33
Így hangzik egy 3700 éves fogyasztói panasz Babilonból (Múlt-kor)
Már az ókorban sem volt ismeretlen a fogyasztói panaszos levél: a londoni British Museumban található egy i. e. 1750 körül készült babiloni agyagtábla, amelyen a vevő két rézérc-szállítással kapcsolatos panaszait jegyezte le.
márc. 2
10:03
Mi az a kézműves matematika? (nyest.hu)
Hogyan szerkeszthetünk meg és állíthatunk össze egy focilabdát papírból? – Ezt is meg lehet tudni a Kézműves Matematika című program keretében.
márc. 2
10:18
A Titanon elképzelhető életformát modelleztek (csillagászat.hu)
A Cornell University kutatói egy olyan sejtmembránt modelleztek, amely a Szaturnusz legnagyobb holdja, a Titan barátságtalan, -180 °C-os, oxigénmentes környezetének metántengereiben is működőképes lehet. Nagy képzelőerővel, de szigorúan tudományos alapokon a Cornell University kutatói, két vegyészmérnök és egy csillagász olyan
márc. 2
10:36
Középkori tömegsírokat találtak Párizsban (Múlt-kor)
Több mint kétszáz csontvázat találták tömegsírokban régészek egy belvárosi áruház alatt Párizsban. A gondosan elrendezett maradványok arra utalnak, hogy egykor kórházi temető lehetett a helyszínen, de a tömeges halálozás okát még vizsgálják.
márc. 2
10:38
10 tény az Enigmáról (Múlt-kor)
márc. 2
11:39
Híres emberek bizarr szokásai II. (Múlt-kor)
Ki volt az a festő, aki másnaposan szeretett alkotni? Miért kezdett el kokainozni Freud? Melyik római császár evett madáragyat? Hét olyan történelmi személyt mutatunk, akinek furcsa szokására nem csak a kortársak kapták fel a fejüket.
márc. 2
12:09
Tömegsírt találtak Párizsban egy áruház alatt (MaHu)
A gondosan elrendezett maradványok arra utalnak, hogy egykor kórházi temető lehetett a helyszínen, de a tömeges halálozás okát még vizsgálják.
márc. 2
12:42
12 évvel a kifosztása után újra megnyílt az Iraki Nemzeti Múzeum (Múlt-kor)
Tizenkét évvel a kifosztása után újra megnyílt Bagdadban az Iraki Nemzeti Múzeum. Az amerikai inváziót követő káoszban, 2003-ban 15 ezer műkincset hordtak szét a fosztogatók, mára ezeknek körülbelül egyharmada lett meg.
márc. 2
14:15
Több autót helyeztek forgalomba (orientpress)
Az idén februárban 5914 új személygépkocsit helyeztek forgalomba, 18 százalékkal többet, mint tavaly ugyanebben a hónapban - közölte a Jato Dynamics autóipari információ-szolgáltató cég hétfőn.
márc. 2
14:48
Megtalálhatták Jézus gyermekkori otthonát (Múlt-kor)
Az izraeli Názáretben dolgozó régészek azonosíthatták azt az első században használt kőépületet, amelyben József és Mária, valamint gyermekük, Jézus élt és nevelkedett.
márc. 2
15:51
Ritka műkincseket loptak a fontainebleau-i kastélyból (Múlt-kor)
Tizenöt ritka műkincset loptak el vasárnap hajnalban a Párizs melletti fontainebleau-i kastélyból - jelentette be a francia kulturális minisztérium.
márc. 2
16:21
Megérkeztek az erdei fafajoktól származó első minták a globális magtárba (MaHu)
Megérkezett az erdei fafajoktól származó első magszállítmány a vetőmag világbankba, amelyet hét évvel ezelőtt hoztak létre a Spitzbergákon, hogy megőrizzék a Földön használt összes vetőmag mintáját egy esetleges nukleáris háború vagy világméretű természeti katasztrófa esetére.
márc. 2
17:15
Thorma-kiállítás nyílik Pécsett (orientpress)
Thorma Jánosnak (1870-1937), a magyar művészettörténet kiemelkedő klasszikusának képeiből nyílik tárlat a baranyai megyeszékhely Pécsi Galériájában pénteken.
márc. 2
17:17
Rákay Philip távozik a közmédiától (orientpress)
Négy és fél év után távozik a közmédiából Rákay Philip, aki 2011 januárjában előbb az m1, majd az m2 intendáns-programigazgatójaként, később az MTV Zrt. vezérigazgató-helyetteseként az m1 és az m2 műsorstruktúrájának teljes megújításán dolgozott. 2015. július 1-jével távozik posztjáról.
márc. 2
17:36
Kritikai tudomány (168 Óra Online)
A napokban jelenik meg az Osiris gondozásában Huszár Tibor könyve, A magyar szociológia története. Százhúsz év fejlődéstörténete a „szigetszerű” kezdeményektől a klasszikus szociográfián át a hetvenes-nyolcvanas évekre beérő professzionális tudományig. A szociológiát a mai kultúrpolitika a fölöslegesnek ítélt társadalomtudományok között tartja számon. Miért csúszik e tudomány időről időre…
márc. 2
17:45
És akkor visszatért a BlackBerry a Telekomhoz (BerryBlog)
Javában zajlik Barcelonában a Mobile World Congress, a mobilvilág legnagyobb éves összejövetele -- túlvagyunk már egy rakás érdekes és totál érdektelen bejelentésen, ám sok újdonság még előttünk van, köztük például az is, hogy a BlackBerry milyen készülékeket tervez piacra dobni az idén (ez majd holnap fog kiderülni). Ettől függetlenül a kanadai cég már a mai napon is komoly szőnyegbombázást…
márc. 2
17:51
Megérkezett az első fekete gólya a Gemencbe (MaHu)
Megérkezett az első fekete gólya a gemenci erdőbe, a fokozottan védett faj webkamerán keresztül is követhető hímjét hétfő reggel észlelték a szekszárdi erdészet keselyűsi részén.
márc. 2
17:53
Súlyos tűzvész Fokvárosban (MaHu)
Több mint száz tűzoltó küzd a dél-afrikai Fokváros déli szélén tomboló tűz ellen, amely a világ egyik legszebb tengerparti útját is veszélyezteti.
márc. 2
18:48
Hello bébi, keress a 2564ACB1-en! (BerryBlog)
Ha nem tudtad, eddig mi hiányzott az életedből, most elárulom: egy egyedi BBM PIN-azonosító. Vagyis lehet, hogy a te életedből nem hiányzott (nyugi, ezzel szerintem nem vagy egyedül), de állítólag nagyon sokaknak meg de, így hát a BlackBerry a BBM legújabb verzióját használva immár lehetőséget ad neked, hogy vegyél egy ilyen egyedi azonosítót. Az egyedi PIN kicsit olyan, mint az egyedi rendszám,…
márc. 2
19:09
Új műholdas platform Szlovákiában - 2015-03-02 18:29:16 (sat.hu)
A szlovák kábelszolgáltató, a Satro új műholdas platform elindítását tervezi Szlovákiában.
márc. 2
20:12
Új, növényi hatóanyag gátolhatja meg a gyomorfekélyt és a gyomorrákot (Infostart)
A gyomorfekélyt okozó helicobacter pylori ellen fejlesztettek ki növényi hatóanyagot az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontja és az Újvidéki Egyetem Természettudományi Karának szakemberei. A szabadalomra vonatkozó igényt már beadták, egyelőre egereken tesztelték a hatóanyagot. További állatkísérletekre lenne szükség, viszont még nincs anyagi forrásuk a kutatás folytatására - mondta az InfoRádiónak…
márc. 2
22:36
Őssejtes kezelés visszafordíthatja a szklerózis multiplex tüneteit (Infostart)
Őssejtes kezelés fordíthatja vissza a szklerózis multiplex (SM) tüneteit: kerekesszékhez kötött betegek kezdtek újra járni.

2015. március 3. kedd

márc. 3
0:24
Aggasztó a császárpingvinek jövője (Infostart)
Aggasztó képet fest a császárpingvinek ősi populációjának, az óriásalkának (Pinguinus impennis) a vizsgálata a ma élő legnagyobb pingvinfaj jövőbeli kilátásairól - figyelmeztetnek a kutatók a Global Change Biology című folyóiratban közölt tanulmányukban.
márc. 3
5:42
Már az Amazonas esőerdői is láthatók a Google Street View-on (Infostart)
Már az Amazonas vidékének esőserdői is láthatóvá válták a Google Street View kamerái segítségével.
márc. 3
6:00
Újabb ősállatok nyomai kerültek elő Ipolytarnócon (Infostart)
Újabb ősállatok nyomai kerültek elő Ipolytarnócon, a miocén parkban: míg korábban 11 gerinces állatfajt, köztük emlősöket és madarakat azonosítottak nyomaikról, az újabb leletek arról tanúskodnak, hogy a mai hüllőkre és kétéltűekre emlékeztető lények is éltek 17-18 millió évvel ezelőtt az Ősvilági Pompejinek is nevezett területen.
márc. 3
6:36
Gének árulkodnak a kőkori Európa bevándorlási hullámairól (Infostart)
Gének árulkodnak a kőkori Európa bevándorlási hullámairól: a mai közép-európaiak jelentős része olyan csoportoktól származik, amelyek mintegy 4500 éve a mai Oroszország déli részéről vándoroltak be - állapította meg 69 hajdan élt ember genomjának elemzésével egy nemzetközi kutatócsoport.
márc. 3
7:36
Vénnek tűnő galaxis a fiatal univerzumban (csillagászat.hu)
Az ALMA mikrohullámú antennarendszer és az ESO VLT távcsőegyüttesének mérései szerint az egyik legtávolabbi, és így szükségszerűen nagyon fiatal galaxis úgy néz ki, mint a jóval közelebbi, idősebb csillagvárosok. Az ESO VLT távcsőegyüttesének X-shooter műszerével nyert adatok, illetve az ALMA
márc. 3
8:06
A barátság etológiája (nyest.hu)
Miklósi Ádám, az ELTE Etológia Tanszék tanszékvezető egyetemi docense „A barátság etológiája” címmel tartja 2015. március 4-én az „Élő adás” biológiai ismeretterjesztő sorozat következő előadását az ELTE Természettudományi Karán.
márc. 3
9:42
A kutya miatt tűnhetett el a neandervölgyi (Múlt-kor)
Versenyelőnybe került a modern ember azzal, hogy a kutyák idővel a segítségére voltak a vadászatokban, s ennek köszönhető, hogy a neandervölgyi végül 40 ezer évvel ezelőtt kiszorult a kontinensről - állítja egy amerikai antropológus.
márc. 3
10:45
Légvédelmi szirénákkal emlékeznek Szombathely bombázására (Múlt-kor)
Légvédelmi szirénák is megszólalnak szerda délelőtt Szombathelyen, annak a megemlékezésnek a részeként, amelyet a város 1945-ös bombázásának 70. évfordulóján rendeznek a vasi megyeszékhelyen.
márc. 3
10:47
Gének árulkodnak a kőkori Európa bevándorlási hullámairól (Múlt-kor)
A mai közép-európaiak jelentős része olyan csoportoktól származik, amelyek mintegy 4500 éve a mai Oroszország déli részéről vándoroltak be - állapította meg 69 hajdan élt ember genomjának elemzésével egy nemzetközi kutatócsoport.
márc. 3
11:15
Megszavazták az egységes kormányhivatali rendszert (orientpress)
Megszűnik a gyámhivatalok, a társadalombiztosítási igazgatási szervek, a munkaügyi központok, a földhivatalok, a bányakapitányságok és a környezetvédelmi felügyelőségek eddigi önállósága, hatásköreik a kormánymegbízott és a járási hivatal vezetőjéhez kerülnek.

Keresés