2015. július 1. szerda

júl. 1
0:09
Műholdakkal próbálnak látást óvni Ausztráliában (Infostart)
Egy műholdhálózat segítségével próbálják megóvni az Ausztrália távoli területein élők látását a szakemberek.
júl. 1
6:24
Szőrös "szuperpáncéllal" rendelkező ősférget találtak Kínában (Infostart)
Félmilliárd évvel ezelőtt élt szőrös, "szuperpáncéllal" rendelkező férget találtak Kínában. A tudósok szerint az első olyan állatok közé tartozhatott, amelyek testüket páncélzattal védték - ismertette a frissen publikált felfedezést a The Guardian.
júl. 1
6:33
„Mert nincs rá szó, nincsen rá fogalom”? (nyest.hu)
Nem az a furcsa, amikor egy nyelv valamely szavának nincs pontos megfelelője egy másik nyelvben, inkább az a különleges, amikor van. Ez néhány jelentéstípusnál fordulhat elő.
júl. 1
7:18
Szőrös "szuperpáncéllal" rendelkező ősférg Kínában (MaHu)
A Collinsium ciliosum 85 milliméter hosszú, hat pár kefeszerű első és kilenc pár karmos hátsó lába van.
júl. 1
7:54
Halálos aszteroida-cunami végez a britekkel? (MaHu)
Tudósok szerint "nagyon nagy a veszélye", hogy egy aszteroida-becsapódás okozta cunami elmossa a brit szigeteket.
júl. 1
8:30
Szerb-osztrák-magyar migrációs együttműködés (orientpress)
Az országaikat ért rendkívüli migrációs nyomás megfékezése érdekében szoros együttműködésről állapodott meg a szerb, az osztrák és a magyar belügyminiszter kedden Budapesten; a tárcavezetők egyetértési nyilatkozatban rögzítették mindezt.
júl. 1
8:48
Szőrös "szuperpáncéllal" rendelkező ősféreg Kínában (MaHu)
A Collinsium ciliosum 85 milliméter hosszú, hat pár kefeszerű első és kilenc pár karmos hátsó lába van.
júl. 1
8:51
Amikor az amerikaiak német katonákkal harcoltak az SS ellen (Múlt-kor)
Hetven évvel ezelőtt az osztrák Alpokban található Itterben a második világháború egyik legkülönösebb összecsapása zajlott le. 1945 májusának elején német és amerikai katonák fogtak össze egymással annak érdekében, hogy kiszabadítsák az SS által fogságban tartott francia hadifoglyokat.
júl. 1
9:18
Boldog Kanada-napot, BlackBerrysek! (x) (BerryBlog)
KIFUTOTT AKCIÓ! Ki gondolná, hogy Kanada, mint kvázi független állam pontosan abban az esztendőben - vagyis 1867-ben - született, mint az Osztrák-Magyar Monarchia? Bizony ám, ebben az évben négy tartomány (Ontario, Québec, Új-Skócia és Új-Brunswick) szövetségével létrejött a profi hoki, a juharszirup és a BlackBerry őshazája. Az ország az egyik legfontosabb nemzeti ünnepével tiszteleg eme…
júl. 1
9:36
Csodás fotókon a Vénusz és a Jupiter együttállása (168 Óra Online)
A két bolygó körülbelül egyharmad foknyira látszott egymástól.
júl. 1
9:54
Jogszerűtlenül ismerték el a balti államok függetlenedését? (Múlt-kor)
Az orosz főügyészség egy beadvány alapján megvizsgálja, hogy jogszerű volt-e az egykori szovjet hatóságoknak az az 1991-es döntése, amellyel elismerték a három balti állam - Lettország, Litvánia és Észtország - kiválását a Szovjetunióból - közölték kedden Moszkvában, megerősítve az erről szóló sajtóértesüléseket.
júl. 1
10:00
Kubában sikerült megszüntetni a HIV anyáról gyermekre terjedését (Infostart)
Hivatalosan is az első olyan országként ismerte el az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Kubát, amelyben sikerült megszüntetni, hogy a HIV-vírus és a szifilisz anyáról újszülött gyermekére terjedjen át.
júl. 1
10:00
Ötven ösztöndíjassal erősítik a szórványmagyarságot (orientpress)
A Kárpát-medence szórványmagyarságát segíti a Nemzetpolitikai Államtitkárság tavasszal indított projektje. A Petőfi Program célja a határon túli, fogyásban lévő magyarság identitásának megőrzése. A Rádió Orienten Grezsa István a programért felelős miniszteri biztos kiemelte, reményeik szerint a program által nemcsak a határon túli közösségek erősödnek, de a magyar állam is gazdagodik a jól…
júl. 1
10:57
Világ körüli turnéra indul a 24 millió fontra biztosított Magna Carta-másolat (Múlt-kor)
Huszonnégy millió fontra (10,7 milliárd forintra) biztosították az alkotmányos alapjogok és a törvény előtti egyenlőség megalapozójának tekintett Magna Carta egy ritka másolatát, amely világkörüli turnéra indul az idén - jelentette be a brit kormány.
júl. 1
11:45
Nyáresti álompár (csillagászat.hu)
Június 30-án a Vénusz és a Jupiter szoros együttállását figyelhettük meg a kora esti égbolton. A két fényes “esti csillag” sokak figyelmét magára vonta. Horváth Attila Róbert, Győrújbarát Hetek óta figyelemmel kísértem a két bolygó látványát a nyugati égen. A tegnapi
júl. 1
12:00
Srebrenica miatt csap össze az ENSZ-ben Oroszország és a Nyugat (Múlt-kor)
Vita támadt a nyugati hatalmak és Oroszország között az ENSZ Biztonsági Tanácsában a srebrenicai tömegmészárlás 20. évfordulója előtt arról, hogy a nyolcezer boszniai muszlim meggyilkolása népirtás volt-e.
júl. 1
12:02
Képeken az első Tour de France (Múlt-kor)
112 évvel ezelőtt, 1903. július 1-jén hajnali 3 óra 16 perckor rajtolt el az első francia kerékpáros körverseny, a Tour de France. A versenyzőknek a 2428 kilométer hosszú távot hat szakaszban kellett teljesíteni, így egy-egy etap keretében több mint 400 kilométert tekertek.
júl. 1
12:48
Még mindig növekszik a galaxiskannibál (csillagászat.hu)
Egy új tanulmány szerint a közeli M87 katalógusjelű óriási elliptikus galaxis az utóbbi egymilliárd év során egészen biztosan elnyelt egy közepes méretű, vélhetően spirális galaxist, azaz még mindig növekszik. Az ESO VLT távcsőegyüttesével végzett megfigyelések felfedték, hogy a Messier 87
júl. 1
13:00
30%-kal többen használnak fedélzeti egységet az útdíj bevallásához (orientpress)
Tovább nőtt az elmúlt évben az útdíj bevallására szolgáló fedélzeti egységek elterjedtsége: a regisztrált felhasználók száma közel harmadával bővült az egyik legnagyobb bevallási közreműködő, a WebEye Magyarország adatai szerint. A látványos emelkedéshez hozzájárult, hogy a külföldi fuvarozók közül is egyre többen választják a fedélzeti egység használatát a viszonylati jegy megvásárlása helyett.
júl. 1
14:06
Különös delfinszobor került elő egy bizánci padlózatból (Múlt-kor)
Egy 41 centiméter magas, halat evő delfint mintázó márványszobor került elő Dél-Izraelből. A régészek kisebbfajta csodának nevezték, hogy a bizonyára egy nagyobb szoborkompozícióhoz tartozó delfinfaragványt egy, a tengertől mintegy 20 kilométerre lévő bizánci villa padlójába építve találjanak meg.
júl. 1
15:09
Mit keresett Buffalo Bill Magyarországon? (Múlt-kor)
Másfél év alatt 4280 bölényt ejtett el, tizennégy évesen napi 250 mérföldet lovagolt, párbajoznia kellett a saját nevéért, könyveket írtak róla, majd színdarabokban játszotta el saját magát, és amit kevesen tudnak róla: Buffalo Bill Magyarországon is járt.
júl. 1
16:12
Kanadai lottótársaság miatt védették le a vajdahunyadi vár ábrázolását (Múlt-kor)
Ezentúl csak a vajdahunyadi polgármesteri hivatal jóváhagyásával lehet felhasználni Vajdahunyad várának a nevét és ábrázolását, az önkormányzat ugyanis levédette a romániai Állami Találmányi és Védjegyhivatalnál (OSIM) a várkastély román nyelvű névváltozatait és képét.
júl. 1
17:15
Komoly problémákat okozhat még a szökőmásodperc (Múlt-kor)
Tegnap éjszaka 1972 óta huszonhatodik alkalommal adtak hozzá egy extra másodpercet a világidőhöz, hogy ennek révén az atomórák szinkronban maradhassanak a Föld lassuló forgásával.
júl. 1
17:17
Fürdőkádban végzett áldozataival a hírhedt brit feleséggyilkos (Múlt-kor)
Száz évvel ezelőtt, 1915. július 1-jén ítélték halálra George Joseph Smith angol sorozatgyilkost, akinek büntetőtárgyalása hatalmas médiafigyelem közepette zajlott. A brit lapok, miután kiderült, hogy miként végezte ki áldozatait, a „fürdőkádas feleséggyilkos” gúnynevet ragasztották rá.
júl. 1
17:30
Lóra pattantak a rendőrök a bajai tanyavilág védelméért (orientpress)
A Bajai Rendőrkapitányság körzeti megbízottai a helyi lovas polgárőrökkel, a közterület-felügyelőkkel és a városőrökkel közös szolgálatot láttak el a külterületeken.
júl. 1
17:42
Hello! Legyél a munkatársunk! (BerryBlog)
Új munkatársat keresünk a BerryBolt csapatába, elsősorban ügyfélszolgálati (telefonos és e-mailes), adminisztrációs és logisztikai feladatok ellátására. A BerryBolt elsősorban BlackBerry okostelefonok és azokhoz gyártott kiegészítők és tartozékok kereskedelmére szakosodott online áruház. De ezt minden bizonnyal tudod. Mi viszont szeretnénk azt hinni, hogy ennél jóval többet tudunk nyújtani…
júl. 1
17:48
Hivatalosan már nem veszélyeztetettek a tibeti antilopok Kínában (MaHu)
Levették a tibeti antilopokat a veszélyeztetett fajok listájáról, de az állatvédők a jövőben sem veszik le a szemüket róluk.
júl. 1
18:06
A laposférgek fejbelövéses önmegtermékenyítésére derítettek fényt (MaHu)
Mikroszkopikus laposférgek, a vízben élő Macrostomum hystrix egyedei, amennyiben nem találnak társra, tűszerű nemzőszervüket a saját fejükbe fúrják, hogy megtermékenyüljenek.
júl. 1
18:18
Titokzatos trák erődítményt fedeztek fel Bulgáriában (Múlt-kor)
Ismeretlen trák erődítményt fedeztek fel Bulgária délkeleti részén, Primorszko fekete-tengeri üdülőváros körzetében. Napvilágra kerültek többek között bikafejmotívumokkal díszített trák urnák, de feltártak az ókori görög kolóniából, Apollonia Ponticából, (a mai Szozopolból) származó ezüstpénzeket is.
júl. 1
18:24
Észak felé "terjeszkednek" az óriáspandák (MaHu)
Kísérletképpen Kína hűvösebb, északi részére költöztettek két óriáspandát azzal a nem titkolt szándékkal, hogy idővel esetleg kibővítsék élőhelyüket, teszteljék: jól érzik-e magukat a délnyugati Szecsuan tartománytól távol is.
júl. 1
19:18
Kétezer éves rituális fürdőre bukkantak a nappali tatarozásakor (MaHu)
Kétezer éves rituális fürdőt, mikvét fedeztek fel egy magánház nappalija alatt Jeruzsálem közelében, Ein Kerem faluban.
júl. 1
19:27
Ha a HDR a televíziózásban a jövő, mi a 4K? - 2015-06-28 15:41:30 (sat.hu)
Feledkezzünk egy pillanatra az ultra HD-ről, a tévék új generációját a nagy dinamikatartományú kép határozza majd meg.
júl. 1
19:29
NMHH: Július 1-je után is van mód a mobilos szerződésmódosítási ajánlatok elutasítására - 2015-06-30 22:14:36 (sat.hu)
Eltérő határidőkig és többféle módon nyilatkozhatnak a feltöltőkártyás, illetve a számlás mobilos ügyfelek a július 1-jei díjváltozások kapcsán
júl. 1
19:31
Útmutató a TV-k és dekóderek újrahangolásához 2015. július 1-től - 2015-07-01 18:15:59 (sat.hu)
2015. július 1-től törvényi szabályozás és az M4 sportcsatorna megjelenése miatt programátrendezésre kerül sor a legtöbb szolgáltatónál így a Mindig TV-nél is.
júl. 1
20:48
Pepper, a humanoid köszönti a vevőket a boltban (MaHu)
Intelligens robot köszönti a vásárlókat és kínálja az árut egy tokiói boltban. A Softbank japán telekommunikációs és internetszolgáltató cég robotja a héten állt üzembe.
júl. 1
21:06
A tengeri moszatoknak meg se kottyan egy kis klímaváltozás (MaHu)
Az Edinburgh-i Egyetem szakembereinek friss jelentése szerint a tengeri moszatok az eddig véltnél valószínűleg sokkal jobban képesek alkalmazkodni éghajlatváltozáshoz, ami nagyszerű hír az óceáni táplálékláncra nézve.
júl. 1
22:00
Apró genetikai módosulásokkal alakult ki a pestisbaktérium (Infostart)
Apró genetikai módosulások révén vált a Yersinia pestis viszonylag enyhe lefolyású gyomorbélfertőzést kiváltó baktériumból a dögvész gyilkos kórokozójává, amely az évszázadok során több mint 200 millió halálos áldozatot szedett - erre a következtetésre jutottak a chicagói Északnyugati Egyetem kutatói, akik eredményeiket a Nature Communications legújabb számában ismertetik.
júl. 1
22:15
A Vénusz-Jupiter együttállás képeiből (csillagászat.hu)
Június 30-án kora este kevesebb, mint fél foknyira láthattuk a két fényesen ragyogó bolygót a kora esti égen. A fényes bolygópáros sokak figyelmét felkeltette. A Jupiter és a Vénusz szoros együttállásai nem túlságosan gyakoriak, de nem is túl ritkák. A

2015. július 2. csütörtök

júl. 2
7:42
Jó és érdekes hírek a Rosettáról (csillagászat.hu)
A Rosetta űrszonda programját 2016. január 1-től szeptember 30-ig meghosszabbították; a Philae leszállóegység rádiókapcsolatban van a szondával; a szonda képfelvevő rendszerével új aktivitási területeket sikerült azonosítani – utóbbiról a Nature folyóiratban megjelent közlemény számol be, amelynek egyik társszerzője az MTA
júl. 2
7:51
Hawaii felé tartó útjának kétharmadát megtette a Solar Impulse 2 (MaHu)
A Japán és Hawaii közötti útjának kétharmadát már megtette a napenergiával hajtott Solar Impulse 2 repülőgép, kevesebb mint negyven órányi táv maradt hátra a leszállásig.
júl. 2
9:00
Egy kamasz lábnyomára bukkantak egy római cserépen (Múlt-kor)
A Hadrianus fala melletti erődben, Vindolandában egy igen különös leletre bukkantak a régészek: mintegy kétezer évvel ezelőtt valaki véletlenül, de minden bizonnyal inkább tréfás kedvében ráhelyezte mezítelen lábát egy még ki nem égetett cserépre.
júl. 2
9:02
A Szíria elleni titkos izraeli támadás részletei (Múlt-kor)
2007 szeptemberében titkos szíriai atomreaktort bombázott le az izraeli hadsereg elit alakulata. A katonai akció olyannyira kockázatos volt, hogy a legkisebb hiba esetén a két szomszédos ország között minden bizonnyal háború robbant volna ki.
júl. 2
10:03
Több száz gyermeket mentett meg a brit Schindler (Múlt-kor)
Elhunyt szerdán Sir Nicholas Winton, aki a második világháború kitörése előtti utolsó hetekben több száz kelet-európai zsidó kisgyereket menekített Nagy-Britanniába a fenyegető holokauszt elől. Sir Nicholast 106 esztendős korában érte a halál.
júl. 2
11:09
Tucatnyi védett aligátort engedtek szabadon Kelet-Kínában (MaHu)
Tizenkét, fogságban tenyésztett aligátort engedtek szabadon csütörtökön Anhuj tartományban, hogy mostantól természetes környezetükben élhessék életüket.
júl. 2
11:45
További terrorista merényletek várhatók Észak-Afrikában a lengyel titkosszolgálat szerint (orientpress)
További terrorista merényletek várhatók nemcsak Tunéziában, hanem Egyimptomban is - figyelmezetette csütörtökön a TVN24 lengyel hírtelevízióban az Észak-Afrikába készülő lengyel turistákat Marek Biernacki államtitkár, a lengyel titkosszolgálatok felügyelője.
júl. 2
11:47
Jövőre elkezdődik az M4-es újabb szakaszának előkészítése (orientpress)
A tervek szerint jövőre a kisajátításokkal és a régészeti munkával elkezdődik az M4-es gyorsforgalmi út Üllő és Albertirsa közötti szakaszának építése - jelentette be nagykátai és a monori térség fideszes országgyűlési képviselője, Pogácsás Tibor és Czerván György sajtótájékoztatón csütörtökön Monoron.
júl. 2
12:09
Csodálatos kincseket rejtett Belső-Ázsia legnagyobb hun sírja (Múlt-kor)
Múlt héten egy átfogó monográfia jelent meg Belső-Ázsia legnagyobb hun sírjáról, a mongóliai Gol Mod 2 hun királysír régészeti feltárásának eredményéről. Az Ulánbátorban napvilágot látott kötet az Ulánbátor Egyetem oktatóinak a közös munkája.
júl. 2
14:15
Újabb lopott szobrot szolgáltatnak vissza az amerikaiak (Múlt-kor)
Egy indiai templomból ellopott 11. vagy 12. századi vallási szobrot szereztek vissza New York-i vámtisztek. A szakértők szerint a bronzszobor piaci ára akár az egymillió dollárt (284 millió forint) is elérheti.
júl. 2
14:45
Ősszel folytatódik Helyi termék éve programsorozat (orientpress)
Szeptemberben folytatódik a földművelésügyi miniszter által meghirdetett Helyi termék éve idén áprilisban elindított programsorozat, amely egészen 2016 márciusáig tart - közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) csütörtökön.
júl. 2
15:03
Megtalálták a pokol százlábúját (MaHu)
Nemzetközi kutatók egy csoportja új ízeltlábúfajt fedezett fel Horvátországban a Velebit-hegység barlangjaiban, több mint ezer méter mélyen a föld alatt.

Keresés