2015. július 16. csütörtök

júl. 16
5:42
Tárgyalnának a tálibok (Népszava)
Az afganisztáni tálibok vezetője jelezte, hogy készek tárgyalni a kormánnyal.
júl. 16
6:42
5 dolog, ami romba dönthette volna az angol nyelvet (nyest.hu)
Mi a közös a normannokban, az idegen szavakban, a könyvnyomtatásban, a reneszánszban újraéledő klasszikus kultúrában és Shakespeare-ben? – Nem fogja kitalálni: az, hogy mindegyikük fenyegette az angol nyelvet!
júl. 16
7:48
Megszavazták a megszorításokat (Népszava)
229 képviselő szavazott igennel, hat tartózkodott, 64 pedig nemmel voksolt.
júl. 16
9:00
Hét bizarr történet a hidegháborúból (Múlt-kor)
A Disneyland miatt haragra gerjedő szovjet pártfőtitkártól a teljes szovjet légvédelemből nem sokkal a hidegháború vége előtt bohócot csináló 19 éves, nyugatnémet amatőr pilótáig. Hét hajmeresztő pillanat a hidegháború évtizedeiből.
júl. 16
9:51
Együttműködni autizmussal élőkkel (nyest.hu)
Az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karán indult autizmusspektrum pedagógiája szakirány első végzett hallgatói idén július 17-én veszik át diplomájukat. A 30 gyakorlatcentrikus kurzusból és szakmai gyakorlatból álló szakirányon minden évben jelentős a túljelentkezés.
júl. 16
10:03
A papkirály viselhette a rejtélyes bronzkori aranyspirálokat (Múlt-kor)
Kiállítás nyílt a dániai Skaelskör múzeumában abból a közelmúltban feltárt mintegy kétezer apró bronzkori aranyspirálból, amely komoly fejtörést okoz a szakembereknek, mert ehhez hasonló leletet korábban még nem találtak az országban.
júl. 16
11:06
Ellopott műkincseket kapott vissza Irak (Múlt-kor)
Mintegy ötszáz olyan műtárgyat kapott vissza a héten a bagdadi Iraki Nemzeti Múzeum, amelyeket az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet elleni katonai támadással szereztek vissza az amerikai hadsereg csapatai.
júl. 16
11:54
Pluto és holdjai: frissen, fiatalosan (csillagászat.hu)
Fiatalos felszín, hatalmas hegyek és mély szakadékok, aktív anyagvándorlás, és sok-sok válaszra váró kérdés. Ezt hozták az első közelképek a Pluto rendszeréről. Hatalmas meglepetésként jelentette be tegnap esti sajtótájékoztatóján a NASA, hogy rendkívül fiatalos felszíneket, és vélhetően jelenleg is aktív
júl. 16
12:09
Egyfajta kisajátítást is lehetővé tehet az új német műtárgyfelügyeleti rendszer (Múlt-kor)
Heves tiltakozást váltott ki a német kulturális életben a műtárgyfelügyeleti rendszer tervezett reformja, amely korlátozhatja a műtárgyak külföldi értékesítését. A reform egyfajta kisajátítást is lehetővé tesz.
júl. 16
12:11
A második világháború óta először mehetnek külföldre a japán katonák (Múlt-kor)
A japán alsóház csütörtökön megszavazta azt a törvényjavaslatot, amely lehetővé tenné, hogy a szigetország a második világháború után először külföldön is bevethesse a katonákat. Az ellenzék bojkottálta a voksolást.
júl. 16
14:15
Pokoli fájdalommal járt a világ legkorábbi fogászati beavatkozása (Múlt-kor)
Olasz kutatók egy kőkori csontvázat fedeztek fel, amelyről kiderült, hogy egykoron súlyos fogfájás nehezítette életét. A vizsgálatok után kiderült, hogy a fogának fertőzött részét egy jól kifaragott kőeszközzel távolították el.
júl. 16
15:18
Péntektől hőségriadó! (Népszava)
A maximumhőmérséklet helyenként a 38-39 Celsius-fokot is elérheti.
júl. 16
15:18
Újrahonosítják I. Ferenc ötszáz éves borszőlőit (Múlt-kor)
Ötszáz év után újrahonosítják I. Ferenc francia király borszőlőit a Loire-völgyben található Chambord-ban, ahol öt év múlva évi 60 ezer üveg bort terveznek termelni.
júl. 16
15:20
Aki szereti a „nehéz időt” lelassítani (Múlt-kor)
2015 tavaszától a Libri Kiadó gondozásában jelennek meg Tompa Andrea kötetei. A Fejtől s lábtól szerzőjének első regénye, A hóhér háza második, javított kiadása már a boltokban.
júl. 16
15:42
A levegőben tartózkodás új rekordját állította fel egy amerikai drón (Infostart)
Több mint három napot töltött a levegőben egy amerikai kísérleti drón, megdöntve ezzel a pilóta nélküli repülőgépek eddigi világrekordját, nem számítva a kis készülékeket - közölte a Nemzetközi Asztronautikai Szövetség (IAF).
júl. 16
16:00
Hende: a honvédség felkészült a munkára (orientpress)
A Magyar Honvédség minden szükséges képességgel rendelkezik az ideiglenes biztonsági határzár építéséhez - jelentette ki Hende Csaba honvédelmi miniszter csütörtök Mórahalmon. A határzár mintaszakaszánál tartott sajtótájékoztatón a politikus elmondta, a kivitelezés tíz-tizenkét helyszínen kezdődhet el. A munkában a honvédség kilencszáz tagja vesz részt, a határidő november 30.
júl. 16
16:21
Különös halálesetek a tudomány és a művészet világából (Múlt-kor)
Sajnos úgy tűnik, hogy a szeánszok iránt egykor élénken érdeklődő Harry Houdini egyelőre nem tudja kinyitni a túlvilág kapuját őrző lakatot. Pedig ha egyszer sikerülne neki, akkor a szabadulóművész végre elmesélhetné, hogy pontosan miért is távozott az élők sorából.
júl. 16
16:23
Októberre megújul a gyulai Almásy-kastély (Múlt-kor)
Elkezdődött a gyulai Almásy-kastély restaurációjáról a szakmai konzultáció a Magyar Restaurátorkamarával, a munkálatok a tervek szerint legkésőbb október közepére befejeződnek - mondta csütörtöki, gyulai sajtótájékoztatóján Görgényi Ernő polgármester.
júl. 16
16:48
Csavard be, mint Özil! (BerryBlog)
Mesut Özilt valószínűleg keveseknek kell bemutatnom, ha láttál már világ- vagy európa-bajnoki futball tétmeccset a német válogatottal, vagy követed az angol első osztályban szereplő sztárcsapatok mérkőzéseit, szinte biztosan ugrottál már fel a fotelből/sörpadról a török származású középpályás-csatár egy-egy jól eltalált labdaérintését követően.  Özil jelenleg az Arsenal játékosaként tengeti…
júl. 16
17:12
Egy new-yorki találmányi hivatalvezetőről (nyest.hu)
A new-yorki találmányi hivatalvezető szerint be kellett zárni a hivatalt, mert már mindent feltaláltak.
júl. 16
17:24
Feljettebbek lehetnek a csimpánzok kezei az emberekénél (Múlt-kor)
Az emberi kéz a csimpánzénál kezdetlegesebb szinten ragadhatott meg, és leginkább az ember, valamint a csimpánz utolsó közös ősének hasonló testrészére hasonlít – állítja kutatók egy csoportja.
júl. 16
18:27
Fizikusok oldották meg a híres csók egyik rejtélyét (Múlt-kor)
Alfred Eisenstaedt leghíresebb képe a Times Square-en 1945. augusztus 14-én készült, azon a napon, amikor Truman elnök bejelentette a második világháború végét. Az egy hónap híján hetven éves fotó több titkot is rejt, az egyiket a fizikusok már megoldották.
júl. 16
19:18
Pancsoló kisfiú fedezte fel a világ legveszélyesebb medúzafaját (MaHu)
A világ egyik legveszélyesebb mérgű állataként számon tartott kockamedúza eddig ismeretlen fajaként azonosították ausztrál szakemberek azt az apró tengeri lényt, amelyet egy kilencéves kisfiú talált a kelet-ausztráliai Gold Coast egyik csatornájában.
júl. 16
19:36
Eddig ismeretlen vadon élő állatfajokat találtak Tibetben (Infostart)
Két eddig ismeretlen, vadon élő állatfajt fedeztek fel kínai zoológusok Tibetben egy terepen végzett felmérés alkalmával a közelmúltban - közölték az északnyugati régió szakemberei.
júl. 16
19:54
"Szárnyas sárkány" volt a velociraptor őse (MaHu)
Tudósok szerint egy Kínában talált új dinoszauruszfaj fosszíliája arra utal, hogy az egykori őslény éppen elindult a madárrá fejlődés útján.
júl. 16
21:06
Új nagylepkecsaládot fedeztek fel (Infostart)
Egy eddig ismeretlen nagylepkecsaládot azonosítottak német, francia, osztrák és finn kutatók egy nagyszabású nemzetközi projekt keretében, megoldva egy 26 éves zoológiai rejtélyt.
júl. 16
22:18
Eddig ismeretlen vadon élő állatfajokat találtak Tibetben (MaHu)
Két eddig ismeretlen, vadon élő állatfajt fedeztek fel kínai zoológusok Tibetben egy terepen végzett felmérés alkalmával a közelmúltban.
júl. 16
23:48
A Pluto ledöbbentette a tudósokat (Infostart)
Közzétette az első felvételeket a Plutóról és holdjáról, a Charonról az amerikai űrkutatási hivatal (NASA), melynek New Horizons nevű űrszondája kedden minden eddiginél közelebb jutott a törpebolygóhoz.

Keresés